Ot.prp. nr. 65 (2004-2005)

Om lov om endringer i helseregisterloven

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Kommunenes sosial- og helsetjenester, herunder pleie- og omsorgstjenestene, er viktige for befolkningens helse og livskvalitet. Kommunene er ansvarlige for at tjenestene skaffes til veie, at kvaliteten på tjenestene er tilstrekkelige og at ressursene kommunene rår over prioriteres og utnyttes på best mulig måte.

Om lag 200.000 personer mottar til enhver tid pleie- og omsorgstjenester og sektoren er svært personellkrevende. Det utføres årlig rundt 100.000 årsverk i sektoren. Kommunenes utgifter til pleie- og omsorgstjenester utgjør over 45 milliarder kroner og representerer vel 1/3 av kommunenes samlede driftsbudsjett.

Kommunene trenger kunnskap om behovene i befolkningen og utviklingen i tjenestene for å få grunnlag for lokal planlegging. Statlige myndigheter trenger tilsvarende kunnskap, blant annet for å få grunnlag for å utforme velferdspolitiske målsettinger nasjonalt og for å vurdere kommuneøkonomien og overføringer til kommunene. Dagens statistiske grunnlag, med bakgrunn i KOSTRA- rapporteringen gir ikke tilstrekkelig grunnlag for faglig og administrativ styring og planlegging av innsatsen i pleie- og omsorgssektoren, verken på kommunalt eller statlig hold. Tallene gir ikke kunnskap om brukernes behov for tjenester, eller hvordan ressursene fordeles i forhold til behovene. Statistikken gir heller ikke kunnskap om hvordan ressursene fordeles i forhold til brukernes behov, hvordan hjelpebehovet varierer mellom brukergrupper i ulike typer boliger og institusjoner eller opplysninger om tiltakenes varighet, f. eks. hvor lang tid brukeren bor i institusjon. Endelig gir ikke dagens statistikk kunnskap om hvilke konsekvenser endringer i oppgavefordelingen mellom kommuner og helseforetak får for kommunene, og hvilke krav til tjenester denne utviklingen stiller kommunene overfor.

I St.meld. nr. 50 (1996-97) Handlingsplan for eldreomsorgen, ble det slått fast at statistikkgrunnlaget for pleie- og omsorgssektoren må forbedres. Det daværende Sosial- og helsedepartementet la i februar 2000 fram et forslag til Individbasert Pleie- og OmsorgsStatistikk (IPLOS) som skal inngå i kommune-stat-rapporteringen, KOSTRA. Rapporten bygget bl.a. på flere års erfaring med systemet Gerix. Etter en omfattende høring gikk det daværende Sosial- og helsedepartementet i april 2001 inn for å innføre IPLOS som et nasjonalt informasjonssystem for pleie- og omsorgstjenesten. IPLOS-data skal samles i et sentralt pseudonymt register med individdata fra hele landet.

Stortinget ble allerede i St.prp. nr. 1 (2001-2002) orientert om innføringen av IPLOS. Stortinget hadde ingen merknader til saken. Saken er også omtalt i St. meld. 45 (2002-2003) og i kommuneproposisjonen for 2003 og 2004. Det ble senest i St.meld. nr. 1 (2004-2005) varslet en mulig endring i helseregisterloven som et ledd i gjennomføringen av IPLOS.