Ot.prp. nr. 79 (1996-97)

Om lov om endringer i lov 23. desember 1988 nr 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon, skatteloven, folketrygdloven og enkelte andre lover (Avtalefestet pensjon)

Til innholdsfortegnelse

2 Hovedtrekkene i den gjeldende afp-ordningen i privat sektor

Lov 23. desember 1988 nr 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon (tilskottsloven) regulerer hvilke tidligpensjonsordninger som kan gis statstilskott.

Ordningene må oppfylle visse vilkår etter tilskottsloven og tilhørende forskrifter. Vedtektene for de enkelte ordningene skal dessuten godkjennes av Sosial- og helsedepartementet.

Det kan bare ytes statstilskott til pensjonsordninger som er opprettet ved avtale mellom landsomfattende organisasjoner av arbeidstakere og arbeidsgivere. Slike avtaler er i dag opprettet mellom NHO og LO og mellom NHO og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund. Bankenes Arbeidsgiverforening og Finansforbundet har også inngått en avtale om avtalefestet pensjon fra 1. januar 1995.

Avtalefestet pensjon er en frivillig ordning som gir arbeidstakeren en adgang til å gå av ved fylte 64 år. For å kunne benytte seg av ordningen stilles det visse kollektive og individuelle vilkår.

De kollektive vilkårene er:

  • Arbeidstakeren må på uttakstidspunktet være reell arbeidstaker og ansatt i en bedrift som er tilsluttet ordningen.

  • Vedkommende må ha vært ansatt i bedriften de siste tre årene, eller ha vært tilsluttet AFP-ordningen i de siste fem årene.

  • Vedkommende må ikke motta noen pensjon eller tilsvarende ytelser, uten en motsvarende arbeidsplikt.

De individuelle vilkårene er:

  • Arbeidstakeren må ha hatt minst 10 års poengopptjening i folketrygden fra og med det året vedkommende fylte 50 år.

  • Pensjonsgivende inntekt må ha vært minst 2 ganger folketrygdens grunnbeløp i gjennomsnitt for de 10 beste poengårene etter 1966.

  • Vedkommende må være ansatt i annens tjeneste fram til tidspunktet for pensjonering.

  • Pensjonering forutsetter opphør eller reduksjon av inntektsgivende arbeid.

Pensjonsnivået skal svare til den alderspensjonen som vedkommende ville hatt rett til fra folketrygden, dersom han eller hun hadde fortsatt i inntektsgivende arbeid fram til fylte 67 år. Det regnes med antatte framtidige pensjonspoeng til og med det året vedkommende fyller 66 år, slik som ved uførepensjon.

Videre ytes det et inntektsprøvd ektefelletillegg for ektefelle som er over 60 år. Det ytes ikke barnetillegg.

Ved inntektsoppgjøret våren 1992 ble LO og NHO enige om at det fra 1. oktober 1992 skal utbetales et tillegg på 950 kroner per måned til alle som har avtalefestet pensjon. Finansieringen skjer ved at arbeidsgiverne øker sine innbetalinger til sluttvederlagsfondet. Sluttvederlaget i LO/NHO-ordningen er skattefritt også i AFP-sammenheng.

I bank- og finansnæringen gis det et AFP-tillegg på 1 700 kroner per måned som finansieres fullt ut av arbeidsgiverne. Dette AFP-tillegget er skattepliktig.

AFP-ordningen i LO/NHO-området ledes av et styre der avtalepartene er representert. Felleskontoret for LO/NHO-ordningene er sekretariat for AFP-ordningen. Felleskontoret administrerer også ordningen for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund. Felleskontoret avgjør krav om pensjon forsåvidt gjelder de kollektive vilkår. Det vil i hovedsak si om arbeidstakeren omfattes av ordningen. Ankeinstans for de kollektive vilkårene er pensjonsordningens styre.

AFP-ordningen i bank- og finansnæringen ledes også av et styre med representanter for avtalepartene. Fellessekretariatet for denne AFP-ordningen har tilsvarende oppgaver som Felleskontoret i LO/NHO-ordningen.

Trygdekontoret er tillagt avgjørelsesmyndighet vedrørende de individuelle vilkårene og beregner og utbetaler pensjoner. Ved anke over trygdekontorets vedtak gjelder bestemmelsene i lov 16. desember 1966 nr 9 om anke til Trygderetten, jf folketrygdloven § 21-12 Anke og klage i trygdesaker.

I dag dekker staten 40 prosent av de årlige utgiftene til løpende pensjoner for 64- , 65- og 66-åringer som direkte tilskott.

Arbeidsgiverne dekker 60 prosent av pensjonsutgiftene og hele AFP-tillegget. Dette dekkes i LO/NHO-ordningen ved innbetalinger til pensjonsordningens fond. Den tidligere arbeidsgiveren dekker 10 prosent av løpende pensjon. I bank- og finansnæringen dekkes arbeidsgiverandelen på 60 prosent fullt ut av den tidligere arbeidsgiveren. Framtidige forpliktelser til og med 66 år er sikret ved en bankgaranti.