Ot.prp. nr. 65 (2004-2005)

Om lov om endringer i helseregisterloven

Til innholdsfortegnelse

3 Departementets forslag

3.1 Innledning

Helseregisterloven § 8 hjemler adgangen til å opprette registre som inneholder helseopplysninger. Helseopplysninger er definert i § 2 nr. 1 som:

«taushetsbelagte opplysninger i henhold til helsepersonelloven § 21 og andre opplysninger og vurderinger om helseforhold eller av betydning for helseforhold, som kan knyttes til en enkeltperson»

Pleie- og omsorgstjenesten i kommunene fatter vedtak med hjemmel både i kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven. De fleste opplysninger som innhentes som grunnlag for vedtak etter disse lovene er opplysninger om forhold som påvirker helsen og som faller inn under definisjonen av helseopplysninger i helseregisterloven § 2 nr. 1. Dette gjelder også opplysninger som ligger til grunn for vedtak om tjenester som matombringing, omsorgslønn og støttekontakt etter sosialtjenesteloven. Vedtak om slike tjenester har svært ofte en sammenheng med helsetilstanden.

Ikke alle vedtak etter sosialtjenesteloven er imidlertid helserelaterte. Når det vurderes å opprette et helseregister for å ivareta oppgaver etter sosialtjenesteloven, må det vurderes konkret om det vil være et helseregister etter helseregisterloven § 3 og om tilknytningen til helseforhold er sterk nok. Vedtak som verken er knyttet til helsetilstand eller hjelpebehov, for eksempel vedtak om økonomisk stønad, er ikke en helseopplysning.

Helseregisterloven § 8 annet ledd stiller vilkår om at sentrale helseregistre kun kan etableres for å ivareta oppgaver etter særlige lover oppregnet i bestemmelsen. Sosialtjenesteloven er ikke omfattet av denne oppregningen. Et register med hjemmel i § 8 kan altså ikke inneholde helseopplysninger som ligger til grunn for vedtak etter sosialtjenesteloven. Dette innebærer at det etter gjeldende rett ikke er hjemmel til å opprette ett samlet register for alle tjenester innenfor pleie- og omsorgssektoren.

Under Stortingsbehandlingen av helseregisterloven ble departementets opprinnelige forslag til § 8 vesentlig endret, jf. Innst.O. nr. 62 (2000-2001). Departements forslag innebar at forskriften skulle angi hvilke formål et register hadde og hvilke opplysninger som skulle behandles. Stortinget tok i stedet inn den ovennevnte systematikken i § 8. Merknadene fra Sosialkomiteen i Innst.O. nr. 62 (2000-2001) gir ikke grunn til å konkludere med at Stortinget bevisst unnlot å inkludere sosialtjenesteloven i oppregningen i § 8, og dermed hindre opprettelsen av et pleie- og omsorgsregister.

3.2 Departementets høringsforslag

Helse og omsorgsdepartementet sendte 10. januar 2005 ut et notat om endringer i helseregisterloven på bred høring.

Helse- og omsorgsdepartementets foreslo i høringsnotatet at sosialtjenesteloven tas med i oppregningen i helseregisterloven § 8 annet ledd og § 9 første ledd. Helseregisterloven § 8 annet ledd gis etter dette et sikkert hjemmelsgrunnlag for å etablere et register som ivaretar oppgaver etter både kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven, og således et register med opplysninger fra hele pleie- og omsorgssektoren. Endringsforslaget innebærer en likestilling i helseregisterloven av to lover som hjemler svært likeverdige tjenester og som det er vanskelig å trekke et klart skille mellom. Pleie- og omsorgstjenestene er i stor grad organisert som en helhet i kommunene og skille mellom disse lovene i forhold til adgangen til å opprette registre er lite hensiktsmessig. Endringen i § 9 første ledd gir hjemmel for innsamling av opplysninger om vedtak etter sosialtjenesteloven.

Dersom helseregisterloven § 8 annet ledd og § 9 første ledd endres, bør også § 7 tredje ledd om kommunale helseregistre endres slik at det blir sammenheng mellom bestemmelsene.

3.3 Høringsinstansenes merknader

Nær samtlige av høringsinstansene som har avgitt uttalelse er enige i behovet for de foreslåtte lovendringene. Enkelte høringsinstanser har imidlertid merknader til opprettelsen av IPLOS-registeret. IPLOS-registeret vil bli hjemlet i egen forskrift som vil bli sendt på ordinær høring.

Statens Helsetilsyn viser til at vedtak om tjenester som omfattes av IPLOS-registeret og som ytes etter sosialtjenesteloven i enkelte kommuner fattes utenfor kommunens helseforvaltning. Tilsynet stiller spørsmål om helseopplysninger som ligger til grunn for slike vedtak faller utenfor helseregisterlovens helsetjeneste/helseforvaltningsbegrep og dermed utenfor lovens anvendelsesområde, jf. helseregisterloven § 3 nr. 1. Tilsynet ber departementet vurdere å sikre at helseregisterloven også omfatter helseopplysninger utenfor helseforvaltningen gjennom forskrift med hjemmel i § 3 tredje ledd.

Departementet vil presisere at IPLOS-registeret må opprettes i egen forskrift med hjemmel i helseregisterloven § 8 annet ledd. Registeret vil bli etablert innenfor den sentrale helseforvaltning med Sosial- og helsedirektoratet som databehandlingsansvarlig. Forskriften vil regulere innsamling og behandlingen av opplysningene i registeret, samt pålegge kommunene en meldeplikt for de aktuelle opplysningene inn til registeret i medhold av helseregisterloven § 9. Kommunens behandling av opplysinger i forbindelse med vedtak om pleie- og omsorgstjenester vil ikke reguleres av forskriften.

Datatilsynet er generelt skeptiske til at IPLOS medfører en sentral registrering av til dels svært sensitive personopplysninger, men har ingen prinsipielle innvendinger mot at helseregisterloven endres til også å omfatte opplysninger innhentet etter formål regulert i sosialtjenesteloven.

3.4 Departementets vurdering

Helse- og omsorgsdepartementets forslag innebærer en svært begrenset utvidelse av adgangen til å opprette registre med hjemmel i helseregisterloven §§ 7 og 8. Utvidelsen er av stor betydning for å innhente nødvendig kunnskap fra en ressurskrevende sektor. Samlet ressursbruk og behovet for opplysninger til bruk i planlegging og effektivisering tilsier at det bør åpnes for å kartlegge pleie- og omsorgssektoren på en bedre måte enn det er adgang til i dag.

Departementet oppfatter ikke Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 5 (1999-2000) som et bevisst utrykk for å utelate sosialtjenesteloven i oppregningen i helseregisterloven §§ 8 og 9.

Et register etter helseregisterloven § 8 annet ledd skal opprettes med hjemmel i forskrift. Forskriftsprosessen skal sikre at nødvendige personvernhensyn blir ivaretatt både i de tekniske løsningene og i oppbygningen av registret.

3.5 Endring av navn på smittevernregister i § 8 tredje ledd

Departementet foreslår samtidig at § 8 tredje ledd nr. 4 endres slik at navnet på Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) blir korrekt, og i samsvar med forskrift av 20. juni 2003 nr. 740 om innsamling og behandling av helseopplysninger i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer og i Tuberkuloseregisteret og om varsling av smittsomme sykdommer (MSIS- og tuberkuloseregisterforskriften).