Prop. 99 S (2012–2013)

Utbygging og drift av Gina Krog-feltet

Til innholdsfortegnelse

2 Hovedtrekk i plan for utbygging og drift av Gina Krog-feltet

2.1 Innledning

Departementet mottok 21. desember 2012 en søknad om godkjenning av plan for utbygging og drift av Gina Krog-feltet. Statoil Petroleum AS er operatør for utbyggingen og overleverte søknaden på vegne av rettighetshaverne i utvinningstillatelsene 048, 303, 029 B og 029 C (Gina Krog Unit).

Rettighetshaverne som deltar i utbyggingen er Statoil Petroleum AS (58,7 pst.), Total E&P Norge AS (38 pst.) og Det norske oljeselskap ASA (3,3 pst.). Alle rettighetshaverne har tiltrådt utbyggingsplanen.

Gina Krog-feltet ble påvist i 1974 og ligger om lag 230 km sørvest for Stavanger og 30 km nordvest for Sleipner. Havdypet ved feltet er om lag 115 meter. Planlagt produksjonsstart er 1. kvartal 2017, og forventet produksjonsperiode er 16 år.

2.2 Utbyggingsløsning og produksjon

Feltet planlegges bygget ut med en bunnfast innretning med brønner, prosessanlegg for olje og gass samt boligkvarter. Boring av brønnene vil skje med oppjekkbar borerigg. Den stabile oljen vil bli transportert til et lagerskip og fraktet videre med skytteltankere. Rikgassen vil bli sendt til Sleipner A for prosessering. Tørrgass eksporteres gjennom Gassled-systemet, og kondensat sendes til Kårstø for sluttprosessering.

Grunnlaget for utbyggingen er Gina Krog-forekomsten. Utstrekningen av denne vil danne grunnlaget for området som er omfattet av plan for utbygging og drift av Gina Krog-feltet.

Innretningen har 20 brønnslisser, hvorav 14 av disse er planlagt brukt for de påviste segmentene på Gina Krog. Åtte av brønnene er planlagt som horisontale oljeprodusenter, tre som gassinjektorer og tre som gassprodusenter. De tre gassinjektorene vil bli designet for senere å kunne bli konvertert til gassprodusenter. Alle brønnmålene kan nås fra innretningen, men havbunnsbrønner kan være nødvendig for senere oppboring av noen av de ikke-påviste segmentene. De seks ledige slissene kan bli brukt til å bore ikke-påviste prospektive segment på Gina Krog og tilleggsbrønner i de påviste segmentene.

Figur 2.1 Skisse over planlagt utbyggingsløsning.

Figur 2.1 Skisse over planlagt utbyggingsløsning.

Kilde: Statoil

Det er reservert vektmargin på innretningen for utstyr til tre fremtidige havbunnssatellitter; en gass- og to oljebrønnrammer. Gina Krog-plattformen er i tillegg tilrettelagt for tilknytning av Eirin-feltet.

De første årene dekkes kraftbehovet til feltet med egenprodusert kraft fra én gassturbin. Det pågår utredning om en samordnet kraftløsning fra land for feltene Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg, samt Johan Sverdrup-funnet. Foreløpige tall fra operatøren indikerer at kraft fra land kan være lønnsomt, men en endelig beslutning om prosjektet vil bli tatt på et senere tidspunkt. Gina Krog-innretningen er klargjort for kraft fra land, og skal koble seg til en eventuell felles kraftløsning på Utsirahøyden på det tidspunktet denne er på plass, med mindre departementet av særskilte grunner bestemmer noe annet. Planlagt oppstart for en slik samordnet kraft fra land-løsning er 2018.

Utvinnbare reserver i feltet er anslått til 17,0 mill. Sm3 olje og kondensat, 3,3 mill. tonn NGL og 12,5 mrd. Sm3 gass. Til sammen utgjør dette 35,8 mill. Sm3 o.e., tilsvarende 225 mill. fat o.e. Planlagt produksjonsstart er 1. kvartal 2017, og forventet produksjonsperiode er 16 år.

Behandlingskapasiteten på produksjonsanleggene er 9,0 mill. Sm3 gass per dag og 10 000 Sm3 olje per dag. Gassinjeksjonskapasiteten er 8,0 mill. Sm3 per dag.

2.3 Investeringer og lønnsomhet

Totale investeringer for Gina Krog-utbyggingen er av operatøren anslått til 29,1 mrd. 2013-kroner, inkludert gassrørledninger. De forventede årlige driftskostnadene varierer, men vil i gjennomsnitt være om lag 1,0 mrd. 2013-kroner i driftsfasen, inkludert leie av lagerskipet, men eksklusive tariffer og Gina Krogs andel av driftskostnadene på Sleipner.

Operatørens økonomiske analyse viser at Gina Krog-feltet har en forventet nåverdi før skatt på 12,7 mrd. 2013-kroner1. Balanseprisen for prosjektet før skatt er 77 US dollar per fat o.e. Operatøren har gjennomført sensitivitetsanalyser for endringer i driftskostnader, investeringer, prisforutsetninger og utvinnbare reserver. Nåverdien er mest sensitiv overfor endringer i produktpriser.

Figur 2.2 Sensitivitetsanalyser (netto nåverdi før skatt, 7 pst. diskontering)

Figur 2.2 Sensitivitetsanalyser (netto nåverdi før skatt, 7 pst. diskontering)

Kilde: Statoil/OED.

2.4 Kontraktsmessige forpliktelser

Utbyggingen av Gina Krog-feltet gjennomføres i en situasjon med et høy aktivitetsnivå i petroleumssektoren. Dette medfører at rettighetshaverne har behov for å inngå vesentlige kontraktsmessige forpliktelser før utbyggingsplanen er godkjent for å sikre kapasitet hos leverandørindustrien og forutsigbarhet knyttet til kostnadene ved prosjektet.

I medhold av petroleumsloven § 4-2 femte ledd skal vesentlige kontraktsmessige forpliktelser ikke inngås før plan for utbygging og drift er godkjent, med mindre Olje- og energidepartementet samtykker i dette. Eventuelle vesentlige kontraktsmessige forpliktelser som inngås før godkjennelse av PUD vil ha kanselleringsklausuler. Samtykke til kontraktsinngåelse vil ikke påvirke myndighetenes behandling av utbyggingsplanene. Utbyggingsplanen vil bli vurdert uavhengig av inngåtte kontraktsmessige forpliktelser. Rettighetshaverne har det fulle ansvar for økonomisk risiko som inngåelse av kontrakter før godkjent PUD innebærer, herunder at myndighetene kan endre eller unnlate å godkjenne PUD.

Olje- og energidepartementet har samtykket i at rettighetshaverne har inngått kontraktsmessige forpliktelser på totalt 16,1 mrd. 2013-kroner for Gina Krog-prosjektet. Eksponeringen frem til antatt PUD-godkjenning er 1,9 mrd. kroner, inkludert kanselleringskostnader.

2.5 Områdevurdering

Utbyggingen av Gina Krog vil muliggjøre utvikling og produksjon av nye ressurser i området nord for Sleipner. Gassen fra Gina Krog vil bli prosessert på Sleipner A og bidrar til økt levetid for Sleipner.

Rettighetshaverne har identifisert funn og prospekter i nærheten som kan være aktuelle å fase inn mot Gina Krog. Det er forventet at gassfunnet Eirin i utvinningstillatelse 048 E vil bli knyttet opp mot Gina Krog, og investeringsbeslutning for Eirin er planlagt mot slutten av 2013. Innenfor Gina Krog-strukturen er det ytterligere upåviste segmenter samt funnet «McHenry». Videre utvikling av prospektet «Fanten» og prospektmuligheten «Rampen» i utvinningstillatelse 303 vil avgjøre om disse også vil fases inn til Gina Krog.

Figur 2.3 Kart over Gina Krog-feltet

Figur 2.3 Kart over Gina Krog-feltet

Kilde: Statoil

Gina Krog-innretningen er planlagt med seks ledige brønnslisser som kan brukes til å bore opp tilleggsressurser innen rekkevidde fra Gina Krog-innretningen. Det er også fleksibilitet på innretningen til å fase inn tilleggsressurser fra andre mulige forekomster i området.

2.6 Disponering av innretningene

Nedstenging og disponering av innretningene og brønnene vil bli utført i henhold til gjeldende regelverk på det aktuelle tidspunktet.

Endelig løsning for disponering vil bli beskrevet i avslutningsplanen som skal leveres myndighetene tidligst fem år, men senest to år før bruken av innretningen antas å endelig opphøre. Totale disponeringskostnader for Gina Krog-feltet er estimert til om lag 4 mrd. 2013-kroner.

Fotnoter

1.

Beregningene er foretatt med operatørens forutsetninger med en oljepris på 94 US dollar per fat olje, en gasspris på 2,07 kroner/Sm3 gass, en valutakurs på 6 kroner/US dollar og en diskonteringsrente på 7 pst. Gass- og oljepriser forutsettes å øke med 2,5 pst. årlig fra 2021 til 2030.