Ot.prp. nr. 51 (2006-2007)

Om lov om endringer i lov 24. mai 1929 nr. 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr

Til innholdsfortegnelse

5 Andre lovendringsforslag

5.1 Gjeldende rett

Av el-tilsynsloven § 11 annet ledd fremgår følgende:

«Kongen kan bestemme at det lokale elektrisitetstilsyn (jf. § 9) kan pålegges å føre kontroll med elektrisk utstyr som tilbys eller omsettes innenfor vedkommende anleggs forsyningsområde.»

Netteier ved de lokale elektrisitetstilsyn er i medhold av denne bestemmelsen pålagt å føre tilsyn med elektriske produkter som omsettes innenfor deres forsyningsområde. Det nærmere innholdet av denne forpliktelsen fremgår av Instruks av 29. november 1994 og rammebrev fra sentral tilsynsmyndighet.

Loven omfatter således tilsyn med elektrisk utstyr. Ordlyden i de ulike lovbestemmelser er imidlertid i varierende grad tilpasset denne virkelighet.

El-tilsynsloven § 6 lyder som følger:

«Tilsynsmyndigheten gir de pålegg og treffer de enkeltvedtak ellers som er nødvendige for gjennomføringen av bestemmelsene gitt i eller i medhold av denne lov. Det skal settes en frist for når pålegget skal være utført.

Dersom pålegg ikke oppfylles innen fristen kan tilsynsmyndigheten helt eller delvis stanse virksomheten og/eller anlegget inntil pålegget er utført.

Ved overhengende fare kan tilsynsmyndigheten foreta stansing selv om pålegg ikke er gitt.»

Bestemmelsen omfatter også elektrisk utstyr, selv om dette ikke fremkommer direkte av bestemmelsens ordlyd.

El-tilsynsloven § 6 gjelder også for de lokale elektrisitetstilsyn, jf. § 9. De lokale elektrisitetstilsyn vil herunder kunne treffe enkeltvedtak som omhandler elektrisk utstyr innenfor deres forsyningsområde. De lokale elektrisitetstilsyn er imidlertid instruert av sentral tilsynsmyndighet (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) om ikke å benytte sistnevnte myndighet. I praksis har derfor bestemmelsen, på produktområdet, vært forvaltet av DSB som førsteinstans de senere årene.

El-tilsynsloven § 7 lyder som følger:

«Når elektriske anlegg medfører sjenerende elektriske forstyrrelser, kan tilsynsmyndigheten gi pålegg om straks å sette anlegget i sådan stand at disse forstyrrelser så vidt mulig fjernes.

Tilsynsmyndigheten kan, i den utstrekning den anser det nødvendig til ivaretagelse av berettigede almene interesser, gi forskrifter om at elektriske anlegg, anleggsdeler eller apparater som efter tilsynsmyndighetens mening vesentlig forstyrrer radiolyttingen, ikke må drives eller brukes til visse tider av døgnet, dersom disse forstyrrelser ikke unngås ved de foranstaltninger som tilsynsmyndigheten i henhold til gjeldende forskrifter kan påby.»

Bestemmelsen omfatter også elektrisk utstyr, selv om dette ikke fremgår direkte av bestemmelsens ordlyd.

5.2 Høringsforslaget

El-tilsynsloven § 6 omhandler virksomheter og elektriske anlegg. Den omhandler også elektrisk utstyr, selv om dette ikke fremgår direkte av lovbestemmelsen. I medhold av denne bestemmelsen vil det blant annet kunne nedlegges forbud mot omsetning og bruk, samt kreves tilbaketrekking av elektrisk utstyr. For å synliggjøre at bestemmelsen også omfatter elektrisk utstyr, foreslo departementet å eksemplifisere i lovteksten mulige administrative tiltak på produktområdet.

Departementet foreslo også endringer i el- tilsynsloven § 8 (dagens § 9). De lokale elektrisitetstilsyn har i dag ikke adgang til å stanse virksomhet etter loven § 6. Dette er beføyelser som ligger til sentral tilsynsmyndighet (DSB). Slik bestemmelsen er praktisert, er det også kun sentral tilsynsmyndighet som kan forby omsetning og bruk, kreve tilbaketrekking av elektrisk utstyr med mer. I høringsbrevet ble det foreslått en videreføring av denne ordningen, overensstemmende med de endringer som gjøres i el-tilsynsloven § 6.

I tillegg foreslo departementet en klargjøring av el-tilsynsloven § 7 (som gjelder tiltak mot sjenerende elektriske forstyrrelser), slik at bestemmelsens ordlyd samsvarer med gjeldende rett.

5.3 Høringsinstansenes syn

EL&IT Forbundet:

Forbundet er fornøyd med innholdet av disse forslagene.

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE Nett AS):

Selskapet bemerker at det å ikke kunne forby omsetning av et elektrisk produkt som åpenbart kan betraktes som elsikkerhetsmessig å representere en fare, vil kunne medføre at slike farlige produkter havner på markedet før de kan stanses av DSB. Det å trekke tilbake produkter byr oftest på store problemer.

5.4 Departementets vurderinger

El-tilsynsloven omfatter også tilsyn med elektrisk utstyr. Lovens bestemmelser er imidlertid i ulik grad tilpasset denne virkelighet. På enkelte områder gir lovens ordlyd til dels mangelfull veiledning til lovens brukere. Bestemmelsene bør derfor klargjøres, overensstemmende med gjeldende rett.

El-tilsynsloven gir i dag hjemmel for de lokale elektrisitetstilsyn til blant annet å kunne stanse elektrisk utstyr. I praksis har imidlertid denne myndighet vært utøvet av sentral tilsynsmyndighet (DSB). DSB har myndighet til å henvende seg til importør av produktet, og vil, gjennom et vedtak om omsetningsforbud, kunne stoppe produktet i hele landet. Denne ordningen, med sentral tilsynsmyndighet som førsteinstans, bidrar til en effektiv og ensartet praksis på produktområdet. Departementet ønsker derfor å lovfeste denne ordningen. For å kunne møte eventuelle fremtidige endringsbehov, foreslår departementet at Kongen skal kunne tillegge også de lokale elektrisitetstilsyn slik myndighet.

Departementet foreslår på denne bakgrunn endringer i el-tilsynsloven §§ 6, 7 og 8.