Ot.prp. nr. 75 (1996-97)

Om lov om åpningstider for utsalgssteder (åpningstidsloven)

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomiske og administrative konsekvenser

Konsekvenser for det offentlige:

Forslaget fører til at kommunene ikke lenger har adgang til å fastsette forskrifter om åpningstider for utsalgssteder i kommunen. Åpningstidene vil heretter følge direkte av åpningstidsloven. Kommunene skal heller ikke avgjøre om en virksomhet faller inn under lovens unntaksbestemmelser, eller avgjøre dispensasjonssaker. Kommuner må etter lovforslaget søke om godkjennelse fra fylkesmannen for at et område skal defineres som «typisk turiststed» etter loven.

Fylkesmennene vil etter lovforslaget ha avgjørelsesmyndighet mht om et område skal betegnes som typisk turiststed. Videre vil fylkesmennene i fremtiden avgjøre dispensasjonsspørsmål etter lovforslaget. På den annen side vil fylkesmennene ikke lenger føre legalitetskontroll med forskrifter utferdiget av kommunene, og de vil heller ikke være klageinstans for avgjørelser fra kommunen om hvorvidt en virksomhet omfattes av unntakene i dagens åpningstidslov. Det er vanskelig å vurdere hvilket omfang søknader om dispensasjoner vil få, men sett under ett antas forslaget å ville medføre noe merarbeid for fylkesmennene.

Forslaget vil medføre en overføring av arbeidsoppgaver knyttet til åpningstider fra kommunen til fylkesmannen. Ved at fylkesmannen har flere saker på området, vil det opparbeides mer kompetanse på ett sted, noe som også vil gi grunnlag for mer kostnadseffektiv behandling av sakene.

Politiet vil i forhold til gjeldende åpningstidslov få et utvidet ansvarsområde ved at uaktsom overtredelse av loven og medvirkning gjøres straffbart. Det er usikkert hvor stort merarbeid dette vil medføre.

Direktoratet for arbeidstilsynet påpeker at Arbeidstilsynets arbeidsoppgaver i forbindelse med lovforslaget vil medføre noe ekstraarbeid for etaten i forhold til dagens situasjon, hvor de ikke behøver ta stilling til spørsmål om natt- og søndagsarbeid for denne gruppen arbeidstakere. Det påpekes videre at forholdene må legges til rette slik at arbeidsbyrden blir minst mulig. Dette kan bl a gjøres ved at den som har avgjørelsesmyndighet og/eller dispensasjonsmyndighet etter loven skal gi melding om sine avgjørelser til Arbeidstilsynet.

Departementet vil bemerke at oppfølgingen av reglene om natt-, søn- og helgedagsarbeid er en del av Arbeidstilsynets alminnelige tilsynsoppgaver, som etter forslaget utvides til også å omfatte arbeidstakerne ved utsalgssteder. Arbeidstilsynet fører i dag tilsyn med flere enn 200 000 virksomheter og 2 000 000 arbeidstakere, herunder også arbeidstakerne ved utsalgssteder. Utvidelsen av tilsynsmyndigheten medfører at mer enn 40 000 utsalgssteder med mer enn 180 000 arbeidstakerne blir omfattet også når det gjelder arbeidsmiljølovens regler om natt-, søn- og helgedagsarbeid. Det er også foretatt visse endringer, i forhold til høringsforslaget, med sikte på å legge til rette for en effektiv håndheving. Dette gjelder først og fremst utsalgsstedenes plikt til å fremlegge dokumentasjon i forhold til unntaksreglene i forslag til ny åpningstidslov § 3 nr 1 og nr 2.

Når det gjelder sysselsetting, kan endringer i åpningstidene tenkes å ha en viss betydning for behovet for deltidsarbeidstakere. Forslaget medfører imidlertid små endringer for det store flertall av utsalgssteder som i praksis i dag ikke holder åpent etter kl 21.00 på hverdager og kl 18.00 på dager før søn- og helgedager. De endringer som foreslås når det gjelder kiosker, bensinstasjoner mv og mindre dagligvarebutikker, vil også i det vesentlige sikre en videreføring av de åpningstider som praktiseres ved disse virksomhetene.

Konsekvenser for private:

Utsalgssteder som unntas fra loven etter en arealgrense, og som ikke helt klart oppfyller kravet om salgsflate, må etter lovforslaget sørge for at tilstrekkelig dokumentasjon er tilgjengelig ved utsalgsstedet. Mange utsalgssteder har allerede i dag slik dokumentasjon tilgjengelig gjennom takstpapirer e l. Kostnadene ved å innhente en såkalt arealberegning fra en takstmann antas å ligge i underkant av 1000 kroner.

Et begrenset antall kiosker og bensinstasjoner som i dag overskrider arealgrensen vil måtte følge de alminnelige åpningstidene i loven. Dersom disse ønsker å stå fritt når det gjelder å holde åpent, må det påregnes ombyggingskostnader som for enkelte kan bli betydelige.

Som følge av det nye forslaget vil utsalgssteder som i dag holder åpent etter kl 21.00 på hverdager, og kl 18.00 på dager før søn- og helgedager, måtte stenge tidligere. Dette kan medføre en omsetningsnedgang, men det er usikkert hvor stor økonomisk betydning dette vil ha for bedriftene.

Til forsiden