Ot.prp. nr. 39 (1999-2000)

Om lov om plantehelse

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Landbruksdepartementet er i ferd med å styrke det forebyggende arbeidet med hensyn til sjukdommer og skadedyr på planter (heretter kalt planteskadegjørere), jf. omtale i St. prp. nr. 1 1998-99 (s. 34 og 45). Hensikten med dette er både å sikre en god plantehelse i Norge ved økende import av planter, og å legge til rette for eksport av planter ved at norske tiltak er tilpasset nye internasjonale krav og standarder. Gjennom dette vil vi sikre norsk konkurransekraft i markedet.

Departementet foreslår å innføre et nytt plantehelseregelverk som oppfyller Norges forpliktelser i henhold til internasjonale konvensjoner, styrker tilsynet innenlands med plantehelsen, og gir en vitenskapelig oppdatering. Endringene som foreslås er relativt omfattende og gjelder flere bestemmelser i lov av 3. april 1964 nr. 1 om tiltak mot plantesjukdommar og skadedyr på planter (plantesjukdomslova):

  1. Utvidelse av virkeområde.

  2. Hjemmel til registreringsplikt, og tilbaketrekking av registrering.

  3. Hjemmel til å gi regler om plantehelsedokumenter.

  4. Hjemmel til produksjonskontroll.

  5. Presisering av meldeplikt.

  6. Oppheve regel om taushetsplikt.

  7. Hjemmel til å ilegge tvangsmulkt.

  8. Utvidelse av avgiftshjemmel.

I tillegg foreslår Departementet å innføre hjemmel til å ilegge tvangsmulkt etter lov av 12.4.1970 nr 82 om såvarer.

Denne proposisjonen omhandler de eksisterende forholdene på plantehelseområdet. For det første beskrives kort de forholdene som tilsier lovendring (kapittel 2), deretter en redegjørelse om gjeldende rett, herunder den eksisterende plantesjukdomslova, tilgrensende lovverk og forpliktende internasjonalt regelverk (kapittel 3). I kapittel 4 gjennomgås nærmere hvordan høringsrunden har foregått, hvem høringsinstansene har vært, og hvor mange som har svart. De mest prinsipielle endringene blir drøftet i kapittel 5. Her blir også de viktigste høringsuttalelsene kommentert. Kapittel 6 gjennomgår de økonomiske og administrative konsekvenser av forslaget, herunder også konsekvenser for fylkesmannen og kommunene. Kommentarer til de enkelte paragrafene i lovforslaget blir gjengitt i kapittel 7.