Ot.prp. nr. 3 (2007-2008)

Om endringer i lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon (ekomloven)

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomiske og administrative konsekvenser

4.1 Fellesfakturert tjeneste

Forslaget vil ikke føre til økonomiske endringer for bransjen samlet sett. Tilbyderne vil kunne få økte kostnader til klagebehandling, men vil kunne avregne disse kostnadene mot innholdsleverandørene som tidligere har finansiert behandlingen av denne typen klager i Teletorgrådet. Det kan bli enkelte administrative endringer som følge av at ansvaret for regningsklager i forskriftshøringen foreslås lagt til Brukerklagenemda for elektronisk kommunikasjon. Innholdsklager foreslås i høringen avgjort av Medietilsynet. Forholdene rundt dette er foreløpig ikke avklart. Brukerklagenemda og Post- og teletilsynet er allerede gebyrfinansiert og endringen vil ikke ha betydning for disse. Medietilsynet finansieres over statsbudsjettet. Det åpnes opp for at de økte utgiftene som vil kunne følge en eventuell klagerolle eller lignende, kan finansieres over gebyr.

4.2 Internasjonal gjesting i mobilnett

Reguleringen av internasjonal gjesting i mobilnett innebærer noen nye oppgaver for Post- og teletilsynet. Tilsynet vil måtte føre tilsyn med etterlevelse av reguleringen, herunder overvåke prisnivået. Videre skal tilsynet sikre offentliggjøring av lett tilgjengelig oppdaterte oversikter over takster for internasjonal gjesting i mobilnett på grossist- og sluttbrukernivå, og rapportere til EFTAs overvåkningsorgan om dette. Dette medfører at tilsynet vil ha behov for å innhente prisinformasjon fra tilbyderne. Det må også påregnes noe mer ressurser til å sikre offentliggjøring av informasjon. Samferdselsdepartementet antar imidlertid at dette ikke vil innebære en vesentlig økning i ressursbruk, siden tilsynet allerede etter gjeldende regelverk har rutiner for innhenting av informasjon fra mobiltilbyderne. Post- og teletilsynet er brukerfinansiert. Økte kostnader vil derfor måtte finansieres av markedsaktørene.

Det er vanskelig å forutsi den nøyaktige nettoeffekten av prisnedsettelsen for norske mobiltilbydere. Bakgrunnen for dette er at prisene vil settes ned både på grossist- og sluttbrukernivå. Tilbydernes marginer varierer i dag innenfor de aller fleste avtalene om gjesting i mobilnett. Grossistprisen varierer mellom ulike tilbydere i Europa, mens flere av de norske tilbyderne har solgt gjesting i mobilnett til gjennomsnittspriser. Det antas at norske mobiltilbydere i mange tilfeller vil få lavere kostnader knyttet til gjesting i mobilnett enn i dag, når deres kunder ringer fra utlandet. Siden det er flere nordmenn som reiser til andre europeiske land enn utlendinger som reiser til Norge, kan regnestykket for norske tilbydere falle positivt ut. Videre må det forventes at lavere sluttbrukerpris medfører økt bruk, noe som vil føre til høyere gevinst for norske tilbydere. Sannsynligheten er derfor stor for at både norske tilbydere og norske sluttkunder vil tjene på reguleringen. Samfunns­økonomisk vil det kunne bli en betydelig gevinst.