Prop. 131 LS (2022–2023)

Endringer i foretakslovgivningen mv. (kjønnssammensetning i styret) og samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av direktiv (EU) 2022/2381 i EØS-avtalen

Til innholdsfortegnelse

10 Merknader til de enkelte bestemmelsene

10.1 Endringer i foretaksregisterloven

Til § 3-1

Nytt annet ledd første punktum fastsetter at registeret skal inneholde opplysninger om selskapet er underlagt krav til kjønnssammensetning i styret. Bestemmelsen tilsvarer foretaksregisterloven § 3-2 andre ledd første punktum, som regulerer samvirkeforetak, men tilpasset slik at bestemmelsen angir relevant regelverk for aksjeselskaper. Hvorvidt selskapet er underlagt krav til kjønnssammensetning, avhenger av om selskapet er omfattet av aksjeloven § 6-11 a eller § 20-6, og er uavhengig av hvor mange styremedlemmer selskapet har.

Annet punktum viderefører nåværende § 3-1 andre ledd første punktum, som gjelder for selskaper som omfattes av aksjeloven § 20-6, men utvides til å gjelde selskaper som omfattes av den foreslåtte bestemmelsen i aksjeloven § 6-11 a. I tillegg gjøres mindre, språklige endringer, blant annet for å tydeliggjøre at registeret skal inneholde informasjon om kjønn for alle styremedlemmer og varamedlemmer, også for de som velges av og blant de ansatte.

Til § 3-2

Annet ledd videreføres, men med enkelte språklige endringer og presiseringer. Det foreslås å tydeliggjøre at registeret skal inneholde informasjon om kjønn for alle styremedlemmer og varamedlemmer, også for de som velges av og blant de ansatte.

Til § 3-4

Første ledd tilsvarer forslaget til § 3-1 annet ledd, men gjelder for registeropplysninger om andre selskaper. Det vises til merknaden til denne bestemmelsen. Departementet foreslår også en strukturell endring i bestemmelsen, som ikke endrer bestemmelsens innhold.

Til § 3-6

Tredje ledd endres slik at det tilsvarer forslaget til § 3-1 annet ledd, men gjelder for registeropplysninger om stiftelser. Det vises til merknaden til denne bestemmelsen.

10.2 Endringer i selskapsloven

Til § 2-13 a

Første ledd angir paragrafens virkeområde. Paragrafen gjelder for selskaper der samtlige deltakere er juridiske personer, og som på balansedagen for årsregnskapet enten har drifts- og finansinntekter som samlet er større enn 50 millioner kroner, eller som har flere enn 30 ansatte. For balansedagen for årsregnskapet vises til regnskapsloven § 1-7.

For selskaper som følger oppstillingsplanen i regnskapsloven § 6-1, vil driftsinntekter og finansinntekter omfatte post 1., 2., 11., 12., 13. og 14. i dennes første ledd. For selskaper som følger oppstillingsplanen i regnskapsloven § 6-1 a. vil driftsinntekter og finansinntekter omfatte post 1., 7., 8., 9., 10. og 11. Departementet foreslår en hjemmel i sjette ledd. Forskriftshjemmelen åpner for å gi nærmere regler om hva som regnes som driftsinntekter og finansinntekter. Dette vil danne grunnlag for beregningene som må gjøres av selskap som har annen oppstillingsplan.

Antall ansatte skal beregnes på samme måte som etter § 2-9, jf. § 2-10 første ledd. I medhold av § 2-10 første ledd er det gitt en forskrift; representasjonsforskriften. Etter representasjonsforskriften § 1 bokstav c er en deltidsstilling et arbeidsforhold hvor det skal arbeides gjennomsnittlig mindre enn 50 prosent av arbeidstiden for ansatte i heltidsstilling som utfører arbeid av samme art. Når det i representasjonsforskriften kreves et bestemt antall ansatte, telles hver ansatt i deltidsstilling som en halv, jf. forskriften § 1 bokstav c. Forslaget innebærer dermed at ved beregning av antall ansatte, skal hver ansatt i en slik deltidsstilling regnes som en halv.

Virkeområdet er nærmere omtalt i punkt 7.3 ovenfor.

Annet ledd oppstiller krav til hvordan sammensetningen skal være, basert på antall medlemmer i styret. Kravene tilsvarer hovedsakelig eksisterende lovgivning for foretak der det i dag er krav til kjønnsrepresentasjon, med unntak av at det bare stilles krav til styresammensetningen hvis styret har minst tre medlemmer. Antall personer av hvert kjønn skal beregnes ut fra deres juridiske kjønn, jf. lov 17. juni 2016 nr. 46 om endring av juridisk kjønn § 6 første ledd første punktum. Kravene er snudd, slik at det stilles krav til maksimalt antall av styremedlemmer med samme kjønn. Dette ivaretar hensynet til eventuelle utenlandske styremedlemmer som kan ha et tredje kjønn. Se nærmere i punkt 7.4 ovenfor.

Etter tredje ledd gjelder annet ledd tilsvarende for varamedlemmer. Det innebærer at kjønnssammensetningen skal beregnes separat for styremedlemmer og varamedlemmer.

Fjerde ledd regulerer tilfeller der selskapet ikke var innenfor paragrafens virkeområde på balansedagen for forrige årsregnskap. Når selskapet så overskrider grensene på balansedagen for det aktuelle årsregnskapet, må styret oppfylle kravene til kjønnssammensetning senest én måned etter første etterfølgende selskapsmøte. Før dette tidspunktet har manglende kjønnssammensetning ikke betydning for om styret er gyldig valgt. Bestemmelsen setter en frist for oppfyllelse. Hvis selskapet allerede har en kjønnssammensetning som er i tråd med kravene etter annet og tredje ledd, stiller bestemmelsen ikke krav om nyvalg.

Etter femte ledd gjelder forslaget til ny § 2-13 b for kjønnssammensetningen blant representanter valgt av og blant de ansatte. Det innebærer at kjønnssammensetningen skal beregnes separat for disse styremedlemmene og andre styremedlemmer.

Til § 2-13 b

Første ledd fastslår at dersom det skal velges tre eller flere styremedlemmer etter § 2-13 annet til fjerde ledd, kan ikke alle disse styremedlemmene ha samme kjønn. Det samme gjelder for varamedlemmer. Første og annet punktum gjelder ikke dersom mer enn 80 prosent av samlet antall ansatte i selskapet, på det tidspunktet valget skjer, har samme kjønn.

Kravene tilsvarer hovedsakelig kravene i eksisterende lovgivning for foretak der det er krav til kjønnssammensetning, med unntak av at det ikke stilles krav til styresammensetningen dersom de ansatte bare velger to styremedlemmer. Antall personer av hvert kjønn skal beregnes ut fra deres juridiske kjønn, jf. lov 17. juni 2016 nr. 46 om endring av juridisk kjønn § 6 første ledd første punktum. Kravene er snudd, slik at det stilles krav til maksimalt antall styremedlemmer med samme kjønn. Dette gjøres for å hensynta at eventuelle utenlandske styremedlemmer kan ha et tredje kjønn. Se nærmere i punkt 7.4 ovenfor.

Etter annet ledd skal kjønnssammensetningen blant styremedlemmer som velges av og blant de ansatte beregnes annerledes i selskaper med flere enn 200 ansatte. Her skal kravene være som etter § 2-13 a annet og tredje ledd. Forskjellen mellom første og annet ledd er bare relevant dersom det velges flere enn tre styremedlemmer. Om beregning av antall ansatte vises det til merknaden til § 2-13 a ovenfor.

10.3 Endringer i enhetsregisterloven

Til § 6

Første ledd ny bokstav b er i dag tom. Departementet foreslår at teksten i gjeldende bokstav c blir ny bokstav b. Det innebærer ingen materielle endringer.

Første ledd ny bokstav c tilsvarer forslaget til foretaksregisterloven § 3-6 tredje ledd. Det vises til merknaden til denne bestemmelsen.

10.4 Endringer i aksjeloven

Til § 6-11 a

Paragrafen tilsvarer hovedsakelig forslaget til selskapsloven § 2-13 a, med et mindre unntak for virkeområdet, nemlig at paragrafen gjelder uavhengig av om aksjeselskapets eiere er fysiske eller juridiske personer. I tillegg er begrepsbruken endret slik at den tilsvarer aksjelovens begrepsbruk, og henvisningene slik at de tilsvarer relevant regulering for aksjeselskaper.

Første ledd angir paragrafens virkeområde. Paragrafen gjelder for aksjeselskaper som på balansedagen for årsregnskapet enten har drifts- og finansinntekter som samlet er større enn 50 millioner kroner, eller som har flere enn 30 ansatte. For balansedagen for årsregnskapet vises til regnskapsloven § 1-7.

For selskaper som følger oppstillingsplanen i regnskapsloven § 6-1, vil driftsinntekter og finansinntekter omfatte post 1., 2., 11., 12., 13. og 14. i dennes første ledd. For selskaper som følger oppstillingsplanen i regnskapsloven § 6-1 a. vil driftsinntekter og finansinntekter omfatte post 1., 7., 8., 9., 10. og 11. Departementet foreslår en forskriftshjemmel i sjette ledd. Forskriftshjemmelen åpner for å gi nærmere regler om hva som regnes som driftsinntekter og finansinntekter. Dette vil danne grunnlag for beregningene som må gjøres av selskap som har annen oppstillingsplan.

Antall ansatte skal beregnes på samme måte som etter § 6-4. I medhold av § 6-4 fjerde ledd er det gitt en forskrift; representasjonsforskriften. Etter representasjonsforskriften § 1 bokstav c er en deltidsstilling et arbeidsforhold hvor det skal arbeides gjennomsnittlig mindre enn 50 prosent av arbeidstiden for ansatte i heltidsstilling som utfører arbeid av samme art. Når det i representasjonsforskriften kreves et bestemt antall ansatte, telles hver ansatt i deltidsstilling som en halv, jf. forskriften § 1 bokstav c. Forslaget innebærer dermed at ved beregning av antall ansatte, skal hver ansatt i en slik deltidsstilling regnes som en halv.

Virkeområdet er nærmere omtalt i punkt 7.3 ovenfor.

Annet ledd oppstiller krav til hvordan sammensetningen skal være, basert på antall medlemmer i styret. Kravene tilsvarer hovedsakelig eksisterende lovgivning for foretak der det i dag er krav til kjønnssammensetning, med unntak av at det bare stilles krav til styresammensetningen hvis styret har minst tre medlemmer. Antall personer av hvert kjønn skal beregnes ut fra deres juridiske kjønn, jf. lov 17. juni 2016 nr. 46 om endring av juridisk kjønn § 6 første ledd første punktum. Kravene er snudd, slik at det stilles krav til maksimalt antall av styremedlemmer med samme kjønn. Dette ivaretar hensynet til eventuelle utenlandske styremedlemmer som kan ha et tredje kjønn. Se nærmere i punkt 7.4 ovenfor.

Etter tredje ledd gjelder annet ledd tilsvarende for varamedlemmer. Det innebærer at kjønnssammensetningen skal beregnes separat for styremedlemmer og varamedlemmer.

Fjerde ledd regulerer tilfeller der selskapet ikke var innenfor paragrafens virkeområde på balansedagen for forrige årsregnskap. Når selskapet så overskrider grensene på balansedagen for det aktuelle årsregnskapet, må styret oppfylle kravene til kjønnssammensetning senest én måned etter første etterfølgende generalforsamling som behandler det aktuelle årsregnskapet. Før dette tidspunktet har manglende kjønnssammensetning ikke betydning for om styret er gyldig valgt. Bestemmelsen setter en frist for oppfyllelse. Hvis selskapet allerede har en kjønnssammensetning som er i tråd med kravene etter annet og tredje ledd, stiller bestemmelsen ikke krav om nyvalg.

Etter femte ledd gjelder forslaget til ny § 2-13 b for kjønnssammensetningen blant representanter valgt av og blant de ansatte. Det innebærer at kjønnssammensetningen skal beregnes separat for disse styremedlemmene og andre styremedlemmer.

Sjette ledd inneholder en tilsvarende forskriftshjemmel som i forslaget til § 2-13 a. Når det kommer til hva som inngår i drifts- og finansinntekter, står aksjeselskaper i en noe egen stilling. Etter finansforetaksloven § 8-4 femte ledd gjelder allmennaksjeloven § 6-11 a om krav til kjønnssammensetning tilsvarende for foretak som ikke er organisert som aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. Flere finansforetak har egne krav til oppstillingsbalanse, der det kan være uklart hva som inngår i det foreslåtte avgrensningskriteriet drifts- og finansinntekter i første ledd. Det kan tydeliggjøres i forskrift. Se nærmere punkt 7.3.3 ovenfor.

Til § 6-11 b

Paragrafen tilsvarer forslaget til selskapsloven § 2-13 b, men med begrepsbruk og henvisninger som tilsvarer aksjelovens begrepsbruk og relevant regulering for aksjeselskaper.

Første ledd fastslår at dersom det skal velges tre eller flere styremedlemmer etter § 6-4, kan ikke alle disse styremedlemmene ha samme kjønn. Det samme gjelder for varamedlemmer. Første og annet punktum gjelder ikke dersom mer enn 80 prosent av samlet antall ansatte i selskapet, på det tidspunktet valget skjer, har samme kjønn.

Kravene tilsvarer hovedsakelig kravene i eksisterende lovgivning for foretak der det er krav til kjønnsrepresentasjon, med unntak av at det ikke stilles krav til styresammensetningen dersom de ansatte bare velger to styremedlemmer. Antall personer av hvert kjønn skal beregnes ut fra deres juridiske kjønn, jf. lov 17. juni 2016 nr. 46 om endring av juridisk kjønn § 6 første ledd første punktum. Kravene er snudd, slik at det stilles krav til maksimalt antall styremedlemmer med samme kjønn. Dette gjøres for å hensynta at eventuelle utenlandske styremedlemmer kan ha et tredje kjønn. Se nærmere i punkt 7.4 ovenfor.

Etter annet ledd skal kjønnssammensetningen blant styremedlemmer som velges av og blant de ansatte beregnes annerledes i selskaper med flere enn 200 ansatte. Her skal kravene være som etter § 6-11 a annet og tredje ledd. Forskjellen mellom første og annet ledd er bare relevant dersom det velges flere enn tre styremedlemmer. Om beregning av antall ansatte vises det til merknaden til § 6-11 a ovenfor.

Til § 20-6

Første ledd fastsetter at reglene i § 6-11 a annet og tredje ledd gjelder tilsvarende for styret i statsaksjeselskaper. Endringen er en følge av at det innføres en generell regel om kjønnssammensetningen i styret i visse aksjeselskaper, og viderefører hovedsakelig gjeldende rett for statsaksjeselskaper. Kravene er snudd, slik at det stilles krav til maksimalt antall av styremedlemmer med samme kjønn. Det innebærer en mindre materiell endring, slik at bestemmelsen hensyntar at eventuelle utenlandske styremedlemmer kan ha et tredje kjønn.

Annet og tredje ledd tilsvarer i hovedsak reglene i § 6-11 b, men stiller også krav til kjønnssammensetningen der de ansatte velger minst to styremedlemmer. Dette viderefører hovedsakelig gjeldende rett, med unntak av tilfeller der statsaksjeselskapet har flere enn 200 ansatte. Det vises til merknadene til forslaget til § 6-11 b.

10.5 Endringer i allmennaksjeloven

Til § 6-11 a

Paragrafen viderefører hovedsakelig gjeldende rett, men har fått ny struktur for å ha lik oppbygging som regler om kjønnssammensetningen i andre foretaksformer. Det vises til merknadene til forslaget til selskapsloven § 2-13 a og aksjeloven § 6-11 a. Kravene er snudd, slik at det stilles krav til maksimalt antall av styremedlemmer med samme kjønn. Det innebærer en mindre materiell endring, slik at bestemmelsen hensyntar at eventuelle utenlandske styremedlemmer kan ha et tredje kjønn.

Til § 6-11 b

Paragrafen gjelder kjønnssammensetningen for styremedlemmer som velges av og blant de ansatte. Forslaget tilsvarer hovedsakelig forslaget til selskapsloven § 2-13 b og aksjeloven § 6-11 b, men stiller også krav til kjønnssammensetningen der de ansatte velger minst to styremedlemmer. For øvrig vises det til merknadene til disse bestemmelsene.

Til § 20-6

Paragrafen oppheves. Det innebærer ingen materiell endring. Paragrafen inneholdt regulering tilsvarende § 6-11 a for visse allmennaksjeselskaper. § 6-11 a gjelder for samtlige allmennaksjeselskaper, og det er derfor ikke behov for særbestemmelsen i § 20-6.

10.6 Endringer i stiftelsesloven

Til § 27 a

Første ledd angir virkeområdet for paragrafen. For det første gjelder paragrafen for næringsdrivende stiftelser. Næringsdrivende stiftelser er definert i stiftelsesloven § 4. For det andre gjelder paragrafen for stiftelser som etter vedtektene har utdeling til formål. Det avgjørende er her hva som er formålet, og ikke i hvilken grad stiftelsen faktisk foretar utdelinger. Departementet viser for ordens skyld til at alle utdelinger skal være i samsvar med stiftelsens formål, jf. stiftelsesloven § 19. For det tredje gjelder paragrafen for stiftelser der staten, en fylkeskommune eller kommune skal oppnevne ett eller flere styremedlemmer. Stiftelser der staten, en fylkeskommune eller en kommune skal oppnevne hele styret er allerede etter gjeldende rett underlagt krav til kjønnssammensetningen. Hvis noen av de forannevnte bare oppnevner noen styremedlemmer, skal krav til kjønnssammensetning etter gjeldende rett også gjelde for disse. Ved den foreslåtte bestemmelsen utvides kravet, slik at det i slike tilfeller gjelder krav til kjønnssammensetningen for hele styret.

Annet, tredje og fjerde ledd tilsvarer forslaget til selskapsloven § 2-13 b annet, tredje og fjerde ledd. Det vises til merknadene til disse bestemmelsene.

Til § 27 b

Første ledd angir virkeområdet til paragrafen. Dette tilsvarer virkeområdet til § 27 a, og det vises til merknaden til denne bestemmelsen.

Annet og tredje ledd tilsvarer hovedsakelig forslaget til selskapsloven § 2-13 b og aksjeloven § 6-11 b, men stiller også krav til kjønnssammensetningen der de ansatte velger minst to styremedlemmer. Bestemmelsen er også tilpasset stiftelseslovens begrepsbruk, og med endret henvisning.

10.7 Endringer i bustadbyggjelagslova

Til § 6-4 a

Paragrafen tilsvarer hovedsakelig forslaget til selskapsloven § 2-13 a, med to unntak for virkeområdet. For det første gjelder paragrafen uavhengig av om boligbyggelagets medlemmer er fysiske eller juridiske personer. For det andre gjelder også paragrafen for boligbyggelag som har mer enn 1 000 medlemmer. I tillegg er begrepsbruken endret slik at den tilsvarer begrepsbruken i bustadbyggjelagslova, og henvisningene slik at de tilsvarer relevant regulering for boligbyggelag. Paragrafens virkeområde skal utvides gradvis i perioden frem til 1. januar 2028, slik at også boligbyggelag med lavere drifts- og finansinntekter, boligbyggelag med mer enn et visst antall ansatte og boligbyggelag med flere enn 500 medlemmer omfattes. Det vises til merknadene til selskapsloven § 2-13 a og aksjeloven § 6-11 a ovenfor.

Til § 6-4 b

Paragrafen tilsvarer forslaget til selskapsloven § 2-13 b og aksjeloven § 6-11 b, men stiller også krav til kjønnssammensetningen der de ansatte velger minst to styremedlemmer. Bestemmelsen er også tilpasset begrepsbruk og henvisninger i bustadbyggjelagslova og relevant regulering for boligbyggelag. Det vises til merknadene til selskapsloven § 2-13 b og aksjeloven § 6-11 b ovenfor.

10.8 Endringer i samvirkelova

Til § 69

Paragrafen tilsvarer hovedsakelig forslaget til selskapsloven § 2-13 a og aksjeloven § 6-11 a, med to unntak for virkeområdet. For det første gjelder paragrafen uavhengig av om samvirkeforetakets medlemmer er fysiske eller juridiske personer. For det andre gjelder også paragrafen for samvirkeforetak som har mer enn 1 000 medlemmer. I tillegg er begrepsbruken endret slik at den tilsvarer begrepsbruken i samvirkelova, og henvisningene slik at de tilsvarer relevant regulering for samvirkeforetak. Paragrafens virkeområde skal utvides gradvis i perioden frem til 1. januar 2028, slik at også samvirkeforetak med lavere drifts- og finansinntekter, samvirkeforetak med flere enn et visst antall ansatte og samvirkeforetak med flere enn 500 medlemmer omfattes. Det vises til merknadene til selskapsloven § 2-13 a og aksjeloven § 6-11 a ovenfor.

Til § 69 a

Paragrafen tilsvarer forslaget til selskapsloven § 2-13 b og aksjeloven § 6-11 b, men stiller også krav til kjønnssammensetningen der de ansatte velger minst to styremedlemmer. Bestemmelsen er også tilpasset begrepsbruk og henvisninger i samvirkelova og relevant regulering for samvirkeforetak. Det vises til merknadene til selskapsloven § 2-13 b og aksjeloven § 6-11 b ovenfor.

10.9 Endringer i finansforetaksloven

Til § 8-4

I femte ledd gjøres det en endring i henvisningene som gjelder tilsvarende for foretak som ikke er organisert som aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. Dette er en følge av at allmennaksjeloven § 6-11 a foreslås delt opp i to paragrafer, og innebærer ikke materielle endringer. Endringene i allmennaksjeloven § 6-11 a vil imidlertid innebære materielle endringer for foretakene som omfattes av finansforetaksloven § 8-4 femte ledd. Det vises til merknadene til § 6-11 a ovenfor.

Til forsiden