Ot.prp. nr. 3 (2007-2008)

Om endringer i lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon (ekomloven)

Til innholdsfortegnelse

3 Internasjonal gjesting i mobilnett (§ 4-14)

3.1 Kort om lovforslaget

Samferdselsdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til ny § 4-14 i ekomloven om internasjonal gjesting i mobilnett (roaming). Bestemmelsen gir hjemmel til å fastsette nærmere regler i forskrift om internasjonal gjesting i mobilnett. Med internasjonal gjesting i mobilnett menes når et lands mobilnettverkstilbyder («den besøkte mobiltilbyder») tilbyr bruk av mobiltjenester til et annet lands mobilnettverkstilbyder («hjemmetilbyder») slik at hjemmetilbyderen kan tilby sine abonnenter å foreta og motta telefonsamtaler og benytte andre mobiltjenester (sms, data mv.) i det besøkte mobilnettverket. Formålet med reguleringen er å redusere de høye prisene på internasjonal gjesting i mobilnett i EU/EØS.

Hjemmelen er foreslått med sikte på å gjennomføre EUs forordning om roaming i offentlige mobilkommunikasjonsnett som ble vedtatt 27. juni 2007. Forordningen gjelder taletjenesten. Gjennomføringen foreslås gjort på vanlig måte ved at forordningen oversettes til norsk og tas inn som vedlegg til ekomforskriften, via en gjennomføringsbestemmelse som inntas i selve forskriften.

3.2 Beskrivelse av gjeldende rett

Dette er en ny bestemmelse, og internasjonal gjesting i mobilnett er ikke tidligere regulert i norsk rett.

3.3 Bakgrunnen for lovforslaget

Bakgrunnen for at det er nødvendig å regulere internasjonal gjesting i mobilnett er at mobilbrukere frem til nå har opplevd urimelig høye priser på denne tjenesten. Det har også vært en betydelig prisvariasjon i Europa. Verken grossist- eller sluttbrukerprisene for gjesting i mobilnett innen EU/EØS-landene lar seg forsvare ut fra de underliggende kostnadene for å tilby denne tjenesten. Det har vært gjort forsøk på å oppfordre tilbyderne til selvregulering på dette området, men dette har ikke hatt den ønskede effekt på prisene. Dermed har det vært nødvendig å ta et sterkere reguleringsgrep.

Norge har under hele EU-prosessen støttet Kommisjonens reguleringsinitiativ. Den grensekryssende karakter som internasjonal gjesting i mobilnett har, tilsier at det er vanskelig for det enkelte land å regulere disse tjenestene på nasjonalt nivå. Samferdselsdepartementet mener reguleringen av internasjonal gjesting i mobilnett vil være et viktig skritt i retning av å sikre norske forbrukere lavere ringepriser i utlandet.

3.4 Høringsinstansenes syn

Ingen av høringsinstansene er negative til lovforslaget, og av de som har merknader uttaler et klart flertall seg positivt, herunder Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet. Flere høringsinstanser påpeker også viktigheten av at reguleringen bør tre i kraft så snart som mulig, da dette vil være en fordel for forbrukerne.

Post- og teletilsynet foreslår at det engelske begrepet «internasjonal roaming» erstattes med begrepet «internasjonal gjesting i mobilnett». Bakgrunnen for forslaget er at reguleringen retter seg spesifikt mot sluttbrukerne, og at det dermed er viktig å benytte et begrep som sluttbrukerne forstår. Det vises også til at bruk av mobiltelefon i utlandet forutsetter at den enkelte sluttbrukers norske mobiltilbyder har inngått avtaler med mobiltilbydere i andre land om at norske kunder kan være «gjester» i det utenlandske nettet, og benytte dette nettet på tilnærmet samme måte som i Norge. Slike avtaler mellom tilbyderne kan kalles «gjesteavtaler». Netcom påpeker imidlertid at begrepet «roaming» bør beholdes fremfor å benytte «gjesting». Det vises til at roaming er et innarbeidet og akseptert begrep og at gjesting i mobilnett ikke bidrar til klargjøring. Det vil også være hensiktsmessig å benytte samme begrep som i EU-regelverket. Netcom påpeker også at det ikke er foreslått inntatt en definisjon av begrepet internasjonal gjesting i den nye lovbestemmelsen. Det bør vurderes inntatt en generell definisjon eller presisering av begrepet, enten innledningsvis i den nye lovbestemmelsen, eller som tilskudd til listen over definisjoner i ekomloven § 1-5.

Post- og teletilsynet og Telenor tar opp spørsmål knyttet til tidspunktet for ikrafttredelse av reguleringen, herunder tidspunkter for fremtidige prisreduksjoner. Det foreslås at de fremtidige prisreduksjonene skjer på samme tidspunkt som i EU-landene.

Justisdepartementet påpeker at ekomloven kap. 3 og 4. ikke gjelder på Svalbard og at Svalbard ikke er en del av EU/EØS-området. Det kan dermed stilles spørsmål om reglene om gjesting i mobilnettet vil gjelde på Svalbard. Imidlertid vises det også til at reglene i praksis vil gjelde alle norskregistrerte telefonnummer, slik at det legges til grunn at brukere av norskregistrerte telefonnummer som befinner seg på Svalbard også vil omfattes.

Netcom og Telenor mener det må presiseres at reguleringen skal gjelde for internasjonal gjesting i mobilnett innen EU/EØS-området, og ikke for internasjonal gjesting generelt.

Forbrukerrådet påpeker at det også burde settes maksimalpriser på SMS og datatrafikk, og frykter at mobiltilbyderne nå vil ta igjen tapte inntekter ved å sette opp prisen på disse tjenestene.

Telenor mener prinsippet om gjensidighet bør reflekteres i lovteksten. Det vises til at det kan være et problem at det ikke er gitt at fortolkningen av prisbestemmelsene i EUs forordning tolkes likt av tilbyderne i EU og EØS. Et eksempel på dette kan være sekundtaksering vs. minuttaksering. Det kan være et ytterligere problem at det i slike saker vil være ulik klageadgang i EU og EØS.

Videre foreslår Telenor at det bør presiseres i merknadene til § 4-13 at også aktører uten SMP vil være forpliktet av reguleringen.

Netcom støtter Samferdselsdepartementets vurdering om at endringen av rammedirektivets art. 1 ikke utløser behov for andre endringer i ekomloven eller -forskriften.

3.5 Departementets vurdering

Samferdselsdepartementet støtter Post- og teletilsynets forslag om å benytte «internasjonal gjesting i mobilnett» som norsk oversettelse av det engelske begrepet «roaming». Departementet har vurdert muligheten av å beholde det engelske begrepet, og har forståelse for Netcoms argument knyttet til at dette må sies å være innarbeidet i bransjen. Imidlertid har departementet kommet til at hensynet til å finne et norsk begrep som er lettere for sluttbrukerne å forstå, veier tyngre. I henhold til norsk lovteknikk og –tradisjon er det dessuten vanlig å benytte norske ord og betegnelser.

Samferdselsdepartementet er enig med Netcom i at det må komme klart frem hva som menes med internasjonal gjesting i mobilnett. Det ansees imidlertid som tilstrekkelig at dette fremgår av Ot.prp’en. En definisjon av internasjonal gjesting i mobilnett finnes også i art. 2 (d) i EUs forordning. Dersom forordningen blir tatt inn som vedlegg til ekomforskriften og således blir gjort til en forskriftsdefinisjon, er det ikke behov for at definisjonen gjentas i ekomloven.

Når det gjelder tidspunktet for ikrafttreden av dette regelverket, arbeider Samferdselsdepartementet for at ikrafttreden skal skje så snart som mulig. Ikrafttredelsestidspunktet vil imidlertid avhenge av tidspunktet for forordningens innlemming i EØS-avtalen, og ikrafttreden av dette tillegget i EØS-avtalen. Når forordningen er innlemmet i avtalen og dette er trådt i kraft, forutsettes det at nasjonale tilbydere og sluttbrukere får rettigheter etter forordningen. Dette gjelder også prisreduksjonen i form av overgang til en såkalt «eurotariff» som trådde i kraft i EU-landene innen 30. september 2007.

Etter departementets syn er det viktig at det er en gjensidighet i forholdet mellom de juridiske forpliktelsene som pålegges nasjonale tilbydere, og rettighetene de norske tilbyderne får i forhold til andre tilbydere i EU/EØS-området. Det legges derfor opp til at tidspunktet for regelverkets ikrafttreden vil gjenspeile dette. Videre vil departementet når det gjelder forholdet til gjensidighet og Telenors bekymring rundt dette bemerke at reguleringen har til hensikt å skape like rammebetingelser for alle tilbydere innen EU/EØS. I og med at forordningen blir direkte oversatt og gjort til norsk forskrift, vil de samme reglene gjelde her som i EU. Dersom det skulle oppstå tolkningsulikheter, for eksempel knyttet til sekund- versus minuttaksering, så vil det være mulig å ta opp dette i ERG (European Regulators Group, der Post- og teletilsynet deltar).

Departementet støtter for øvrig Post- og teletilsynet og Telenors syn om at de fremtidige prisreduksjonene som fremgår av forordningen bør skje samtidig som i EU – henholdsvis 30. august 2008 og 30. august 2009. Departementet mener dette følger av at forordningen tas inn som vedlegg til ekomforskriften.

Samferdselsdepartementet er enig med Justisdepartementet i at forordningen i praksis også vil omfatte Svalbardbeboere som er på reise innenfor EØS-området, fordi reglene i praksis vil gjelde alle norskregistrerte telefonnummer. Samferdselsdepartementet antar videre at reisende fra EØS-området på Svalbard vil nyte godt av forordningen, fordi det vil være problematisk for norske tilbydere å avgrense mot dette uten at det går utover gjensidigheten i avtalene om gjesting i mobilnett med utenlandske tilbydere.

Samferdselsdepartementet er enig med Netcom og Telenor om at det bør presiseres at reguleringen skal gjelde for gjesting i mobilnett innen EU/EØS-området, og ikke for internasjonal gjesting generelt. Departementet mener at dette fremgår direkte av EUs forordning som inneholder en henvisning til at regelverket gjelder innenfor fellesskapet (jf bl.a. artikkel 1). Det vil bli presisert i forskriftsbestemmelsen gjennom en henvisning til vedtaket som innlemmer forordningen i EØS-avtalen at forordningen også gjelder for EFTA/EØS-landene. Det er viktig å unngå at norske tilbydere skal måtte inngå ensidige, ufordelaktige gjesteavtaler med mobiltilbydere i tredjeland. Det foreslås imidlertid at lovbestemmelsen åpner opp for at det også kan pålegges tilsvarende forpliktelser for andre land på et senere tidspunkt dersom dette skulle bli aktuelt. Det understrekes at departementet bare vil vurdere å gjøre dette i forskrift på basis av internasjonale gjensidige avtaler.

Selv om Samferdselsdepartementet deler Forbrukerrådets bekymring for at det er en fare for at prisene settes opp på SMS og datatjenester siden disse tjenestene ikke omfattes av reguleringen, kan ikke departementet på egen hånd regulere prisene for SMS og datatjenester innenfor hele EU/EØS-området. Prisene på SMS og datatjenester vil imidlertid nøye overvåkes av ERG og av EU-Kommisjonen i tiden fremover, for å følge med på om det oppstår behov for tilsvarende regulering for disse tjenestene. Dersom det viser seg at prisene på SMS og datatjenester går opp, vil reguleringen trolig utvides til å omfatte også dette.

Samferdselsdepartementet mener det fremgår av lovbestemmelsen at den gjelder alle mobiltilbydere, men for å unngå all tvil vil det presiseres i merknaden til lovbestemmelsen at også aktører uten sterk markedsstilling (SMP) er forpliktet.