St.meld. nr. 43 (2004-2005)

Nordisk samarbeid

Til innholdsfortegnelse

3 Struktur- og moderniseringsarbeidet i Nordisk Ministerråd

De nordiske samarbeidsministrene vedtok 10. desember 2004 å foreta en gjennomgang av det nordiske samarbeidet med sikte på å fremme en tydeligere prioritering og effektivisering av samarbeidet. I den forbindelse nedsatte samarbeidsministrene en styringsgruppe bestående av sine stedfortredere (Den nordiske samarbeidskomiteen) for å utarbeide et forslag til endringer i strukturen i Nordisk Ministerråd. Initiativet til prosessen kom fra det danske formannskapet for 2005 som har dette som et sentralt punkt i sitt formannskapsprogram.

Styringsgruppen fremforhandlet i løpet av første halvår 2005 et forslag til konkrete endringer i Ministerrådets struktur. Forslaget ble diskutert og omforenet på samarbeidsministermøtet den 15. juni 2005, og fikk deretter tilslutning på det nordiske statsministermøtet 27. – 28. juni. Forslaget ble endelig godkjent av samarbeidsministrene på deres møte 20. – 21. august, og skal behandles på Nordisk Råds sesjon i Reykjavik 25. – 27. oktober 2005.

Endringene i strukturen skal gjelde fra 1. januar 2006. Dette er samtidig som Norge overtar formannskapet i Nordisk Ministerråd, noe som gir Norge et betydelig gjennomføringsansvar og gode muligheter til å prege samarbeidet i den nye strukturen.

I sitt forslag går samarbeidsministrene inn for en reduksjon i antallet ministerråd fra 18 til de følgende 11:

  • Samarbeidsministrene

  • Økonomi- og finanspolitikk

  • Lovgivning

  • Miljøvern

  • Nærings-, energi- og regionalpolitikk

  • Fiskeri, jord- og skogbruk og ernæring

  • Kultur

  • Utdanning og forskning

  • Sosial og helse

  • Arbeidsmarked og arbeidsmiljø

  • Likestilling

De følgende syv ministerråd foreslås nedlagt eller slått sammen med andre ministerråd:

  • Transport

  • Narkotika

  • Energi

  • Regional

  • Forbruker

  • Bygg- og bolig

  • IT

Samtlige nordiske land ønsker bl.a. å vurdere hvordan man best kan ivareta et nordisk transportsamarbeid som et uformelt samarbeid utenfor den formelle ministerrådsstrukturen. Forslaget innebærer for øvrig at narkotikasamarbeidet blir integrert i ministerrådet for sosial og helse, men med et spesielt ansvar også for ministerrådet for lovgivning. Ansvaret for miljøordningen Svanemerket er foreslått overført fra forbrukerministrene til miljøministrene, mens andre forbrukerspørsmål primært overføres til næringsministrene. Betydelige deler av IT-samarbeidet (Northern e-dimension Action Plan - NeDAP) forutsettes ivaretatt av ministerrådet for utdanning- og forskning. Ministerrådene for energi og for regionalpolitikk foreslås slått sammen med ministerrådet for næringspolitikk til ett ministerråd hvor de tre fagområdene avspeiles i navnet. Dessuten forutsettes embetskomiteen for regionalpolitikk (NÄRP) videreført under dette ministerrådet, selv om hovedprinsippet i struktur- og moderniseringsarbeidet er at hvert ministerråd kun skal ha én embetskomite. De 11 ministerrådene skal fram til årsskiftet selv vurdere hvordan de skal gjennomføre forslaget i sine enkeltheter og identifisere nye arbeidsformer. De skal også gå gjennom sine prioriteringer og samarbeidsstrukturer med tanke på fokusering og effektivisering.

Budsjettpostene for de avviklede ministerrådene overføres til sine respektive nye ministerråd. Budsjettpostene for ministerrådene for bygg og bolig, forbruker (unntatt Svanen), IT (unntatt NeDAP) og transport samles i budsjettet for 2006 i en egen post som forvaltes av samarbeidsministrene i en overgangsperiode. Midlene kan bl.a. benyttes til videreføring av verdifulle tiltak under ministerråd som avvikles.

Det er et generelt prinsipp i styringsgruppens forslag at embetskomiteer, styringsgrupper, budsjettstøtte og sekretariatsstøtte bortfaller når man avvikler et formelt ministerråd. Men samarbeidsministrene har allikevel anledning til å godkjenne at også uformelt samarbeid kan motta støtte fra det fellesnordiske budsjettet og sekretariatet.

Når det gjelder de fellesnordiske institusjonene skal man vurdere reformer med sikte på et større nasjonalt ansvar for styring, finansiering og kvalitetssikring.

Styringsgruppens forslag innebærer at samarbeidsministrene fortsatt har det overordnete ansvaret for en del prioriterte tverrsektorielle områder. Det gjelder oppfølging av den nordiske strategien for bærekraftig utvikling, samarbeidet med Nordvest-Russland og de tre baltiske land, grensehindringer, samarbeidet med EU og andre internasjonale og regionale organisasjoner, samt Nordisk Ministerråds budsjett og institusjoner.

Det er forutsatt at forslaget til ny struktur ikke skal svekke de selvstyrte områdenes muligheter for deltakelse og innflytelse i det nordiske samarbeidet.

Funksjon, struktur og bemanning i Nordisk Ministerråds sekretariat i København vil bli vurdert i kjølvannet av beslutningen om en ny struktur for Ministerrådet. Det skal dessuten gjennomføres en egen prosess for å vurdere endringer i Nordisk Ministerråds ordinære og samlede budsjettprosess.

Til forsiden