Prop. 54 L (2019–2020)

Endringer i utlendingsloven mv. (utlevering av opplysninger til politiet mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til endringer i utlendingsloven legger ikke føringer på hvordan opplysninger kan utleveres, og forutsetter dermed ikke at nye tekniske løsninger må utarbeides. Manuell utlevering vil imidlertid kunne være ressurskrevende både for utlendingsmyndighetene og politiet, og vil kunne medføre uheldige forsinkelser i de tilfeller der det er behov for opplysninger raskt.

Det er for grensekontroll og alminnelig utlendingskontroll etablert en elektronisk samhandlingsløsning (Grense- og territorialkontrollregisteret – GTK) som muliggjør innhenting av en rekke opplysninger i forbindelse med disse oppgavene, uten forutgående kontakt mellom politiet og UDI. I tillegg er det etablert en elektronisk samhandlingsløsning som understøtter Politiets utlendingsenhets oppgaver etter utlendingsloven (Politiets utlendingsregister – UTSYS). Også denne løsningen muliggjør innhenting av en del opplysninger fra UDB.

Det er ønskelig med en mest mulig hensiktsmessig og effektiv utlevering av opplysninger, innenfor de rammer lovforslaget oppstiller. De eksisterende samhandlingsløsningene må videreutvikles på sikt, eller nye tekniske løsninger må etableres, slik at muligheten for direkte søk kan benyttes i størst mulig grad. Utviklingen skal for politiets del begrenses til det helt nødvendige, for å begrense kostnadene. Dette skal beregnes nærmere. Utvikling på utlendingsmyndighetenes side vil grovt regnet koste om lag 350 000 kroner. I den grad de eksisterende systemene ikke kan benyttes til å utlevere opplysninger til politiet i en overgangsperiode, vil utleveringen måtte skje ved manuelle rutiner.

Etatene vil ha behov for noe tid til å innrette seg etter de nye bestemmelsene, herunder etablere rutiner for utlevering. Det tas derfor sikte på at endringene i utlendingsloven vil settes i kraft noe tid etter at de er vedtatt.

Det legges til grunn at merutgiftene når det gjelder teknologiske løsninger og tilpasning av rutiner som følge av forslagene, vil dekkes innenfor etatenes gjeldende budsjettrammer.

Forslagene til endringer i passloven og ID-kortloven har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser.

Forslaget om obligatorisk fremleggelse av politiattest ved tilsetting av embets- og tjenestemenn ved påtalemyndighetens kontorer og ved oppnevning av medlemmer i og tilsetting ved Gjenopptakelseskommisjonen antas ikke å medføre nevneverdige økonomiske og administrative konsekvenser. Det samme gjelder adgangen til å innhente politiattester fra tjenesteytere. Eventuelle merkostnader dekkes innenfor Justis- og beredskapsdepartementets gjeldende budsjettrammer.

Til forsiden