St.meld. nr. 35 (2008-2009)

Brannsikkerhet— Forebygging og brannvesenets redningsoppgaver

Til innholdsfortegnelse

2 Innledning

2.1 Formål og avgrensning

Målene og tiltakene som omtales i denne meldingen, er et ledd i regjeringens oppfølging av målsetningen i Soria Moria-erklæringen om styrket samfunnssikkerhet. I meldingen presenteres nye nasjonale mål for brannsikkerhetsarbeidet. Målene er utarbeidet med bakgrunn i erfaringene fra perioden 2001-2005, jf. St. meld. nr. 41 (2000-2001) og Innst. S. nr. 341 (2000-2001), samt utviklingen på brannområdet de senere årene. Meldingen omhandler primært det virkeområdet som faller innenfor Justisdepartementets forvaltningsområde, fortrinnsvis med grunnlag i lov 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven).

Regjeringen følger i denne meldingen opp Innst. S. nr. 341 (2000-2001), jf. St.meld. nr. 41 (2000-2001) Brann- og eksplosjonsvern, som evaluerte tiltak og virkemidler på dette området på 1990-tallet og fastla hovedmålsetninger for kommunale og statlige myndigheters innsats for perioden 2001-2005. Foreliggende melding følger også opp utfordringer innen brann- og eksplosjonsvernområdet som er omtalt i Innst. S. nr. 9 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 17 (2001-2002) Samfunnssikkerhet. Veien mot et mindre sårbart samfunn , Innst. S. nr. 222 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 17 (2002-2003) Om statlige tilsyn og Innst. S. nr. 49 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 39 (2003-2004) Samfunnssikkerhet og sivilt-militært samarbeid . Videre følger regjeringen opp Innst. S. nr. 85 (2008-2009), jf. St.meld. nr. 22 (2007-2008) Samfunnssikkerhet. Samvirke og samarbeid, der det ble lagt frem mål, prioriteringer og tiltak på samfunnssikkerhets- og beredskapsområdet for de neste fire årene, med særlig vekt på de store og sammensatte hendelsene. Fordi branner først og fremst rammer enkeltmennesker, er den enkelte innbyggers trygghet gitt en mer sentral plass i meldingen som regjeringen nå legger frem.

2.2 Styrket brannsikkerhet

Soria Moria-erklæringen understreker at regjeringens viktigste oppgave er å forebygge. Forebyggende brannsikkerhetsarbeid står sentralt i meldingen, og det viktige samspillet mellom offentlige og private aktører vektlegges. Det er en klar målsetting at antallet branner og antall mennesker som omkommer i brann, skal reduseres. Dette er en utfordring som krever at alle tar sitt ansvar: den enkelte må ta ansvar for sikkerheten i egen bolig; eiere og utleiere av boliger må følge opp sine forpliktelser; og næringsliv og industri må etterleve gjeldende regelverk med særlig vekt på internkontroll. Kommunene, ved de kommunale brannvesenene, har det lokale myndighetsansvaret på brannsikkerhetsområdet. Fylkesmannen skal aktivt følge opp kommunenes arbeid med grunnlag i overordnede føringer fra blant annet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Justisdepartementet.

At det offentlige tar ansvar, fritar ikke enkeltmennesket fra et individuelt ansvar. Åtte av ti dødsofre i brann omkommer i egen bolig. Det er svært viktig at den enkelte viser alminnelig aktsomhet og opptrer på en slik måte at brann, eksplosjon og andre ulykker forebygges. Graden av individuelt ansvar for egen sikkerhet mot brann vil samtidig måtte veies mot den enkeltes forutsetninger for å ta ansvar for seg selv. Justisdepartementet vil i kommende år iverksette tiltak med sikte på å finne gode virkemidler for bedre ivaretakelse av brannsikkerheten til spesielt utsatte og sårbare grupper, som hjemmeboende eldre med behov for assistanse og andre med nedsatt funksjonsevne.

Branner og eksplosjoner på steder der mange mennesker oppholder seg eller bor tett, kan få store konsekvenser. Det er viktig å forebygge slike hendelser ved å stille tydelige krav til blant annet næringsvirksomhet med potensial for store ulykker – som for eksempel utelivsbransjen, transportører av farlig gods og virksomheter som håndterer farlige stoffer.

Norge har en rekke uerstattelige kulturminner. Dette er verdier som ikke kan gjenopprettes, dersom de går tapt i brann. Forebygging av branner i kulturhistoriske verdier vil således være sentralt i årene fremover.

Regjeringen omtalte i St.meld. nr. 22 (2007-2008), jf. Innst. S. nr. 85 (2008-2009), mulige tiltak for å sikre samfunnets kritiske infrastrukturer og kritiske samfunnsfunksjoner. Regjeringen er opptatt av brannsikkerheten som en del av dette arbeidet. Brannen på Oslo Sentralstasjon i 2007 synliggjorde hvor sårbart det moderne samfunnet er for uønskede hendelser som rammer infrastrukturer med gjensidig avhengighet.

Grunnberedskapen i Norge er god. Samtidig oppstår det fra tid til annen branner og hendelser som setter samfunnets håndteringsevne på prøve. 2008 var et spesielt år i så måte. De tragiske dødsbrannene i blant annet Oslo, Drammen og Herøy – der en rekke liv gikk tapt – og skogbrannen i Froland og skredulykken i Ålesund – der de kommunale brannvesenene stod for den tekniske redningsinnsatsen – viste hvilke alvorlige konsekvenser brann i egen bolig kan få og hvor kompleks og krevende innsatsen ved store hendelser kan være. Soria Moria-erklæringen slår fast at dersom hendelser og kriser oppstår, er målsettingen at de skal håndteres raskt og effektivt ved bruk av samfunnets nasjonale ressurser, klare strukturer og ansvarsforhold, og tilstrekkelig kompetanse på alle nivå. Regjeringen vektlegger derfor i denne meldingen en videreutvikling og tilpasning av håndteringsevnen, for å kunne møte morgendagens utfordringer på brannsikkerhetsområdet.

Brannvesenet er landets viktigste tekniske redningsressurs. Stortinget oppfordret i Innst. S. nr. 85 (2008-2009), jf. St.meld. nr. 22 (2007-2008), regjeringen til å stimulere til opprettelse av flere interkommunale brannvesen. Justisdepartementet vil vurdere hvordan det kan stimuleres til en slik utvikling blant annet gjennom regelverks­arbeid knyttet til dimensjonering av de kommunale brannvesenene, slik at disse er tilstrekkelig ­dimensjonert og kompetent til å håndtere fremtidens utfordringer – både hverdags­ulykkene og de store og sammensatte hendelsene.

I møte med dagens og fremtidens utfordringer skal vi ta med oss de beste elementene i dagens ordninger og samtidig videreutvikle og tilpasse arbeidet med brannsikkerhet i Norge.

Regjeringen vil komme tilbake med forslag om konkretisering og iverksetting av mulige endringer og tiltak som omtales i denne meldingen i forbindelse med de årlige budsjettforslagene.

Til forsiden