Ot.prp. nr. 57 (1996-97)

Om lov om endring i lov av 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene

Til innholdsfortegnelse

5 HØRING

Sosial- og helsedepartementet sendte 12. februar 1997 ut et høringsnotat med forslag til endring i Lov om helsetjenesten i kommunene. I notatet ble det foreslått å gi hjemmel til i forskrift å innføre kommunal betalingsplikt for ferdigbehandlede pasienter som ligger på fylkeskommunale sykehus i påvente av et kommunalt tilbud.

Departementet har mottatt 166 høringsuttalelser. Av de innkomne uttalelser gir 31 sin støtte til forslaget. 47 instanser går uttrykkelig imot forslaget, herunder 37 kommuner. De øvrige høringsinstansene har ingen merknader til forslaget eller har kommentert dette uten at det gis noen tilråding i den ene eller annen retning.

Flere høringsinstanser bemerker at grensesnittet mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten over lengre tid er blitt forskjøvet. Dette har medført at kommunene har fått oppgaver som tidligere lå under fylkeskommunene. Denne vridningen er ikke fulgt opp i fordelingsnøkkelen mellom kommune og fylkeskommune. Det påpekes også at enkelte pasienter kunne påføre kommunene betydelige økonomiske belastninger. Særlig er det tilfellet for en del psykiatriske pasienter og for pasienter med kroniske og/eller sammensatte lidelser.

Høringsnotatet omfatter ikke fylkeskommunale langtidsinstitusjoner, men skal omfatte de psykiatriske sykehusene. Enkelte høringsinstanser påpeker at grensesnittet mellom psykiatriske fylkessykehus og psykiatriske langtidsinstitusjoner trekkes ulikt i de forskjellige kommuner, slik at dette vil kunne slå forskjellig ut i de ulike fylkeskommuner. Det trekkes videre frem at ansvarsdelingen mellom første- og annenlinjetjenesten er uklar, og at denne først bør avklares før det innføres kommunal betalingsplikt for de psykiatriske pasientene.

Videre trekker flere høringsinstanser, spesielt kommunene, frem at forslaget er ensidig ved at kun kommunenes atferd foreslås sanksjonert. Det burde innføres en tilsvarende ordning for de tilfelle hvor fylkeskommunen ikke tar i mot pasienter fra primærhelsetjenesten.

Det påpekes også at forslaget kan være problematisk å gjennomføre i forhold til enkelte pasientgrupper. Særlig gjelder dette psykiatriske pasienter med langvarige sykehusopphold og behov for omfattende kommunale tjenester.

Flere høringsinstanser, herunder mange kommuner og fylkesleger, retter kritikk mot at myndighet til å avgjøre når en pasient er utskrivningsklar, i stor grad overlates til sykehusene. Som et alternativ til denne løsning, foreslås å legge avgjørelseskompetansen til opprettede utvalg eller fylkeslegen, eventuelt at det kan klages til slik instans.