Prop. 178 S (2012–2013)

Statens eierskap i Cermaq ASA

Til innholdsfortegnelse

4 Departementets samlede vurdering og tilråding

Departementet vurderer budet fra Marine Harvest på 107 kroner som lavt. Videre vurderes det som viktig av hensyn til selskapet at dagens situasjon avklares og at det ikke foreligger langvarig usikkerhet om selskapets industrielle retning eller eiersituasjon.

En fullmakt til regjeringen til å kjøpe og selge aksjer i Cermaq vil gi staten økt handlingsrom i en situasjon hvor selskapet er i spill. Et kjøp av aksjer opp til 66,7 prosent eierandel vil for eksempel kunne garantere at ikke andre aksjonærer kan oppnå negativ kontroll i Cermaq og da for eksempel kunne hindre vedtektsendringer eller strategiske transaksjoner. Normalt vil imidlertid 65 prosent av aksjene gi tilstrekkelig kontroll på generalforsamlingen. Regjeringen søker derfor fullmakt til å kjøpe seg opp til inntil 65 prosent eierandel i Cermaq. En kjøpsfullmakt vil bare bli benyttet dersom det vurderes som verdiskapende at staten kjøper seg opp for å opprettholde et handlingsrom for selskapet og dets aksjonærer, og med en ambisjon om at posten realiseres i en senere industriell transaksjon.

Regjeringen ønsker å benytte en salgsfullmakt dersom det oppnås en god løsning for staten og andre aksjonærer. Dersom Cermaq skal inngå i et nytt selskap kan det være aktuelt med et strategisk eierskap i et eventuelt slikt selskap.

Risikoen forbundet med at staten eventuelt kjøper seg opp i Cermaq fremstår som moderat. Departementet anser at det fremover vil foreligge muligheter for å realisere aksjeposten til tilfredsstillende priser og bytteforhold dersom staten ønsker det.

Stortinget har tidligere gitt fullmakt til en reduksjon av statens eierandel i Cermaq til 34 prosent som en del av en industriell løsning, se Innst. S. nr. 27 (2000–2001) og St.prp. nr. 1 (2007–2008). En utvidelse av salgsfullmakten vil sikre at staten kan velge å la Cermaq bli slått sammen med en annen aktør, med frihet til å velge hensiktsmessig oppgjørsform. Forslag til vedtak omhandler derfor både fullmakt til at departementet kan kjøpe aksjer, og fullmakt til salg eller bytte av aksjer som en del av en industriell løsning.

Ettersom det videre forløp vil avhenge av vurderinger og forretningsmessige beslutninger hos flere parter er utfallet usikkert. Derfor anmodes det i denne proposisjonen om fullmakter som gir staten det nødvendige handlingsrom. Fullmakten vil ikke innebære pålegg om gjennomføring.