Prop. 110 L (2016–2017)

Endringer i plan- og bygningsloven og matrikkellova (mer effektive planprosesser, enklere saksbehandling og konsekvensutredninger)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Lovendringene har bakgrunn i regjeringens arbeid med En enklere hverdag for folk flest. Regjeringen vil effektivisere planprosessene og forenkle saksbehandlingen etter plan- og bygningsloven for å legge bedre til rette for boligbygging, samt nærings- og samfunnsutvikling. I denne proposisjonen foreslår departementet lovendringer som skal legge til rette for en mer effektiv planprosess, og en enklere saksbehandling. I tillegg foreslås rettinger og klargjøringer i enkelte av lovens bestemmelser, for å oppnå en tydeligere og mer fleksibel behandling av saker etter loven.

Formålet med bestemmelsene om konsekvensutredninger er å sikre at hensynet til miljø og samfunn blir tatt i betraktning under forberedelsen av planer og tiltak, og når det tas stilling til om, og på hvilke vilkår, planer og tiltak kan gjennomføres.

Regelverket om konsekvensutredninger er basert på to EU-direktiver:

  • Direktiv 2014/52/EU om vurdering av visse offentlige og private prosjekters virkninger for miljøet (EIA-direktivet) omhandler miljøvurderinger av tiltak eller prosjekter.

  • Direktiv 2001/42/EØF om vurdering av miljøvirkningene av planer og programmer som gir føringer for senere behandling av tiltak (SEA-direktivet).

EIA-direktivet ble revidert i EU i 2014. Det reviderte EU-direktivet skal være gjennomført i norsk regelverk innen 16. mai 2017. I tillegg til lovendringer, innebærer det reviderte direktivet at forskrift om konsekvensutredninger må endres.

Gjeldende direktiver er gjennomført i plandelen i plan- og bygningsloven og tilhørende forskrift om konsekvensutredninger for planer etter plan- og bygningsloven (19. desember 2014 nr. 1726) og plan- og bygningsloven kapittel 14 og tilhørende forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover (19. desember 2014 nr. 1758). Det er videre gitt egne bestemmelser om konsekvensutredninger i lov om fornybar energiproduksjon til havs (lov av 4. juni 2010 nr. 21), forskrift til lov om petroleumsvirksomhet (forskrift av 27. juni 1997 nr. 653) og forskrift om utnyttelse av undersjøiske reservoarer på kontinentalsokkelen til lagring av CO2 og om transport av CO2 på kontinentalsokkelen (forskrift av 5. desember 2014 nr. 1517) som gjennomfører EU-direktivene på disse områdene. Det reviderte EU-direktivet vil ikke innebære behov for endringer i andre lover enn plan- og bygningsloven.

Til forsiden