Prop. 69 L (2019–2020)

Midlertidig lov om unntak fra kommuneloven, IKS-loven og partiloven (tiltak for å avhjelpe konsekvensene av Covid-19)

Til innholdsfortegnelse

12 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 2 Vedtak om inngåelse av interkommunale samarbeid

Bestemmelsen åpner for at kommunestyret og fylkestinget kan delegere til formannskapet, kommunerådet, fylkesutvalget eller fylkesrådet myndighet til å treffe nødvendige vedtak for å inngå interkommunale samarbeid, også i tilfeller som ikke vurderes som hastesaker etter kommuneloven § 11-8. Bestemmelsen fraviker kommunelovens utgangspunkt om at det er kommunestyret og fylkestinget selv, som øverste organ i kommunen og fylkeskommunen, som har myndighet til å inngå avtaler om interkommunalt samarbeid. Det er kommunestyret og fylkestinget selv som tar stilling til om slik myndighet skal delegeres etter denne bestemmelsen. Kommunestyrets og fylkestingets adgang til å delegere myndighet etter bestemmelsen gjelder vedtak knyttet til inngåelse av kommunale oppgavefellesskap etter kommuneloven kapittel 19, vertskommunesamarbeid etter kommuneloven kapittel 20 og interkommunale selskaper etter IKS-loven. Inngåelse av interkommunale selskap skal også forstås som å tre inn i eksisterende selskap. Slike interkommunale samarbeid må for øvrig opprettes i tråd med de ordinære bestemmelsene i kommuneloven og IKS-loven, og samarbeidene vil gjelde frem til det er fattet en beslutning om å tre ut eller avvikle samarbeidet.

Til § 3 Valgbarhet til kontrollutvalget

Bestemmelsen åpner for at medlemmer av kontrollutvalget i en kommune eller fylkeskommune, som blir ansatt i en midlertidig stilling i kommunen eller fylkeskommunen for å gjøre arbeidsoppgaver knyttet til utbruddet av Covid-19, likevel ikke mister sin valgbarhet til å sitte i kontrollutvalget. I og med at lovens varighet er begrenset til 15. september 2020, vil unntaket fra valgbarhetsregelen kun gjelder frem til det tidspunktet.

Til § 4 Utvidet adgang til skriftlig saksbehandling

Bestemmelsen gir unntak fra kommuneloven § 11-8 fjerde ledd andre punktum som krever enstemmighet til at organet treffer det aktuelle vedtaket etter skriftlig saksbehandling. Det er nå tilstrekkelig at minst 2/3 av medlemmene mener at vedtaket kan treffes ved skriftlig saksbehandling. Det er ingen endring i kravet om at samtlige medlemmer må slutte seg til det fremlagte forslaget, slik at det fremdeles må være et enstemmig vedtak som treffes.

Til § 5 Adgang til fjernmøter og elektronisk signatur i interkommunale selskaper

Bestemmelsen i første ledd gir representantskapet, styret og avviklingsstyret i et interkommunalt selskap adgang til å ha møter som fjernmøter. Bestemmelsen gjelder kun for interkommunale selskaper opprettet etter reglene i IKS-loven. IKS-lovens øvrige krav til saksbehandling i møter gjelder tilsvarende for fjernmøter. Av bestemmelsen går det frem at kommuneloven § 11-7 og forskrifter gitt med hjemmel i § 11-7 fjerde ledd, gjelder tilsvarende så langt de passer for fjernmøte i representantskapet, styret og avviklingsstyret i et interkommunalt selskap.

Bestemmelsen i andre ledd gir adgang til at medlemmer av representantskapet, styret og avviklingsstyret kan benytte elektronisk signatur for å signere protokoller fra møter.

Til § 6 Frister for regnskapsrevisor og vedtak om årsregnskap og årsberetning.

Bestemmelsen i første ledd gir regnskapsrevisor en forlenget frist til å avgi revisjonsberetning for årsregnskapene og årsberetningene for 2019. Fristen er forlenget til 15. juni 2020. Fristforlengelsen gjelder revisjonsberetningen for alle årsregnskapene og årsberetningene for 2019 for virksomhet etablert etter kommuneloven av 1992, det vil si for kommunekassen og fylkeskommunekassen, kommunale og fylkeskommunale foretak, interkommunale styrer etter kommuneloven av 1992 § 27 og lånefond. Fristforlengelsen gjelder uten hinder av fristen i forskrift 15. juni 2004 nr. 904 om revisjon i kommuner og fylkeskommuner § 5.

Bestemmelsen i andre ledd gir en forlenget frist til å vedta årsregnskapene og årsberetningene for 2019. Fristen er forlenget til 15. september 2020. Fristforlengelsen gjelder for alle årsregnskapene og årsberetningene for 2019 for virksomhet etablert etter kommuneloven av 1992, det vil si for kommunekassen og fylkeskommunekassen, kommunale og fylkeskommunale foretak, interkommunale styrer etter kommuneloven av 1992 § 27 og lånefond. Fristforlengelsen gjelder uten hinder av fristene i forskrift 15. desember 2000 nr. 1424 om årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner § 10 og forskrift 24. august 2006 nr. 1033 om særbudsjett, særregnskap og årsberetning for kommunale og fylkeskommunale foretak § 16.

Bestemmelsen i tredje ledd gir regnskapsrevisor en forlenget frist til å avgi skriftlig uttalelse om resultatet av den forenklete etterlevelseskontrollen med økonomiforvaltningen etter kommuneloven av 2018 § 24-9. Fristen er forlenget til 15. september 2020 for uttalelsen som skal avgis i 2020. Fristforlengelsen gjelder uten hinder av fristen i kommuneloven av 2018 § 24-9 tredje ledd.

Til § 7 Frist for årlig innberetning om inntekter og kostnader for politiske partier

Bestemmelsen gir politiske partier og partiledd en forlenget frist for å avgi årlige innberetninger for 2019 etter partiloven § 18 andre ledd. Fristen er forlenget til 15. september. Fristforlengelsen gjelder for alle registrerte politiske partier og partiledd nevnt i partiloven § 1 tredje ledd andre punktum.

Til forsiden