Ot.prp. nr. 31 (1999-2000)

Om lov om endringer i utlendingsloven

Til innholdsfortegnelse

5 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til § 17 siste ledd:

Det vises til de generelle merknadene under pkt. 4.1.

Av første punktum fremgår at asylsøker kan gis midlertidig arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse inntil søknaden om asyl er avgjort. Det kreves ikke lenger en uttrykkelig anmodning om å få tillatelse for at dette skal bli gitt. Det gjør det derimot fortsatt når asylsøker som har fått et endelig avslag som for tiden ikke iverksettes, ønsker tillatelse, jf. annet punktum. Slik tillatelse kan gis inntil avslaget iverksettes. Nærmere regler kan fastsettes ved forskrift, jf. tredje punktum. Regler er gitt i forskriftens §§ 61 og 62, som må endres når lovendringen er vedtatt. Midlertidig tillatelse skal fortsatt gis av Utlendingsdirektoratet, men direktoratet skal kunne delegere innvilgelsesmyndighet til politiet, jf. fjerde punktum. Gjeldende bestemmelse om at forvaltningsloven kapittel IV til VI om saksforberedelse, vedtak og klage ikke gjelder for vedtak om midlertidig tillatelse, videreføres i femte punktum.

Til § 21 første ledd:

Det vises til de generelle merknadene under pkt. 4.2.

Bestemmelsen er endret ved at det er gitt et nytt annet punktum som gjør det mulig å legge innvilgelsesmyndighet til politiet når det gjelder søknader om reisebevis eller utlendingspass til barn under 16 år. Politiet vil ikke ha slik myndighet uten at dette fremgår av forskrift, og de tilfellene der politiet skal kunne innvilge, vil bli beskrevet der. Det vil være et grunnvilkår for politiets kompetanse at det ikke er tvil om at vilkårene for å gi reisedokument er oppfylt.

Til § 30 annet ledd:

Det vises til de generelle merknadene under pkt. 4.3.

Endringer i § 27 innebærer at denne paragrafen ikke lenger vil inneholde ordene «når hensynet til rikets sikkerhet gjør det nødvendig». Henvisningen i § 30 annet ledd til § 27 første ledd er derfor tatt ut, jf. bokstav a.

Til § 38a tredje ledd:

Det vises til de generelle merknadene under pkt. 4.4.

Til § 39 første ledd:

Det vises til de generelle merknadene under pkt. 4.5.

For å gjøre reglene om tidspunktet for iverksetting av vedtak fullstendige, bør tredje punktum også inneholde en bestemmelse om nordiske borgere. Bestemmelsen innebærer at nordisk borger som har hatt opphold i Norge i mer enn tre måneder, ikke kan utvises før vedtaket er blitt endelig.

Til § 48 annet ledd og nytt tredje ledd:

Det vises til de generelle merknadene under pkt. 4.6.

Av annet ledd første punktum fremgår at det kan gjøres unntak fra lovens regler for diplomater m.v. Her er samboere nå tatt med på lik linje med ektefeller, slik tilfellet er i regelverket for øvrig. F.eks. er samboere likestilt med ektefeller i forskriftens § 146, som gjelder arbeid og opphold for familiemedlemmer til diplomater m.v. Av tredje punktum følger at det kan gjøres unntak fra lovens regler også for andre grupper enn dem som er nevnt i første punktum. Denne bestemmelsen skal nå også omfatte «oppdragstakere for mellomstatlige organisasjoner eller konvensjonsorganer».

Tredje ledd gir hjemmel til å fravike lovens regler (derogasjon) for utlendinger som skal ha opphold i riket i forbindelse med gjennomføring av en avtale om mellomstatlig samarbeid som Norge er bundet av. Hjemmelen gjelder «bestemmelsene om innreisekontroll, pass, visum, oppholdstillatelse og arbeidstillatelse med de unntak som følger av avtalen». Det forutsettes at det blir gjort kjent for de myndigheter som praktiserer utlendingsregelverket når det er inngått en avtale som innebærer at derogasjonsklausulen gjelder for utlendinger som omfattes av avtalen. Kunnskapen om slike avtaler må til enhver tid holdes oppdatert for at bestemmelsen skal virke etter sin hensikt.