Prop. 145 S (2010–2011)

SAS AB – konvertible obligasjonslån

Til innholdsfortegnelse

4 Hensyn bak en fleksibel bruk av låneinstrument

SAS AB har i dialogen med Nærings- og handelsdepartementet gitt uttrykk for at muligheten for å benytte konvertible obligasjoner er et element som er med i planleggingen av refinansieringen av lån de nærmeste årene. Prisingen av lån som er i markedet kan tyde på at SAS AB vil kunne oppnå tre til fire prosentpoeng lavere rente for konvertible lån i forhold til ordinære obligasjonslån. For et samlet lån på 1,5 mrd. svenske kroner innebærer det årlig 45-60 mill. kroner i lavere rentekostnader. I tillegg vil lånets løpetid kunne økes med anslagsvis to år, noe som vil redusere det løpende refinansieringsbehovet. Det er styret i SAS som må fremme sak for generalforsamlingen om konkrete fullmakter til å oppta konvertible lån. Det foreligger i dag ingen beslutninger om å gjøre dette.

Et forslag fra styret om å oppta et eller flere konvertible lån vil måtte begrunnes med behovet for å sikre selskapets finansielle beredskap til rimelige vilkår og for å erstatte store lån som kommer til forfall. Selskapets ønsker å etablere en gjeldsstruktur som gjør selskapet til en attraktiv låntager på lang sikt.

Dersom generalforsamlingen gir fullmakt til å hente inn konvertible lån på for eksempel 1,5 mrd. svenske kroner og denne rammen blir utnyttet, vil det med rimelige anslag på konverteringspremie og aksjekurs kunne redusere den norske statens eierandel i SAS med ned mot 2,1 prosentpoeng fra 14,3 til om lag 12,2 pst. dersom vilkårene for å konvertere lånet til aksjer i 2016 inntrer og obligasjonseierne beslutter å omgjøre lånekapitalen til aksjer. Den samlede statlige eierandelen (inkludert svenske og danske stat) reduseres i så fall fra 50 pst. til 42,5 pst.

Skulle både det konvertible lånet på 1,6 mrd. svenske kroner som ble opptatt i fjor og et eventuelt nytt lån på 1,5 mrd. svenske kroner bli konvertert, vil det kunne redusere statens eierandel ytterligere ned til 11,2 pst. Den samlede statlige eierandelen (inkludert svenske og danske stat) reduseres i så fall fra 50 pst. til 39 pst.

En eventuell konvertering vil kun skje dersom aksjekursen er høy nok til at det lønner seg å konvertere. Dersom lånet ikke konverteres vil det bli tilbakebetalt på ordinær måte. Konverteringstidspunkt for eventuelle nye lån vil ventelig bli 2016 eller senere. Konvertering av det eksisterende obligasjonslånet vil eventuelt skje i 2015.