Prop. 78 L (2010–2011)

Endringer i skatteloven (skattefri omorganisering mv.)

Til innholdsfortegnelse

9 Stiftelse av SE-selskap og SCE-foretak

9.1 Innledning

I dette kapitlet gis det en omtale av skatteregler for stiftelse av europeisk selskap (SE) og europeisk samvirkeforetak (SCE). Skattemessig regulering av dette området er aktuelt etter innføring av selskapsrettslige regler knyttet til disse selskapsformene, jf. hhv. lov 1. april 2005 nr. 14 om europeiske selskaper ved gjennomføring av EØS-avtalen vedlegg XXII nr. 10a (rådsforordning (EF) nr. 2157/2001) (SE-loven) og lov 30. juni 2006 nr. 50 om europeiske samvirkeforetak ved gjennomføring av EØS-avtalen vedlegg XXII nr. 10c (rådsforordning (EF) nr. 1435/2003) (SCE-loven).

9.2 Gjeldende rett

9.2.1 Selskapsrett

SE-forordningen om det europeiske selskap (SE-selskap) og SCE-forordningen om det europeiske samvirkeforetak (SCE-foretak) er en del av norsk rett gjennom SE-loven og SCE-loven. Disse forordningene er gitt for å tilrettelegge for at selskaper og samvirkeforetak som har mer enn en medlemsstat som sitt marked, lettere skal kunne drive grenseoverskridende virksomhet. Det innebærer at SE-selskap og SCE-foretak skal kunne flytte sitt hovedkontor og omorganisere sin virksomhet uhindret av nasjonale grenser innen EU/EØS-området. SE-forordningen og SCE-forordningen bestemmer at den eksisterende lovgivning som gjelder for henholdsvis allmennaksjeselskap og samvirkeforetak skal gjelde tilsvarende for SE-selskap og SCE-foretak så langt de passer.

Både SE-loven og SCE-loven inneholder bestemmelser om stiftelse av SE-selskap/SCE-foretak, krav til kapital, flytting av forretningskontor, organisering og oppbygging, regnskapsregler og regler om oppløsning.

9.2.2 Skattemessig behandling

SE-loven og SCE-loven regulerer ikke skattemessig behandling av SE-selskap/SCE-foretak. Det er således den nasjonale skattelovgivingen, med de begrensninger som følger av eventuelle skatteavtaler og EØS-avtalen, som regulerer de skattemessige konsekvensene av de selskapsrettslige disposisjonene som følger SE-loven eller SCE-loven.

Det følger av forarbeidene til lovene om europisk selskap og europeisk samvirkeforetak at SE-selskap og SCE-foretak skal likebehandles med henholdsvis allmennaksjeselskap og samvirkeforetak. Departementet legger derfor til grunn at det ikke er nødvendig å presisere i skatteloven at en slik likebehandling skal gjelde i alle relevante bestemmelser i loven. Det vises til Prop. 126 LS (2009-2010) kapittel 11.

SE-selskap og SCE-foretak kan stiftes ved fusjon og ved omdanning. Skattemessig vil SE-selskap bli behandlet på samme måte som grenseoverskridende fusjon av allmennaksjeselskap. Det vises det til omtalen av grenseoverskridende fusjon i kapittel 8.

Ved stiftelse av SE-selskap og SCE-foretak ved omdanning oppløses ikke det eksisterende selskapet/foretaket, og det etableres ikke en ny juridisk person. Selskapsrettslig skal en slik omdanning følge de samme prinsipper som gjelder ved omdanning fra et aksjeselskap til et allmennaksjeselskap.

En omdanning fra aksjeselskap til allmennaksjeselskap og omvendt innebærer ikke realisasjon etter skattereglene. Det samme gjelder ved omdanning fra allmennaksjeselskap til SE-selskap, ettersom reglene for allmennaksjeselskaper skal gjelde tilsvarende i slike situasjoner. Ved omdanning fra samvirkeforetak til SCE-foretak har man i norsk rett ikke tilsvarende selskapsregler til utfylling av forordningen. Det er imidlertid de samme selskapsrettslige prinsipper som ligger til grunn for SCE-forordningen som SE-forordningen, og en omdanning fra samvirkeforetak til SCE-foretak vil således heller ikke innebære realisasjon etter skattereglene. En omdanning fra allmennaksjeselskap/samvirkeforetak til SE-selskap/SCE-foretak kan derfor gjennomføres skattefritt på vilkår om skattemessig kontinuitet for henholdsvis selskapet/foretaket og aksjonærene/deltakerne.

9.2.3 Fritakspraksis

Søknad om skattefritak ved stiftelse av SE-selskap ved fusjon har vært innvilget med vilkår om kontinuitet på skattemessige verdier og avskrivningsgrunnlag for de eiendeler og den virksomhet som ble forutsatt overført fra det norske selskapet til en filial i Norge. Det ble videre satt som vilkår at filialen overtok de skattemessige forpliktelser som var knyttet til det overdratte. Hvis hele eller deler av virksomheten i filialen senere opphører å være skattepliktig til Norge, skulle virksomheten, eller deler av denne, bli gjenstand for et skattemessig gevinstoppgjør. Bestemmelsen om sikkerhetsstillelse for skatt i skattelovforskriften § 11-21-7 ble brukt tilsvarende.

9.2.4 EU-/EØS-rett

Stiftelsen av et SE-selskap/SCE-foretak ved fusjon, vil som hovedregel omfattes av fusjonsskattedirektivets bestemmelser om grenseoverskridende fusjon mv., jf. definisjonen av fusjon i direktivets artikkel 2. De rettigheter og forpliktelser som følger av direktivet, vil derfor gjelde tilsvarende ved stiftelse av SE-selskap/SCE-foretak ved fusjon, som ved andre grenseoverskridende fusjoner. Fusjonsskattedirektivet har betydning for stiftelse av SE-selskap og SCE-foretak ved fusjon, ettersom disse transaksjonene er regulert selskapsrettslig på bakgrunn av SE-forordningen og SCE-forordningen. Fusjonsskattedirektivets bestemmelser er imidlertid ikke bindende for Norge, heller ikke når det gjelder SE-selskap eller SCE-foretak. Det vises til omtale under kapittel 8.

9.3 Forslag i høringsnotatet

Det foreslås i høringsnotatet at stiftelse av et SE-selskap eller et SCE-foretak ved fusjon mellom et allmennaksjeselskap/samvirkeforetak hjemmehørende i Norge og ett eller flere tilsvarende selskap/foretak hjemmehørende i annen EØS-stat, skal kunne gjennomføres etter de samme prinsipper og vilkår som er foreslått ved alminnelige, grenseoverskridende fusjoner.

9.4 Høringsinstansenes synspunkter

Ingen av høringsinstansene hadde spesielle merknader til dette kapitlet.

9.5 Departementets vurderinger og forslag

9.5.1 Innledning

SE-forordningen og SCE-forordningen med tilhørende gjennomføringslover, SE-loven og SCE-loven, har selskapsrettslige regler om stiftelse av SE-selskap og SCE-foretak ved fusjon og omdanning, samt flytting av SE-selskaps og SCE-foretaks hovedkontor og forretningskontor til en annen EØS-stat.

Etter gjeldende rett innebærer stiftelse av SE-selskap/SCE-foretak ved fusjon og flytting av hovedkontor og forretningskontor til en annen EØS-stat, at det skal gjennomføres et gevinstbeskatningsoppgjør i henhold til de alminnelige reglene i skatteloven. Innføringen av selskapsregler for slike transaksjoner, medfører etter departementets syn, behov også for en særlig skatterettslig regulering. Ved en slik utvidelse av området for skattefri omorganisering må det også tas hensyn til behovet for å verne det norske skattefundamentet.

9.5.2 Beskatning på selskaps-/foretaksnivå

Stiftelse av et SE-selskap eller et SCE-foretak ved fusjon mellom et allmennaksjeselskap/samvirkeforetak hjemmehørende i Norge og ett eller flere tilsvarende selskaper/foretak hjemmehørende i annen EØS-stat, bør etter departementets syn kunne gjennomføres etter de samme prinsipper og vilkår som er foreslått ved alminnelige, grenseoverskridende fusjoner, jf. departementets vurderinger og forslag i kapittel 8. Det innebærer at stiftelse av SE-selskapet/SCE-foretaket ved fusjon ikke skal medføre beskatning av selskapene/foretakene eller aksjonærene/medlemmene, når fusjonen gjennomføres med skattemessig kontinuitet.

Adgangen til skattefri omorganisering er regulert i skatteloven kapittel 11 for både aksjeselskap og samvirkeforetak. Som nevnt foran under punkt 9.2.2 har departementet tidligere lagt til grunn at det ikke er nødvendig at skatteloven presiserer at europeisk selskap og europeisk samvirkeforetak skattemessig skal behandles som henholdsvis andre allmennaksjeselskap og samvirkeforetak, fordi en slik likebehandling følger av lovene om europeiske selskap og europeiske samvirkeforetak. På denne bakgrunn legger departementet til grunn at det også for de grenseoverskridende tilfellene av fusjon og fisjon av SE-selskap, er unødvendig uttrykkelig å regulere dette i skatteloven. Det vil da følge av skatteloven kapittel 11, jf. SE-loven, at for grenseoverskridende fusjon og fisjon av SE-selskap skal de samme regler gjelde som ved grenseoverskridende fusjon og fisjon av aksjeselskap og allmennaksjeselskap.

Når det gjelder samvirkeforetak, kan slike foretak omdannes til, eller ved fusjon stiftes, som SCE-foretak. Siden det ikke foreslås adgang til grenseoverskridende fusjon av samvirkeforetak med skattemessig kontinuitet, må stiftelse av SCE-foretak ved fusjon reguleres særskilt i skatteloven. Departementet foreslår derfor en bestemmelse om at reglene om grenseoverskridende fusjon av aksjeselskap eller allmennakseselskap skal gjelde tilsvarende for stiftelse ved fusjon av SCE-foretak.

Det vises til forslag til endring av skatteloven § 11-11 annet ledd.

Stiftelse av SCE-foretak ved omdanning fra samvirkeforetak skal, i likhet med omdanning fra allmennaksjeselskap til SE-selskap, ikke anses som realisasjon. Departementet legger til grunn at slik omdanning i samsvar med SCE-loven, og på vilkår om full skattemessig kontinuitet, ikke vil utløse beskatning av foretaket eller medlemmene.

9.5.3 Beskatning på eier-/deltakernivå

For stiftelse av SE-selskap ved fusjon vil fusjonen også for aksjonærene gjennomføres på samme vilkår som ved grenseoverskridende fusjon av aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. Det vises til omtalen under kapittel 8.

Også for andelseiere bør stiftelse av et SCE-foretak ved fusjon etter SCE-loven § 5 for samvirkeforetak hjemmehørende i Norge og ett eller flere tilsvarende foretak hjemmehørende i annen EØS-stat, kunne gjennomføres uten beskatning. Vanlige vilkår om kontinuitet på medlems-/deltakernivå vil gjelde. Dette innebærer at eierne eller deltakerne må videreføre skattemessige verdier på medlems-/andelsinnskudd og eventuelle ansvarsinnskudd eller låneinnskudd.

Det vises til forslag til endring av skatteloven § 11-11 annet ledd.

9.5.4 Ikrafttredelse

Når det gjelder forslag til ikrafttredelse, vises det til punkt 8.5.8.

Til forsiden