Prop. 202 S (2020–2021)

Endringer i statsbudsjettet 2021 under Helse- og omsorgsdepartementet for å dekke økte kostnader til koronasertifikat, under Justis- og beredskapsdepartementet om endringer i karantenehotellordningen, under Nærings- og fiskeridepartementet for å dekke kompensasjonsordning for utgifter til innreisekarantene ved bruk av utenlandsk arbeidskraft

Til innholdsfortegnelse

3 Forslag om endring av bevilgning

Kap. 740 Helsedirektoratet

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Bevilgningen foreslås økt med 138 mill. kroner i 2021 til etablering av koronasertifikat og variable kostnader til forvaltning- og drift. Rammebetingelsene for koronasertifikatet, fra EU-kommisjonen og nasjonalt, er ikke avklart. Det medfører at det fortsatt er usikre forhold for hva utvikling, og drift- og forvaltning av koronasertifikat vil koste.

Etableringen av koronasertifikatet vil være midlertidig. Regjeringen vil eventuelt komme tilbake i de ordinære budsjettprosessene for budsjettvirkningene for 2022. Det vises for øvrig til Prop. 203 LS (2020–2021) Midlertidige endringer i smittevernloven mv. (koronasertifikat) og samtykke til deltakelse i EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) om koronasertifikat.

Kap. 900 Nærings- og fiskeridepartementet

Post 80 Kompensasjonsordning for utgifter til innreisekarantene ved bruk av utenlandsk arbeidskraft

I Prop. 195 S (2020–2021) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2021 foreslo regjeringen å videreføre kompensasjonsordningen for utgifter til innreisekarantene for arbeidskraft fra utlandet til 30. juni 2021. Det ble varslet at bevilgningsbehovet knyttet til ordningen er svært usikkert, og at regjeringen ville komme tilbake til Stortinget med bevilgningsforslag ved behov.

De økonomiske konsekvensene av en forlengelse av ordningen er fortsatt svært usikre, og vil i stor grad avhenge av fremtidige innreiserestriksjoner, næringslivets etterspørsel etter, og mulighet for, bruk av utenlandsk arbeidskraft samt innretningen av innreisekarantenebestemmelsene fremover. Ordningen åpnet for søknader 10. mai 2021. Basert på de foreløpige søknadstallene sett i sammenheng med tilgjengelig statistikk og opplysninger gitt fra næringslivet, anser regjeringen det som sannsynlig at en forlengelse av ordningen til 30. juni 2021 medfører behov for økte bevilgninger. Regjeringen foreslår derfor å øke bevilgningen til ordningen med 200 mill. kroner, til 920 mill. kroner, gitt at Stortinget slutter seg til regjeringens forslag om forlengelse ved behandling av Prop. 195 S (2020–2021).