Ot.prp. nr. 29 (2008-2009)

Om lov om endring i lov 16. juni 2006 nr. 20 om arbeids- og velferdsforvaltningen (arbeids- og velferdsforvaltningsloven)

Til innholdsfortegnelse

6 Departementets vurderinger og forslag

Departementet registrer at det er bred enighet blant høringsinstansene om behovet for lovendringen. Det er etter departementets syn ikke kommet merknader til forslaget som tilsier at det blir foretatt endringer sammenlignet med forslaget som ble sendt på høring.

Det er likevel foretatt noen lovtekniske endringer i forslaget. Begrepet «ansettelsesprosesser» er endret til formuleringen «saker om ansettelse». For å forenkle bestemmelsen er forslaget regulert i en setning, plassert sammen med forskriftshjemmelen i § 14 annet ledd annet punktum. Den nye utformingen av bestemmelsen medfører ingen realitetsendringer i forhold til forslaget som ble sendt på høring.

Departementet mener spørsmålet om statsrådens konstitusjonelle ansvar bør ses i sammenheng med det mer praktiske spørsmålet om statsrådens politiske ansvar overfor Stortinget (det parlamentariske ansvar). Kontroll og styring av felles kommunal NAV-leder vil etter lovforslaget bygge på den avtale som er inngått mellom Arbeids- og velferdsetaten og den enkelte kommune. Statsråden beholder således sin styringsrett, men den bygger på et annet kompetansegrunnlag (avtalen), og ikke på Regjeringens ordinære organisasjons- og instruksjonsmyndighet. Statsråden vil være rettslig, faglig og økonomisk ansvarlig for de handlinger som en kommunalt ansatt NAV-leder utfører overfor statlige ansatte som arbeidsgiver. Der hvor en kommunalt ansatt leder har fått tildelt arbeidsgivermyndighet gjennom den avtalen som er inngått mellom staten og kommunen i samarbeidsavtalen, vil det ikke være mulig å trekke tilbake myndigheten, men staten blir ansvarlig for de handlinger som utføres på vegne av staten for eksempel i form av erstatningsansvar. Den kompetansen som her gis med hjemmel i lov eller forskrift kan ikke trekkes tilbake av departementet eller direktoratet i enkelttilfeller. Den personellmessige kompetansen som blir gitt gjennom endringene i arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 14 og forskrifter til denne, kan bare trekkes tilbake ved at stat og kommune gjør endringer i samarbeidsavtalen slik at NAV- kontoret ikke lenger skal ha kommunalt ansatt leder. En eventuell tjenestemessig utøvelse i strid med arbeidsrettslovgivningen vil eventuelt måtte reageres på fra overordnet arbeidsgivermyndighet.

Når det gjelder behov for opplæring av kommunalt ansatte ledere vil departementet bemerke at opplæring i statlig lov- og avtaleverk vil inngå som en del av opplæringen for alle nyansatte ledere ved NAV-kontor. Forslaget til lovendring vil derfor ikke innebære behov for økte økonomiske ressurser.