St.prp. nr. 1 (2008-2009)

FOR BUDSJETTÅRET 2009 — Utgiftskapitler: 1800–1870, 2440 og 2490 Inntektskapitler: 4800–4860, 5440, 5490, 5582, 5680 og 5685

Til innholdsfortegnelse

Del 2
Budsjettforslag

Programområde 18 Olje- og energiformål

Programkategori 18.00 Administrasjon

Olje- og energidepartementet

Departementet ivaretar rollen som sekretariat for den politiske ledelsen, innehar rollen som sektorforvalter, utøver etatsansvar for Oljedirektoratet (OD) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og har ansvar for statlig eieroppfølging av Enova SF, Gassnova SF, Statnett SF, Petoro AS, Gassco AS og StatoilHydro ASA. Videre har Olje- og energidepartementet (OED) ansvaret for forvaltningen av Energifondet, Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering, Konsesjonsavgiftsfondet, Fond for miljøvennlig gassteknologi, Fond for Climit og Statens petroleumsforsikringsfond.

Olje- og energidepartementet (OED) er organisert i fire avdelinger; Energi- og vannressursavdelingen, Olje- og gassavdelingen, Avdeling for klima, industri og teknologi og Økonomi- og administrasjonsavdelingen.

Departementet hadde 130 tilsatte per 1. mars 2008, fordelt på 69 kvinner og 61 menn. Til sammen utgjorde dette om lag 127 årsverk1.

OED har energiråd ved ambassaden i Washington og ved Norges delegasjon til EU i Brüssel, energi- og miljøråd ved ambassaden i Moskva og en energimedarbeider ved OECD-delegasjonen i Paris. Det planlegges opprettet en energiråd for Midtøsten-regionen ved ambassaden i Abu Dhabi.

Resultatmål 2009

Petroleum

Departementet vil bidra til høy leveransesikkerhet for olje og gass fra norsk kontinentalsokkel.

Departementet vil bidra til effektivitet og verdiskaping ved utnyttelse av norske olje- og gassressurser, slik at lønnsom virksomhet kan opprettholdes i et langsiktig perspektiv.

En forutsetning for å realisere de store verdiene i uoppdagede ressurser er at industrien får tilgang til prospektive leteområder på kontinentalsokkelen. Regjeringen planlegger tildeling av 20. konsesjonsrunde våren 2009. I tillegg vil tildeling av TFO 2008, tildeling i forhåndsdefinerte områder i modne deler av kontinentalsokkelen, bli gjennomført tidlig i 2009.

Departementet vil foreta en effektiv behandling av fremlagte planer for utbygging, anlegg og drift, samt disponering.

Det er i dag 58 olje- og gassfelt i produksjon på norsk sokkel. Potensialet for økt oljeutvinning fra disse feltene er betydelig. Departementet vil følge opp rettighetshavernes drift og utvikling av feltene for å sikre en effektiv ressursutnyttelse. På bakgrunn av innrapporterte data fra operatørselskapene gjennomfører departementet og OD årlig en prestasjonsindikatoranalyse av utviklingen i modne områder. Sammen med myndighetenes deltakelse på såkalte styringskomitémøter, danner denne analysen grunnlaget for hvordan myndighetene skal prioritere oppfølgingen av hvert enkelt felt.

Regjeringen har som en oppfølging av Soria Moria-erklæringen satt i gang et arbeid med en nasjonal strategi for petroleumsnæringen. Departementet vil i samarbeid med partene i næringen arbeide videre med denne strategien.

Myndighetene vil følge med på hvordan sammenslåingen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet påvirker virksomheten på norsk sokkel, leverandørindustrien og forskningsmiljøene. Som et ledd i nevnte strategiarbeid er departementet i gang med å kartlegge strukturendringer i leverandørindustrien.

Departementet vil bidra til at Gassco AS er en effektiv og nøytral operatør for gasstransportsystemet.

Departementet tar sikte på å implementere forskriftsendringer for ytterligere å effektivisere prosessene for gassinfrastrukturutvikling på norsk sokkel. Det er et viktig anliggende for myndighetene å sørge for at slike utviklingsprosesser ivaretar de helhetlige hensyn i forhold til transport av tredjepartsgass og den eksisterende gassinfrastrukturen på norsk sokkel. Det legges opp til at Gassco skal ha en sentral rolle i å sikre at de helhetlige hensyn er ivaretatt.

Det vises til Stortingets anmodningsvedtak nr. 270, 15. mars 2005 knyttet til realisering av gassrør til Grenland. Gassco arbeider videre med gassrøret fra Kårstø til Østlandet, Vest-Sverige og Danmark (Skanled). Arbeidet finansieres av de involverte selskaper. Investeringsbeslutning for rørledningen er ventet i 2009.

Det vises til Stortingets anmodningsvedtak nr. 440, 8. juni 2005 hvor Stortinget ber regjeringen om å «utarbeide en stortingsmelding der det legges opp til en helhetlig gjennomgang av norsk infrastruktur og norsk gassforvaltning. Det ses på framtidige transportløsninger for norsk gass der de samfunnsmessige sidene tillegges betydelig vekt». Olje- og energidepartementet planlegger å fremlegge en stortingsmelding i løpet av første halvår 2009. Meldingen vil blant annet omfatte temaet Stortinget tar opp i sitt vedtak nr. 440, 8. juni 2005, herunder utviklingen av den norske gassinfrastrukturen og Gasscos rolle. Videre vil det bli gitt en omtale av Skanled som et konkret gassinfrastrukturprosjekt for å sikre gass til industriell bruk på Østlandet.

Departementet vil gjennom rapporterings- og kontrollordninger sørge for at landets importerende og/eller raffinerende oljeselskaper oppfyller sine beredskapslagringsforpliktelser i henhold til lov av 18. august 2006 nr. 61 om beredskapslagring av petroleumsprodukt.

Departementet vil på vegne av staten beholde andeler i utvinningstillatelser som tildeles på bakgrunn av lønnsomhetspotensialet og verdiskapingsmuligheter i den enkelte tillatelse.

Departementet vil følge opp og bidra til at Petoro ivaretar SDØE på en effektiv måte.

Departementet vil ivareta statens eierinteresser i StatoilHydro ASA med fokus på en langsiktig, strategisk videreutvikling av selskapet og verdiskaping for alle aksjonærer.

Energi og vannressurser

Kraftsystemet er sårbart for svingningene i vannkraftproduksjonen. Departementet vil bidra til å bedre forsyningssikkerheten for elektrisitet. Det er særlig viktig å bedre kraftsituasjonen i enkelte regioner der overføringsnett og produksjonskapasitet ikke er dimensjonert for større forbruksøkninger.

Departementet vil prioritere konsesjons- og klagebehandlingen av produksjonsanlegg og overføringsledninger, og vil også rette oppmerksomheten mot energiomleggingspolitikken slik at satsingen på elektrisitet og varme fra fornybare energikilder og energieffektivisering gir best mulige resultater. Departementet vil følge utviklingen i det nordiske og nord-europeiske kraftmarkedet nøye. Et sentralnett med tilstrekkelig kapasitet i hele landet er en forutsetning for en stabil og effektiv kraftutveksling, jf. Innst. S. nr. 9 (2007-2008).

Departementet vil bidra til en effektiv og miljøvennlig energiforsyning. Det er viktig at det samlede regelverket i kraftsektoren fremmer effektivitet i markedet samtidig som det bidrar til miljøvennlige løsninger. Den økonomiske reguleringen av infrastruktur er viktig for sikkerhet og effektivitet i kraftmarkedet og i det samlede energisystemet. Reguleringen står sentralt i departementets arbeid. Reguleringene omfatter både overførings- og fordelingsnettet for elektrisitet, fjernvarmenettet og gassrør på land.

Departementet vil i 2009 arbeide videre med evalueringen av energiloven. Arbeidet ble igangsatt i 2006.

Regjeringen fører en aktiv og ambisiøs politikk for å fremme en miljøvennlig energiomlegging. Enova og Energifondet er departementets viktigste verktøy for å stimulere til en målrettet energiomlegging.

Regjeringen har økt støtten til fornybar energi og energieffektivisering vesentlig og departementet vil arbeide for at Enova oppnår gode resultater på grunnlag av de økte økonomiske rammene. Enovas forvaltning av Energifondet er regulert som en fire-årig avtale mellom Enova og departementet. Her fastsettes blant annet målene for Enovas virksomhet.

OED vil bidra til å forvalte vannressursene på en økonomisk og økologisk bærekraftig måte. OED er et sentralt fagdepartement innenfor forvaltningen av vann- og arealressurser i Norge. Styrking og effektivisering av NVEs konsesjonsbehandling har ført til at effektiv behandlingstid per sak er redusert, og at antallet ferdigbehandlede søknader per år er økt. Departementet vil fortsatt arbeide for å sikre at gode prosjekter blir raskt og effektivt behandlet.

Målet er å fremme en totalt sett best mulig ressursutnyttelse, med færrest mulig miljørelaterte konflikter og konflikter med andre brukerinteresser. Departementet vil følge opp arbeidet med strategien for miljø, estetikk og lokalsamfunn i forbindelse med kraftledninger. Videre vil departementet følge opp arbeidet med å styrke koordineringen av utbyggingen av nett og produksjon. Departementet vil også videreføre arbeidet med å etablere regelverk og prosesser for offentlig godkjenning av fornybar energiproduksjon til havs.

Sikring av samfunnet mot vassdragsulykker skal være høyt prioritert også i 2009. Fra 2009 vil departementet også få ansvar for den statlige bistanden til å forebygge skred og skader etter skred som ikke er knyttet til vassdrag. Departementet vil sørge for at samlingen av virkemidler fra andre departementer blir hensiktsmessig organisert og gjennomført, og at NVEs bistand til forebygging gradvis bygges opp etter en helhetlig modell, jf. punkt 5 i del III.

Departementet legger stor vekt på internasjonalt samarbeid på energiområdet, spesielt EØS-samarbeidet og arbeidet med direktiver som er relevante for energi- og vannressursforvaltningen i ulike faser fra forslagsstadiet til endelig vedtak og eventuell gjennomføring i Norge. Departementet vil blant annet arbeide videre med tiltaksplanen for den kraftintensive industrien innenfor rammen av EØS-avtalen, jf. punkt 8 i del III.

Flere av direktivene som er vedtatt i EU vil bli gjenstand for gjennomføring i EØS-avtalen. Det gjelder blant annet energitjenestedirektivet, forsyningssikkerhetsdirektivet og eco-design direktivet. Dette vil kreve et betydelig arbeid for gjennomføring i Norge. Bygningsenergidirektivet er vedtatt innlemmet i EØS-avtalen, og innføringen av energimerkeordningen og energivurderingen av klimaanlegg og kjeler vil komme i gang i løpet av 2009. Sammen med direktivet om å fremme fornybar energi, og energimarkedsdirektivene som medfører rapporteringsforpliktelser, representerer disse direktivene arbeidskrevende prosesser som departementet vil prioritere. Økt oppmerksomhet om energipolitikk i EU kan bety at nye direktiver blir vedtatt og blir gjenstand for EØS-håndtering i 2009.

Det vises til Stortingets anmodningsvedtak nr. 396, 8. juni 2005, hvor Stortinget ber regjeringen «iverksette tiltak for å dempe den negative virkningen for de kraftforedlende bedrifter som har fått økte utgifter på grunn av økning i påslaget på nettariffen».

OED har som redegjort for i St.meld. nr. 4 (2006-2007) vurdert flere modeller for utforming av påslaget på nettariffen. Utformingen av påslaget for nettariffen har også vært diskutert med ESA. En løsning må være robust i forhold til EØS-avtalen. OED vil komme tilbake til et konkret forslag med løsning.

Klima, internasjonalisering og teknologi

I sin satsing på internasjonalisering vil OED fortsatt støtte og samarbeide med INTSOK og Petrad.

Petrad forventes å øke sin virksomhet med hensyn til programmet Olje for Utvikling. Departementet vil samarbeide med Petrad om kvalitetssikring av eksisterende og nye tjenestetilbud. Departementet vil bidra med faglig ressurser til både koordinering og gjennomføring av Olje for Utvikling.

Energirådet vil arbeide for næringsutvikling og økt verdiskaping innenfor fornybar energi. Bransjen skal sammen med myndighetene bidra til å styrke Norges stilling som en ledende energinasjon. Energirådet skal konsentrere seg om følgende områder:

  • samhandling/klyngetenkning innenfor fornybar energi,

  • internasjonalisering av næringen,

  • kompetansebevaring og -utvikling og

  • teknologiutvikling.

Regjeringen vil fortsatt satse på forskning og teknologiutvikling på petroleumsområdet, for å sikre langsiktig verdiskaping og industriell konkurransekraft i olje- og gassnæringen. I tråd med klimaforliket vil departementet legge større vekt på klima i petroleumsforskningen.

Departementet vil styrke forskning og utvikling på energiområdet, særlig rettet mot fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring.

I 2006 tok daværende olje- og energiminister initiativ til å få gjennomført en utredning om muligheter og risiko knyttet til bruk av thorium til energiproduksjon på lang sikt. OED ga Norges forskningsråd i oppdrag å sette ned et utvalg som skulle lage en slik utredning. Thoriumutvalget leverte sin rapport 15. februar 2008. Rapporten ble sendt på høring med frist ultimo mai 2008. 45 høringsuttalelser er mottatt. OED vil ta opp saken på en hensiktsmessig måte i en kommende stortingsmelding fra OED.

Kap. 1800 Olje- og energidepartementet

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

01

Driftsutgifter

121 124

123 112

139 275

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

49 354

33 136

34 400

71

Tilskudd til Norsk Oljemuseum

6 000

6 500

8 500

Sum kap. 1800

176 478

162 748

182 175

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 01 Driftsutgifter økt med 5 mill. kroner. Videre ble post 21 Spesielle driftsutgifter redusert med 2 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget om lag 139,3 mill. kroner under posten i 2009, en økning på om lag 16,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Foruten ordinær pris- og lønnsjustering (7 mill. kroner) foreslås driftsbudsjettet økt for å muliggjøre økt bemanning. Bemanningen i departementet foreslås styrket innenfor blant annet områder som fornybar energi, klagebehandling, skredforebygging, klima og CO2-håndtering. Økt bemanning innebærer også økte driftsutgifter og nødvendige ombygginger.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

For å løse sine oppgaver er departementet avhengig av tilgang til fremtredende og dyktige kunnskapsmiljøer i Norge og internasjonalt for å supplere egen fagkompetanse og saksbehandlingskapasitet.

Midlene under denne posten nyttes hovedsakelig til ulike typer utredninger og analyser, uavhengige vurderinger og evalueringer, beslutningsstøtte og annen støtte av tidsbegrenset karakter knyttet til oppgaver innenfor departementets ansvarsområde.

Det foreslås bevilget 34,4 mill. kroner under posten i 2009, en netto økning på om lag 1,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen har i hovedsak sammenheng med at det avsettes midler til informasjonstiltak om klima og energi under posten i 2009.

OED arbeider med flere store utredningsoppgaver, blant annet forvaltningsplanen for Norskehavet, evaluering av energiloven med oppfølging mv. I tillegg vil departementet arbeide for å kartlegge sysselsetting i energinæringene, det vil si både innenfor olje og gass- og fornybarsektoren. Videre omfatter posten også utgifter knyttet til utviklingsprosjekter innen IEA innenfor petroleumssektoren og innenfor fangst og lagring av CO2.

OED har inngått en samarbeidsavtale med NORAD om bruk av OEDs faglige ressurser innen petroleumsrelatert utviklingssamarbeid. Samarbeidsvirksomheten budsjetteres til om lag 1 mill. kroner i 2009, jf. kap. 4800, post 03. I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2009 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4800, post 03 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Kongen har i 2008 fullmakt til å overskride bevilgningen til dekning av meglerhonorar og utgifter til faglig bistand ved statlig kjøp/salg av aksjeposter, rådgivning samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i StatoilHydro ASA. Fullmakten foreslås videreført i 2009, jf. Forslag til vedtak III. Det vises for øvrig til omtale under kap. 5685 Aksjer i StatoilHydro ASA.

Videre foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 7,0 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Post 71 Tilskudd til Norsk Oljemuseum

Norsk Oljemuseum (NOM) er en stiftelse med formål å være et nasjonalt senter for formidling av informasjon og kunnskap om petroleumsvirksomhetens utvikling og betydning for det norske samfunn. En av NOMs viktigste oppgaver er å dokumentere den norske oljehistorien gjennom å bringe frem, bearbeide og lagre relevant historisk kildemateriale. Til dette arbeidet hører bibliotekets boksamling, arkivmateriale, foto og film fra oljevirksomheten, gjenstandssamlingen, samt dokumentasjons- og forskningsprosjekter.

Museet ble åpnet i 1999 og har gjennom de ni første driftsårene hatt en betydelig utvikling i sine aktiviteter både innenfor dokumentasjon og forskning, skole- og publikumsrettede tilbud. Gjennom de siste fem årene har museet satset bevisst på å utvikle utstillingene mer i retning av vitensenter-pedagogikken. Dette innebærer i praksis å invitere til interaksjon med publikum og dermed gjøre utstillingene mer engasjerende. Særlig har dette vært et aktuelt virkemiddel overfor målgruppen barn og unge. Det er mål at museets vitensenter-utstillinger skal bidra til å stimulere interessen for teknologi og naturvitenskap blant utdanningssøkende ungdom.

I 2007 tok museet imot 84 997 gjester. Dette var en økning på 14,3 pst. fra 2006 (74 309), og er et av de beste besøkstallene som er notert siden åpningen i 1999. Organisert besøk fra skoleklasser utgjorde om lag 10 pst. av dette besøkstallet. Et stadig breiere pedagogisk tilbud, kombinert med at alle undervisningstilbud er gratis (gjennomført fra 2004), gjør museet attraktivt som et «utvidet klasserom». Undervisningsopplegg tilbys til alle klassetrinn - fra småskole til den videregående skolen. Dette medfører at museet også fungerer om et bindeledd mellom skoleverk og industri ved å synliggjøre petroleumsvirksomhetens historiske og faglig-tematiske tilhørighet, men også dens behov for framtidig kompetanse.

I løpet av de siste seks årene er det gjennomført store dokumentasjonsprosjekter som «Kulturminne Ekofisk» (2002-2005) og «Kulturminne Frigg» (2005-2008), begge finansiert av operatørselskapene ConocoPhillips og Total. «Kulturminne Statfjord» (2008-2011) er under oppstart i samarbeid med StatoilHydro. I tillegg til dette arbeider museet for tiden med to andre større prosjekter som «Nordsjødykkingen og pionerdykkerne» på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og «Kulturminner i norsk petroleumsvirksomhet» på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet og Oljeindustriens Landsforening. Begge disse prosjektene skal ferdigstilles i 2009. Arbeidet med denne type prosjekter skaper både en genuin historisk dokumentasjon og et grunnlag for å utvikle nye utstillinger. Prosjektene gir også museet viktige inntekter og skaper gode relasjoner med eksterne samarbeidspartnere både innen industrien og kulturminnevernet.

Driften finansieres gjennom en kombinasjon av egne inntekter, sponsorinntekter/fondsmidler og offentlige tilskudd.

Tabell 3.1 Finansiering av Norsk Oljemuseum

Betegnelse

Regnskap 2007

Budsjett 2008

Budsjett 2009

Offentlig finansiering i pst.

35,8 pst.

34,9 pst.

42,7 pst.

Billettinntekter

3 880 000

3 200 000

3 500 000

Tilskudd fra Stavanger kommune

1 663 000

1 700 000

1 700 000

Tilskudd fra OED

6 000 000

6 500 000

8 500 000

Sponsorfond/Forskningsfond

1 545 000

2 000 000

2 000 000

Prosjektinntekter

4 703 000

6 870 000

4 200 000

Diverse inntekter

3 592 000

3 200 000

3 500 000

Sum inntekter

21 383 000

23 470 000

23 900 000

Det foreslås bevilget 8,5 mill. kroner i driftsstøtte til NOM i 2009, en økning på 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Den foreslåtte økningen av driftstilskuddet for 2009 vil innebære at den offentlige støtten økes til nesten 43 pst. av budsjetterte inntekter.

Kap. 4800 Olje- og energidepartementet

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

02

Ymse inntekter

1 052 041

03

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

2 361

1 000

1 050

10

Refusjoner

548

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

1 189

18

Refusjon av sykepenger

639

70

Garantiprovisjon, Gassco

832

1 800

1 650

Sum kap. 4800

1 057 610

2 800

2 700

Post 03 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Posten omfatter inntekter knyttet til OEDs samarbeidsavtale med NORAD om rådgivning innen petroleumsrelatert utviklingssamarbeid.

Det budsjetteres med 1,049 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2009.

Post 70 Garantiprovisjon, Gassco

Staten som eier av Gassco AS garanterer for skader og tap på mottaksterminalene på kontinentet som oppstår som følge av forsettelige handlinger hos ledende personell i Gassco innenfor en samlet ramme på inntil 1 mrd. kroner, jf. St.prp. nr. 69 og Innst. S. nr. 230 (2006-2007).

Det foreslås at garantien videreføres i 2009, jf. Forslag til vedtak VIII.

Garantipremien settes til 70 pst. av forsikringspremien på Gasscos ordinære ansvarsforsikring. Med dagens premie på om lag 2,36 mill. kroner tilsvarer dette om lag 1,65 mill. kroner per år. Garantiprovisjonen for 2009 budsjetteres dermed til 1,65 mill. kroner.

Resultatrapport 2007 for Olje- og energidepartementet

Petroleum

OED har i 2007 opprettholdt fokuset på tildeling av leteareal. TFO 2007 (tildeling i forhåndsdefinerte områder i modne deler av kontinentalsokkelen) ble utlyst høsten 2007, og tildeling ble gjennomført 8. februar 2008. Det var betydelig interesse for konsesjonsrunden, og et stort antall tillatelser (52) ble tildelt. Det er et stort potensial for å påvise nye mindre, infrastrukturnære ressurser i de modne delene av Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Dette forklarer den betydelige interessen for å lete i disse områdene. Departementet forbeholdt SDØE-andeler i elleve utvinningstillatelser på vegne av staten.

I 2007 startet produksjonen på feltene Blane, Enoch, Ormen Lange og Snøhvit. Det ble foretatt myndighetsgodkjennelse for utbygging og drift av feltene Alve, Gjøa, Rev, Skarv, Volund, Vega og Vega Sør.

OED og OD gjennomførte i 2007 den årlige prestasjonsindikatoranalysen som en del av oppfølgingen av felt i modne områder. OED har også arbeidet med en oppdatering av veilederen for plan av utbygging og drift. Hensikten med oppdateringen er å kodifisere eksisterende praksis i utvikling av plan for utbygging og drift samt å tydeliggjøre hvilke krav som stilles til operatør og lokale myndigheter i utviklingen og godkjennelsen av denne.

OED har fulgt opp Gasscos utredninger av mulighetene for et gassrør fra Kårstø til Østlandet, Sverige og Danmark, kalt Skanled. Ulike industri- og energiselskaper signerte i 2007 intensjonsavtaler om fullfinansiering av rørledningen samt reservasjon av rørets transportkapasitet.

OED solgte i 2006 sine beredskapsbeholdninger av petroleumsprodukter. Da beholdningene ikke ble fysisk lastet ut før i 2007, ble inntektene fra salget regnskapsført i 2007. Ansvaret for å holde beredskapslager av petroleumsprodukter er nå overført til den enkelte produsent eller importør.

Styrene i Statoil ASA og Norsk Hydro ASA meddelte 18. desember 2006 at de anbefalte sammenslåing av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet. Stortinget sluttet seg til sammenslåingsplanen 8. juni 2007. Selskapenes generalforsamlinger godkjente sammenslåingsplanen 5. juli 2007. Sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet ble gjennomført med virkning fra 1. oktober 2007.

Energi og vannressurser

Også i 2007 var det stor politisk oppmerksomhet om sentrale sider ved energipolitikken. Særlig var dette knyttet til hjemfallssaken, energiomleggingspolitikken og industrikraftspørsmål. Departementet brukte mye ressurser i arbeidet med disse problemstillingene.

Det var i 2007 også stor oppmerksomhet om enkeltprosjekter og økt kraftetterspørsel fra petroleumssektoren. Det ble bestemt at videreutvikling av Valhall skulle skje med kraft fra land. I desember 2007 ga NVE konsesjon til legging av kabel mellom Gjøa og Mongstad, jf. omtale under punkt 7 i del III.

Forslag om endringer i energiloven for gjennomføring av direktiv om bygningers energibruk (bygningsenergidirektivet) ble sendt på høring i juni 2007. I lovforslaget ble det lagt opp til å innføre en energimerkeordning for bygg.

Som en oppfølging av endringene i energiloven og EUs direktiv om fornybar energi ble forslag til ny forskrift om opprinnelsesgarantier sendt på høring våren 2007. Forskriften ble vedtatt i desember 2007 og trådte i kraft 1. januar 2008. I henhold til forskriften kan kraftprodusentene få såkalte opprinnelsesgarantier for sin produksjon. Forbrukerne får mulighet til å sikre seg at de handler kraft med leverandører som prioriterer fornybar kraftproduksjon.

Departementet forberedte en strategi for økt bruk av bioenergi som ble lagt fram våren 2008.

Departementet forberedte også en ny støtteordning til fornybar elektrisitet, men ordningen ble lagt til side etter at det i forbindelse med avtalen om klimameldingen ble enighet om å gjenoppta drøftingene med Sverige om grønne sertifikater, jf behandlingen av St.meld. nr. 34 (2006-2007) om norsk klimapolitikk. Departementet startet etter dette arbeidet med å styrke investeringsstøtteordningen for vindkraft, og tok kontakt med svenske myndigheter om et felles elsertifikatmarked.

ESAs godkjenning av notifiseringen av Enova SF ble fulgt opp med en gjennomgang av prosjekter som har blitt støttet tidligere, for å undersøke om bevilget støtte var i tråd med vedtaket. Departementet ferdigstilte i 2007 en evaluering av Enova og Energifondet. Denne ble presentert i revidert nasjonalbudsjett for 2007. Avtalen mellom departementet og Enova ble prolongert for ett år, blant annet fordi det oppsto usikkerhet om framtidig støtteordning for fornybar elektrisitet.

Arbeidet med evaluering av energiloven startet opp høsten 2006, jf. Soria Moria-erklæringen. Gjennomgangen av regelverket har blant annet tatt for seg samfunnets behov for en optimal og sikker distribusjon av elektrisk kraft i hele landet. Vilkår for ny kraftproduksjon, disponering av vannmagasinene, vilkårene for utvikling av varmesektoren og energieffektivitet på forbrukssiden ble utredet i 2007. Interesserte aktører og fagmiljø ble invitert til å komme med innspill. Det ble gjennomført eksterne utredninger, seminar og brede høringsmøter.

Departementet fulgte opp gjennomføringen av NVEs nye inntektsrammeregulering.

EU-Kommisjonen arbeider med en ny ordning (ITC (Inter TSO compensation mechanism)) for å kompensere de systemansvarlige for transittkostnader ved kraftoverføring mellom land. Dagens ordning er basert på historiske beløp, ikke på en anerkjent standard beregningsmetode. Departementet overleverte sitt syn til kommisjonen med visse kritiske kommentarer. Blant annet som en konsekvens av dette har Kommisjonen varslet at alle alternativer skal vurderes på nytt.

Departementet arbeidet med å finne ordninger for norsk kraftintensiv industri innenfor rammen av EØS-avtalen. Det vises i denne sammenheng til omtale i St.prp. nr. 69 (2006-2007) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2007.

EFTA-domstolen avsa 26. juni 2007 dom i hjemfallssaken. For å sikre etterlevelse av dommen i påvente av endelige lovendringer, ble det sommeren 2007 arbeidet med løsninger for å bringe norsk rett i samsvar med dommen. 10. august 2007 vedtok regjeringen med umiddelbar virkning en provisorisk anordning etter Grunnloven § 17 som etter regjeringens syn brakte hjemfallsordningen i samsvar med dommen i EFTA-domstolen og EØS-avtalen. Samtidig ble det startet opp arbeid med utkast til Odelstingsproposisjon til erstatning for den provisoriske anordningen.

Borgarting lagmannsrett avsa 26. november 2007 dom i rettsaken mellom Hafslund Nett AS og staten vedrørende de økonomiske følgene av stormen på Østlandet 16. august 2001. Hafslund Nett AS anket dommen til Høyesteretts kjæremålsutvalg 20. desember 2007. I kjennelse av 5. februar 2008 nektet Kjæremålsutvalget anken fremmet. Departementets vedtak i saken er med dette stadfestet.

16. april 2007 falt Høyesteretts dom i rettssaken mellom Norsk Hydro og staten vedrørende gyldigheten av departementets oppfølging av Stortingets vedtak om å ta skatter ut av beregningsgrunnlaget for konsesjonskraftprisen. Departementets vedtak i saken ble kjent gyldig.

Det har vært en sterkt økende pågang av meldinger og søknader om konsesjon til nye vind- og vannkraftverk samt utvidelser av sentral- og regionalnettet de siste årene. Arbeidet med konsesjons- og klagebehandling har vært prioritert også i 2007. Samlet ble det ved kongelig resolusjon gitt konsesjon til fire nye vannkraftprosjekter tilsvarende en produksjonsøkning på anslagsvis 140 GWh/år, mens to fikk avslag ved kongelig resolusjon. Det ble gitt endelig konsesjon til installasjon av nytt aggregat 2 på 250 MW i Svartisen kraftverk. I tillegg avgjorde departementet 17 klagesaker om små vannkraftverk, hvorav tolv konsesjoner ble stadfestet (om lag 150 GWh/år) og fem fikk avslag. Dette kommer i tillegg til endelige konsesjoner og fritak fra konsesjonsplikt meddelt av NVE på anslagsvis 620 GWh/år. Fem større opprustings- og utvidelsesprosjekter fikk konsesjon til utbygging med en samlet produksjon på om lag 360 GWh/år. Til sammen ga dermed departementet og NVE klarsignal til vannkraftprosjekter med en samlet årlig produksjon på om lag 1,2 TWh.

Oppfølging av prosessene rundt styrking av konsesjonssystemet var et viktig arbeidsområde i 2007. Departementet fastsatte sommeren 2007 retningslinjer for små vannkraftverk som NVE skal bruke i konsesjonsbehandlingen og som også gir råd til fylkeskommuner som ønsker å utarbeide regionale planer for små vannkraftverk. Sammen fastsatte OED og Miljøverndepartementet retningslinjer for planlegging og lokalisering av vindkraftanlegg. En faglig veileder for regionale planer for vindkraft ble sendt på høring i 2007.

Departementet har fulgt opp NVEs arbeid med sikkerhet i vassdrag gjennom å delta i arbeidet med ny damsikkerhetsforskrift, gjennom beredskapsarbeid i forbindelse med flommen på Østlandet sommeren 2007 samt gjennom rutinemessig oppfølging av NVEs sikringstiltak i vassdrag. Departementet ledet høsten 2007 en utredning av statlig skredorganisering. Prosessene rundt utarbeidelsen av ny planlov, ny naturmangfoldslov, gjennomføring av EUs vanndirektiv og vurdering av EUs flomdirektiv har vært viktige arbeidsoppgaver i 2007.

Departementet behandlet i 2007 om lag 22 saker etter industrikonsesjonsloven og vassdragsreguleringsloven knyttet til omorganiseringer i kraftforsyningen, erverv av vannfallsrettigheter og aksjer i selskaper med konsesjonspliktige vannfallsrettigheter, og endringer i konsesjonsvilkår. I tillegg sluttbehandlet departementet 25 saker etter energiloven, oreigningsloven og naturgassforskriften.

Forslag til endringer i naturgassforskriften som følge av gassmarkedsdirektiv II ble sendt på høring i august. Endringene ble vedtatt 2. februar 2008 og trådte i kraft samme dato.

Som en følge av at Norge hadde formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2006, ledet OED arbeidet basert på handlingsplanen for det nordiske energisamarbeidet for perioden 2006-2009.

Klima, internasjonalisering og teknologi

Departementet har bidratt til Nordområdestrategien, herunder samarbeidet med INTSOK for å legge forholdene til rette for næringsutvikling i nord med vekt på markedsmulighetene for SMB i Russland og spesielt Barentsregionen.

Departementet har deltatt i styringsgruppen for Olje for Utvikling og samarbeidet med INTSOK og Petrad for sikre at begge organisasjonene bidrar med sin fagkompetanse i Olje for Utvikling.

Departementet har foretatt en kartlegging av aktørene og hovedutfordringene innenfor fornybar energi. Det ble sammen med næringen opprettet et arbeidsutvalg som la grunnlaget for opprettelsen av Energirådet. I de regelmessige møtene i Energirådet møter statsråden og øvrig ledelse i departementet et representativt utvalg av toppledere i energinæringen for å drøfte hvordan man i felleskap kan møte utfordringer knyttet til blant annet internasjonalisering, forskning og rekruttering til næringen.

Arbeidet med å følge opp den nasjonale FoU-strategien for petroleumsnæringen (OG21) fortsatte i 2007. Det ble opprettet et nytt styre til OG21, i tillegg til at revisjon av strategien ble startet opp.

Departementet startet i 2006 opp arbeidet med å etablere en helhetlig strategi for forskning og teknologiutvikling innenfor energisektoren, senere kalt Energi21. I februar 2007 ble det opprettet en strategigruppe ledet av næringen, som besto av representanter fra energiselskaper, leverandørindustrien, forskningsmiljøene og myndighetene. Strategigruppen hadde som oppgave å komme opp med en bred og samlende FoU-strategi med tilhørende innsatsområde innen utgangen av januar 2008.

I 2005 ble det inngått en samarbeidserklæring mellom Norge og Storbritannia. Erklæringen beskriver de to landenes ønske om å etablere felles prinsipper som grunnlag for hvordan prosjekter for fangst og lagring av CO2 i Nordsjøbassenget kan reguleres. Erklæringen opprettet North Sea Basin Task Force som en operativ gruppe mellom myndigheter og industri som fikk i oppgave å komme med forslag til slike felles prinsipper. North Sea Basin Task Force hadde flere møter i 2006 og 2007 og utarbeidet en rapport som ble overlevert i juni 2007.

Programkategori 18.10 Petroleum

Oljedirektoratet

Oljedirektoratet (OD) har en sentral rolle i forvaltningen av olje- og gassressursene på norsk kontinentalsokkel og er et viktig rådgivende organ for OED. OD utøver forvaltningsmyndighet i forbindelse med undersøkelser etter og utvinning av petroleumsforekomster på sokkelen. Det omfatter også myndighet til å fastsette forskrifter og fatte vedtak i henhold til regelverket for petroleumsvirksomheten. I samarbeid med andre myndigheter skal OD sikre at petroleumsvirksomheten følges opp på en helhetlig måte, slik at vedtak knyttet til de ulike faser av virksomheten blir iverksatt på en forutsigbar og kostnadseffektiv måte for rettighetshaverne.

Sammen med OED er OD sektorforvalter for petroleumsvirksomheten og skal bidra til en helhetlig etterlevelse av de rammer som etableres for virksomheten gjennom vedtak i Stortinget og av regjeringen. Utfordringene for ressursmyndighetene er økende, blant annet gjennom en fordobling av antall utvinningstillatelser de siste ti år og sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet.

OD har hovedkontor i Stavanger og lokalt kontor i Harstad. OD hadde 190 tilsatte per 1. mars 2008, fordelt på 81 kvinner og 109 menn, til sammen om lag 184 årsverk2.

Hovedmål og resultatmål

Ut fra myndighetenes hovedmål i energipolitikken for olje- og gassvirksomheten, er følgende mål fastsatt for OD:

«OD skal bidra til størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassvirksomheten gjennom en forsvarlig ressursforvaltning, med forankring i sikkerhet, beredskap og ytre miljø.»

Innenfor ressursforvaltningsområdet er hovedmål, mål og strategier omtalt innledningsvis i denne proposisjonen. Dette skal i årene fremover ligge til grunn for ODs virksomhet og underbygges av årlige resultatmål.

For øvrig planlegger og styrer OD sin virksomhet utover ett budsjettår. Planene tilrettelegger for langsiktige strategier og reflekterer eksterne og interne utfordringer.

Resultatmål 2009

Utfordringene på norsk kontinentalsokkel er nå i hovedsak knyttet til å påvise mer av de uoppdagede petroleumsressursene og øke utvinningen av olje og gass for felt som er i drift. For å øke oljeutvinningen har OD satt som mål at oljereservene skal økes med 5 mrd. fat ekstra i perioden 2005-2015.

Med sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet har et sentralt utredningsmiljø forsvunnet, og myndighetenes tilgang på viktig informasjon er redusert. ODs rolle som pådriver overfor og oppfølger av StatoilHydro ASA er blitt mer krevende. OD er derfor blitt tilført ekstra ressurser for å øke kompetanse og kapasitet og slik sikre en tettere oppfølging av StatoilHydro. Dette innebærer blant annet at OD skal vurdere egen arbeidsmetodikk for oppfølging av selskapet.

I 2009 skal OD arbeide for en forsvarlig ressursforvaltning ved at det skal:

  1. letes og finnes mer, ved å:

    • legge forholdene til rette for rask og effektiv utforsking.

    • oppdatere og gi best mulige anslag for uoppdagede ressurser.

    • gjennomføre 20. konsesjonsrunde og tildeling i forhåndsdefinerte områder, herunder anbefale og følge opp vilkår ved tildeling av nye utvinningstillatelser.

    • følge opp St.meld. nr. 8 (2005-2006) Helhetlig Forvaltningsplan Barentshavet (HFB), blant annet gjennom innsamling av seismikk i Nordland VII og Troms II og geologisk tolking av denne.

    • tette kunnskapshull og utvikle nye letemuligheter, slik at nye leteområder gjøres tilgjengelige.

    • bidra til å avklare ressurspotensialet i nordområdene, herunder lage et bedre bilde av ressurspotensialet rundt Jan Mayen.

  2. utvinnes mer, ved aktivt å bidra til at uttak av petroleum skjer på en kostnadseffektiv måte, at eksisterende infrastruktur utnyttes på en effektiv måte og at det skjer en samordning på tvers av utvinningstillatelser. Med basis i ODs roller vil direktoratet:

    • prioritere arbeidet med å øke utvinningen fra eksisterende felt, blant annet gjennom etablering av et forum for myndighetene og næringen.

    • være en aktiv pådriver for at alle funn blir vurdert, og at utbyggingsplaner tar hensyn til alle ressurser i nærliggende områder.

    • gjennom område- og sokkelvurderinger påvirke rettighetshaverne til å utvikle ressurser i funn og felt optimalt på tvers av utvinningstillatelsene.

    • bidra til en langsiktig utvikling av norsk kontinentalsokkel gjennom anbefaling av nye utbyggingsløsninger og være en pådriver for at ulike utvinningsstrategier blir utredet, herunder en avveining mellom olje- og gassuttak.

    • være en pådriver for utbygging av tidskritiske ressurser, slik at eksisterende infrastruktur utnyttes effektivt og i tråd med tredjepartsforskriften.

    • videreføre og evaluere verktøyet PIAF (Prestasjonsindikatoranalyse for felt) for å få en god oversikt over driftsutfordringer både på felt- og sokkelnivå, samt bruke dette i prioriteringen av ODs oppfølging av felt i drift.

    • være pådriver for en raskere utvikling av klimavennlig teknologi og stimulere til at slik teknologi tas i bruk i bruk.

    • fokusere på kostnadsutviklingen på norsk kontinentalsokkel, følge opp at rettighetshaverne arbeider for økt kostnadseffektivitet og gi innspill til kost-/nyttevurderinger i forbindelse med myndighetstiltak.

    • bidra til samarbeid om teknologiutvikling, blant annet gjennom innspill til OG21, bruk av samarbeidsforumet FORCE og gjennom ulike seminarer i egen regi.

    • prioritere å følge opp utviklingen av StatoilHydro på norsk sokkel og utvikle egen arbeidsmetodikk for oppfølging av selskapet.

  3. sikre et godt fakta- og kunnskapsgrunnlag ved å:

    • samle inn data i egen regi, inkludert seismikk og grunne borehull, gjennomføre analyser og scenarioarbeid og formidle kunnskap om kontinentalsokkelen og petroleumsvirksomheten til overordnet myndighet og næringen.

    • ha oversikt og gi anslag over petroleumsressursene, produksjon, kostnader og utslipp både for leting, utbygging, drift og fjerning.

    • rapportere om tariffnivå, CO2- og arealavgift og rettighetshaverne på sokkelen.

    • lette tilgjengeligheten av informasjon og data i alle faser av virksomheten.

    • bidra til utarbeidelse og revisjon av forvaltningsplaner, herunder planer for Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen.

    • videreføre arbeidet med norsk sokkels yttergrense.

    • Følge opp arealbruk på sokkelen, blant annet ved å initiere og følge opp kommersielle og vitenskapelige undersøkelser, herunder etablere krav i regelverket om sporing av seismisk fartøy.

    • øke kunnskapsgrunnlaget gjennom datainnsamling, analyser og scenarier.

    • føre tilsyn med fiskal kvantumsmåling.

  4. ivareta en bærekraftig utvikling, ved å:

    • være pådriver for at aktiviteten drives mer energieffektivt og arbeide med muligheten for å forsyne norsk sokkel med kraft fra land.

    • være pådriver for at det i forbindelse med nye utbyggingsprosjekter foretas kost-/nyttevurderinger og at best tilgjengelig teknologi (BAT) velges.

    • arbeide for ivaretakelse av det ytre miljø gjennom utredninger av teknologiske muligheter.

    • sikre en god sameksistens mellom petroleums- og fiskerivirksomheten i forbindelse med innsamling av seismikk blant annet gjennom videreføring av samarbeidet med Fiskeridirektoratet og Statens forurensingstilsyn.

    • ha oversikt over kostnader og ressursmessige konsekvenser og effekter av ulike utslippsreduserende tiltak.

    • gi innspill og faglige råd om CO2-håndtering

    • ha oversikt over beredskapssituasjonen ved uforutsette hendelser og forsynings- og leveranseevnen for norsk kontinentalsokkel.

OD har også oppgaver knyttet til myndighetenes internasjonale virksomhet, der direktoratet samarbeider med UD/NORAD og OED innenfor aktiviteter knyttet til gjennomføring av bilaterale samarbeidsavtaler. For å tilpasse seg utfordringene og mangfoldet i oppgavene på norsk kontinentalsokkel legger OD stor vekt på organisasjonsutvikling.

Kap. 1810 Oljedirektoratet

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

01

Driftsutgifter

182 722

190 200

202 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

118 267

250 200

261 800

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

3 424

5 000

5 000

Sum kap. 1810

304 413

445 400

468 800

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 01 Driftsutgifter økt med 8,5 mill. kroner. Videre ble post 21 Spesielle driftsutgifter redusert med 43,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 202 mill. kroner under posten i 2009, en økning på 11,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Foruten pris- og lønnsjustering av driftsbudsjettet (9,4 mill. kroner) knytter økningen seg til oppfølging av arealbruk på sokkelen.

Leiekontrakten for OD utløper i 2011. Videre er det behov for renovering av bygningsmassen blant annet på grunn av omfattende fuktskader på hele fasaden. Det geologiske arkivet i OD (steinlageret) må i tillegg utvides som følge av at det ikke er mer plass for lagring av geologisk prøvemateriale fra sokkelen. Ny husleieavtale for OD forventes å medføre økte utgifter fra og med 2011 som ikke kan dekkes innenfor eksisterende budsjettramme på posten. Det fremmes derfor forslag om at OED får fullmakt til å godkjenne at OD inngår en ny husleieavtale som pådrar staten forpliktelser på inntil 10 mill. kroner utover gjeldende bevilgningsnivå på posten, jf. Forslag til vedtak VII.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

1 859

3 100

3 100

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

67 991

37 100

38 700

Undersøkelser mv.

48 418

210 000

220 000

Sum post 21

118 267

250 200

261 800

Det foreslås bevilget 261,8 mill. kroner under posten i 2009, en økning på 11,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett i 2008.

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

Forslaget omfatter primært utgifter til måleteknisk tilsyn og lisensmøter. I tillegg utgifter til eksterne konsulenter. Utgiftene refunderes fullt ut av operatørselskapene. Tilsyn med petroleumsvirksomhetene budsjetteres til 3,1 mill. kroner i 2009, en videreføring av saldert budsjett 2008.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Utgifter tilknyttet oppdrags- og samarbeidsvirksomheten omfatter oppgaver innenfor dataforvaltning og utvinningsteknologi. Videre omfatter det utgifter knyttet til ODs samarbeidsavtale med NORAD om rådgivning innenfor petroleumsforvaltning for utviklingsland.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomheten budsjetteres til 38,7 mill. kroner i 2009, en økning på 1,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008, jf. kap. 4810, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2009 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4810, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Undersøkelser mv.

Posten dekker geologiske og geofysiske prosjekter knyttet til ODs kartlegging av kontinentalsokkelen samt nødvendig spesialprogramvare for geologiske studier og analyser, vedlikehold av kartleggingsverktøy, og ODs andel av samarbeidsprosjektene DISCOS og FORCE.

Undersøkelser budsjetteres med 220 mill. kroner i 2009, en økning på 10 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Bevilgningen for 2009 vil i hovedsak dekke arbeidet med videre geologisk kartlegging av Nordland VII og Troms II. Videre skal bevilgningen også dekke utgifter knyttet til følgeforskning på seismikkens virkninger på fisk i forbindelse med ODs seismikkinnsamling i Nordland VII og Troms II sommeren 2009.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Petroleumsindustrien er ledende i bruk av informasjonsteknologi og anses for å være en av Norges viktigste kunnskapsnæringer. OD har vært en pådriver for utvikling av gode løsninger for effektiv tilrettelegging og deling av informasjon med næringen. Sentrale områder er effektiv kommunikasjon og felles data- og informasjonslagring. Arbeidet med å gjøre viktige felles fagdata tilgjengelige og utvikling av nye elektroniske nettverk i oljeindustrien er prioriterte områder. Disse områdene inngår også i ODs samlede behov for effektive løsninger for elektronisk arkivering. Felles for alle løsningene er at de krever stor datakraft.

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner under posten i 2009, en videreføring av saldert budsjett for 2008.

Kap. 4810 Oljedirektoratet

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

01

Gebyrinntekter

15 628

9 500

10 100

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

65 004

36 500

38 100

03

Refusjon av tilsynsutgifter

6 948

10 200

10 700

08

Inntekter barnehage

22

10

Refusjoner

3 473

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

296

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

592

17

Refusjon lærlinger

45

18

Refusjon av sykepenger

1 133

Sum kap. 4810

93 141

56 200

58 900

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 01 Gebyrinntekter økt med 6,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 01 Gebyrinntekter

Det budsjetteres med gebyrinntekter på 10,1 mill. kroner i 2009, en økning på 0,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen har sammenheng med prisjustering av posten.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Posten omfatter inntekter knyttet til ODs oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, herunder samarbeidsavtalen med NORAD om rådgivning innenfor petroleumsforvaltning for utviklingsland.

Det budsjetteres med 38,1 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2009, en økning på 1,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008, jf. kap. 1810, post 21.

Post 03 Refusjon av tilsynsutgifter

Posten dekker rettighetshavernes refusjon til OD for utgifter i forbindelse med tilsyn med petroleumsvirksomheten innenfor ressursforvaltningsområdet. Refusjonene er knyttet til utgiftspostene 01 Driftsutgifter og 21 Spesielle driftsutgifter.

Refusjon av tilsynsutgifter budsjetteres med 10,7 mill. kroner, en økning på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen har sammenheng med prisjustering av posten.

Resultatrapport 2007

Resultatmål 1: Leting

OD har bidratt til planlegging av 20. konsesjonsrunde og gjennomført TFO 2007, med et samlet areal på 51 935 km2. I alt 46 selskaper søkte om tildeling, og det ble sendt ut tilbud om 52 nye utvinningstillatelser. OD har også utarbeidet anbefaling av areal som bør inkluderes i TFO 2008.

OD har videre oppdatert 2006-analysen om effekten av nye ordninger som er innført i tildelingspolitikken de senere år. En evaluering av utvinningstillatelser, der rettighetshaverne har foretatt borebeslutninger og tillatelser som er «droppet», er oppdatert, samt andre analyser som: andel av de samlede letekostnadene fordelt på ulike selskapstyper, andel av kjøp og bytte av eierandeler med mer.

I forbindelse med arbeidet med TFO2007 har OD gjennomført en analyse av utvinningstillatelser hvor det har vært lav leteaktivitet, såkalte brakke tillatelser. Denne analysen omfatter tillatelser der operatøren har søkt om nye tildelinger i TFO2007. Hensikten var å ha fokus på utforskning av allerede tildelt areal og benytte resultatet i forbindelse med forhandlingsmøtene med selskaper som søker om nytt areal.

I alt ble 13 nye selskaper prekvalifisert som rettighetshaver eller operatør på norsk sokkel i 2007.

Det er opprettet en arbeidsgruppe med Fiskeridirektoratet for å gjennomgå problemstillinger knyttet til innsamling av seismikk i forhold til regelverk og sameksistens mellom fiskeri- og oljenæringen, samt utarbeide forslag til tiltak.

OD har gjennomført planleggingen og administrert innsamlingen av totalt 2 615 km2 2D seismikk i Nordland VII og Troms II. På grunn av et stramt marked for leie av seismikkfartøy, forsinkelse ved oppstart samt en begrenset periode for innsamling, ble kun en del av det opprinnelige seismikkprogrammet på 7 200 km2 samlet inn. OD har i 2007 også arbeidet med neste års innsamling av seismikk. Seismisk tolkning av eksisterende og nye data er startet opp. Arbeidet så langt er konsentrert om Troms II. Tolkningen og evalueringen av ressurspotensialet i Nordland VII og Troms II vil bli basert på all seismikk fra området, både tidligere innsamlet og ny, og vil ikke bli sluttført før 2010.

Resultatmål 2: Utvinning

OD har vurdert flere funn som er i planleggingsfasen med tanke på utbyggingsplaner og konseptvalg, med særlig vekt på oppfølging av funn og prospekter som ligger på grensen mellom Norge og Storbritannia. OD behandlet i 2007 PUD/PAD for to store utbyggingsprosjekter: Gjøa, Vega og Vega Sør samt Skarv og Idun. I tillegg er PUD for Alve og Yme gjenåpning behandlet. Ved slutten av 2007 behandler OD PUD for 6507/11-8 Yttergryta.

I en områdestudie i Sleipner-området har OD fokusert på viktigheten av å ha god oversikt over alle mulighetene i området for videre bruk av Sleipneranleggene og gitt innspill i forbindelse med myndighetsbehandling av søknad om lisensforlengelse for Sleipner-lisensene. OD har gjennomgått utfordringene på Åsgard-feltet og vil i det videre arbeid følge opp problemstillinger knyttet til feltets kompleksitet, herunder CO2-problematikken og strømningsproblematikken Midgard-Åsgard B.

OD har i 2007 i samarbeid med OED gjennomført andre runde med PIAF. Det er lagt ned et omfattende arbeid knyttet til å videreutvikle metodikk og presentasjonsformat. Hvert enkelt felts prestasjon måles relativt i forhold til hele feltporteføljens samlede prestasjoner, slik at gode resultater synliggjøres i større grad enn før. En målsetning er at resultatene benyttes til forbedringsarbeid i utvinningstillatelsene.

OD har i 2007 gjort en innsamling og kartlegging av data knyttet til gjenværende olje, som det ikke er vedtatte planer for. For hvert av de 41 oljefeltene har en nå kunnet gjøre et estimat for hvordan denne oljen grovt kan inndeles i mobil olje og immobil olje. Dette har meget stor betydning for hvilke metoder det må fokuseres på i et langsiktig perspektiv for å utvinne mest mulig. For å utvinne deler av den oljen som er estimert som immobil, må det anvendes nye metoder i forhold til dagens. OD vil følge dette videre opp i sine møter med rettighetshaverne og i andre egnede fora.

I forbindelse med evaluering og modning av reservoarer for lagring av CO2 har det vært fokus på optimal lokalisering i forhold til felt og områder med mulighet for bruk av CO2 til økt oljeutvinning.

OD har sammen med Gassnova, Gassco og NVE arbeidet med en mulighetsstudie for transport og lagring av CO2 fra Kårstø og Mongstad. OD har ansvar for injeksjon og lagring. En stor del av arbeidet har vært kartlegging og tolkning av Johansen- og Utsira-formasjonen som mulige lagringsalternativer.

OD har foretatt en egen vurdering av potensialet for økt oljeutvinning på Troll-feltet. Som en konsekvens av denne informerte OED høsten 2007 rettighetshaverne om at de ikke kunne regne med å få produksjonstillatelse for økte gassvolumer på Troll. Rettighetshaverne vedtok så å stanse utredningene om akselerert gassuttak fra feltet.

OD har arrangert et E-driftforum der temaene blant annet var integrert planlegging, nye forretningsmodeller og driftsformer, verdi og måling av E-drift og integrerte operasjoner brukt i HMS og fiskal måling.

OD har etablert en egen gruppe til å følge utviklingen av StatoilHydro. Dette for å bidra til å sikre at ressurskravene i regelverket blir implementert i det nye selskapets styringssystemer og følge opp at de etterleves.

Resultatmål 3: Fakta- og kunnskapsgrunnlaget

Oppdaterte letemodeller ble publisert i Ressursrapporten 2007, og oppdatert prognose for produksjon av olje og gass de neste tre år ble innrapportert til Nasjonalbudsjettet 2008.

OD, Statens forurensningstilsyn, Norges vassdrags- og energidirektorat og Petroleumstilsynet har utarbeidet en felles rapport om kraft fra land. OD ledet arbeidet med å oppdatere NVE/OD rapporten om elektrifisering av innretninger på sokkelen fra 2002.

Ressursrapporten 2007 ble publisert. Rapporten inneholder de faste oppdateringene for ressurser, prognoser og utviklingen av letevirksomheten. Utover disse inneholdt rapporten en oppdatering av anslaget over uoppdagede ressurser, samt to spesialtema, henholdsvis en grundig beskrivelse av alle letemodellene og en beskrivelse av fire alternative scenarioer for utviklingen på norsk sokkel.

OD har utarbeidet en sokkelanalyse for å bidra til en tidsriktig og langsiktig god utvikling av felt og infrastruktur i Norskehavet, Tampen- og Troll-området. Utviklingen innenfor disse områdene ses i sammenheng for å sikre gode helhetlige løsninger, der utviklingen av infrastrukturen gjensidig påvirker hverandre. Videre har OD i samarbeid med OED utarbeidet en ny PUD/PAD-veileder.

OD har bidratt aktivt i ulike FoU-fora for å sikre nødvendig forskning, slik at nye og lønnsomme metoder kan tas i bruk. OD har bidratt og gitt innspill i FORCE, OG21, Petromaks og DEMO2000.

Resultatmål 4: Ytre miljø

I 2007 har OD arbeidet med å sikre effektive forvaltningssystemer for måling og kontroll av CO2-utslipp for det kommende kvotesystemet. Videre har det vært arbeidet med hensiktsmessige reguleringsregimer og krav i forbindelse med utslippstillatelser til luft og sammenhengen mellom utslipps- og produksjonstillatelser. Det er også gjennomført større utredninger om kraft fra land og av transportløsninger for deponering av CO2 fra gasskraftverk.

OD innkrever areal- og CO2-avgift fra kontinentalsokkelen. Nytt regelverk for arealavgift trådte i kraft fra og med 1. januar 2007, og OD har behandlet 54 søknader fra elleve operatører om fritak for arealavgift for områder som avgrenser forekomstene som er inkludert i PUD.

OD har gjennomført tilsyn og oppfølging av fiskal måling knyttet til anlegg i drift. I samarbeid med Justervesenet er det utført måleteknisk tilsyn på Statoil Mongstad og Statoil Kårstø.

Resultatmål 5: Beredskap og sikkerhet

Varslingsrutinene som er etablert mellom OED og OD fungerer etter de prosedyrer og retningslinjer som er etablert og innøvd. Antall varslinger vedrørende hendelser ligger på om lag samme nivå som året før.

Resultatmål 6: Internasjonal virksomhet

ODs arbeid med institusjonsutvikling i utviklingsland som har påvist eller har muligheter for petroleumsbaserte aktiviteter videreføres nå under programmet «Olje for Utvikling».

OD har i tillegg hatt betydelig aktivitet mot Russland. Dette arbeidet er finansiert av UD. Det har vært begrenset aktivitet knyttet til oppfølging av MoU-avtaler.

Programkategori 18.20 Energi og vannressurser

Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er et forvaltningsorgan med ansvar for forvaltningen av energi- og vannressursene i Norge. NVE har hovedkontor i Oslo og fem regionkontorer i henholdsvis Tønsberg, Hamar, Førde, Trondheim og Narvik. NVE hadde 449 tilsatte per 1. mars 2008, fordelt på 161 kvinner og 288 menn. Til sammen utgjorde dette om lag 437 årsverk3.

Hovedmål og resultatmål 2009

NVE skal bidra til en helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vannressursene og fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning. NVE skal overvåke og informere om utviklingen i vassdragene, energisystemet og i energimarkedene.

NVE har den overordnede nasjonale kompetansen innenfor vannressursforvaltning i Norge og er nasjonal faginstitusjon for hydrologi. NVE skal ivareta de samlede miljø- og brukerinteressene knyttet til vassdragene med utgangspunkt i vassdragslovgivningen og skal kontrollere at miljø- og sikkerhetskrav fastsatt i konsesjoner blir fulgt. NVE er ansvarlig for den nasjonale flomvarslingstjenesten. En av NVEs viktigste oppgaver er å forebygge tap av liv og skade på verdier langs vassdragene. Fra 1. januar 2009 skal statlige forvaltningsoppgaver innen skredforebygging ivaretas av NVE.

Regelverk knyttet til bygging og drift av ny kraftproduksjon, overføringsnett for elektrisitet, fjernvarmeanlegg og naturgass er de mest sentrale virkemidlene for å fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning. Både forvaltningen, herunder tilsyn, og den videre utviklingen av dette regelverket, påvirker energisektoren i betydelig grad.

NVE har ansvar for konsesjonsbehandling av kraftproduksjonsanlegg og overføringsanlegg. En effektiv konsesjonsbehandling av høy kvalitet er en forutsetning for at satsing på fornybar energi og nødvendig styrking av overføringsnettet kan gjennomføres med akseptable miljøvirkninger, samtidig som forsyningssikkerhet og god ressursutnyttelse ivaretas. NVE skal i 2009 fortsette å styrke dette arbeidet. Budsjettforslaget innebærer også en styrking av datagrunnlag, analyser og forvaltningskapasitet knyttet til energiomlegging, klimatiltak og fornybar energi.

Et velfungerende kraftmarked er et viktig virkemiddel for å oppnå en samfunnsmessig rasjonell kraftforsyning. NVE er delegert ansvaret for å legge til rette for at kraftmarkedet fungerer så effektivt som mulig.

NVE skal ha god innsikt i den samlede effekten på energimarkedet av ulike typer regulering og betydningen av tilknytningen til et større internasjonalt marked. NVE må kunne ta analyseoppdrag knyttet til hele bredden av fagfeltet. NVE skal derfor også ha oversikt over status, muligheter og miljøeffekter knyttet til alle energikilder, energibærere og transportsystemer som kan være aktuelle i Norge. NVE skal også ha god kjennskap til utviklingen i energibruk og kunne vurdere hvilke forhold som påvirker denne. NVE er rasjoneringsmyndighet og ansvarlig for landets kraftforsyningsberedskap.

NVE har ansvaret for å vurdere virkningen av klimaendringer på sine ansvarsområder, og skal bidra til å redusere negative konsekvenser av klimaendringer på disse områdene. Klimapolitikken legger viktige føringer for NVEs virksomhet.

NVE styrer sin virksomhet etter fire hovedmål:

Hovedmål 1: Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

NVE har ansvar for å avveie motstridende brukerinteresser når planer for nye tiltak i vassdragene legges frem. NVE skal i 2009 legge økt vekt på å behandle saker om revisjon av vilkår for gamle vassdragskonsesjoner, og fornyelser av vassdragskonsesjoner. NVEs tilsynsvirksomhet skal kontrollere at miljøkrav i nye og eksisterende konsesjoner følges opp. NVEs miljøtilsyn vil bli ytterligere styrket i 2009. Når sikringstiltak langs vassdrag gjennomføres, skal det vurderes hvilke miljøtiltak som bør gjennomføres parallelt.

Forvaltning av vernede vassdrag, herunder å oppdatere og gjøre tilgjengelig informasjon om verneverdiene, er et sentralt arbeidsområde for NVE. Verneplanene for vassdrag bidrar til å sikre det biologiske mangfoldet knyttet til vassdragene, og kommende generasjoners muligheter til å oppleve urørt vassdragsnatur.

EUs rammedirektiv for vann (vannforvaltningsforskriften) er et viktig grunnlag for vannforvaltningen i Norge. NVE skal i 2009 bidra aktivt vedrørende vurdering av miljøtilstand, miljømål og tiltak i vannregionene, særlig i regulerte vassdrag. NVE skal også bidra med nasjonal tilrettelegging (veiledere og verktøy) innen NVEs forvaltningsområder og ha ansvar for drift og videreutvikling av Vann-Nett, som er kartverktøyet for vannregionmyndighetene. Lokale tiltaksanalyser og regionale forvaltningsplaner vil være viktige innspill i nye konsesjonssaker og ved revisjon av konsesjoner.

Som nasjonal faginstans for hydrologi, skal NVE utføre løpende observasjoner og målinger av vannressursene i Norge. NVE er ansvarlig for ajourføring og lagring av hydrologiske data, og for å gjøre dem tilgjengelige. I 2009 vil NVE øke innsatsen innen etablering av hydrologiske målestasjoner. NVE skal dokumentere klimaendringenes effekt på nasjonale vannressurser og vurdere fremtidige klimaendringers virkning på forholdene i vassdragene og øvrige vannressurser.

Norsk vassdrags- og vannkrafthistorie er en viktig del av norsk kulturhistorie. NVE skal følge opp sitt arbeid med å kartlegge og formidle historien gjennom den etablerte museumsordningen.

Hovedmål 2: Ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen og sikre samfunnet mot skred- og vassdragsulykker

NVE skal bidra til å forebygge skader fra flom, erosjon og skred ved å:

  • kartlegge og informere om fareområder,

  • gi kommuner faglige råd og retningslinjer ved arealplanlegging og utbygging,

  • gi kommuner faglig og økonomisk bistand til planlegging og gjennomføring av sikringstiltak,

  • varsle flom- og skredfare og

  • gi kommuner, politi og andre beredskapsmyndigheter faglig bistand under beredskaps- og krisesituasjoner.

Fra og med 1. januar 2009 får NVE ansvaret for de statlige forvaltningsoppgavene knyttet til å forebygge skredulykker. NVE skal bygge opp kapasitet og kompetanse til å ivareta ansvaret. Innsatsen skal rettes mot oppgaver som kan igangsettes umiddelbart og som gir størst samfunnsmessig nytte i forhold til kostnadene. Kartlegging og bistand til arealplanlegging skal derfor prioriteres. I 2009 skal NVE også begynne arbeidet med å bygge opp en helhetlig modell for statlig skredbistand som beskrevet i punkt 5 i del III.

NVEs innsats skal ta hensyn til klimaendringers forventede virkninger av skred- og vassdragsulykker. NVE skal øke innsatsen innenfor sikringstiltak i 2009.

Arbeidet med forebygging av vassdragsulykker skal samordnes tett med NVEs nye oppgaver innen skredforebygging.

NVE skal gjennomføre tilsyn med dammer og andre tekniske anlegg i vassdragene. Tilsynsvirksomheten vil bli styrket i 2009. NVE skal i 2009 også fortsette å videreutvikle plan- og regelverket for damsikkerhet.

NVE skal i 2009 arbeide videre med oppgradering og fornying av prognosemodeller og flomvarslingsverktøy. NVE skal forberede gjennomføringen av EUs flomdirektiv.

Det er økende forventninger til en robust kraftforsyning i samfunnet. NVE leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen og fører tilsyn med at kraftselskapene følger regelverket og har nødvendige beredskapsplaner. NVE skal i 2009 styrke beredskapstilsynet, regelverksutvikling og rådgivning innen kraftforsyningsberedskapen. I tilsyns- og beredskapsarbeidet skal risiko både for utilsiktede hendelser og tilsiktede handlinger vektlegges.

Økende avhengighet av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er en viktig beredskapsmessig utfordring. Det er også endrede påkjenninger på kraftforsyningen og vassdragene som følge av klimaendringene. Det er viktig å påse at hensyn til sikkerhet og beredskap ivaretas i forbindelse med organisatoriske endringer i kraftselskapene.

NVE skal videreføre sitt systematiske samarbeid om kraftforsyningsberedskap med bransjen, andre myndighetsorganer og øvrige kompetansemiljøer. Det skal gjennomføres minst en fellesøvelse om kraftforsyningsberedskap i 2009.

Med bakgrunn i gjennomført prosjekt om Kraftforsyningens beredskapsorganisasjons (KBO) rolle, ansvar og organisering, som gjelder forbedret bruk av KBO i fredstid, skal NVE og OED i 2009 utarbeide forslag til endringer i energilovens beredskapskapittel. NVE skal fortsatt gi prioritet til det nordiske samarbeidet innen kraftforsyningsberedskap.

NVE skal følge opp rasjoneringsplaner utarbeidet av områdekonsesjonærene. Arbeidet med oppdatering av avsavnsverdier (tap som følge av at elektrisiteten ikke kan brukes som forutsatt) ved rasjonering skal intensiveres.

Hovedmål 3: Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon.

Gjennom konsesjonsbehandlingen av nye energiprosjekter skal NVE bidra til å sikre samfunnets behov for mer energi på en best mulig måte og med minst mulig miljøulemper. Konsesjonsbehandlingen etter vannressurs- og energilovgivningen er basert på grundige prosesser der fordeler og ulemper avveies i et helhetlig perspektiv.

De siste årene har antallet meldinger og søknader om konsesjon til nye produksjons- og overføringsanlegg økt kraftig. Styrking og effektivisering av NVEs konsesjonsbehandling har redusert effektiv behandlingstid per sak. NVEs konsesjonsbehandlingskapasitet skal styrkes ytterligere i 2009. NVE skal prioritere behandlingen av prosjekter som raskt kan bidra til å styrke forsyningssikkerheten, særlig i utsatte regioner. Dette innebærer at NVE skal gi førsteprioritet til kraftledninger i sentral- og regionalnettet. Dernest skal vannkraft-, vindkraft- og fjernvarmeprosjekter prioriteres. Dette vil ikke bety at lavere prioriterte sakstyper legges til side, men at saker innenfor de prioriterte saksområdene vil få en større andel av tilgjengelig saksbehandlingskapasitet.

NVE skal også legge til rette for en hensiktsmessig koordinering av nye produksjons- og nettanlegg, herunder samordne konsesjonsbehandlingen i utvalgte regioner der dette styrker grunnlaget for å finne fram til den totalt sett beste ressursutnyttelse med lavest mulig konfliktnivå. NVE skal bistå fylkeskommuner som gjennomfører regional planlegging for vindkraft og små vannkraftverk i samsvar med fastsatte retningslinjer.

NVE skal i 2009 intensivere arbeidet med å studere konsekvensene av klimaendringer for framtidig vann-, vind- og bioenergiproduksjon, og innhente data som grunnlag for analyser av et framtidig kraftsystem. NVE skal bidra til arbeidet med en nasjonal strategi for marine fornybare energikilder.

Hovedmål 4: Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

NVE skal bidra til å sikre effektive investeringer og drift av el-nettet, overvåke utviklingen i nettet, samt legge til rette for et velfungerende kraftmarked og en sikker energi- og effektbalanse. NVE må ha en helhetlig tilnærming til dette arbeidet.

Gjennom konsesjonsbehandlingen skal NVE sikre at samfunnets behov for overføring og distribusjon av elektrisk energi ivaretas på en best mulig måte og med minst mulig miljøulemper. NVE skal legge økt vekt på en effektiv og kvalitetsmessig forsvarlig behandling av konsesjonspliktige anlegg i overføringsnettet, herunder utredninger og vurderinger av ulike miljømessig avbøtende tiltak.

NVEs overvåking og analyse av utviklingen i kraft- og energimarkedene skal være av god kvalitet, spesielt med tanke på mulige knapphetssituasjoner og andre anstrengte kraftsituasjoner. NVE skal ha stor oppmerksomhet rettet mot forholdet mellom overføringsnettet, produksjon og forbruk, nasjonalt og regionalt. NVE skal ha god kunnskap om energibruk i ulike sektorer og om faktorene som påvirker denne, herunder klimaendringer.

For å styrke det systemmessige grunnlaget for konsesjonsbehandlingen og koordineringen av tiltak innenfor nett og produksjon, skal NVE i 2009 utvikle sin kompetanse på kraftsystemutredninger og nettanalyser. Ordningen for å utarbeide lokale energiutredninger etter forskriftsendringene som ble vedtatt i 2008 skal følges opp.

NVE skal ha særlig oppmerksomhet rettet mot planene for økt forbruk i petroleumsvirksomheten og annet stort forbruk, og konsekvensene dette kan ha for utviklingen i kraftsystemet regionalt og nasjonalt.

NVE skal videreutvikle modellene som benyttes i den økonomiske reguleringen av nettselskapene. Det skal sikres at samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer, herunder investeringer i forbindelse med tilknytning av kraftproduksjon, gir en tilstrekklig avkastning over tid. NVE skal gjennomføre økonomisk og teknisk tilsyn med nettselskapene. NVE skal fortløpende vurdere om investeringer og vedlikehold holder et tilfredsstillende nivå, og gjennom målrettede tilsynsaktiviteter bidra til at nettselskapene har tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot dette området. Tilsynet med energiselskapene og kraftmarkedet videreføres i 2009, herunder tilsyn med Nord Pool Spot og systemansvarlig (Statnett), i samarbeid med blant andre Konkurransetilsynet, Kredittilsynet og andre lands myndigheter. NVE skal ha god kjennskap til utviklingen i det nordeuropeiske kraftmarkedet, med særlig vekt på hvordan dette påvirker det nordiske kraftmarkedet, og føre tilsyn med utenlandshandelen.

OED har bedt NVE sende på høring et forslag om å fjerne påbudet om redusert nettleie ved utkoblbart forbruk. Dette vil føre til at fornybar energi lettere kan konkurrere i markedet. Videre vil dette medføre at olje fases ut og erstattes med bioenergi dersom prisforholdet mellom biobrensel og olje er som i dagens arbeid.

NVE skal følge opp aktiviteten i det nordiske og europeiske regulatorsamarbeidet. NVE skal bidra til videre utvikling av det nordiske kraftmarkedet, herunder økt samarbeid om systemansvaret i Norden og oppfølging av de nordiske regulatorenes visjon om å legge til rette for et felles nordisk sluttbrukermarked. Videre skal NVE ha en aktiv rolle i det europeiske regulatorsamarbeidet og bidra til at det etableres gode europeiske markedsløsninger og hensiktsmessig regulering.

NVE skal arbeide videre med installering av moderne måle- og kommunikasjonsutstyr (toveiskommunikasjon) hos strømforbrukere.

NVE skal bistå departementet med oppfølgingen av EU-direktiver som faller inn under energiomleggingen.

Kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

01

Driftsutgifter

294 221

290 700

367 280

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

54 653

57 500

56 000

22

Flom- og skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under post 60

120 846

79 000

115 800

25

Tilbakebetaling av konsesjonsavgifter

2 884

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

5 065

5 000

6 000

60

Tilskudd til skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under post 22

10 000

70

Tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg, kan overføres

116

73

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer, kan overføres

30 000

30 000

60 000

Sum kap. 1820

507 786

462 200

615 080

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 01 Driftsutgifter økt med 13,5 mill. kroner, videre ble post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag redusert med 0,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget om lag 367,3 mill. kroner under posten i 2009, en netto økning på om lag 76,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Foruten lønns- og prisjustering (17,3 mill. kroner) er posten parallelt oppjustert med 8 mill. kroner knyttet til damsikkerhet-, beredskaps- og miljøtilsyn som finansieres av gebyrer, jf. omtale under kap. 4820, post 01. Videre flyttes midler knyttet til kartlegging av fareområder for flom (6 mill. kroner) til NVEs ordinære driftsbudsjett fra kap. 1820, post 21. Denne virksomheten inngår nå som ordinære oppgaver i NVE. Hovedmålet med kartleggingen er å redusere faren for tap av menneskeliv og skader på infrastruktur ved å gi kommunene et bedre grunnlag for arealplanlegging og beredskap og dermed et bedre grunnlag for å prioritere sikringstiltak. Kartleggingen forventes å måtte tilpasses krav i EUs flomdirektiv.

Ut over dette er NVEs driftsbudsjett styrket med om lag 45 mill. kroner. Oppgaver og funksjoner innenfor konsesjonsbehandling, planlegging, forvaltning og analyser knyttet til energiomlegging, klimatiltak, sikringstiltak og fornybar energi skal styrkes. Videre styrkes driftsbudsjettet i forbindelse med oppbyggingen av kompetanse og kapasitet hos NVE slik at de kan yte bistand til skredforebygging. Det er videre behov for en IKT-opprusting i NVE. Økt bemanning innebærer også økte driftsutgifter, husleie og nødvendige ombygginger.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

42 863

45 500

49 000

Kartlegging av fareområder

6 728

7 000

Museums- og kulturminnetiltak

5 062

5 000

7 000

Sum post 21

54 653

57 500

56 000

Det foreslås bevilget 56 mill. kroner under posten i 2009, en netto reduksjon på 1,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Endringen knytter seg til flytting av midler (7 mill. kroner) til kartlegging av fareområder til kap. 1820, post 01 og post 22. Bevilgningen til museums- og kulturminnetiltak er økt med 2 mill. kroner. Videre er oppdrags- og samarbeidsvirksomheten parallelt oppjustert med 3,5 mill. kroner, jf. kap. 4820, post 02.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Bevilgningen dekker lønnskostnader og andre driftsutgifter knyttet til hydrologisk oppdragsvirksomhet, institusjonelle oppdrag og samarbeidsavtalen med NORAD og finansieres av tilsvarende inntekter over kap. 4820, post 02.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomheten under NVE budsjetteres til 49 mill. kroner i 2009, jf. kap. 4820, post 02. 31 mill. kroner knytter seg til driften av hydrologiske målestasjoner for regulanter og andre kunder, samt oppdragsforskning, rådgivning og konsulentvirksomhet i Norge og utlandet. Om lag 18 mill. kroner er knyttet til oppdrag for UD/NORAD for å følge opp regjeringens bistandspolitikk innen NVEs fagfelt. NVE er NORADs rådgiver innen forvaltning av energi- og vannressurser og utfører også selvstendige bistandsprosjekter på oppdrag fra NORAD.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2009 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Kartlegging av fareområder

Midlene til kartlegging av fareområder er flyttet til kap. 1820, post 01 (6 mill. kroner) og post 22 (1 mill. kroner).

Museums- og kulturminnetiltak

Det budsjetteres med 7 mill. kroner til museums- og kulturminnetiltak innenfor energi- og vannressurssektoren i 2009, en økning på 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Formålet er å ivareta, systematisere og formidle historie tilknyttet norsk energi- og vannressursforvaltning, samt å ta vare på kulturminner som reflekterer denne historien. Økningen muliggjør tilskudd til vedlikehold av kulturminnene Telemarkskanalen og Haldenkanalen i anledning kulturåret 2009.

Post 22 Flom- og skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under post 60

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

Flomforebygging og miljøtiltak

77 230

37 100

38 100

Skredforebygging

43 616

41 900

77 700

Sum post 22

120 846

79 000

115 800

Det foreslås bevilget 115,8 mill. kroner til flom- og skredforebygging i 2009, en økning på 36,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Til Flomforebygging og miljøtiltak foreslås det avsatt 38,1 mill. kroner, en økning på 1 mill. kroner. Endringen knytter seg til at 1 mill. kroner til kartlegging av fareområder under kap. 1820, post 21 er overført til denne posten.

Skredforebygginginkluderer tidligere Program for økt sikkerhet mot leirskred og NVEs nye ansvarsområder som følger av samling og styrking av statlige forvaltningsoppgaver innen skredforebygging. I den forbindelse er eksisterende midler til skredforebygging under andre departementer rammeoverført til OED. Dette omfatter NHDs bevilgning til Norges geologiske undersøkelse (NGU) som går til kartlegging av skred og LMDs sikringsmidler til Naturskadefondet. Videre foreslås det en økning knyttet til kartlegging av skredfarlige områder og sikringstiltak mot skred. Det foreslås til sammen avsatt 77,7 mill. kroner til skredforebygging i 2009. NGU, som statlig fagetat for geofaglige spørsmål, vil være rådgiver for NVE. Skredkartlegging vil i 2009 fortsatt gjennomføres i regi av NGU.

Det vises for øvrig til omtale av NVEs ivaretakelse av ansvaret for skredforebygging under punkt 5 i del III.

Fysiske sikringstiltak som gjennomføres genererer i de fleste tilfeller distriktsbidrag fra kommuner og andre som får utført flom- og skredforebygging i regi av NVE. Bidraget utgjør normalt 20 pst. av anleggets totale kostnader, men innbetalingene er vanskelig å anslå eksakt. Det foreslås derfor at bevilgningen for 2009 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 40 Flom- og skredforebygging, jf. Forslag til vedtak II.

For å kunne gjennomføre en rasjonell planlegging og fremdrift i sikrings- og miljøtiltakene, er det behov for å inngå avtaler med varighet ut over budsjettåret. Av hensyn til optimal utnyttelse av budsjettmidlene og tidsrommet for anleggsdrift best mulig, er det hensiktsmessig å planlegg og inngå kontrakter på høsten før budsjettåret begynner. Ved slutten av hvert år vil derfor deler av påfølgende års budsjett være bundet opp i pågående tiltak. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 50 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 6 mill. kroner til oppgradering og vedlikehold av det hydrologiske stasjonsnettet i 2009, en økning på 1 mill. kroner sammenliknet med saldert budsjett 2008.

Post 60 Tilskudd til skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under post 22

Det foreslås bevilget 10 mill. kroner til døgnkontinuerlig overvåking av skredfarlige områder i Storfjorden i 2009. Dette er en videreføring av tilskuddet for 2008.

Post 73 Tilskudd til utjevning av overføringstariffer, kan overføres

Formål

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer skal bidra til å redusere forskjeller i nettleien som følge av naturgitte forhold og høye overføringskostnader. Tilskuddet bidrar til en direkte reduksjon av nettleien for sluttbrukere tilknyttet distribusjonsnettet i de områder av landet med høyest overføringskostnader. Den er utformet slik at den ikke fjerner nettselskapenes insentiver til å drive effektivt og ha lav nettleie.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Ved tildeling av tilskudd tas det utgangspunkt i distribusjonsverkenes årlige inntektsramme fastsatt av NVE, fratrukket inntekter fra andre enn forbrukere, og tillagt kostnader fra overordnet/sideordnet nett og innbetalt eiendomsskatt. Inntektsrammen gjenspeiler kostnadsforholdene i leveringsområdet, blant annet som følge av topografi, klima og bosetting.

Kriteriet for tildeling av støtte er gjennomsnittlig nettkostnad per kWh for uttak av kraft. Det fastsettes en terskelverdi for gjennomsnittlige nettkostnader, beregnet ut fra størrelsen på den årlige bevilgningen. Hovedregelen er at hvert distribusjonsselskap mottar to tredjedeler av differansen mellom terskelverdien og den gjennomsnittlige nettkostnaden i selskapet. Distribusjonsselskap der støtten til forbrukere blir mindre enn 1 øre/kWh i forhold til gjennomsnittlig nettkostnad omfattes ikke av ordningen. Dette skyldes at virkningen på nettleien blir relativt beskjeden i forhold til de administrative kostnadene.

Tilskuddet inngår i selskapets tillatte inntekt (inntektsrammen) og bidrar til direkte reduksjon i nettleien til forbruker.

NVE er ansvarlig for tildeling av midler til det enkelte distribusjonsverk og for oppfølging av ordningen. Ordningen administreres lokalt av distribusjonsverkene gjennom fastsettelsen av nettleien.

Budsjettforslag 2009

Større geografisk utjevning av nettleien er et mål i Soria Moria-erklæringen og dagens ordning er et effektivt distriktspolitisk virkemiddel. På denne bakgrunn foreslås det bevilget 60 mill. kroner i tilskudd til utjevning av nettleien i 2009, en dobling av nivået i forhold til 2008.

Økningen vil også øke støtten til de distribusjonsnettene som i dag får støtte.

Kap. 4820 Norges vassdrags- og energidirektorat

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

01

Gebyrinntekter

37 297

38 600

47 900

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

45 283

45 500

49 000

10

Refusjoner

4 979

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

10

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

3 706

18

Refusjon av sykepenger

2 437

40

Flom- og skredforebygging

19 691

23 000

25 750

Sum kap. 4820

113 403

107 100

122 650

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 01 Gebyrinntekter økt med 3,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 01 Gebyrinntekter

Inntekter under denne posten knytter seg til gebyrer fra sikkerhetstilsyn med dammer og andre vassdragsanlegg, tilsyn med elektriske anlegg og fjernvarmeanlegg, miljøtilsyn og beredskapstilsyn. Gebyrinntektene dekker utgifter vedrørende kraftforsyningsberedskap og driften av tilsynsvirksomheten i NVE.

Det budsjetteres med gebyrinntekter på 47,9 mill. kroner, en økning på 9,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Økte utgifter i forbindelse med damsikkerhet, beredskap- og miljøtilsyn under kap. 1820, post 01 øker beregningsgrunnlaget for innkreving av gebyrer tilsvarende. I tillegg er posten prisjustert.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 49 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2009, en økning på 3,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Se kap. 1820, post 21 for nærmere omtale.

Post 40 Flom- og skredforebygging

Det budsjetteres med 25,75 mill. kroner i inntekter knyttet til flom- og skredforebygging i 2009, en økning på 2,75 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Endringen har sammenheng med en pris- og parallelljustering av posten.

Resultatrapport 2007

Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

NVE driver en omfattende overvåking av landets vannressurser gjennom det nasjonale hydrologiske stasjonsnettet. I 2007 ble om lag 40 mill. enkeltmålinger mottatt, kvalitetskontrollert og benyttet internt i NVE, og formidlet til eksterne brukere, blant annet gjennom flomvarslingen. NVE har gjennom interne prosjekter og samarbeid med nasjonale og internasjonale institusjoner gjennomført studier av effekten av klimaendringer på norske vassdrag og vannressurser.

Også i 2007 har avveining av ulike miljø- og brukerinteresser vært sentralt i NVEs behandling av saker om nye og reviderte konsesjoner, samt gjennomføring av sikringstiltak. NVE har arbeidet med forslag til prinsipper for behandling av saker om revisjon av konsesjonsvilkår, og bistått departementet i utarbeidelsen av retningslinjer for små vannkraftverk. I forbindelse med utbedring av eldre sikringsanlegg ble anleggene samtidig miljømessig oppgradert. Det ble også gjennomført enkelte tiltak primært av hensyn til miljø og friluftsliv.

NVEs miljøtilsyn har i 2007 gjennomført 17 tilsyn av internkontrollsystemer hos konsesjonærer. I forbindelse med godkjenning av detaljplaner og tilsyn under bygging er det utført 217 tilsyn med vannkraftanlegg, 48 tilsyn med ombygninger/rehabiliteringer av kraftanlegg og med tre settefiskanlegg. NVE har i 2007 også foretatt tilsyn med bygging av elleve kraftledninger og ett vindkraftanlegg.

I forbindelse med konsesjonsbehandling og arealbehandling er det et økende behov for gode oversikter over de vernede vassdragene og deres verdier. NVE har derfor fortsatt utviklingen av nettsidene med dokumentasjon knyttet til de 387 objektene som inngår i Verneplanen.

NVE har lagt ned betydelig arbeid og ressurser i innføringen av EUs rammedirektiv for vann. Særlig var NVE involvert i utviklingen av IKT-verktøy (Vann-Nett) og i tilrettelegging for gjennomføring av vannforskriften. Arbeidet i vannregionene startet i 2007 og NVE deltar blant annet i vannregionutvalgene.

NVEs museumsordning har i 2007 bidratt til en rekke formidlingsprosjekter rundt om i landet knyttet til historien til et bredt spekter av direktoratets arbeidsoppgaver. Søknad til UNESCO om verdensarvstatus for det fredete kraftanlegget Tysso I er under behandling i Miljøverndepartementet, og NVE har bidratt med innspill ved behov.

Sikre samfunnet mot vassdragsulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

I 2007 har NVE fullført de siste sikringstiltakene finansiert ved tilleggsbevilgninger etter flommene på Vestlandet høsten 2005 og i Trøndelag januar 2006. I tillegg har NVE iverksatt nye krise- og hastetiltak etter flommen på Østlandet i 2007, inkludert akutt innsats i kvikkleireområder i Lier kommune, vesentlig finansiert gjennom en ekstraordinær bevilgning høsten 2007 på 15 mill. kroner.

Planlagte sikringstiltak ferdigstilt i 2007 er flomsikring av Innbygda i Trysil, og sikringstiltak i elvene Vigda og Børsa i Skaun kommune. Over 60 andre miljø- og sikringstiltak er ferdigstilt eller under utførelse i 2007. Kvikkleireprogrammet har fått en noe redusert fremdrift i 2007 ved at enkelte supplerende undersøkelser samt ett stort sikringstiltak i Skienselva ble utsatt i 2007 grunnet omprioritering til hastetiltak.

I Flomsonekartprosjektet ble det ferdigstilt 17 nye delprosjekter i 2007. Med dette er totalt 115 av 123 delprosjekter ferdigstilt og fremdriften har gått som forutsatt. Arbeid med å utvikle en metode for kartlegging av områder med fare for flomskred ble igangsatt. NVE har i 2007 satt i gang arbeidet med full oppgradering og modernisering av den hydrologiske beregningsmodellen som brukes i flomvarslingen.

NVEs prognose- og flomvarslingstjeneste har vært operativ hele året. 47 hydrologiske målestasjoner ble oppgradert i 2007, og disse leverer nå data flere ganger i døgnet. Klimaendringer vil medføre mer ekstreme nedbørsmengder over kort tid. Nytt og mer effektivt feltutstyr har bedret NVEs kapasitet til å foreta målinger også i ekstremsituasjoner i alle store vassdrag.

NVE har i 2007 behandlet over 2000 kommuneplaner, kommunedelplaner og regulerings- og bebyggelsesplaner som berører vassdrag. Det er mer enn en fordobling i forhold til 2006. I tillegg har NVE gitt kommunene råd og veiledning om hvordan hensynet til sikkerhet og miljø langs vassdragene skal ivaretas. Det er fremmet innsigelse til 37 planer der hensynet til enten sikkerhet, vassdragsmiljøet eller kraftanlegg ikke har vært tilstrekkelig ivaretatt. For å bidra til økt kunnskap og erfaringsutveksling arrangerte NVE i 2007 «Fareforum» i Region Sør som et nytt møtested for kommuner og myndigheter med tilgrensende fagområder.

NVE har i 2007 ferdigstilt og oversendt forslag til ny damsikkerhetsforskrift til OED. Det er gjennomført 13 tilsyn av internkontrollsystemer hos dameierne. I forbindelse med godkjenning av planer, revurderinger, tilsyn under bygging og drift, er det utført 125 inspeksjoner av dammer og andre vassdragsanlegg. Det er behandlet over 330 saker som gjelder godkjenning i forhold til kravene i gjeldende damsikkerhetsforskrifter.

NVE prioriterte arbeidet med å videreutvikle kraftforsyningens evne til å forebygge og håndtere uønskede hendelser. I 2007 ble det lagt særlig vekt på å videreutvikle kraftforsyningens arbeid med å gjennomføre og følge opp risiko- og sårbarhetsanalyser, informasjons- og IKT-sikkerhet, beredskapsplaner, gjenoppretting av kraftlevering og kriseledelse. Tilsynet med beredskapsarbeidet innen kraftforsyningen er intensivert. NVE styrket i 2007 arbeidet med beredskapsrådgivning og krisehåndteringsøvelser. NVE la økt vekt på å følge opp kraftselskapenes sikring av kritiske driftskontrollsystemer og tiltak for å gjennomgå og videreutvikle fysiske sikringstiltak. Virksomhetene har igangsatt ulike pilotprosjekter som følges opp fra NVE gjennom systemrevisjoner og stedlige inspeksjoner.

Det har vært arbeidet med et eget prosjekt for å utrede nærmere roller, ansvar og organisering av Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO). Som ledd i blant annet erfaringene etter strømbruddet i Steigen kommune i 2007 har NVE også utredet – sammen med DSB og Statnett - tiltak for å redusere sannsynligheten for nye langvarige strømbrudd.

NVE deltar i Nordisk beredskapsforum (NordBER) sammen med de andre nordiske beredskapsmyndighetene og systemoperatørene. NVE ledet i 2007 en nordisk arbeidsgruppe om IKT-sikkerhet, initierte og ledet en nordisk arbeidsgruppe om el- og IT-sammarbeid og bisto systemoperatørene med planlegging og gjennomføring av en rundebordsøvelse om reparasjonsberedskap. NVE deltar i styringsgruppen til et felles nordisk prosjekt for å kartlegge risiko og sårbarhet mot det nordiske kraftsystemet.

Alle KBO-enheter er pålagt å ha planer for rasjonering, og NVE følger opp disse gjennom blant annet tilsyn. NVE har kartlagt alle sluttbrukere tilknyttet sentral- og regionalnettet og fulgt opp rasjoneringsplanene gjennom Kraftforsyningens Distrikts Sjefer (KDS).

Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

Den sterke økningen i 2006 i antall meldinger og søknader om nye vind- og vannkraftverk har forsterket seg i 2007. Ved årets slutt hadde NVE 368 søknader om små vannkraftverk, om lag 20 meldinger om større vannkraftverk, og 115 meldinger og 14 søknader om vindkraftverk til behandling. I løpet av 2007 ble NVEs konsesjonsbehandlingskapasitet økt fra 28 til 32 årsverk. For å effektivisere saksbehandlingen ble samtidig interne rutiner og krav til søknader gjennomgått, bruk av internettløsninger økt og et seminar for konsulenter og utbyggere avholdt. Prosjekter som ble ansett å kunne gi ny kraft på kort tid ble prioritert. Konsesjonsbehandling av vindkraftprosjekter i utvalgte regioner ble samordnet i tid og sett i sammenheng med eventuelle søknader om utbygging av økt overføringskapasitet. Vindkraftprosjekter i Midt-Norge ble gitt høy prioritet.

I 2007 ga NVE 54 konsesjoner til små vannkraftverk hvorav seks ble påklaget til OED. De 48 endelige konsesjonene gitt av NVE i 2007 har anslått middelproduksjon på rundt 540 GWh/år. De påklagde konsesjonene kan gi anslagsvis 100 GWh/år hvis de realiseres. 12 konsesjonssøknader om små vannkraftverk, med en samlet produksjon på om lag 114 GWh/år, fikk avslag av NVE. Åtte av avslagene ble påklaget (om lag 79 GWh/år) og sendt OED for endelig avgjørelse. Videre oversendte NVE tre innstillinger om vannkraftverk over 10 MW til OED og ga 58 mini- og mikrokraftverk (anslagsvis 85 GWh/år) fritak for konsesjonsplikt. Nesten alle prosjektene som fikk konsesjon, ble pålagt miljøtiltak som minstevannsføring og/eller andre avbøtende tiltak som flytting av inntak og/eller utløp av hensyn til landskapstilpasning og biomangfold.

NVE meddelte i 2007 fem nye konsesjoner for vindkraft med samlet anslått produksjon rundt 550 GWh/år. Alle vedtakene ble påklaget til OED. NVE avslo en søknad om vindkraftanlegg på om lag 110 GWh/år.

Innen utredningsarbeid har NVE bistått OED blant annet i arbeidet med utformingen av støtteordning for fornybar elektrisitet, forvaltningsplan for Norskehavet og retningslinjer for vindkraft og små vannkraftverk. Det ble også utført forbedringer og utvidelser i ressurskartlegging for vannkraft og vindkraft.

På grunn av to prinsipielt viktige og krevende enkeltsaker om vilkår for konsesjonsavgifter og -kraft, ble det generelle arbeidet med nye regler og rutiner for beregning utsatt.

I 2006 utførte NVE et forberedende arbeid knyttet til etableringen av et fangstanlegg for CO2 fra Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø. Erfaringer og kunnskap fra dette prosjektet ble i 2007 overført til prosjektorganisasjonen for etablering av fangstanlegget, som 1. januar 2008 ble en del av Gassnova SF. Videre deltok NVE i utredninger vedrørende testanlegg på Mongstad og samordning av transport og lagring av CO2 fra Mongstad og Kårstø.

NVE har fått gjennomført en evaluering av ordningen med lokale energiutredninger. Resultatene fra evalueringen er en del av grunnlaget for endringene i forskriftene for energiutredninger som trer i kraft i løpet av 2008.

Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet, Statens forurensningstilsyn og NVE samarbeidet i 2007 om et prosjekt der muligheter og kostnader knyttet til elektrifisering av installasjonene på kontinentalsokkelen ble analysert. Prosjektrapporten ble overlevert departementet 4. januar 2008.

Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

Konsesjonsbehandlingen av store kraftlinjer ble prioritert høyt i 2007. Disse sakene er ofte omstridt og krever en stadig større ressursinnsats. Totalt hadde NVE ca 2000 km regional- og sentralnettsanlegg til behandling i 2007. NVE har i 2007 arbeidet med en rapport om kamuflering av kraftledninger som er et viktig tiltak for å redusere visuelle virkninger av slike anlegg.

NVE har aktiviteter innen løpende overvåkning, prognose- og analyseberedskap knyttet til kraftsituasjonen. NVE har ført tilsyn med Nord Pool Spot, omsetningskonsesjonærene og Statnett som systemansvarlig i samarbeid med Konkurransetilsynet, Kredittilsynet og andre lands myndigheter.

NVE har fulgt arbeidet med å utvikle en handelsløsning for NorNed kabelen mellom Norge og Nederland. Det er etablert en midlertidig løsning med eksplisitte auksjoner ut 2008. Arbeidet med å etablere en langsiktig løsning med implisitte auksjoner fortsetter.

En stor del av det nordiske samarbeidet er basert på beslutninger tatt av Nordisk Ministerråd. Gjennom NordREG-samarbeidet ble det i 2007 utarbeidet flere rapporter om utviklingen av ett nordisk sluttbrukermarked, et velfungerende engrosmarked, sikker strømforsyning og regulering av systemoperatørene (TSO)

Forskrift om måling, avregning og samordnet opptreden ved kraftomsetning og fakturering av nettjenester ble endret i 2007, samtidig med at det ble innført en justert modell med kortere gjennomføringstid for leverandørskifter. NVE gjennomførte tilsyn med 16 nettselskap om disse bestemmelsene. NVE anbefalte i 2007 at avanserte målesystemer (toveiskommunikasjon) skulle innføres hos alle forbrukere i Norge. OED gav sin tilslutning til dette.

NVEs regulering av nettselskapenes inntektsrammer ble justert fra 2007. Av 153 vedtak om nye inntekstrammer er 39 påklaget det første året. Det har vært gjennomført tilsyn hos en rekke nettselskaper for å sikre kvaliteten på datagrunnlaget for inntektsrammereguleringen. Det er behov for å analysere konklusjonene og beregningene på nytt når data for 2007 foreligger.

Det er arbeidet videre med regelverket for nettleie. NVE har i 2007 gjennom vedtak i enkeltsaker og informasjon lagt ut på NVEs internettside klargjort tolkningen av regelverket for vilkår vedrørende tilknytning av ny produksjon og beregning av anleggsbidrag.

Videre har NVE i 2007 arbeidet med aktuelle problemstillinger relatert til koordinering av nye nett- og produksjonsanlegg og utarbeidet forslag til justert lovgivning på området. Flere selskaper har fått pålegg om utbedringer og oppdateringer av utredningsdokumentene. Det er etablert bedre rutiner for håndtering av nettilknytning av nye produksjonsanlegg i distribusjonsnettet.

NVE har i 2007 godkjent søknad fra Statnett SF om forlengelse av ordningen med energiopsjoner i forbruk og to reservekraftverk som et SAKS-tiltak (tiltak til bruk i svært anstrengte kraftsituasjoner).

NVE og Statnett, som systemansvarlig, samarbeider om utarbeidelse av statistikk for avvik og feil i nettet. Til tross for det langvarige strømutfallet i Steigen i januar 2007, er mengden ikke levert energi i forhold til levert energi sunket fra 2006 til 2007.

Gjennom arbeidet med å øke aktualiteten og kvaliteten på energibruksdata og -statistikk, samt gjennom analyser av forbruksutviklingen, har NVE et stadig bedre grunnlag for å anslå potensialet for energiomlegging. NVE har videre ført tilsyn med energimerking av hvitevarer i 2007, og bistått med etablering av ordningen med energimerking av bygg (bygningsenergidirektivet), jf. omtale under kap. 1825.

Andre innsatsområder

Internasjonalt bistandsarbeid

NVEs internasjonale bistandsarbeid bidrar til gjennomføringen av regjeringens utviklingspolitikk innen sektorene vann og energi. Hoveddelen av NVEs internasjonale bistandsarbeid reguleres gjennom en samarbeidsavtale mellom NVE og NORAD/UD. NVEs bistandsarbeid er i hovedsak rettet mot utvikling av et apparat for bærekraftig og selvstendig forvaltning av samarbeidslandenes energi- og vannressurser. I 2007 ble det gjennomført 11 samarbeidsprosjekter innen institusjonsutvikling i åtte land og to samarbeidsprosjekter med henholdvis Regional Electricity Regulators Association og Southern African Power Pool. Til sammen ble det utført elleve rådgivningsoppdrag for NORAD/UD. Den økte aktiviteten gjenspeiler politisk prioritering innenfor energisektoren.

Post 73 Tilskudd til utjevning av overføringstariffer

I 2007 ble det utbetalt 30 mill. kroner under ordningen, som omfattet sytten distribusjonsnett med til sammen 66 351 sluttbrukere. Selskapene som ble omfattet av ordningen hadde kunder i fylkene Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Sør-Trøndelag, Telemark og Oppland.

I 2007 blir det tildelt støtte til distribusjonsnett som har gjennomsnittlig nettkostnad høyere enn 31,2 øre/kWh. Tilskuddet lå mellom 1,1 og 7,6 øre/kWh. For en gjennomsnittlig husholdningskunde med forbruk på 20 000 kWh i disse distribusjonsnettene, tilsvarte dette en årlig reduksjon i nettleien på mellom om lag kr 200 og 1 500 eksklusiv offentlige utgifter (mva, forbruksavgift og påslaget på nettariffen). Støtteordningen medfører at ingen distribusjonsnett i 2007 har høyere gjennomsnittlig nettkostnad enn 33,3 øre/ kWh.

Kap. 2490 NVE Anlegg

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

24

Driftsresultat

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

3 932

6 000

5 000

Sum kap. 2490

3 932

6 000

5 000

Anleggsvirksomheten i NVE er organisert som egen resultatenhet - NVE Anlegg. Anleggsvirksomheten er ikke organisatorisk skilt ut fra NVE som egen forretningsdrift. Det budsjett- og regnskapsmessige skillet i forhold til NVE er foretatt for å etablere et klarere skille mellom NVEs forvaltningsoppgaver og entreprenøroppgaver knyttet til NVEs forbygningsvirksomhet.

NVE Anlegg skal primært utføre sikrings- og miljøtiltak i vassdrag og andre vassdragsrelaterte tiltak, herunder nødvendig vedlikehold av eksisterende anlegg som NVE har gitt bistand til. Enheten utgjør dessuten en del av NVEs beredskapsorganisasjon og skal bidra til å opprettholde og videreutvikle den vassdragstekniske kompetansen i NVE. NVE Anlegg skal utøve sine oppgaver på en mest mulig kostnadseffektiv og rasjonell måte og samtidig sikre høy kvalitet med hensyn til sikkerhet og miljø. Det er et mål at NVE Anlegg skal gå i driftsmessig balanse. NVE Anlegg konkurrerer i entreprenørmarkedet om anleggsarbeider finansiert over NVEs budsjett og vassdragsrelaterte arbeider for andre tiltakshavere.

Tabell 3.2 NVE Anleggs kapitalbalanse per 31.12.2007

Eiendeler

Kroner

 

Egenkapital og gjeld

Kroner

Anleggsmidler:

Egenkapital:

Anleggskapital

25 035 835

Egenkapital uten reguleringsfond

8 476 793

Reguleringsfond

5 421 505

Sum anleggsmidler

25 035 835

Sum egenkapital

13 898 298

Omløpsmidler:

Langsiktig gjeld:

Kortsiktige fordringer

5 421 505

Statens rentebærende gjeld

16 559 042

Sum omløpsmidler

5 421 505

Sum langsiktig gjeld

16 559 042

Sum eiendeler

30 457 340

Sum egenkapital og gjeld

30 457 340

Tabell 3.3 Økonomiske nøkkeltall for NVE Anlegg

31.12.2005

31.12.2006

31.12.20007

Driftsresultat i pst. av driftsinntekter1

1,3

2,2

3,1

Totalkapitalrentabilitet i pst.2

5,6

5,9

7,8

Ekstern omsetning i pst.

21,9

10,4

13,4

1Driftsresultatet omfatter driftsinntekter, driftsutgifter og avskrivninger.

2Totalrentabiliteten er resultat etter finanskostnader i pst. av totalkapitalen. Resultat omfatter driftsinntekter, driftsutgifter, renter og tap/gevinst ved salg.

NVE Anleggs avskrivningsordning

NVE Anlegg følger avskrivningsplaner basert på lineære avskrivninger for anleggsmidlene. Avskrivningene på de enkelte anleggsmidler foretas lineært, basert på en fastsatt avskrivningsperiode, åtte og 20 år for henholdsvis maskiner og bygninger. Anleggsmidler avskrives ikke i investeringsåret, men starter fra 1. januar påfølgende år. Anleggsmidler blir avskrevet for et helt år i salgsåret. Nytt utstyr som har en kostnad på under kr 50 000 eksklusiv merverdiavgift, avskrives ikke. Brukt utstyr eller spesialutstyr behandles særskilt i hvert enkelt tilefelle. Påkostninger og oppgraderinger føres mot anleggsmidler og inngår i avskrivningsgrunnlaget. Normalt vedlikehold skal ikke avskrives. Avvik fra disse rutiner skal begrunnes og dokumenteres i hvert tilfelle.

Post 24 Driftsresultat

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

24.1

Driftsinntekter

-62 927

-47 000

-47 000

24.2

Driftsutgifter

55 790

40 200

40 200

24.3

Avskrivninger

5 110

5 500

5 500

24.4

Renter av statens kapital

949

1 300

1 300

24.5

Investeringsformål

1 000

24.6

Reguleringsfond

1 078

-1 000

Sum post 24

Underpost 24.1 Driftsinntekter

NVE anleggs driftsinntekter knytter seg til salg av forbygningstjenester til NVE og eksterne oppdrag. Driftsinntekter for 2009 er anslått til 47 mill. kroner, en videreføring av saldert budsjett 2008.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

NVE Anleggs driftsutgifter er knyttet til lønn og kjøp av varer og tjenester. Driftsutgiftene for 2009 er anslått til 40,2 mill. kroner, en videreføring av saldert budsjett 2008.

Underpost 24.3 Avskrivninger

Det budsjetteres med kalkulatoriske avskrivninger på 5,5 mill. kroner for 2009, en videreføring av saldert budsjett 2008.

Driften belastes med kalkulatoriske avskrivninger for å ta hensyn til kapitalslit. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Avskrivningen er en regnskapsmessig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5491, post 30.

Underpost 24.4 Renter av statens kapital

Det budsjetteres med kalkulatoriske renter på 1,3 mill. kroner for 2009, en videreføring av saldert budsjett 2008.

Investeringsmidlene som bevilges over kap. 2490, post 45 anses som rentebærende kapital. Statens årlige netto investeringsbidrag til NVE Anlegg betraktes som et lån det skal betales rente av. Det årlige lånet er således lik investeringsbevilgningen under post 45 med fradrag av salgsinntekter, egenfinansierte investeringer og avskrivninger.

Driften belastes med kalkulatoriske renter for å ta hensyn til kapitalkostnad. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Renter er en regnskapsmessig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5603, post 80.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner til utstyrsanskaffelser og vedlikehold i 2007, en reduksjon på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Det foreslås videre at bevilgningen for 2008 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 5490, post 01 Salg av utstyr mv., jf. Forslag til vedtak II.

Kap. 5490 NVE Anlegg

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

01

Salg av utstyr mv.

515

1 000

500

30

Avsetning til investeringsformål

1 000

Sum kap. 5490

515

2 000

500

Post 01 Salg av utstyr mv.

Det budsjetteres med salg av utstyr mv. for 0,5 mill kroner i 2009, en reduksjon på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Kap. 4829 Konsesjonsavgiftsfondet

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

50

Overføring fra fondet

157 400

130 000

136 000

Sum kap. 4829

157 400

130 000

136 000

Post 50 Overføring fra fondet

Konsesjonsavgifter betales av regulanter og energiverk som kompensasjon for de ulemper vannkraftutbygging påfører allmenne interesser, samt at det gis som en andel av verdiskapingen. Hoveddelen av avgiftene tilfaller de kommuner hvor utbygging har funnet sted. En mindre andel går til staten og er opphav til Konsesjonsavgiftsfondet. Fondet består av innbetalte avgifter som er regulert gjennom vassdragsreguleringsloven og industrikonsesjonsloven. Satsene bestemmes ved tildeling av konsesjon og reguleres hvert femte år i takt med prisstigningen.

Hovedintensjonen med Konsesjonsavgiftsfondet er å ha midler til øyeblikkelig disposisjon for å forebygge, erstatte eller avbøte skader som skyldes dambrudd, isgang, flom eller andre ekstraordinære ulykkeshendelser som følge av vassdragsreguleringer eller virksomhet i elektriske anlegg hvor staten er ansvarlig, eller hvor statens hjelp anses som påkrevd uten at andre midler kan disponeres til formålet. Konsesjonsavgiftsfondets finansielle utvikling er vist i vedlegg 1.

Det foreslås et uttak på totalt 136 mill. kroner fra Konsesjonsavgiftsfondet i 2009, en økning på 6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Uttaket samsvarer med forventede inntekter til fondet i 2009. Fondskapitalen ved utgangen av 2009 anslås nå til om lag 47 mill. kroner.

Kap. 5582 Sektoravgifter under Olje- og energidepartementet

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

70

Bidrag til kulturminnevern

15 700

6 500

Sum kap. 5582

15 700

6 500

Post 70 Bidrag til kulturminnevern

Mange vassdragsreguleringer, der konsesjoner er gitt før 1960, er utbygd uten at det er gjennomført kulturhistoriske undersøkelser. I tiden som kommer skal flere konsesjoner fornyes. Konsesjonsvilkårene i eldre konsesjoner kan revideres, og vilkår knyttet til kulturminner kan være aktuelle.

I 2008 ble det innført en sektoravgift hvor inntektene øremerkes finansiering av statlige utgifter knyttet til kulturminnetiltak i vassdrag. Ordningen innebærer at det innføres et standardvilkår om at konsesjonærene ved revisjon og fornyelse av konsesjoner må innebetale et bidrag på henholdsvis kr 7 000 og kr 12 000 per GWh magasinkapasitet.

Bidrag fra konsesjonærer til kulturminnetiltak i vassdrag med reviderte eller fornyede tillatelser budsjetteres som en sektoravgift under OED, jf. St.prp. nr. 1 (2007-2008). I forbindelse med planlagte revisjoner av konsesjoner budsjetteres det med innbetalinger på 6,5 mill. kroner i 2009. Når det blir aktuelt vil OED komme tilbake til Stortinget med forslag om hvordan midlene skal anvendes for kulturminneformål i vassdrag med reviderte eller fornyede tillatelser.

Det budsjetteres med innbetalinger på 6,5 mill. kroner for 2009, en reduksjon på 9,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Programkategori 18.25 Energiomlegging

Innledning

Regjeringens satsing på omlegging av energibruk og energiproduksjon tar utgangspunkt i Soria Moria-erklæringen. Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon og være ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Satsing på energieffektivisering, varme og elektrisitet fra fornybare energikilder er sentrale elementer i denne politikken.

Regjeringen viderefører nå styrkingen av energiomleggingen. Det gir grunnlag for stor aktivitet på alle områder innen fornybar energi og energieffektivisering.

Norge har store muligheter til å øke energiproduksjonen betydelig, og vi kan bruke energien mer effektivt. For å styrke utviklingen av miljøvennlig produksjon og bruk av energi er det grunnleggende å ha langsiktige og stabile rammebetingelser rundt arbeidet.

Mange tiltak er med på å bygge opp under en omlegging til mer miljøvennlig produksjon og bruk av energi. Avgiftene på svovelutslipp, NOx og klimagassutslipp, og omsettbare kvoter på CO2 gir store bidrag. Det er også innført en rekke standarder og merkeordninger for energiforbrukende utstyr. Kraftleverandørene skal informere kundene sine om opphavet til den elektriske energien de leverer. Det legges opp til å innføre en ordning for energimerking av bygg og energivurdering av klimaanlegg og kjeler i løpet av 2009. Ordningene som innføres er en del av gjennomføringen av bygningsenergidirektivet. Målet er at energitilstanden i en bygning kan inngå som en del av beslutningsgrunnlaget for kjøp og leie, og at boligeiere og næringsliv over tid skal utføre tiltak som gjør byggene mer energieffektive. Det er også innført nye strenge standarder for energibruk i nye bygg.

Enova og Energifondet er de viktigste verktøyene for å stimulere til en målrettet energiomlegging. Gjennom forvaltningen av midlene fra Energifondet skal Enova være pådriver i utvikling av nye miljøvennlige energiprosjekter. Enovas virksomhet finansieres ved et påslag på nettariffen på 1 øre/kWh som betales inn til Energifondet, og bevilgninger over statsbudsjettet.

I 2009 forventes påslaget å gi en inntekt på om lag 735 mill. kroner. Energifondet vil i tillegg bli tilført deler av avkastningen på Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering (Grunnfondet) og en bevilgning på 200 mill. kroner over statsbudsjettet. Videre foreslås tilsagnsfullmakten på 400 mill. kroner videreført i 2008.

Grunnfondet ble etablert i 2007 med et innskudd på 10 mrd. kroner. Regjeringen foreslår å styrke Grunnfondet med 10 mrd. kroner i 2009 og ytterligere inntil 10 mrd. kroner innen 2012. Avkastningen fra Grunnfondet forventes å bli på om lag 900 mill. kroner fra 2010. Opprettelsen av Grunnfondet og påslaget på nettariffen, sikrer en fortsatt langsiktig og stabil finansiering av energiomlegging.

Enova SF og Energifondet

Enova er et statsforetak eid av OED. Enova ble opprettet ved kgl.res. av 1. juni 2001 med virkning fra 22. juni 2001. Selskapet er lokalisert i Trondheim og har 43 fast ansatte, fordelt på 25 kvinner og 18 menn.

Enovas formål er å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Satsing på energieffektivisering, fornybar varme, fornybar elektrisitet og utvikling av gassinfrastruktur innenlands er sentrale elementer i energiomleggingen. Enova skal i den forbindelse forestå forvaltningen av midlene fra Energifondet, midlene til realisering av infrastruktur for naturgass og en egen tilskuddsordning til husholdninger. Energifondet eies av OED. Det er fastsatt egne vedtekter for Energifondet som blant annet slår fast at Energifondet skal være en langsiktig finansieringskilde for energiomlegging. Midlene fra Energifondet forvaltes av Enova etter avtale med departementet. Enova og departementet har i 2008 inngått en ny avtale om forvaltningen av midlene i Energifondet. Avtalen varer frem til utgangen av 2011.

Departementet viser til at virkemidler som fremmer bioenergi er finansiert både over OEDs og Landbruks- og matdepartementets budsjett. Det er utviklet et samarbeide mellom Enova og Innovasjon Norge. Departementet mener det er viktig å forsterke samarbeidet i 2009 for å bidra til en best mulig utnytting av samlede ressurser. Enova samarbeider også med en rekke andre organer som NVE, Statnett, og Norges forskningsråd, jf. kap. 1830.

Hovedmål og resultatmål 2009

I avtalen med Enova er virksomheten konkretisert gjennom seks hovedmål. Enovas forvaltning av midlene fra Energifondet skal bidra til

  • mer effektiv bruk av energi,

  • økt bruk av andre energibærere enn strøm, naturgass og olje til oppvarming,

  • økt produksjon fra fornybare energikilder,

  • introduksjon og utvikling av nye teknologier og løsninger i energimarkedet,

  • velfungerende markeder for effektive og miljøvennlig energiløsninger og

  • økt kunnskap i samfunnet om mulighetene for å ta i bruk effektive og miljøvennlige energiløsninger.

Hovedmålene er i stor grad rettet mot en langsiktig utvikling av markedet for fornybar energi og energieffektivisering. Enovas arbeidsmåte, som ofte er oppsøkende mot konkrete prosjekter, er i seg selv viktig for å fremme den langsiktige utviklingen mot miljøvennlig energiomlegging. Det er imidlertid vanskelig å finne entydige måleparametre for hvordan Enovas virksomhet påvirker markedet på lang sikt. Det må i stor grad benyttes kvalitative vurderinger og generelle evalueringer for å vurdere effekter av virksomheten på markedet. Det vises for øvrig til evalueringen av Enova og Energifondet som ble presentert i St.prp. nr. 69 (2006-2007).

På en del områder der resultatene ikke kan måles entydig, er det spesifisert i avtalen at Enova skal ha en virksomhet. Enova skal støtte demonstrasjon av ny teknologi som bidrar til energiomleggingen på lang sikt. Enova skal ha et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivningstjenester som på kort og lang sikt bygger opp under målene for energiomleggingen.

For tilfeller der resultatene lar seg identifisere som spart energi eller økt bruk av fornybar energi, er det fastsatt særskilte resultatmål. Dette gjelder primært områder der Enova gir tilskudd til konkrete prosjekter, og energiresultatet går fram av kontrakten mellom Enova og investoren. Enova skal gjennom sin virkemiddelbruk utløse prosjekter som gir ny miljøvennlig energiproduksjon og energisparing tilsvarende 18 TWh/år innen utgangen av 2011. Basisåret er 2001. Innen utgangen av 2010 skal de bidra til minimum 4 TWh/år økt tilgang på vannbåren varme basert på nye fornybare energikilder, spillvarme og varmepumper, og minimum 3 TWh/år skal være økt produksjon av vindkraft.

Kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

18 292

29 500

31 500

50

Overføring til Energifondet

631 000

591 000

70

Tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger, kan overføres

40 000

40 000

71

Tilskudd til energitiltak i kraftkrevende industri, kan overføres

10 000

74

Naturgass, kan overføres

24 100

30 000

30 000

95

Kapitalinnnskudd

10 000 000

10 000 000

Sum kap. 1825

10 092 392

690 500

10 692 500

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 50 Overføring til Energifondet redusert med 32 mill. kroner. Videre ble tilsagnsfullmakten knyttet til post 50 redusert med 40 mill. kroner til 360 mill. kroner. Det ble bevilget 31 mill. kroner til ny post 70 Tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger og knyttet en tilsagnsfullmakt på 40 mill. kroner til post 70, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Posten dekker utgifter til gjennomføring av bygningsenergidirektivet og deltakelse i ulike internasjonale programmer og aktiviteter innen fornybar energi og energibruk.

Hoveddelen av den internasjonale aktiviteten er knyttet til EUs program for fornybar energi og energieffektivisering (Intelligent Energy - Europe) der Norge har deltatt siden midten av 1990-tallet. Fra 1. januar 2007 inngikk Intelligent Energy - Europe i rammeprogrammet Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). CIP er et rammeprogram der flere eksisterende programmer er samlet under en felles administrativ paraply. Intelligent Energy - Europe utgjør energipilaren i CIP og består av tre deler;

  • energieffektivisering (SAVE),

  • fornybar energi (ALTENER) og

  • fornybar energi i transportsektoren (STEER).

Programmet utfyller Norges satsing på fornybar energi og energieffektivisering, og flere norske aktører deltar i europeiske prosjekter finansiert gjennom programmet. EØS-vedtaket om norsk deltakelse i CIP ble fattet i juni 2007. Deltakelsen koordineres i et samarbeid mellom NHD, FAD og OED. Den operasjonelle oppfølgingen av Intelligent Energy - Europe i CIP, er fra norsk side delegert til Enova.

Bevilgningen på posten dekker også deler av NVEs utgifter knyttet til gjennomføringen av bygningsdirektivet, og tilsynsfunksjoner med de ordningene som innføres. Det legges opp til å starte energimerking av bygg og energivurdering av kjeler og klimaanlegg i løpet av 2009. NVE vil etablere et system for elektronisk energimerking. Det legges opp til en ordning med lave administrative kostnader og som skal være enkelt å benytte. Det settes av totalt 10 mill. kroner til arbeidet i 2009.

Det foreslås bevilget totalt 31,5 mill. kroner under posten i 2009, en økning på 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen knytter seg til økt informasjonsvirksomhet i forbindelse med bygningsenergidirektivet.

Post 50 Overføring til Energifondet

Enova SF er regjeringens viktigste verktøy i satsingen på energiomlegging og skal jobbe langsiktig mot målbare resultater. Enova forvalter midlene fra Energifondet. Inntektene til Energifondet i 2009 kommer blant annet fra et påslag på nettleien på 1 øre/kWh som anslås til 735 mill. kroner. Renteinntektene på Energifondet budsjetteres til om lag 100 mill. kroner i 2009.

Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering ble opprettet 2. januar 2007 med en fondskapital på 10 mrd. kroner, jf. St.prp. nr. 1 og Budsjett-innst. S. nr. 9 (2006-2007). Fondet ble opprettet med bakgrunn i behovet for å ha en stabil og forutsigbar finansiering av satsingen på fornybar energi og energieffektivisering. Avkastningen fra Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering gir en utbetaling på 431 mill. kroner i 2009, jf. kap. 4825, post 85. Av avkastningen fra Grunnfondet foreslås 391 mill. kroner overført til Energifondet.

Videre foreslås det bevilget 200 mill. kroner slik at samlede inntekter til Energifondet beløper seg til 1 426 mill. kroner i 2009.

Tilsagnsfullmakten på 400 mill. kroner foreslås videreført i 2009, jf. Forslag til vedtak V.

Tabell 3.4 Oversikt over inntektene til Energifondet for perioden 2007-2009

(i 1 000 kr)

 

Regnskap 2007

Anslag 2008

Anslag 2009

Endring 2008/2009

Inntekter fra påslaget på nettariffen

734 057

710 000

735 000

25 000

Avkastning på Grunnfondet

399 000

391 000

-8 000

Overføring over statsbudsjettet

200 000

200 000

0

Renteinntekter fra foregående år

54 082

96 000

100 000

4 000

Sum inntekter til Energifondet

788 139

1 405 000

1 426 000

21 000

Formål

Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon, og ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Satsing på energieffektivisering, fornybar varme og fornybar elektrisitet er sentrale elementer i denne politikken. Satsingen blir kanalisert gjennom Enova SF.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Gjennom avtalen mellom Olje- og energidepartementet og Enova SF er Enova tillagt ansvaret for å forvalte midlene fra Energifondet. Det innebærer at Enova har ansvaret for å tildele støtte og følge opp de prosjektene som mottar støtte. Enova tildeler midler i henhold til de mål og kriterier som er nedfelt i avtalen med OED om forvaltningen av Energifondet. Tildeling skjer på grunnlag av en vurdering av ulike prosjekter og aktiviteter. Enova søker å oppnå en mest mulig kostnadseffektiv utnyttelse av midlene.

Viktige kriterier er blant annet at prosjektene skal bidra til en varig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Støtten skal være utløsende for prosjektene. Videre vektlegges aktørenes gjennomføringsevne, prosjektenes positive ringvirkningseffekter og betydning for markedsutviklingen. Departementets styring av Enova skjer på et overordnet nivå, hovedsaklig gjennom fastsettelse av mål og kriterier for resultatrapportering. Enovas tildeling av støtte er notifisert til ESA og godkjent gjennom ESAs vedtak av 3. mai 2006. Dette vedtaket legger begrensninger på Enovas utforming av programmer og støttetildeling til enkeltprosjekter.

Post 70 Tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger, kan overføres

Formål

Tilskuddsordningen bidrar til at modne teknologier for miljøvennlig oppvarming og strømsparing som i dag ikke er utbredt på markedet, blir mer tilgjengelige for husholdningene. Ordningen omfatter pelletskaminer, pelletskjeler, sentrale styringssystemer og varmepumper unntatt luft-til-luft varmepumper. Ordningen ble 21. august 2008 utvidet til også å omfatte solfangere for tappevannsoppvarming.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Det gis støtte til privatpersoner som investerer i produkter for fornybare oppvarmingsløsninger eller energispareprodukter. Investering i støtteberettigede produkter støttes med 20 pst. av dokumenterte kostnader, oppad begrenset til et maksimalt støttebeløp. Maksimalt støttebeløp til pelletskaminer og sentralt styringssystem er kr 4 000. Maksimalt støttebeløp til solfangere, varmepumper og pelletskjeler er kr 10 000. Enova SF forvalter ordningen.

Budsjettforslag 2009

Det foreslås bevilget 40 mill. kroner i tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger, en økning på 40 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Post 74 Naturgass, kan overføres

Formål

Tilskuddsordningen skal bidra til å øke kapasiteten for innenlands infrastruktur for naturgass og bidra til en konvertering fra tyngre brensel til naturgass i industri, skipsfart og transport. OED bidrar gjennom Enova med tilskudd til realisering av infrastruktur for naturgass. Formålet er at naturgass over tid skal gjøres tilgjengelig i flere områder.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Tilskuddene er rettet mot innkjøp av infrastrukturkapasitet og er utformet etter prinsipper for tjenesteforpliktelse av allmenn økonomisk interesse (PSO). Tilbyderne har forpliktelser med hensyn til leveringssikkerhet, gasskvalitet og drift av anleggene. Det kan gis tilskudd til bygging av transmisjonsrør eller anlegg knyttet til transport av LNG og CNG. Det er et sentralt kriterium at tilskuddene skal kunne føre til gevinster for miljøet.

Budsjettforslag 2009

Det foreslås bevilget 30 mill. kroner til infrastruktur for naturgass, en videreføring av saldert budsjett 2008. Videre foreslås det en tilsagnsfullmakt på 20 mill. kroner, jf. Forslag til vedtak V.

Post 95 Kapitalinnskudd

Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering ble etablert for å sikre en langsiktig og stabil finansiering av satsingen på energiomlegging. Grunnfondet ble etablert i 2007 med et innskudd på 10 mrd. kroner. Regjeringen foreslår å styrke Grunnfondet med 10 mrd. kroner i 2009 og ytterligere inntil 10 mrd. kroner innen 2012. Avkastningen fra Grunnfondet forventes å bli på om lag 900 mill. kroner fra 2010 når fondskapitalen kommer opp i 20 mrd. kroner.

Fondets midler vil bli plassert som kontolån til staten, med en rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid. Statsobligasjoner vil gi en stabil avkastning over tid og ha lav risiko. I tillegg gir dette en enkel administrasjon av fondet. Fondets avkastning føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside (80-post) og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside under kap. 1825, post 50 og post 70.

Kap. 4825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

80

Fondsavkastning

431 000

85

Fondsavkastning

431 000

Sum kap. 4825

431 000

431 000

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 80 Fondsavkastning redusert med 1 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008). Fondsavkastningen ble bevilget under post 80 i 2008.

Post 85 Fondsavkastning

Kapitalen i fondet er plassert som kontolån til staten med rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid. Fjorårets avkastning av fondskapitalen føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside under denne posten og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside under kap. 1825.

På bakgrunn av markedsrentene for statspapirer fastsatte Finansdepartementet 1. januar 2007 rentesatsen for innskuddet i 2007 til 4,31 pst. per år for en periode på ti år. Rentesatsen for innskuddet i 2009 vil bli fastsatt 1. januar 2009.

Avkastningen fra fondskapitalen (innskuddet i 2007) gir en utbetaling på 431 mill. kroner i 2009. Innskuddet i Grunnfondet i 2009 vil først gi avkastning i 2010.

Resultatrapport 2007

Post 21 Spesielle driftsutgifter

I 2007 ble midlene i hovedsak benyttet til kontingent for Norges deltakelse i Intelligent Energy - Europe programmet, samt til medfinansiering av norske deltakere i programmet.

Enova står for den operative oppfølgingen av den norske deltakelsen i programmet. Dette innebærer både veiledning og informasjon til potensielle søkere, og tilbud om forprosjektstøtte og nasjonal medfinansiering til prosjektgjennomføring.

I 2007 har NVE arbeidet med underlaget for forslagene til endringer i energiloven som skal bidra til den nasjonale gjennomføringen av bygningsenergidirektivet. Forslaget ble sendt på høring i juni 2007.

Energifondet

I 2007 ble energiomleggingen finansiert av et påslag på nettariffen på 1 øre/kWh. Virksomheten har derfor ikke hatt en egen post på statsbudsjettet. For å gi et bilde av Enovas virksomhet gjengir departementet i St.prp. nr. 1 de mest sentrale resultatene for virksomheten.

I løpet av 2007 ble det inngått kontrakter som gir et samlet energiresultat på om lag 2,4 TWh/år, jf. tabell 3.5. Resultatet har kommet fram ved å legge sammen de forventede energiresultatene i kontraktene som Enova tegner med de aktørene som er tildelt midler til sine prosjekter (kontraktfestet resultat). Prosjektene som inngår i resultatrapporteringen er derfor ikke nødvendigvis ferdigstilte i løpet av 2007. En betydelig del av prosjektene gjennomføres over flere år. Utbetaling av støttemidler vil derfor også skje over flere år. I gjennomsnitt ble det gitt om lag 40 øre i tilskudd per kilowattime spart eller produsert. Dette tilsvarer en gjennomsnittlig støtte på 2,7 øre/kWh over prosjektenes antatte levetid.

Enovas disponible ramme for 2007 omfattet først og fremst inntektene fra påslaget på nettariffen, men det var også renteinntekter fra Energifondet knyttet til prosjekter som ikke er ferdigstilt og midler som ble frigjort i forbindelse med prosjekter som ble kansellert. Samlet hadde Enova en disponibel ramme på om lag 1 227 mill kroner i 2007 inkludert en tilsagnsfullmakt på 400 mill koner. Om lag 1 122 mill. kroner er disponert i form av vedtak om tilsagn, kjøp av varer og tjenester og øvrige prosjekter. I 2007 er det kansellert prosjekter for om lag 15 mill. kroner. Tabell 3.5 er korrigert for kansellerte prosjekter og viser netto disponering av Energifondet i 2007 på om lag 1 106 mill. kroner. Per 31. desember 2007 var det om lag 2,2 mrd. kroner innestående på Energifondets konto i Norges Bank. Av dette var 93 pst. bundet opp i en portefølje av 1 023 aktive prosjekter som følges opp av Enova.

Tabell 3.5 Aggregerte energiresultat og disponering av Energifondets midler i 2006 og 2007

2006

2007

Område

Mill. kroner

GWh/år

Mill. kroner

GWh/år

Energibruk

287

1 137

374

1 189

Vindkraft

218

260

Varme

326

630

322

751

Bioforedling

4

100

5

163

Annen ny teknologi

10

7

75

7

Kommuneprogrammet

6

Pålagte oppgaver

70

31

Analyse med videre

11

14

Administrasjon

47

61

Sum disponerte midler og resultat

755

1 874

1 106

2 370

Det er gitt tilsagn om støtte for 374 mill. kroner i 2007 til prosjekter innen programområdet Energibruk. Disse prosjektene gir i sum et kontraktsfestet energiresultat på 1 189 GWh/år. Programmet retter seg mot energibruk i bygg, anlegg, næringsvirksomhet og industri.

Enovas varmeprogram retter seg mot aktører både innen varmedistribusjon og varmeproduksjon. Det er gitt tilsagn om støtte for om lag 322 mill. kroner til totalt 69 prosjekter i 2007. Dette gir et kontraktsfestet energiresultat på 751 GWh/år.

Det er gitt 218 mill. kroner i tilsagn om støtte til et vindkraftprosjekt. Dette har en estimert produksjon på 260 GWh/år.

Det er gitt 5 mill. kroner i tilsagn om støtte til fire biobrenselforedlingsprosjekter. Disse har en estimert produksjon på 163 GWh/år.

Enova støttet i 2007 ti prosjekter innen utvikling av ny teknologi. Prosjektene mottok tilsagn på til sammen 75 mill. kroner og de har et estimert energiresultat på 7 GWh/år. Enova har en fellessatsing med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge på området.

I tillegg til å oppnå konkrete resultater i form av energibesparelser eller ny fornybar energiproduksjon er Enova pålagt å drive et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivingstjenester. Hensikten med arbeidet har vært å øke oppmerksomheten om energibruk og energiløsninger og å øke kjennskapen til Enova som aktør i energiomleggingen.

Som et ledd i arbeidet med å utvikle en ny og mer kostnadseffektiv struktur for landsdekkende informasjons- og rådgivningstjeneste har Enova etablert en nasjonal svartjeneste. Denne svartjenesten består av et grønt nummer for å betjene husholdninger, samt en svartjeneste for profesjonelle aktører for å gi råd om Enovas programmer. Svartjenesten har besvart om lag 26 500 henvendelser i 2007. Svartjenesten besvarer også spørsmål i forbindelse med støtteordningen til elektrisitetssparing i husholdningene som forvaltes av Enova og bevilges over kap. 1825, post 70.

Enova SF har i løpet av 2007 utført en rekke analyser og utredninger for å sikre beslutningsgrunnlaget ved utformingen av sine virkemidler.

I 2007 mottok Enova SF 61 mill. kroner fra Energifondet i administrasjonshonorar, inkludert merverdiavgift. Administrasjonshonoraret dekker ordinær drift av Enova SF for forvaltningen av Energifondet. Foretaket hadde et årsoverskudd for 2007 på om lag kr 643 100.

Post 70 Tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger

Enova SF fikk høsten 2006 i oppdrag å forvalte en særskilt tilskuddsordning for å stimulere til strømsparing i husholdningene, jf. St.prp. nr. 82 (2005-2006). Bakgrunnen for ordningen var at mange husholdninger, i lys av kraftsituasjonen, var opptatt av å vurdere andre oppvarmingsalternativer enn strøm. Regjeringen ville benytte denne situasjonen til å gi et løft for modne teknologier med begrenset utbredelse på markedet. Det ble gjennom ordningen gitt støtte til kjøp av pelletskaminer, styringssystemer og varmepumper unntatt luft-til-luft varmepumper. Ordningen ble finansiert gjennom en egen bevilgning i 2006 på 71 mill. kroner. Ved utløpet av 2007 hadde Enova mottatt om lag 22 000 søknader.

Post 71 Tilskudd til energitiltak i kraftkrevende industri

Tilskuddsmidlene til energitiltak i kraftkrevende industri er disponert gjennom Enovas program for energibruk i industri. Totalt er det gitt tilsagn om støtte på 200 mill. kroner gjennom dette programmet. Midlene over post 71 inngår i dette. For 2007 er det er inngått kontrakter med industri med et totalt energiresultat på 814 GWh/år. I 2007 har Enova gjennomført to potensialstudier for å kartlagge energibruk og sparepotensialer i industrien. En studie var rettet mot næringsmiddelindustrien og en var revisjon av en tidligere studie av kraftintensiv industri. Studiene avdekker store lønnsomme potensialer for mer effektiv energibruk.

Post 74 Naturgass

Enova SF inngikk avtale om å dekke kostnader for tjenester av allmenn økonomisk betydning knyttet til realisering av mottaks- og lageranlegg for naturgass. Forpliktelsen i disse avtalene beløper seg til 57 mill. kroner.

De fire anleggene er Gasnors LNG-anlegg i Fredrikstad, Agder Energis LNG-anlegg i Kristiansand, Tjeldbergodden Utviklings gassrørledning på Tjeldbergodden og Saga Fjordbases LNG-anlegg i Florø.

Programkategori 18.30 Teknologi og internasjonalisering

Kap. 1830 Forskning

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

22

Forvaltningsrettet forskning og utvikling, kan overføres

19 333

20 000

22 000

50

Norges forskningsråd

435 500

438 500

569 500

70

Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak, kan overføres

10 335

9 800

10 300

Sum kap. 1830

465 168

468 300

601 800

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 50 Norges forskningsråd økt med 50 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 22 Forvaltningsrettet forskning og utvikling, kan overføres

Bevilgningen på posten dekker forvaltningsrettet forskning og utvikling i regi av NVE. Målet er at forskningsaktivitetene skal støtte direktoratets oppgaver og bidra til å utvikle kunnskap som styrker NVEs forvaltningskompetanse. Aktiviteten inkluderer tekniske, naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige problemstillinger knyttet til energi, vannressurser, hydrologi, miljø og vassdragssikkerhet. For 2009 inkluderer posten også forvaltningsrettet forskning og utvikling innen skredforebygging. NVE deltar i flere av programmene til Norsk forskningsråd og samarbeider med blant annet Energibedriftenes landsforening (EBL), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Enova SF.

Budsjettforslag 2009

Det foreslås bevilget 22 mill. kroner under posten i 2009, en økning på 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen er knyttet til skredforebygging, klimatiltak, energiomlegging og fornybar energi.

For å sikre en forutsigbar, hensiktsmessig og god fremdrift i de flerårige FoU-programmene og kunne utnytte feltsesongen best mulig, er det behov for å kunne inngå kontrakter med utførende institusjoner med varighet ut over budsjettåret. Ved slutten av hvert år vil derfor deler av påfølgende års budsjett være bundet opp i pågående prosjekter. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 10 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Aktiviteter 2009

NVE skal styrke kunnskapen om hele kostnads- og teknologibildet innen produksjon, transport og bruk av energi. Arbeidet med å koble nye klimadata til oversikter over utbygd og planlagt kraftproduksjon, og å bruke modeller til å beregne robustheten av energiproduksjon og energiforbruk under ulike klimascenarier, fortsetter i 2009.

Det er viktig å styrke kunnskapen om effekter av klimaendringer i Norge og Arktis for alle typer vannressurser. Videre skal flomvarslings- og prognosesystemet videreutvikles, blant annet gjennom ny metodikk for dynamisk flomkartlegging. Et operativt system for prognose og oppdatering av status for grunnvann og markvann er under utvikling, for lettere å kunne møte krav til kartlegging og overvåking i tråd med EUs rammedirektiv for vann. NVE skal i 2009 arbeide for å styrke kunnskapen både om skredprosesser, konsekvenser av skred, metoder for å redusere risikoen knyttet til skred, samt håndteringen av skredrisikoen i forvaltningen i forbindelse med oppbyggingen av skredansvaret i NVE. Det vises for øvrig til omtale under punkt 5 i del III.

NVE skal fortsette arbeidet med kartlegging av potensialet for opprustning og utvidelse og effektproduksjon knyttet til vannkraft. NVE skal også arbeide videre med å øke kunnskapen om fordeler og ulemper ved storskala bruk av bioenergi. NVE skal ha god kunnskap om miljø- og samfunnsvirkninger, samt mulige konfliktreduserende tiltak, knyttet til produksjon og overføring av kraft. NVEs FoU-arbeid skal gi forvaltningen bedret grunnlag for kraftbalanseanalyser og grunnlag for å identifisere miljømessige akseptable prosjekter for å dekke kraftetterspørsel. NVE skal også bidra i arbeid med å identifisere egnede områder for eventuell framtidig utbygging av vindkraft til havs.

Det skal gjennomføres FoU-prosjekter som vil gi viktig grunnlag for den økonomiske reguleringen av nettselskapene. Når det gjelder regulering av fjernvarme, vil det bli en mer konkret vurdering av hvordan fjernvarmesektoren bør reguleres.

Resultatrapport 2007

Under programmet for småkraft og programmet for opprustning og utvidelse, har NVE i 2007 støttet finansielt 18 prosjekter knyttet til tekniske, hydrologiske, miljømessige og kompetanserettede problemstillinger. Når det gjelder andre energiteknologier, er det blant annet gjennomført utredninger knyttet til bioenergi som gir ressursforståelse basert på tilvekst, kostnad og miljøforhold. Videre er kartlegging av vindressurser til lands og til havs, som gir verdifull informasjon blant annet til forvaltningsplaner for fylkene, Norskehavet og senere også Nordsjøen, videreført.

Det er gjennomført to prosjekter i tilknytning til økonomisk regulering av nettselskaper.

I faktaprosjektet for fjernvarme er det startet vurderinger av hvordan en eventuell ny regulering av fjernvarmebransjen kan utformes.

Det er gjennomført prosjekter knyttet til forsyningssikkerhet og nettanalyser. I 2007 ble det utført et arbeid vedrørende avanserte målersystemer. Dette arbeidet skal gi grunnlag for spesifisering og forskriftsfesting av funksjonelle krav.

På miljøsiden har arbeidet med fastsetting av vannføring ved ulike typer inngrep i vassdrag fortsatt. NVE videreførte sin støtte til forskning på konflikt mellom vindkraft og fugl. Det er også utviklet lavvannskart for Norge som blant annet er egnet til å beregne grunnlag for kraftproduksjon, og for prosjekter innenfor minstevannføringer.

Mer informasjon kan finnes på www.nve.no.

Post 50 Norges forskningsråd

Det meste av Olje- og energidepartementets bevilgninger til forskning og utvikling innenfor energi- og petroleumssektoren kanaliseres til Norges forskningsråd. Gjennom Forskningsrådet finansieres langsiktig grunnleggende forskning, strategisk forskning og brukerstyrt forskning og teknologiutvikling. Midler går også til demonstrasjonsprosjekter innenfor petroleumssektoren. Fra og med 2009 inkluderer posten også midler til skredforskning som er rammeoverført fra Nærings- og handelsdepartementet.

Gjennom støtte til grunnleggende og brukerstyrt forskning og demonstrasjon av ny teknologi, ønsker departementet å stimulere til økt verdiskaping og konkurransekraft i næringslivet og til positive økonomiske ringvirkninger i samfunnet for øvrig. Støtten skal utløse prosjekter som ellers ikke ville bli gjennomført, og forsterke næringslivets egen satsing på FoU. OEDs midler til FoU og demonstrasjonsprosjekter blir i hovedsak kanalisert til programmene PETROMAKS, RENERGI, Demo 2000 og CLIMIT, jf. egen omtale. I 2009 vil klimaforliket følges opp med en satsing på demonstrasjon av teknologier for ny fornybar energi offshore, i tillegg til satsingen på etablering av forskningssentre for miljøvennlig energi som ble initiert i 2008.

Forskningsinnsatsen skal være robust for endringer i samfunnets behov og rammebetingelser. Med FoU-strategiene OG21 og Energi21 på plass, er det lagt et godt grunnlag for en helhetlig og langsiktig satsing innenfor energi- og petroleumsforskning.

Det overordnede målet for den strategiske forskningen er å styrke institutter og universiteter innenfor fagfeltene petroleum og energi. Valg av innsatsområder gjøres ut fra fremtidige muligheter for norsk næringsliv og kompetansen norske miljøer besitter. Det er hovedsakelig fire typer aktiviteter innenfor strategisk forskning:

  • Strategiske instituttprogrammer(SIP) skal styrke instituttsektoren slik at den kan støtte opp under næringslivets FoU-satsing innenfor energi- og petroleum,

  • strategiske universitetsprogrammer(SUP) skal støtte universitetene med å utvikle fagområder som vil være viktige for energi- og petroleumssektoren,

  • strategisk grunnleggende forskninginngår i de store programmene i Forskningsrådet (RENERGI og PETROMAKS) og

  • annen strategisk forskninggjennomføres i prosjekter utenfor de store programmene i Forskningsrådet (for eksempel i KOSK II).

Bevilgninger til SIP inngår som del av basisbevilgningen for instituttene, slik denne er definert av Kunnskapsdepartementet. Fra og med 2009 innføres et nytt finansieringssystem for forskningsinstituttene. I den nye grunnfinansieringsmodellen får NHD det samlede ansvaret for grunnfinansieringen av de teknisk-industrielle instituttene. Dette omfatter også OEDs energi- og petroleumsrettede SIP-midler. OED kan imidlertid holde tilbake en del av SIP-midlene for å ivareta langsiktig kompetanseheving og kunnskapsoppbygging i instituttene på energi- og petroleumsområdet. I forbindelse med innføringen av det nye finansieringssystemet er det rammeoverført 22,65 mill. kroner til Nærings- og handelsdepartementets budsjett knyttet til energi- og petroleumsrettede SIP-midler.

Tabell 3.6 Fordeling av bevilgning under kap. 1830, post 50 til forskning i regi av Norges forskningsråd

(i 1 000 kr)

Formål

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

Petroleumssektoren:

PETROMAKS og DEMO 2000

210 000

178 000

PETROSAM

10 000

10 000

Strategisk forskning

39 000

22 500

Sum Petroleumssektoren

259 000

210 500

Energi- og vannressurssektoren:

RENERGI

100 000

155 000

Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME)

110 000

CO2-håndtering (CLIMIT)

48 500

68 500

Strategisk forskning

20 000

20 000

Sum Energi- og vannressurssektoren

168 500

353 500

Strategiske fellesfunksjoner, informasjon og internasjonalisering mv.

11 000

5 500

Sum bevilgning til Norges forskningsråd

438 500

569 500

Det foreslås bevilget 569,5 mill. kroner til Norges forskningsråd over OEDs budsjett i 2009, en netto økning på 131 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen henger sammen med økte bevilgninger til forskning og utvikling av fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring, som en oppfølging av klimaforliket. I den forbindelse er det opprettet en ny ordning for støtte til forskningssentre for miljøvennlig energi, i tillegg til at programmene RENERGI og CLIMIT er styrket.

Det foreslås at tilsagnsfullmakten på 33 mill. kroner videreføres for 2009, jf. Forslag til vedtak V.

I tillegg til bevilgningen over OEDs budsjett, vil midler fra avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping, og bevilgninger over andre departementers budsjetter, bli brukt til forskning med relevans for petroleums- og energisektoren.

Det foreslås avsatt totalt 5,5 mill. kroner til strategiske fellesfunksjoner, informasjon og internasjonalisering, herunder deltakelse i og oppfølging av internasjonale forsknings- og teknologisamarbeid/-prosjekter.

Petroleumssektoren

Ressursene på norsk kontinentalsokkel representerer langsiktige muligheter for verdiskaping. Forsknings- og teknologiutvikling er en forutsetning for å realisere dette. OD anslår at to tredjedeler av de utvinnbare ressursene på den norske kontinentalsokkelen ennå ikke er utnyttet. De største utfordringene for petroleumssektoren er knyttet til utvikling av nye, effektive leteteknologier for å finne nye drivverdige felt, samt økt utvinning av eksisterende felt.

Som stor ressurseier har staten et spesielt ansvar for å sørge for tilstrekkelig kompetansebygging, forskning og utvikling innenfor petroleumssektoren.

Regjeringen vil fortsatt satse bevisst på forskning og teknologiutvikling innenfor olje- og gassnæringen. I tråd med klimaforliket vil petroleumsforskningen styrke fokus på klima.

Det er viktig med et best mulig samspill mellom de ulike kompetansemiljøene i olje- og gassnæringen. Samarbeidet rundt den nasjonale strategien for petroleumsforskning, OG21 (Olje og gass i det 21. århundre), er med på å sikre en mest mulig effektiv og målrettet forskningsinnsats, både innenfor offentlig og privat finansiert forskning.

Myndighetenes satsing på petroleumsforskning forvaltes i hovedsak gjennom programmene PETROMAKS, Demo 2000 og PETROSAM. Disse programmene er de viktigste virkemidlene for å følge opp den nasjonale teknologistrategien som er etablert under OG21.

PETROMAKS – Program for maksimal utnyttelse av petroleumsressursene

PETROMAKS (2004-2014) omfatter strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, samt anvendt forskning og teknologiutvikling. PETROMAKS arbeider med utgangspunkt i OG21s teknologistrategi. Programmets mål er optimal utnyttelse av petroleumsressursene og økt verdiskaping for samfunnet gjennom styrket kunnskapsutvikling, næringsutvikling og internasjonal konkurransekraft.

PETROMAKS henvender seg til norske bedrifter og forskningsinstitusjoner som kan bidra til videreutvikling av petroleumsnæringen. Der det er relevant, ses aktivitetene i sammenheng med internasjonale forskningsaktiviteter.

Petroleumsektoren vil ha et betydelig rekrutteringsbehov i fremtiden. PETROMAKS finansierer, gjennom deltakelse i konkrete forskningsprosjekter, forskningsrettet utdannelse både av hovedfags- og doktorgradskandidater, i tillegg til kandidater på postdoktornivå. Også utenlandske stipendiater kan delta i noen av prosjektene.

PETROMAKS kan finansiere forskning på arktiske problemstillinger som er relevante for petroleumsvirksomheten. De fleste problemstillingene som er relevante for nordområdene er også relevante for andre områder på norsk kontinentalsokkel. Unntaket er problemstillinger knyttet til ekstremt klima, håndtering av is, ising på installasjoner og transport over svært lange avstander.

Demo 2000 – Prosjektrettet teknologiutvikling

Demo 2000 er et program som skal bidra til å kommersialisere ny petroleumsteknologi gjennom støtte til pilot- og demonstrasjonsprosjekter. En viktig forutsetning for å oppnå økt utvinning av olje og gass, mer miljøvennlig produksjon, samt reduserte lete- og utvinningskostnader, er at industrien tar i bruk ny teknologi slik at man får testet ut nye løsninger. Erfaringsmessig har dette vist seg å være en utfordring, fordi uttesting av ny teknologi er forbundet med høye kostnader og høy risiko. Industrien kvier seg for å investere i kapitalkrevende prosjekter der teknologien ikke er tilstrekkelig utprøvd. Offentlig støtte gjennom Demo 2000 vil kunne være med å utløse slike prosjekter.

Demo 2000 skal også støtte prosjekter for et globalt marked. Demo 2000 har internasjonalt samarbeid med Deepstar i USA og PROCAP 3000 (Petrobras) i Brasil. Sammen med INTSOK, leverandørbedrifter og oljeselskaper, arbeider Demo 2000 for å identifisere muligheter for feltutprøving og pilotering internasjonalt.

Demo 2000-programmet har også som målsetting å bidra til utvikling og utprøving av petroleumsteknologi som er spesielt relevant for arktiske forhold.

PETROSAM – Program for samfunnsvitenskapelig petroleumsforskning

PETROSAM (2007-2011) skal gjennom innsikt og kompetanse om samfunnsmessige forhold gi grunnlag for strategi- og politikkutforming hos norske myndigheter og næringsliv innenfor petroleumssektoren. Gjennom programmet skal det bygges opp stabile og kompetente forskningsmiljøer som kan hevde seg internasjonalt.

Tilgang på ny kunnskap om forhold som påvirker utviklingen av petroleumsvirksomheten er viktig. Konkrete tema for programmet er således forvaltning av norske olje- og gassressurser, internasjonale utviklingstrekk, verdien av de norske petroleumsressursene og utviklingen i sentrale petroleumsprovinser.

Havet og kysten (PROOFNY)

Det tidligere programmet PROOF ble fra 2006 organisert under Fiskeri- og kystdepartementets program Havet og kysten (2006-2015) som et eget delprogram – «Langtidsvirkninger av utslipp til sjø fra petroleumsvirksomheten» (PROOFNY). Programmet har som hovedmål å fremme nyskapende forskning av høy internasjonal kvalitet om det marine miljø. Programmet skal bedre beslutningsgrunnlaget for myndighetene ved samordning av virksomheten med annen bruk og vern av havmiljøet. Et viktig delmål er å sikre rekruttering og kompetanseutvikling på feltet i relevante norske forskningsmiljøer.

Strategisk petroleumsforskning

De strategiske forskningsmidlene på petroleumsområdet går i all hovedsak til strategiske institutt- og universitetsprogrammer (SIP/SUP). Det er et mål at midlene skal bidra til kompetanseoppbygging på områder som er knyttet til reservoarkarakterisering og reservoarstyring, samt til utvikling av teknologi for optimal leting/prospektidentifisering. Dette inkluderer utdanning av forskere i norske universiteter og institutter.

Videre gis det støtte til sjøfuglprogrammet SEAPOP i regi av Norsk Polarinstitutt og Norsk Institutt for naturforskning.

Energi- og vannressurssektoren

Bevilgningen til energiforskning skal bidra til å utløse potensialet som Norges energiressurser og kompetanse gir for fortsatt verdiskaping. Satsingen skal rettes mot omleggingen som finner sted i det norske energisystemet gjennom effektivisering av energiproduksjon, energioverføring og energibruk, økt energitilgang basert på miljøvennlig energi, og høyere systemmessig sikkerhet og fleksibilitet.

Gjennom satsingen på energiforskning skal det:

  • utvikles teknologi og kompetanse som bidrar til en effektiv energiomlegging og et miljøvennlig energisystem i Norge,

  • utvikles nye, konkurransedyktige produkter og tjenester som kan gi grobunn for næringsutvikling og økt verdiskaping i Norge og

  • frembringes kunnskap og analyser som grunnlag for utvikling av myndighetenes og næringslivets langsiktige strategier på energiområdet.

Energiforskningen skal organiseres på en måte som sikrer godt samspill mellom forskningsmiljøer og bedrifter, og skal bidra til at nye løsninger innenfor produksjon og bruk av energi tas i bruk så raskt som mulig.

Som en oppfølging av klimaforliket, er satsingen på forskning og utvikling av fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring økt betydelig. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) skal være en integrert del av denne forskningen.

Energi21: FoU-strategi for energisektoren

Olje- og energidepartementet satt i 2006 i gang et arbeid med å utarbeide en helhetlig strategi for forskning og teknologiutvikling innenfor energisektoren - Energi21. Strategien har som overordnet mål å øke verdiskapingen gjennom satsing på FoU og ny teknologi. Den skal bidra til en samordnet, effektiv og styrket forsknings- og teknologiinnsats innenfor sektoren, der økt engasjement i energinæringen står sentralt. Energi til transport er ikke omfattet av strategien. Strategien er resultat av et nært samarbeid mellom myndighetene, forskningsinstitusjoner og industrien.

Energi21-strategien dekker temaer som er relevant for stasjonær produksjon av energi, transport av energi og bruk av energi. Den dekker hele innovasjonskjeden fra strategisk grunnleggende energiforskning til introduksjon av ny teknologi i markedet. I tillegg inngår relevant samfunnsfaglig forskning. Forskningsrådets RENERGI-program står sentralt i oppfølgingen av strategien, i tillegg til relevante virkemidler under Enova. Den nye sentersatsingen er en direkte oppfølging av Energi21. Energi21 anbefaler en FoU-satsing på følgende områder:

  • Effektivt energibruk i bygninger, husholdninger og industri.

  • Klimavennlig kraft fra vann, vind, sol og biomasse.

  • CO2-nøytral oppvarming fra biomasse og varmepumper.

  • Energisystemer (infrastruktur, overføringsnett).

  • Rammebetingelser for forskning og innovasjon.

Departementet opprettet i juli 2008 et styre for Energi21 som skal videreutvikle og følge opp strategien. Blant annet skal det etableres innsatsgrupper innenfor de prioriterte temaområdene i strategien. Styret består av representanter for energiselskaper, leverandør- og tjenesteindustri, organisasjoner, forsknings- og utdanningsinstitusjoner og myndigheter.

RENERGI – Fremtidens rene energisystem

Tematisk dekker RENERGI-programmet (2004-2013) det meste av den energirelaterte forskningen i Forskningsrådet, med unntak av forskning relatert til CO2-håndtering. Programmet har stor faglig spennvidde og omfatter både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, anvendt forskning og teknologiutvikling, og samfunnsfaglig forskning som underlag for politikkutforming. Det legges vekt på å bygge opp kompetente og robuste FoU-miljøer som kan betjene næringsliv og forvaltning på en god måte og legge grunnlaget for næringsutvikling og innovasjon.

RENERGI skal følge opp prioriteringene i Energi21-strategien. Programmet vil være rettet inn mot prioriterte temaområder som Energi21 trekker frem i sin strategi, men samtidig ivareta den breddesatsingen som Energi21 legger opp til.

Det er viktig at RENERGI samarbeider tett og koordinerer aktiviteten med sentersatsingen som Forskningsrådet har initiert gjennom FME-ordningen – Forskningssentre for miljøvennlig energi.

Demonstrasjon av teknologier for ny fornybar energi offshore

Regjeringen er opptatt av å legge til rette for en langsiktig og målrettet satsing for fornybare energi offshore.

I avtale om klimameldingen, punkt 4.5 heter det:

«Partene er enig i at det opprettes et demonstrasjonsprogram for utvikling og introduksjon av nye fornybare energiteknologier offshore med en ramme på 150 mill. kroner i statsbudsjettet for 2009.»

Departementet har vært i dialog med Enova og Forskningsrådet om hvordan dette punktet i klimaforliket best kan følges opp.

Regjeringen foreslår å følge opp satsing på demonstrasjon av nye teknologier gjennom relevante støtteordinger i Enova og Forskningsrådet. Ved å basere seg på etablerte virkemidler, vil ny notifisering til ESA ikke være nødvendig. Dette sikrer at det blir aktivitet på området i 2009.

Regjeringen er imidlertid opptatt av at det etableres en ordning også ut over 2009. Både Forskningsrådet og Enova vil være sentrale i den videre satsingen. I den nylig fremforhandlede avtalen mellom Olje- og energidepartementet og Enova heter det:

«Fondsmidlene skal også benyttes til å aktivt fremme innovasjonskjeden, gjennom demonstrasjon og introduksjon av ny teknologi for effektive energiløsninger og miljøvennlig energiproduksjon, som bygger opp under målene for energiomleggingen på lang sikt. Det skal for denne virksomheten etableres aktivitetsmål i Enovas årlige plan. Fornybar energiteknologi offshore skal være et prioritert område.»

Langsiktige ordninger er avgjørende for å sikre mer stabile og forutsigbare rammebetingelser for forskning og teknologiutvikling innenfor teknologier for ny fornybar energi offshore. Enkelte år kan det være mange gode prosjekter på dette området, og de kan til dels være svært store. Det kan også være enkelte år uten støtteverdige prosjekter. Støtteordningen må derfor være fleksible og ta høyde for at prosjekttilgangen og utbetalingene kan variere fra år til år. Når man nå baserer oppfølgingen av dette punktet i klimaforliket på etablerte ordninger, ivaretas behovet for fleksibilitet over tid.

OED vil rapportere tilbake til Stortinget om gjennomføringen av demonstrasjonssatsingen.

Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME)

Støtteordningen knyttet til etablering av forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) er ny fra og med 2009. Formålet med FME-ordningen er å etablere forskningssentre med konsentrert og langsiktig forskning på høyt internasjonalt nivå. Et FME skal heve kvaliteten på norsk forskning og fremskaffe anvendbar kunnskap og løsninger innen bestemte temaområder.

Målet er å etablere forskningssentre på prioriterte områder innen energieffektivisering, fornybar energi og CO2-håndtering. Etableringen av forskningssentre er en oppfølging av Energi21. De beste forskningsmiljøene vil gå sammen, geografisk eller virtuelt, om en satsing på teknologi innenfor et bestemt tema. Næringslivet vil være med i sentrene. Slik vil man skape et aktivt samarbeid mellom et innovativt næringsliv og fremstående forskningsmiljøer. Norges forskningsråd håndterer sentersatsingen.

Et forskningssenter for miljøvennlig energi skal:

  • stimulere partnerne til innovasjon innen det aktuelle temaområdet gjennom satsing på langsiktig forskning, og gjøre det attraktivt for bedrifter som arbeider internasjonalt, å forske i Norge.

  • fremme forpliktende samarbeid mellom innovativt næringsliv, forvaltningsorganer og fremstående forskningsmiljøer.

  • fremme brukerorienterte forskningsmiljøer som ligger i front internasjonalt og som knytter til seg sterke internasjonale nettverk.

  • stimulere til forskerutdanning på de ulike temaområdene.

De prioriterte satsingsområdene i Energi21 blir lagt til grunn for valg av forskningssentre. Videre vil utvelgelsen skje på bakgrunn av vitenskaplig kvalitet, relevans og potensial for innovasjon og verdiskaping.

Det er satt av 110 mill. kroner til sentersatsingen i 2009. Mer om forskningssentre for miljøvennlig energi kan finnes på www.forskningsradet.no/energisenter.

Strategisk energiforskning

Under betegnelsen strategisk energiforskning dekkes i første rekke grunnleggende energiforskning i strategiske programmer som gjennomføres utenfor RENERGI-programmet.

Det går midler til strategiske institutt- og universitetsprogrammer (SIP/SUP) innenfor energisektoren. Målet med SIP/SUP er å etablere grunnleggende FoU-kompetanse på energiområdet av høy internasjonal kvalitet i instituttene og universitetene. Relevansvurderingen ved behandling av SIP/SUP-søknader legger til grunn de samme prioriteringer som gjelder for RENERGI.

Programmet KOSK II - Katalyse og organisk syntetisk kjemi II - er etablert for perioden 2007-2012. KOSK II støtter grunnleggende forskning innenfor temaene katalyse og organisk syntetisk kjemi. OED støtter katalysedelen, mens Kunnskapsdepartementet dekker organisk syntetisk kjemi. Programmet har på katalysesiden en særlig innretning mot prosesser for foredling av naturgass til mer verdifulle kjemikalier.

Det gis støtte til forskning og undervisning ved Norsk Institutt for Sjørett ved UiO. Målet er å styrke norsk kompetanse innenfor energirett.

Fra og med 2009 vil OED dekke midler til skredforskning i regi av Norges forskningsråd. Midlene er rammeoverført fra Nærings- og handelsdepartementet og innebærer en videreføring i forhold til 2008.

Det gis prosjektetableringsstøtte rettet mot EUs 7. rammeprogram for forskning, for å stimulere og mobilisere flere norske bedrifter til å engasjere seg som aktive partnere i EU-søknader.

CO2-håndtering – CLIMIT

CLIMIT er et nasjonalt program for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologier for fossilt basert kraftproduksjon med fangst og lagring av CO2. Programmet var tidligere rettet kun mot gasskraft, men vil fra og med 2009 bli utvidet til å gjelde for fossilt basert kraftproduksjon generelt. CLIMIT gjennomføres i samarbeid mellom Forskningsrådet og Gassnova. Programmet finansieres også med midler fra avkastningen fra Fondet for miljøvennlig gassteknologi, jf. kap. 1833, post 50.

Programmet dekker hele kjeden fra langsiktig, kompetanseoppbyggende forskning til prosjekter som demonstrerer CO2-håndteringsteknologier. Innsatsen skal være rettet mot teknologiutvikling, men det legges også vekt på å finne muligheter for fremtidig industrialisering og verdiskaping i norsk industri.

Prosjektporteføljen vil i særlig grad være innrettet mot teknologiløsninger for fangst av CO2på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Videre prioriteres utvikling av kunnskap og løsninger for sikker og pålitelig lagring av CO2 i geologiske formasjoner. Se kap. 1833, post 50, for nærmere omtale.

Resultatrapport 2007

Petroleumssektoren

PETROMAKS

PETROMAKS-porteføljen omfattet forskerprosjekter, kompetanseprosjekter, innovasjonsprosjekter og forprosjekter. Programmet har fulgt OG21s prioriteringer og dekker samtlige teknologiske temaområder strategien har pekt ut. Om lag halvparten av prosjektene i 2007 fokuserte på problemstillinger relatert til letemetoder og reservoartiltak for økt utvinning.

2007 var fjerde virkeår for PETROMAKS. Mange av prosjektene i porteføljen har gitt synlige og viktige resultater både med hensyn til grunnleggende innsikt og praktiske løsninger. Programmet finansierte ti prosjekter med direkte fokus på nordområdene. Miljøteknologi har fått økt oppmerksomhet i programmet, og utlysningene i 2007 resulterte i flere miljøprosjekter med oppstart tidlig i 2008.

Programmet hadde i 2007 en bred internasjonal deltakelse i prosjektporteføljen. Russland og USA er de viktigste internasjonale samarbeidslandene. Rundt 60 prosjekter i porteføljen har amerikansk partner og ni prosjekter har russisk partner.

Kvantifiserbare resultater for 2007:

  • Antall prosjekter: 158, hvorav 29 nye

  • Antall doktorgradsstipendiater: 194, hvorav 33 pst. kvinner

  • Antall postdoktorstipendiater: 72, hvorav 28 pst. kvinner

  • Avlagte doktorgrader: 13

  • Antall deltakende bedrifter: 160

  • Antall patenter: 9

  • Antall metoder/modeller/prototyper: 86

Boks 3.1 Prosjekteksempel PETROMAKS

Development of Seabed Drilling Rig:Målet med prosjektet er å utvikle en borerigg som er helautomatisert, lukket og plassert på havbunnen. Resultatet vil ha både positive økonomiske og miljømessige konsekvenser. I tillegg vil den være meget anvendelig i nordområdene hvor is og vanskelig vær kan skape økt risiko for utslipp og ulykker. Riggen vil arbeide uten utslipp av borevæske eller kaks, noe som er en betingelse ved operasjoner i Arktis.

Programmets hjemmeside er www.forskningsradet.no/petromaks.

Demo 2000

Demo 2000-programmet har siden oppstart i 1999 støttet 166 prosjekter. Programmet følger OG21s prioriteringer, og i 2007 ble det lyst ut midler innenfor alle OG21s teknologiområder, dvs. innenfor undergrunnsteknologi, boring og brønn, prosessering på havbunnen eller i brønn, dypt vann, gassutnyttelse, arktisk teknologi og integrerte operasjoner. Samtlige prosjekter avsluttet i 2007 har ført frem til vellykket pilot og noen av dem til demonstrasjon i full skala.

Kvantifiserbare resultater for 2007:

  • Antall prosjekter: 61, hvorav 18 nye

  • Antall deltakende bedrifter: 59

  • Antall patenter: 2

  • Antall metoder/modeller: 16

Programmets hjemmeside er www.forskningsradet.no/demo2000.

Boks 3.2 Prosjekteksempel Demo 2000

Det er med støtte fra Demo 2000 utviklet en flerfasemåler som har svært stor nøyaktighet. Instrumentet gjør så det dannes et tredimensjonalt bilde av væskestrømmen gjennom røret. På den måten er det mulig å si hvor mye gass, vann og olje som til enhver tid strømmer igjennom røret uten å måtte skille de ulike komponentene. Instrumentet er testet ut på Gullfaks med stor suksess og flere oljeselskaper har tatt instrumentet i bruk.

PETROSAM

Programmet var i 2007 i en oppstartsfase. Programstyret har arbeidet med programplan og første utlysning. Programmets midler ble besluttet konsentrert til noen få prosjekter. PETROSAM fattet to bevilgningsvedtak i 2007 med prosjektstart i 2008. Det ene prosjektet skal fokusere på utviklingen i energisektoren i Russland og rundt det Kaspiske hav med blikk på implikasjoner for Norge og norske aktører, mens det andre prosjektet skal se på petroleumsøkonomi, herunder bedrifters adferd og avgjørelser innen petroleumsindustrien.

Programmets hjemmeside er www.forskningsradet.no/petrosam.

Havet og Kysten (PROOFNY)

I 2007 støttet programmet Havet og Kysten til sammen 111 prosjekter. Av disse var 21 PROOFNY-prosjekter. PROOFNY-programmets hovedmål er å øke kunnskapene om langtidsvirkningene av utslipp til sjø fra petroleumsvirksomheten. De 21 prosjektene fordeler seg på alle av programmets undertemaer: Effekter i vannsøylen, spesielle forskningsoppgaver i Arktis, kobling mellom forskning og overvåkning, langtidseffekter av akutte utslipp og pågående utslipp av borekaks. Blant annet har degradering/forvitring av olje i is og sjøvann og langtidseffekter av utslipp i kaldt vann vært særlig i fokus.

Kvantifiserbare resultater for 2007:

  • Antall prosjekter: 26, hvorav 5 nye

  • Antall doktorgradsstipendiater: 10, hvorav 5 kvinner

  • Antall postdoktorstipendiat: 3, hvorav 1 kvinne

  • Avlagte doktorgrader: 0

Programmets hjemmeside www.forskningsradet.no/havkyst.

Strategisk petroleumsforskning

I 2007 bevilget OED 35 mill. kroner til strategiske institutt- og universitetsprogram (SIP/SUP), 2,6 mill. kroner til det internasjonale forskningsprogrammet EUROMARGINS og 1,4 mill. kroner til IODP-kontingent (Integrated Ocean Drilling Program). Det ble innvilget to nye SIPer og ingen ny SUP i 2007. To SIPer ble avsluttet og har avgitt sluttrapport. Ingen av SUPene ble avsluttet.

EUROMARGINS ble etablert for å få en bedre forståelse av dannelsesmåten for passive kontinentalsokkelmarginer i Europa. Dette er blant annet viktig for kartleggingen av petroleumsressursene. Programmet ble avsluttet i 2007 og en rapport vil publiseres i løpet av 2008.

Energi- og vannressurssektoren

Energi21: FoU-strategi for energisektoren

Departementet startet i 2006 opp arbeidet med å etablere en helhetlig strategi for forskning og teknologiutvikling innenfor energisektoren, senere kalt Energi21. I februar 2007 ble det opprettet en strategigruppe ledet av næringen, som besto av representanter fra energiselskaper, leverandørindustrien, forskningsmiljøene og myndighetene. Strategigruppen hadde som oppgave å komme opp med en bred og samlende FoU-strategi med tilhørende innsatsområde innen utgangen av januar 2008.

Det har vært viktig for Energi21 å sikre at alle aktørene i bransjen har hatt mulighet til å bli inkludert. Prosessen ble derfor organisert med dette som mål. Det ble arrangert en rekke dialogmøter, samtidig som det ble åpnet for innspill via Energi21s hjemmeside. Innspillene resulterte i etablering av seks innsatsgrupper som utarbeidet en strategi for hvert sitt område. Innsatsgruppene var fornybar kraft, fornybar varme, varmekraft, energibruk, fremtidens energisystem og innovasjon i energisektoren.

Basert på innsatsgruppenes strategier ble et første utkast av rapporten lagt ut på åpen høring. Omkring 60 høringsuttalelser kom inn. Basert på disse og andre innspill utarbeidet strategigruppen et endelig forslag til strategi. Forslaget ble overrakt olje- og energiministeren 5. februar 2008.

Energi21 sin hjemmeside er www.energi21.no.

RENERGI – Fremtidens rene energisystem

Prosjekter finansiert gjennom RENERGI i 2007 har omfattet hele verdikjeden fra produksjon av elektrisitet og varme til sluttbruk. Særlig stor oppmerksomhet har det i 2007 vært på fornybare energikilder, inkludert vannkraft.

Programadministrasjonen og programstyret har bidratt til etablering og gjennomføring av Energi21-prosessen. RENERGIs portefølje omfatter allerede mange prosjekter som er relevante for prioriteringene i Energi21, både innenfor offshore vindkraft, bioenergi, solceller, kabelteknologi og utvikling av politikk, virkemidler og marked.

RENERGI sluttførte i 2007 foresight-analyser på solceller, offshore vindenergi, bioenergi og biodrivstoff. Disse har vært viktige for porteføljestyringen i programmet.

Med støtte fra RENERGI, er norske forskningsmiljøers samarbeid med utenlandske miljøer og deltakelse i internasjonale prosjekter styrket.

Kvantifiserbare resultater i 2007:

  • Antall prosjekter: 184, hvorav 52 nye

  • Antall doktorgradsstipendiater: 72, hvorav 25 kvinner

  • Antall postdoktorstipendiater: 19, hvorav 5 kvinner

  • Antall avlagte doktorgrader, 11, hvorav 2 kvinner

  • Antall norske deltakende bedrifter: 135, herav 78 SMB

  • Antall nye patenter: 6

  • Antall nye bedrifter: 2

  • Antall nye produkter/prosesser: 23

  • Antall nye metoder/modeller/prototyper: 49

RENERGI-programmets hjemmeside er www.forskningsradet.no/renergi.

Boks 3.3 Prosjekteksempler RENERGI

Gjennom et treårig utviklingsprosjekt støttet av RENERGI er det utviklet en metallurgisk prosess til produksjon av silisium som reduserer bruk av elektrisitet vesentlig. Dette vil bidra til å gjøre produksjon av solceller enda mer miljøvennlig.

I et annet prosjekt er det blitt utviklet et helt nytt overvåkingssystem som kan bedre sikkerheten i hovednettet for elektrisitet vesentlig. Operatøren har nå fått et mye bedre overblikk over stabiliteten i nettet enn tidligere. Dette gir også muligheten til å gripe inn ved større landsomfattende systemfeil, slik at større utfall forhindres.

Strategisk energiforskning

Det ble i 2007 bevilget 20,7 mill. kroner til strategisk energiforskning utenom RENERGI-programmet, hvorav 10 mill. kroner gikk til SIP/SUP, 5,5 mill. kroner til KOSK, 1,5 mill. kroner til Nordisk institutt for sjørett og 3,7 mill. kroner til prosjektetableringsstøtte til EU- og EUREKA-prosjekter.

Det ble ikke innvilget nye SIP/SUP i 2007. Ingen SIP eller SUP ble avsluttet.

KOSK II – Katalyse og organisk syntetisk kjemi – samfinansieres av KD og OED. OEDs midler går til katalysedelen av programmet. Programmet har totalt 25 prosjekter igangsatt, hvorav 14 nye i 2007. Det ble i 2007 bevilget midler til fem doktorgradsstipendiater, hvorav to kvinner, og sju postdoktorsstipendiater, hvorav en kvinne. Programmets hjemmeside er www.forskningsradet.no/kosk.

CO2-håndtering (CLIMIT)

CLIMIT-programmets prosjektportefølje dekker de fleste viktige temaer innenfor CO2-håndtering. Porteføljen er preget av relativt få og store aktører. Det har vært en økning i aktiviteten fra flere forskningsinstitusjoner, mens det fortsatt er få bedrifter som engasjerer seg.

Kvantifiserbare resultater i 2007:

  • Antall prosjekter: 46, hvorav 15 nye

  • Antall doktorgradsstipendiater: 16,3 årsverk, hvorav 4,5 kvinner

  • Antall postdoktorstipendiater: 4,3 årsverk, hvorav 0 kvinner

  • Avlagte doktorgrader: 1, hvorav 0 kvinner

  • Antall patenter: 3

  • Antall nye produkter/prosesser: 5

  • Antall nye metoder/ modeller/ prototyper: 7

CLIMIT-programmets hjemmeside er www.forskningsradet.no/climit.

Boks 3.4 Prosjekteksempel CLIMIT (FoU)

Kontroll av CO2-lagre: En av de største utfordringene for CCS er å sikre at CO2 som lagres ikke vil slippe ut i løpet av flere tusen år. Da må det etableres klart definerte metoder og oppfølgingssystemer for å verifisere at CO2-lagringen er sikker. DNV har et prosjekt med støtte fra CLIMIT for å utvikle slike metoder. I den forbindelse har DNV deltatt i to regionale programmer i USA, der CO2- lagring skal gjennomføres i store prosjekter. De erfaringer og metoder som etableres i USA kan benyttes de fleste andre steder i verden. Basert på prosjektet kan DNV bli etablert som en sentral leverandør av slike metoder og tjenester.

Post 70 Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

Nordisk energiforskning

6 991

7 000

8 000

IEA-prosjekter

2 834

2 200

1 700

Det internasjonale energiforum

509

600

600

Sum post 70

10 335

9 800

10 300

Deltakelse i internasjonalt FoU-samarbeid på energiområdet har høy prioritet, og er et viktig supplement til den nasjonale forskningen. Samarbeid på tvers av landegrenser er avgjørende, ikke bare for å kunne holde et høyt faglig nivå i norske forskningsmiljøer, men også for å etablere kontakter og allianser med andre land. Internasjonale prosjekter er kompetanseoppbyggende og gir faglig og økonomisk drahjelp til å løse sentrale forskningsoppgaver. Samtidig er internasjonalt samarbeid et utstillingsvindu for norske teknologi- og kunnskapsleverandører.

Norge deltar i første rekke i forskningssamarbeid innenfor den europeiske union (EU), det internasjonale energibyrået (IEA) og på nordisk nivå. Norge deltar også i bilateralt forskningssamarbeid, i første rekke med USA og Russland, og i multinasjonale samarbeidsfora som Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF) og International Partnership for the Hydrogen Economy (IPHE).

Over OEDs budsjett for 2009 dekkes støtte til Nordisk energiforskning, IEAs informasjonsprogram ETDE og Det internasjonale energiforum.

Budsjettforslag 2009

Det foreslås bevilget totalt 10,3 mill. kroner til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak i 2009, en økning på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Nordisk Energiforskning

Nordisk Energiforskning er en institusjon under Nordisk Ministerråd. Institusjonens formål er å fremme og videreføre det nordiske samarbeidet på energiforskningsområdet. Den skal bidra til en felles strategi for forskning og utvikling på de deler av energiområdet som er av felles nordisk interesse. Det er utarbeidet en strategi og en handlingsplan for virksomhetsperioden 2007-2010. Hovedaktivitetene skal være å:

  • bidra til kompetanse- og kunnskapsbygging,

  • øke innovasjon og næringsutvikling i Norden,

  • understøtte nordiske energimyndigheter i politikkutformingen og

  • bidra til internasjonal nettverksbygging.

Nordisk Energiforskning støtter grunnleggende forskning innefor fem tematiske satsingsområder: integrasjon av energimarkedet, fornybar energi, energieffektivitet, hydrogensamfunnet og konsekvenser av klimaendringer på energiområdet. Gjennom nordiske forskernettverk og stipender og lønnsbidrag til forskere og forskerstudenter skal grunnkompetansen ved universiteter, høgskoler og andre forskningsinstitusjoner i Norden styrkes.

Nordisk Energiforskning samfinansieres av de nordiske landene med om lag 30 mill. kroner i 2009 etter en fastsatt fordelingsnøkkel kalkulert ut fra landenes BNP. Det foreslås avsatt 8 mill. kroner over budsjettet for 2009 til å dekke den norske kontingenten.

Nordisk Energiforsknings hjemmeside er www.nordicenergy.net.

IEA-prosjekter

Norge deltar i IEAs flernasjonale informasjonsprogram Energy Technology Data Exchange (ETDE). Programmet er konsentrert omkring oppbygging og drift av en felles, internasjonal energidatabase (ETDEWEB) for innsamling og utveksling av energirelatert informasjon. Enova SF er norsk kontraktspart i avtalen og er ansvarlig for å følge opp og finansiere arbeidet knyttet til vedlikehold og drift av ETDE-databasen fra norsk side. Databasen er tilgjengelig via Internett. Markedsføring av databasen og den potensielle nytte norske brukere kan ha av ETDE vil fortsatt være viktig i tiden fremover. Det foreslås avsatt 1,7 mill. kroner til ETDE-arbeidet i 2009.

Det internasjonale energiforum

Det internasjonale energiforum (IEF) er en plattform for dialog mellom petroleumsprodusenter og -konsumenter. Formålet er utveksling av informasjon og synspunkter i en åpen prosess. Hvert annet år arrangeres det ministermøte hvor man diskuterer spørsmål og utfordringer av felles interesse. Produsent-konsument-dialogen er unik i den forstand at det er eneste globale forum for energiministere.

Alle de store energinasjonene deltar nå på IEF-samlingene. Sekretariatets virksomhet finansieres gjennom bidrag fra deltakerlandene som beregnes ut fra landenes andel av total produksjon og forbruk av olje og gass. Norges bidrag til IEF-sekretariatet i 2009 er beregnet til 0,9 mill. kroner, hvorav to tredjedeler dekkes over OEDs budsjett, mens en tredjedel dekkes over Utenriksdepartementets budsjett.

Resultatrapport 2007

2007 var første året av Nordisk Energiforskning sin strategi og handlingsplanen for 2007-2010. 16 store forsknings- og innovasjonsprosjekter startet opp. Prosjektene fordeler seg på de tematiske satsingsområdene som er fremhevet i strategien. Over 100 industrielle partnere og 23 internasjonale nettverk (fem nordiske, ni EU, og ni globale) samarbeider om prosjektene. I 2007 var det fire doktorgradskandidater som fullførte graden sin. Av de til sammen om lag 600 prosjektdeltakerne innenfor de ulike fagområdene, var om lag 150 fra Norge. 50 pst. av prosjektlederne og 30 pst. av prosjektenes styringsgruppemedlemmer er norske.

Innenfor IEAs informasjonsprogram Energy Technology Data Exchange (ETDE) har det i 2007 kontinuerlig blitt registrert relevant energilitteratur fra norske prosjekter og fagmiljøer i ETDE-databasen. Det er i 2007 registrert 507 nye dokumenter og 100 nye brukere i Norge.

Aktivitene i Det internasjonale energiforum (IEF) i 2007 var i stor grad innrettet mot forberedelsene av det 11. ministermøtet som ble avholdt i Roma i april 2008. På Roma-møtet var det over 70 land og den norske delegasjonen ble ledet av olje- og energiministeren.

Kap. 1832 Internasjonalisering

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

70

Internasjonalisering, kan overføres

20 850

22 350

22 350

Sum kap. 1832

20 850

22 350

22 350

Post 70 Internasjonalisering, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

INTSOK

15 350

16 000

17 000

Petrad

4 000

4 000

2 000

Prosjektmidler

1 500

2 350

3 350

Sum post 70

20 850

22 350

22 350

Det foreslås bevilget 22,35 mill. kroner til formålet i 2009, en videreføring av saldert budsjett 2008. Petrads aktivitetsnivå økes, men med en større andel av finansieringen gjennom Olje for utviklingsinitiativet og et redusert tilskudd over OEDs budsjett.

I 2009 vil OED videreføre samarbeidet om initiativet Olje for utvikling som med Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og Miljøverndepartementet. Olje for Utvikling er en felles satsing på bistand til utviklingsland når det gjelder petroleumsforvaltning og godt styresett. Arbeidet koordineres av Norad og både INTSOK og Petrad deltar i arbeidet.

OED vil fortsette å støtte opp om næringsutvikling i Nordområdene hvor et viktig delmål er å fremme norske næringsinteresser i Russland. OED vil også samarbeide med UD/NORAD i forbindelse med den økte satsingen på kraftsektoren innenfor bistanden. NVE og International Centre for Hydropower er også aktører som bidrar med viktig kompetanse.

INTSOK

INTSOK er en stiftelse som ble etablert av myndigheter og industri i 1997. Antall medlemsbedrifter har vokst til 175. Inkludert datterselskap er medlemstallet i dag om lag 200.

INTSOKs mål er å styrke det langsiktige grunnlaget for verdiskaping og sysselsetting i norsk petroleumsindustri gjennom fokusert internasjonal virksomhet. Utgangspunktet er den kompetanse som norsk petroleumsindustri har bygget opp på norsk kontinentalsokkel, så vel som internasjonalt

INTSOK skal bidra til internasjonalisering av norsk petroleumsindustri ved å markedsføre og tilrettelegge for oljeselskaper og leverandører i utvalgte markeder. INTSOK arrangerer møteplasser for industrien som; nettverksmøter, konferanser, seminarer, presentasjoner for nøkkelkunder, samt delegasjonsreiser. Et annet viktig virkemiddel er bruk av lokale rådgivere. Særlig mindre bedrifter uten lokal representasjon og nykommere i markedene har god nytte av INTSOKs lokale rådgivere.

Tabell 3.7 Finansiering av INTSOK

Betegnelse

Regnskap 2007

Budsjett 2008

Budsjett 2009

Medlemsavgifter

11 587 500

11 800 000

14 000 000

Tilskudd fra OED

15 350 000

16 000 000

17 000 000

Finansinntekter

936 634

300 000

1 000 000

Prosjektmidler fra UD/NORAD

1 325 000

Prosjektmidler fra OED

1 000 000

1 000 000

1 000 000

Sum inntekter

30 469 134

29 100 000

33 000 000

Prosjekt- og personalkostnader dekket av industrien

5 975 843

8 200 000

8 000 000

Sum

36 444 977

37 300 000

41 000 000

Resultatmål 2009

Følgende tiltak planlegges videreført i 2009 hvorav markedsføring og tilrettelegging for SMB (små og mellomstore bedrifter) som vil satse i Russland vil ha prioritet:

Mobilisering for Shtokman

Aktiviteten tar utgangspunkt i resultatet fra INTSOK prosjektet «Partnerskap mellom norsk og russisk industri, Fase 2». Målet er å styrke markedsføring og etablering av norske SMBer i det russiske markedet. Gjennom INTSOK er det mobilisert 40-50 bedrifter som er aktive i det russiske markedet.

INTSOK har i samarbeid med norske og russiske institusjoner og bedrifter etablert en webside som gir informasjon om INTSOK-partnere samt 250 russiske bedrifter.

Fase 3 av prosjektet vil inkludere:

  • rådgivning til bedrifter som ønsker å posisjonere seg mot Shtokmanprosjektet og bistå bedriftene med å utarbeide egen strategi samt følge opp strategiarbeidet i bedriftene,

  • arbeidsverksteder for inngåelse av partnerskap mellom norske og russiske bedrifter og

  • vedlikehold av bedriftsinformasjon.

Inngangsstrategier for SMB i prioriterte markeder

Økningen i små- og mellomstore bedrifter som partnere i INTSOK har styrket behovet for faglig støtte og oppfølging til utvikling av robuste forretningsplaner og inngangsstrategier i prioriterte markeder. De regionalansvarlige i INTSOK vil lede prosjektene. Det forutsettes at bedriftene selv betaler en egenandel for å delta i prosjektet.

Houston og den amerikanske Mexico-gulfen er fortsatt den viktigste regionen for internasjonal oljevirksomhet. Mer enn 100 norske bedrifter er etablert i Houston og om lag 5 000 nordmenn er bosatt der.

For å forberede og bistå bedrifter i å etablere seg i området tilbyr INTSOK introduksjonsprogram for små og mellomstore bedrifter. Formålet med programmet er å sikre at bedriftene blir godt forberedt, slik at de får en effektiv inntreden i markedet. Fase 3 av prosjektet er igangsatt og vil bli avsluttet i 2009.

INTSOK vil også kartlegge interessen for å etablere et tilsvarende program mot Malaysia.

Markedsinformasjon

INTSOK vil regelmessige informere partnerne om markedsutviklingen i våre hovedmarkeder og markeder under utvikling blant annet gjennom «INTSOK Annual Market Report».

Kundemøter og arbeidsverksteder

INTSOK vil fortsette å gjennomføre arbeidsverksteder og seminarer mot de viktigste nøkkelkunder for INTSOKs partnere, herunder nasjonale og internasjonale oljeselskaper og hovedkontraktører.

Olje- og gassrådgivere i utlandet

INTSOK har etablert «Oil and Gas Advisors» i Moskva og Beijing i 100 pst. stillinger i henhold til avtale med Innovasjon Norge. I tillegg har INTSOK lokale rådgivere på deltid i Angola, Australia, Brasil, Canada (New Foundland), Houston, Mexico og Nigeria som representerer INTSOK i markedet.

Læring i nettverk

INTSOK er en nettverksorganisasjon som gjennomfører geografiske nettverksmøter hvor partnerne kan lære av hverandres erfaringer i ofte meget krevende markeder som for eksempel Angola, Brasil Nigeria, Malaysia, Mexico og Russland.

Partnerstøtte i Norge

INTSOK driver et betydelig individuelt tilpasset rådgivningsarbeid overfor partnerne i Norge. I tillegg legger samarbeidsavtalen mellom INTSOK og Innovasjon Norge opp til å få til et best mulig samspill mellom organisasjonene slik at virkemidlene til Innovasjon Norge i økende grad kan tilrettelegges for SMB innenfor olje- og gassklyngen. Det legges opp til et nærmere samarbeid med de etablerte sentra for ekspertise i regi av Innovasjon Norge.

Opplæring og kompetansebygging

INTSOK er en kompetanseorganisasjon som utvikler og gjennomfører opplæringsprogrammer mot industriorganisasjoner og bedrifter i utviklingsland i første omgang med fokus på Angola, Nigeria og Kasakhstan. INTSOK vil ta initiativ overfor Olje for Utvikling (OfU) slik at INTSOKs kompetanse og erfaring kan bli tilført dette programmet.

Resultatrapport 2007

INTSOK har også i 2007 organisert delegasjonsreiser og seminarer til prioriterte markeder, noe som har økt mulighetene for å synliggjøre norske produkter, teknologi og kompetanse.

INTSOK gjennomførte i 2007 sine årlige International Oil and Gas Business Days i Oslo med fokus på globale markedsutsikter fremover.

INTSOK videreførte sin satsing på Russland, herunder tilrettelegging for partnerskap mellom norsk og russisk leverandørindustri, særlig i Barentsregionen. INTSOKs partnerskapsprogram i Russland har blitt et viktig verktøy for bedrifter som ønsker å etablere seg i Russland. INTSOK er således en viktig bidragsyter når det gjelder nordområdene.

Et inkubatorkontor ble etablert i Rio de Janeiro i samarbeid med Innovasjon Norge. INTSOK har videreført arbeidet for å øke sine medlemsbedrifters bevissthet og kunnskap om korrupsjon. INTSOK inngikk i 2007 et samarbeid med et advokatfirma som blant annet spesialiserer seg på forretningsintegritet og etisk rådgivning. Advokatfirmaet vil kunne gi råd til medlemsbedriftene.

Petrad

Stiftelsen Petrad er et organ for kompetanseoppbygging når det gjelder petroleumsforvaltning og -administrasjon med fokus på myndigheter og nasjonale oljeselskaper i Afrika, Asia, Latin-Amerika og det tidligere Sovjetunionen. Petrad inngår således som en viktig del av norsk bistandsarbeid.

I sin opplæringsvirksomhet benytter Petrad forelesere fra norsk petroleumsindustri og forvaltning, og trekker på den måten med og profilerer norsk industrikompetanse. I tillegg til bistandsperspektivet er intensjonen at Petrad skal bidra til internasjonalisering gjennom nøytral profilering av norsk petroleumsindustri og kompetanse.

Petrad har en sentral rolle når det gjelder opplæringstiltak innenfor Olje for Utvikling (OfU) og har derfor økt sitt aktivitetsnivå. Aktivitetene omfatter kartlegging av opplæringsbehov, besøksutveksling, seminarer, tilpassede kurs og institusjonsbygging.

Tabell 3.8 Finansiering av Petrad

Betegnelse

Regnskap 2007

Budsjett 2008

Budsjett 2009

Kursavgifter og andre inntekter

6 764 373

10 000 000

10 000 000

Tilskudd NORAD/Olje for utvikling

24 480 277

33 000 000

35 000 000

Tilskudd fra OED

2 964 619

4 000 000

2 000 000

Sum inntekter

34 209 269

47 000 000

47 000 000

Resultatmål 2009

Petrad har styrket sin faglige stab for å ivareta det økte omfanget av oppgaver i forbindelse med OfU. Petrad vil fortsette å utvikle kortere seminarer og kurs av en til fire ukers varighet innen spesialiserte temaer som finner sted i samarbeidslandene til OfU. Problemstillinger knyttet til godt styresett, miljøforvaltning, etikk og korrupsjon samt inntektsforvaltning vil få økt oppmerksomhet. Petrad vil også videreføre sine åtte ukers kurs i Norge og sin seminarvirksomhet i utvalgte land, blant annet i samarbeid med INTSOK der dette er relevant. I tillegg forventes blant annet videreføring av samarbeidet med Irak med spesialiserte kurs.

Petrad vil også gjennom sin aktivitet «Functional Capacity and Training Needs Assessment» fortsette å kartlegge institusjoners funksjonalitet, de ansattes kunnskapsnivå og opplæringsbehov hos myndigheter og nasjonale oljeselskaper og anbefale tiltak for å dekke behovet for kompetanseutvikling.

Det arbeides med styrking av samarbeidet med norske og utenlandske undervisningsinstitusjoner innen petroleumsfag.

Resultatrapport 2007

I 2007 ble det blant annet arrangert to åtte-ukers kurs i Stavanger med 45 deltakere fra 33 land, et elleve-ukers kurs for det irakiske oljedepartementet med 18 deltakere, samt 26 seminarer i utlandet med 1 093 deltakere fra 20 land. I tillegg har Petrad drevet tolv rådgivende aktiviteter/prosjekter i ni land. Petrad har et godt samarbeid med INTSOK når det gjelder kurs- og seminarvirksomhet i land av interesse for norsk petroleumsvirksomhet.

En del nye aktiviteter ble startet i 2007 og omfatter blant annet:

  • Start på gjennomføringen av program for å styrke Ministry of Oil i Irak innen kontraktsforhandlinger for å sikre en god nasjonal ressursforvaltning. 18 deltakere gjennomførte 11-ukersprogrammet, og 14 av dem jobber nå i kontraktsforhandlingsteamet til det irakiske oljedepartementet. Start på utviklingen av fireukers program innen fiskale målinger for det irakiske oljedepartementet.

  • Revidering og modernisering av åtteukers programmene.

  • Det ble utarbeidet planer for kurs på «Data Management».

Prosjektmidler

Det er økt etterspørsel etter norsk industri- og forvaltningskompetanse både innenfor petroleumssektoren og fornybar energi/kraftsektoren. Utnyttelse av fornybare energikilder, energieffektivisering og god forvaltning av vannressurser er viktige arbeidsområder sett i lys av klimautfordringene. Det er derfor hensiktsmessig å se petroleum og fornybar energi/kraftsektoren i sammenheng. I 2009 videreføres derfor opplegget med at prosjektmidlene anvendes innenfor begge områder.

I petroleumssektoren er INTSOK den sentrale aktør for å fremme internasjonalisering av norsk olje- og gassindustri. INTSOK vil fortsatt ha en viktig rolle i forvaltningen prosjektmidlene med hensyn til olje- og gassrelaterte prosjekter.

Norge har i dag nære relasjoner både på politisk, forvaltningsmessig og industrielt plan med en rekke land. Norge har inngått samarbeidsavtaler på ulike nivåer med flere land, blant annet Angola, Aserbajdsjan, India, Indonesia, Kina, Mexico, Nigeria og Russland. Det er også en økende etterspørsel og interesse for norsk kompetanse, teknologi og erfaring med forvaltning av vår energisektor. Dette viser seg ved at det er stor pågang av delegasjonsbesøk fra ulike land og stor interesse i forbindelse med politisk ledelses utenlandsbesøk.

Norsk energiindustri er ofte engasjert i land hvor myndigheter og lokal industri etterspør assistanse som går utover tradisjonelle vare- og tjenesteleveranser. For å dekke en slik utvidet etterspørsel, er norsk industri avhengig av et samarbeid med norske myndigheter. Det er derfor behov for midler som kan understøtte et slikt samarbeid. Departementet har i samarbeid med Energirådet arbeidet aktivt med å opprette et organ som vil styrke samordningen av norsk energinæring og bidra til å promotere denne i utlandet.

Formålet er å bidra til næringsutvikling og styrking av forvaltningen i energisektoren i land hvor norsk industri har interesser. Eksempler på relevante problemstillinger er tilgang på fornybar energi og rent vann, drift av et effektivt kraftsystem både på nasjonalt og regionalt nivå, oljevernberedskap, lokalt innhold i vare- og tjenesteleveranser samt opplæring innen spesifikke fagområder. Tiltakene skal være bedriftsnøytrale, det vil si å ha en karakter som går utover den enkelte bedrifts interesser.

Resultatmål 2009

OED vil fortsatt støtte prosjekter som kan bidra til overføring av kompetanse samt erfaringer fra forvaltningen av de norske petroleumsressursene til petroleumsproduserende land der norsk industri har interesser.

Det vil legges vekt på oppfølging av de prosjekter som er påbegynt i 2007 og 2008, herunder videreføring av opplæringstiltak i prioriterte markeder i Afrika. Eksempelvis vil INTSOK samarbeide med norske leverandørbedrifter for å tilby opplæring til utvalgte nigerianske selskaper innenfor kvalitetsledelse og produksjonsteknikk.

I 2007 ble Energirådet etablert etter initiativ fra OED. Hensikten med Energirådet er å skape en arena for å fokusere på felles utfordringer og muligheter for energinæringen, der bransjen sammen med myndighetene kan skape ytterligere verdier og bidra til å styrke Norges stilling som en ledende energinasjon.

Energirådet skal fortsatt fokusere blant annet på følgende områder:

  • samhandling/klyngetenkning innenfor energisektoren,

  • internasjonalisering av energinæringen,

  • kompetansebevaring og -utvikling og

  • teknologiutvikling.

Innenfor vannkraftsektoren vises det til at International Centre for Hydropower (ICH) driver aktiv kurs- og konferansevirksomhet både i Norge og utlandet basert på norsk spisskompetanse og i samarbeid med universiteter, myndigheter og bransjen.

Kartlegging av markedspotensial og samarbeidsmuligheter i markeder som på sikt kan bli sentrale for norske interesser vil bli gjort. Foruten petroleum og vannkraft, er solenergi og vindkraft aktuelle områder i tillegg til etablering av kraftmarked og drift av nettsystemer for overføring av kraft. En del prosjekter vil være aktuelle kandidater for norske bistandsmidler, andre vil følges opp av industrien alene eller i samarbeid med norske myndigheter.

Resultatrapport 2007

INTSOK, som den sentrale aktør når det gjelder internasjonalisering av den norske olje- og gassindustrien, var tillagt ansvaret for forvaltningen av hoveddelen av prosjektmidlene.

Eksempler på tiltak som er gjennomført eller påbegynt i 2007 er:

Russland – «Partnership Russian-Norwegian Oil and Gas Industry» Fase 2

Næringssamarbeid i Barentsregionen er et viktig bidrag i utviklingen av nordområdene. Prosjektet ble startet i 2005 i samarbeid med russisk og norsk industri samt industriorganisasjoner. 240 russiske bedrifter ble kartlagt i den første delen av Fase 2 i prosjektet. Prosjektet har gjort det mulig for INTSOK å tilby strategisk rådgivning til medlemmer som ønsker å etablere seg i Russland gjennom arbeidsverksteder der norske og russiske bedrifter etablerer kontakt. Det har blitt arrangert møter i St. Petersburg, Volgograd og Sevastopel samt nettverksmøter i Moskva mellom norske og russiske bedrifter. Dette har bidratt til et forbedret forhold mellom norske og russiske aktører i det russiske olje- og gassmarkedet.

Angola – Train the Trainers – Phase 4

INTSOK har fortsatt prosjektet «Train the Trainers» hvor målet er å etablere og gi et offentlig opplæringstilbud og overføre kompetanse til den angolanske petroleumsklyngen på yrkesfaglig nivå i Angola. De norskbaserte selskapene FMC Kongsberg Subsea, VetcoGray og Aker Solutions tok sammen med INTSOK i 2002 initiativet til å utvikle et opplæringstilbud ved INP (National Petroleum Institute), Sumbe i Angola. Angolanske myndigheter og INP har godkjent prosjektet og deltatt aktivt i gjennomføringen. 30 studenter avsluttet det tredje kurset i desember 2007. Totalt er 100 elever uteksaminert. Samtlige har fått arbeid etter avsuttet kurs hos de bedrifter som støtter prosjektet. INTSOK har gjennomført en evaluering av prosjektet for å vurdere tilpasninger i utdanningstilbudet fra og med 2009.

Nigeria - Opplæring i kvalitetsstyring - hovedprosjekt

Målet er å øke kompetansen innen kvalitetsledelse og produksjonsteknikk for utvalgte nigerianske bedrifter slik at de blir kvalifisert for fabrikasjonsoppdrag i petroleumssektoren, samt å etablere denne type kompetanse hos nigerianske konsulenter og hos en relevant institusjon.

Aker Solutions, FMC Technologies, VetcoGray, StatoilHydro, DNV og Teknologisk Institutt deltar. Prosjektet ble inngangsatt 2005 og forventes å løpe over tre år. På nigeriansk side har Petroleum Technology Development Fund (PTDF) forpliktet seg sammen med det nigerianske nasjonale oljeselskapet (NNPC). IFC/PEP Africa, en del av Verdensbanken, vil styre prosjektet på vegne av donorene.

Kap. 1833 CO2-håndtering

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

45 713

935 000

765 000

22

CO2-håndtering, internasjonalt, kan overføres

20 000

30

Investeringer, kan overføres

920 000

50

Overføring til fond for CLIMIT

81 800

70

Administrasjon, Gassnova SF

32 500

60 000

70 000

95

Innskuddskapital

10 000

Sum kap. 1833

88 213

995 000

1 856 800

Vedrørende 2008

Midlene under post 50 ble tidligere bevilget under kap. 1831, post 50. Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 21 Spesielle driftsutgifter og post 70 Administrasjon, Gassnova SF redusert med henholdsvis 378,5 og 1,5 mill. kroner. Videre ble det bevilget 10 mill. kroner over ny post 22 CO2-håndtering, internasjonalt, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008). Justeringen på post 21 er i hovedsak en konsekvens av endringer i planleggingen av CO2-håndteringsprosjektene på Kårstø og Mongstad. Det innebærer at reduserte utgifter i 2008 er forskjøvet til 2009.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Det foreslås bevilget 765 mill. kroner under posten i 2009, en reduksjon på 170 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Regjeringen har satt seg ambisiøse mål i energi- og miljøpolitikken. Gjennom økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi, vil regjeringen sørge for at nye konsesjoner til gasskraft skal basere seg på CO2-håndtering.

Midlene over posten skal dekke planlegging og forberedelser av fullskala CO2-fangst på Kårstø og transport- og lagringsløsninger for CO2. Videre har OED behov for ulik ekstern bistand blant annet knyttet til anskaffelser, juridiske og organisatoriske problemstillinger i forbindelse med det statlig engasjement og statsstøtteregelverket under EØS-avtalen. Utgifter til ekstern bistand budsjetteres til 5 mill. kroner.

CO2-fangst på Kårstø

Formålet med å realisere CO2-fangst på Kårstø er å redusere utslipp av CO2. Videre er det en målsetting å bidra til teknologiutvikling og derigjennom reduserte kostnader for CO2-håndteringsteknologi.

Gassnova SF forvalter statens interesser i Kårstø-prosjektet. Kvalifiseringsprosessen og kriterier for prekvalifisering for bygging av CO2-fangstanlegget på Kårstø ble kunngjort i 2007. På denne bakgrunn og mottatte søknader fra teknologileverandører, skal Gassnova SF i samarbeid med de kvalifiserte leverandørene innen utgangen av 2008 foreta omfattende og grundige forberedende studier av blant annet tekniske og økonomiske forhold. Dette er et omfattende arbeid hvor forskjellige aspekter ved å bygge et CO2-fangstanlegg på Kårstø inngår. Arbeidet vil bidra til å fremskaffe mer kunnskap om når de ulike teknologileverandørene vil kunne være i stand til å levere CO2-fangstanlegget, og hvordan selskapene teknologisk og økonomisk mener prosjektet kan gjennomføres. I henhold til kunngjorte kvalifikasjonskriterier, skal Gassnova legge frem grunnlag for investeringsbeslutning for departementet høsten 2009.

Gasskraftverket på Kårstø ble satt i drift høsten 2007. Etter en testperiode var kraftverket i full drift bare i en kort periode rundt årsskiftet 2007-2008. Etter dette har gasskraftverket ikke vært i produksjon. Dette må ses i lys av markedsforholdene, med blant annet relativt lave priser på elektrisitet i Sør-Norge og høye gasspriser. I hvilken grad kraftverket vil settes i produksjon i tiden framover, vil avhenge av eiernes kommersielle beslutninger. På denne bakgrunn må det forventes at gasskraftverket på Kårstø vil stå stille i ganske lange tidsrom i flere år framover. Det kan imidlertid ikke utelukkes at forholdet mellom gass- og kraftpriser blir slik at det blir mye produksjon i anlegget. De erfaringene en får knyttet til driftmønsteret i gasskraftverket i tiden framover vil imidlertid måtte vektlegges når regjeringen skal vurdere investeringsbeslutningen vedrørende CO2-fangstanlegget på Kårstø.

Regjeringen vil ta stilling til investeringsbeslutningen når beslutningsgrunnlaget foreligger, og eventuelt fremme forslag om bevilgning til selve investeringen i fangst, transport og lagring av CO2 fra gasskraftverket på Kårstø i egen stortingsproposisjon. Det legges til grunn gjennomføring av ekstern kvalitetssikring av kostnadsoverslag og styringsdokumenter før en eventuell investeringsbeslutning legges frem for Stortinget.

I tråd med Stortingets behandling av revidert budsjett for 2008, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008), er planleggingsbudsjettet for fullskala CO2-fangst på Kårstø for 2009 justert for endret kvalifikasjonsprosess, forskyving av kostnader, oppjustering til 2009-priser og inkludert merverdiavgift. Det budsjetteres på denne bakgrunn med 190 mill. kroner knyttet til planlegging og forberedelser av fullskala CO2-fangst på Kårstø i 2009.

Transport og lagring av CO2 fra Kårstø og Mongstad

Gassnova arbeider med planlegging og forberedelser av transport- og lagringsløsninger knyttet til fullskala CO2-håndtering på Mongstad og Kårstø. Fremdriftsplanen for dette planleggingsarbeidet er samordnet med planleggingsarbeidet for CO2-fangst på henholdsvis Kårstø og Mongstad. Dette for å sikre at det legges til rette for valg av de best egnede løsningene for transport og lagring av CO2, og for at slike løsninger skal stå klare ved oppstart av fullskalaanlegg for CO2-fangst.

På usikkert grunnlag budsjetteres det med 570 mill. kroner i 2009 til planlegging og forberedelser av transport og lagring av CO2, inklusiv boring av en brønn på Johansen-formasjonen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med investeringsbeslutningen knyttet til transport- og lagringsløsning for CO2 fra Kårstø.

Post 22 CO2-håndtering, internasjonalt, kan overføres

Det vises til klimaforliket, hvor partene ble enige om at regjeringen skal legge frem en handlingsplan for det internasjonale arbeidet for å fremme karbonfangst og lagring som klimatiltak i løpet av 2008. Handlingsplanen er presentert under punkt 6 i del III. Målsettingen for handlingsplanen er en raskere utbredelse og bruk av fangst og lagring av CO2 internasjonalt. Handlingsplanen inneholder et sett av aksjonspunkter på kort og lang sikt.

Det foreslås bevilget 20 mill. kroner i 2009 til arbeidet med CO2-håndtering internasjonalt over OEDs budsjett.

Post 30 Investeringer, kan overføres

Avtalen om håndtering av CO2 på Mongstad er et viktig skritt videre i regjeringens innsats for å få fram teknologier som kan redusere utslipp av CO2, jf. St.prp. nr. 49 og Innst. S. nr. 205 (2006-2007). Første fase innebærer etablering av et testsenter for CO2-fangst på Mongstad. Formålet er å vinne kunnskap og utvikle løsninger som kan redusere både kostnadene og den tekniske og økonomiske risikoen knyttet til storskala CO2-fangst. Det fremgår av gjennomføringsavtalen av 2006 at StatoilHydro skal eie 20 pst. av testsenteret, mens staten skal eie resten. Videre fremgår det at staten kan invitere med andre selskaper som vil redusere statens eierandel.

Samarbeidsavtalen mellom DONG Energy, Gassnova, Shell, StatoilHydro og Vattenfall om planlegging og forberedelser av testsenteret for CO2-fangst på Mongstad løper fram til investeringsbeslutningen for testsenteret, som er planlagt til fjerde kvartal 2008, jf. St.prp. nr. 1 (2007-2008).

Samarbeidet mellom de fem partnerne danner grunnlaget for endelig investeringsanslag, som vil foreligge i forkant av planlagt investeringsbeslutning. Et foreløpig, grovt anslag tilsier om lag 3,5 mrd. kroner i samlet investeringskostnad. Det legges til grunn at om lag en tredjedel av investeringen vil påløpe i 2009, mens resterende påløper i 2010. En maksimal statlig andel (80 pst.), gir et budsjettbehov på om lag 920 mill. kroner knyttet til investeringer i testsenteret på Mongstad i 2009.

Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med investeringsbeslutningen knyttet til testsenteret på Mongstad og nødvendige fullmakter for å inngå avtaler for etablering av testsenteret.

Det foreslås bevilget 920 mill. kroner over posten i 2009. Midlene skal dekke statens andel av investeringene i testanlegget for CO2-fangst på Mongstad.

Resultatrapport 2007

CO2-fangst på Kårstø

En egen prosjektorganisasjon ble etablert for å planlegge og forberede investeringsgrunnlaget for fullskala CO2-fangst på Kårstø. Etter at Gassnova SF ble etablert i juli 2007, ble prosjektorganisasjonen overført til statsforetaket.

Regjeringen fastsatte høsten 2007 kvalifikasjonskriterier for konkurransen om EPCI-kontrakt (Engineering, Procurement, Construction and Installation) for bygging av et fangstanlegg for CO2 ved gasskraftverket på Kårstø. Disse kriteriene ligger til grunn for Gassnovas pågående arbeid, og ble i desember 2007 kunngjort nasjonalt og internasjonalt. Det ble åpnet for at leverandører med teknologi av ulik modenhetsgrad skulle få mulighet til å prekvalifisere seg for konkurransen om EPCI-kontrakten for bygging av CO2-fangstanlegget. Dette innebar at både norske og utenlandske aktører kunne melde sin interesse for å levere teknologi til CO2-fangstanlegget på Kårstø.

Testanlegg for CO2-fangst på Mongstad

Staten og Statoil inngikk høsten 2006 en gjennomføringsavtale om håndtering av CO2 på Mongstad, jf. St.prp. nr. 49 og Innst. S. nr. 205 (2006-2007). Avtalen er et viktig skritt videre i regjeringens innsats for å få fram teknologier som kan redusere utslipp av CO2. Olje- og energidepartementet inngikk i juni 2007 en avtale med DONG Energy, Hydro, Shell, Statoil og Vattenfall om å samarbeide om planlegging og forberedelser av testsenteret for CO2-fangst på Mongstad. Fra november 2007 forvalter Gassnova SF statens interesser i testsenteret på Mongstad. Samarbeidsavtalen vil løpe fram til investeringsbeslutningen for testsenteret som etter planen skal tas i fjerde kvartal 2008.

Transport og lagring av CO2 fra Kårstø og Mongstad

Gassnova, Gassco, NVE og OD hadde første avrapportering om mulige transport- og lagringsløsninger for CO2 fra fullskala fangstanlegg på Mongstad og Kårstø sommeren 2007. Transport av CO2 i rør, med skip eller en kombinasjon av disse ble vurdert. Rørtransport ble vurdert som den mest kostnadseffektive løsningen. Valg av lagringssted ble vurdert ut fra nærhet til fangstanlegg, nærhet til felt som vil kunne nyttiggjøre seg av CO2 til økt oljeutvinning og områder der det er tilstrekkelig data for å kunne gjennomføre en forsvarlig kartlegging og vurdering av reservoar.

Post 50 Overføring til fond for CLIMIT

Fondet for miljøvennlig gassteknologi ble opprettet 1. juli 2004 med en fondskapital på 2 mrd. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003-2004). Fondet ble opprettet med bakgrunn i behovet for en forutsigbar og stabil finansiering av utviklingen av miljøvennlige gasskraftteknologier. På bakgrunn av at Gassnova i 2007 ble omdannet til statsforetak, har postbenevnelsen fått betegnelsen Overføring til fond for CLIMIT.

Avkastningen fra Fondet for miljøvennlig gassteknologi budsjetteres til 91,8 mill. kroner i 2009, jf. kap. 4833, post 80. Det er avsatt en ramme på 10 mill. kroner knyttet til administrative utgifter ved ordningen, jf. kap. 1833, post 70. Resterende ramme på 81,8 mill. kroner avsettes til Gassnova SF sin tilskuddsvirksomhet gjennom CLIMIT-programmet og overføres til Fond for CLIMIT.

CLIMIT-programmet er et nasjonalt program for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologier for fossilt basert kraftproduksjon med fangst og lagring av CO2. Programmet samfinansieres av Norges forskningsråd og Gassnova SF, der Forskningsrådet finansierer forsknings- og utviklingsdelen av programmet, jf. kap. 1830, post 50, mens Gassnova SF finansierer demonstrasjons- og kommersialiseringsdelen. Gassnova SF utfører i fellesskap med Forskningsrådet sekretariatsfunksjonen for programmet. Beslutninger under programmet tas av programstyret for CLIMIT. Rammer for bruken av midler fra Fond for CLIMIT er nedfelt i vedtektene for fondet.

Programmet var tidligere rettet kun mot gasskraft, men vil fra og med 2009 bli utvidet til å gjelde for fossilt basert kraftproduksjon generelt. Bakgrunn for utvidelsen er at til tross for at den norske satsingen på CO2-fangst og -lagring (CCS) særlig er knyttet til gasskraft med CO2-håndtering, er det CO2-utslipp fra kullkraftverk som er den største utfordringen internasjonalt. Med en utvidelse av virkeområdet for CLIMIT legges det til rette for økt markedspotensial for norsk teknologi, i tillegg til at norske teknologimiljøer vil kunne delta i flere internasjonale CCS-prosjekter.

Innsatsen skal være rettet mot teknologiutvikling, men det legges også vekt på å finne muligheter for fremtidig industrialisering og verdiskaping i norsk industri. På kort sikt er utfordringene å:

  • kvalifisere og få ned kostnadene knyttet til CO2-fangst fra gasskraftverk og

  • etablere metodikk og bygge tillit til sikker geologisk lagring av CO2.

På lengre sikt er utfordringene å:

  • forbedre eller utvikle teknologier med potensial for signifikant forbedring i virkningsgrad og lønnsomhet innen kraftproduksjon med CO2-fangst og

  • utvikle robust metodikk til lagring av CO2 som oppfyller kravene til å bli godkjent som klimatiltak i henhold til internasjonale avtaler.

Rammen på 81,8 mill. kroner skal benyttes til å støtte prosjekter for utvikling og demonstrasjon av CO2-håndteringsteknologier i tråd med programplanen for CLIMIT.

Resultatrapport 2007

Det ble i 2007 utarbeidet en revidert programplan for CLIMIT i perioden 2006-2009. Det ble også etablert et nyhetsbrev for hele CLIMIT som kom ut med fire nummer i 2007. CLIMIT og Gassnova etablerte et samarbeid med Innovasjon Norge (IN), der IN representerer Gassnova internasjonalt, samt lager en oppdatert oversikt over internasjonale CCS-prosjekter.

Det har vært aktivitet i 16 prosjekter støttet av Gassnova i 2007, hvorav fem ble innvilget i 2007. Samlet omfatter prosjektene et kostnadsomfang på om lag 100 mill. kroner, hvorav Gassnova/CLIMIT bidrar med 54 mill. kroner. De nye prosjektene gikk dels på lagring av CO2 i geologiske formasjoner, dels på fangst av CO2 og dels på forbrenning av hydrogen fra naturgass.

Det har vært tett kontakt mot industri og forskningsmiljøer for å etablere en konstruktiv dialog rundt fremtidige prosjekter. Samarbeidet med andre statlige etater som SFT, OD, NVE og Gassco har fortsatt.

Post 70 Administrasjon, Gassnova SF

Det foreslås bevilget 70 mill. kroner under posten i 2009, en økning på 10 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Foruten prisjustering knytter økningen seg til Gassnovas oppfølging av StatoilHydros arbeid med plan for CO2-håndtering på Mongstad.

Gassnova SF, ble stiftet 3. juli 2007. Etableringen av Gassnova SF tar utgangspunkt i forvaltningsorganet Gassnova, og fra og med 1. januar 2008 ble all aktivitet i forvaltningsorganet Gassnova overført til Gassnova SF.

Statsforetaket har som formål å forvalte statens interesser knyttet til CO2-håndtering (teknologiutvikling, fangst, transport, injeksjon, lagring av CO2), og å gjennomføre de prosjekter som foretaksmøtet bestemmer. Det er en målsetting at foretakets arbeid skal resultere i kostnadsreduksjoner knyttet til CO2-håndtering. Gassnova skal for øvrig bidra til gjennomføring av CLIMIT-programmet, jf. post 50.

Foretakets oppgaver innebærer at organisasjonen må bygges opp tilstrekkelig og i tillegg benytte ekstern bistand og tjenester for å møte disse utfordringene.

For å holde selskapets drift stabil og effektiv har Gassnova behov for å inngå avtaler som innebærer økonomiske forpliktelser utover ett budsjettår. Dette knytter seg først og fremst til avtaler om leie av materiell, utstyr og tjenester, herunder konsulenttjenester og husleie. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 20 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Resultatrapport 2007

Gassnova SF

Statsforetaket Gassnova SF ble stiftet 3. juli 2007 og startet opp virksomheten 1. oktober 2007. Gassnova SF har tre hovedoppgaver:

  • stimulere teknologiutvikling,

  • ivareta statens interesser i CO2-håndteringsprosjekter og

  • støtte forvaltningen med faglig rådgivning innen CO2 området.

Høsten 2007 var preget av etablering av nødvendige formaliteter internt, mot forretningsparter, myndigheter samt i forhold til Olje- og energidepartementet som oppdragsgiver. Videre er det brukt tid på planlegging av overtakelse av de tre viktigste statlige prosjekter og engasjementer innen CO2 håndtering; CO2-fangstanlegget på Kårstø, det Europeiske CO2-testsenter på Mongstad, samt et system for transport og geologisk lagring av CO2 både fra Kårstø og fra Mongstad.

Omdanningen av forvaltningsorganet til et statsforetak har nødvendiggjort gjennomgang av alle systemer og arbeidsrutiner og tilpasning til den nye formelle organisasjonsformen. Det er viet mye oppmerksomhet til å strukturere statsforetaket og rekruttere personell. Den planlagte organisasjon på vel 30 personer vil bli vesentlig større enn forvaltningsorganet var med sine sju ansatte. Organisasjonen i Gassnova SF vil få en funksjonell strukturering som reflekterer de viktigste oppgavene selskapet skal løse.

Ved hjelp av utleid personell fra forvaltningsorganet Gassnova ble det gjennomført en virksomhetsoverdragelse, der statsforetaket Gassnova SF fra 1. januar 2008 overtok alle rettigheter og forpliktelser fra forvaltingsorganet Gassnova. De ansatte gikk fra samme dato over i foretaket.

Forvaltningsorganet Gassnova

Basert på avtalen om Samarbeid om håndtering av CO2 på Mongstad mellom Statoil og staten, fikk Gassnova på slutten av 2006 ansvaret for å lede planleggingsarbeidet med testsenteret for CO2-fangst på Mongstad. Arbeidet skulle lede fram til det tekniske grunnlaget for prosjektet, samt et konsortium av aktuelle industriaktører til å gjennomføre planlegging og bygging av testsenteret.

I juni 2007 undertegnet seks parter avtalen «Co-operation Agreement Relating to European CO2 Test Centre Mongstad». Partene er i dag: StatoilHydro ASA (tidligere Statoil og Norsk Hydro Produksjon AS) Dong Energy Generation A/S, Gassnova SF (på vegne av staten), Vattenfall AB og A/S Norske Shell. 1. oktober 2007 overtok Gassnova SF statens ansvar for dette prosjektet.

Rapporten «Beslutningsgrunnlag knyttet til transport og deponering av CO2 fra Kårstø og Mongstad» ble sommeren 2007 avgitt til OED. Denne rapporten er første avrapportering i forhold til oppdrag gitt til Gassnova, Gassco, Oljedirektoratet og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å utrede beslutningsgrunnlag knyttet til transport- og deponeringsløsning for CO2 fra Mongstad og Kårstø. Fra 1. januar 2008 overtok Gassnova SF alle rettigheter og forpliktelser fra forvaltningsorganet.

Kap. 4833 CO2-håndtering

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

85

Fondsavkastning

91 800

Sum kap. 4833

91 800

Vedrørende 2008

Midlene under post 85 ble tidligere bevilget under kap. 4831, post 80.

Post 85 Fondsavkastning

Kapitalen i fondet er plassert som kontolån til staten med rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid. Fjorårets avkastning av fondskapitalen føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside under denne posten og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside under kap. 1833, post 50 Overføring til fond for CLIMIT og kap. 1833, post 70 Administrasjon, Gassnova SF.

På bakgrunn av markedsrentene for statspapirer fastsatte Finansdepartementet 1. juli 2004 rentesatsen for fondet til 4,59 pst. per år for en periode på ti år.

Avkastningen fra fondskapitalen gir en utbetaling på 91,8 mill. kroner i 2009.

Programkategori 18.60 Statsforetak

Statnett SF er det systemansvarlige nettselskapet i Norge. Foretaket er heleid av staten. Som systemansvarlig skal Statnett SF sikre balanse mellom produksjon og forbruk av kraft til enhver tid. Foretaket har ansvar for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av det sentrale overføringsnettet.

Innenfor de rammer foretaket er pålagt skal Statnett SF drives etter forretningsmessige prinsipper og gi best mulig avkastning på den statlige innskuddskapitalen.

Statnett SF er underlagt Norges vassdrags- og energidirektorats monopolkontroll.

Et sentralnett med tilstrekkelig kapasitet i hele landet er en forutsetning for en stabil og effektiv kraftutveksling mellom de ulike landsdelene, jf. Budsjett-innst. S. nr. 9 (2007-2008) og Soria Moria-erklæringen. Statnett har omfattende investeringsplaner for sentralnettet i årene som kommer, jf. Statnetts nettutviklingsplan for 2008-2025. Blant nye mulige innenlandsforbindelser nevnes for eksempel: Sima-Samnanger, Ørskog-Fardal og Ofoten-Balsfjord-Hammerfest. I tillegg arbeider Statnett med et prosjekt knyttet til forsyningssikkerheten i Nord-Norge.

Kap. 4860 Statnett SF

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

70

Garantiprovisjon

2 797

1 800

220

Sum kap. 4860

2 797

1 800

220

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 70 Garantiprovisjon økt med 0,9 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 70 Garantiprovisjon

Ved behandlingen av St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2002, jf. Innst. S. nr. 225 (2001-2002), ble det vedtatt å innføre en garantipremie på Statnett SFs lån fra 1. juli 2002 for å nøytralisere støtteelementet som ligger i statsgarantien for allerede opptatte forpliktelser. Ordningen med garantipremie må ses i sammenheng med endringene i statsforetaksloven som trådte i kraft 1. januar 2003, jf. Ot.prp. nr. 13 og Innst. O. nr. 45 (2002-2003). I endringslovens overgangsregler er det vedtatt at staten opprettholder sitt garantiansvar for forpliktelser pådratt før 1. januar 2003, og at statsforetakene skal betale en årlig provisjon som motsvarer de fordeler de statsgaranterte lånene gir. Det vises også til Stortingets vedtak om at statens garantiansvar skal begrenses til konkrete låneavtaler tatt opp før 1. januar 2003 og forpliktelser knyttet til disse, jf. Ot.prp. nr. 101 (2002-2003) og Innst. O. nr. 8 (2003-2004).

Garantipremien beregnes for hvert enkelt låneopptak foretatt før 1. januar 2003, slik at premien tilsvarer den fordelen selskapet har av at gjelden har statsgaranti i henhold til statsforetaksloven. Dette medfører at premien beregnes markedsmessig ut fra hva de enkelte lånene ville ha kostet selskapet dersom de ikke hadde hatt statsgaranti på de tidspunkt de ble tatt opp. Fordelen som ble oppnådd for hvert enkelt lån ble beregnet av en uavhengig rådgiver i januar 2003 og viser store individuelle forskjeller alt etter tidspunktet for låneopptak og løpetiden for det enkelte lån. For Statnetts lånemasse per 1. januar 2003 ble den gjennomsnittlige fordelen beregnet til 0,2 pst. For å kompensere for en viss usikkerhet i beregningen ble garantipremien for det enkelte lån satt 10 pst. høyere enn beregningsresultatet. Det øker den gjennomsnittlige garantipremien per 1. januar 2003 til 0,22 pst.

Statnett hadde per 1. januar 2003 lån med statsgaranti på til sammen 6 188 mill. kroner. Foretakets lån med statsgaranti utgjorde 1 087 mill. kroner per 1. januar 2008.

På bakgrunn av forventet utvikling i lånemassen og fastsatt garantipremie per lån, anslår departementet garantiprovisjonen for Statnett SF i 2009 til kr 220 000.

Det er en viss usikkerhet i anslaget da garantiprovisjonen vil avhenge av forfallstrukturen til Statnetts statsgaranterte lån. Endelig garantiprovisjon for 2009 fastsettes i desember 2009 basert på faktisk utvikling i foretakets lånemasse med statsgaranti.

Kap. 5680 Innskuddskapital i Statnett SF

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

85

Utbytte

152 000

283 000

595 000

Sum kap. 5680

152 000

283 000

595 000

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 85 Utbytte økt med 35 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 85 Utbytte

Ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (2006-2007) ble den etablerte langsiktige utbyttepolitikken på 50 pst. av konsernets årsresultat etter skatt forlenget fram til og med 2010.

For regnskapsåret 2007 ble utbyttet fra Statnett SF satt til 50 pst. av konsernets resultat etter skatt justert for mer-/mindreinntekt etter skatt. Dette utgjorde 318 mill. kroner. For regnskapsåret 2008 vil et utbytte på 50 pst. av konsernets resultat etter skatt justert for mer-/mindreinntekt etter skatt utgjøre 595 mill. kroner basert på siste resultatanslag. Endelig vedtak om utbytte fastsettes i foretaksmøte våren 2009 basert på faktisk resultat for 2008.

NVE regulerer nettselskapenes inntekt. Fakturert tariffinntekt utover denne maksimale inntekten er merinntekt, mens mindreinntekt oppstår når den fakturerte inntekten er lavere. Merinntekt skal redusere framtidig tariff, mens mindreinntekt kan tillegges framtidig tariff. Før 2007 ble mer/mindreinntekt balanseført, men fra og med 2007 må den tas inn i årsresultatet i henhold til IFRS reglene.

Resultatrapport 2007

Konsernet hadde et resultat etter skatt på 651 mill. kroner i 2007 mot 163 mill. kroner i 2006.4 Årsresultatet etter skatt, justert for mer/mindreinntekt etter skatt var på 636 mill. kroner i 2007, mot 350 mill. kroner i 2006. Av årsresultatet er 318 mill. kroner utbetalt i utbytte. Driftsinntektene i 2007 var på 3 415 mill. kroner mot 3 205 mill. kroner i 2006. Driftsresultatet var 1 025 mill. kroner i 2007 mot 308 mill. kroner i 2006.

Statnett SF oppnådde for 2007 en regnskapsmessig egenkapitalavkastning på 12,6 pst. etter skatt og den bokførte egenkapitalandelen var per 31. desember 2007 på 31,5 pst. De tilsvarende tallene for konsernet var 12,4 og 33,8 pst.

Halvårsrapport per 30. juni 2008

Konsernets resultat første halvår i år er på 614 mill. kroner sammenlignet med 334 mill. kroner året før. Driftsresultatet første halvår 2008 er 720 mill. kroner mot 522 mill. kroner første halvår i 2007, mens driftsinntektene er på henholdsvis 2 011 mill. kroner første halvår 2008 og 1 606 mill. kroner i 2007. Alle tall er i henhold til IFRS.

Resultatet i 2008 forventes å bli høyere enn i 2007. Årsaken er hovedsakelig salg av virksomhet i Nord Pool ASA. Driftskostnadene vil imidlertid øke som følge av idriftsettelse av store investeringsprosjekt og kostnader ved reparasjon av Oslofjordkablene. Resultatet blir også temporært økt gjennom merinntekter. Merinntekten utlignes mot framtidige tariffinntekter, og resultatet i senere år vil derfor reduseres tilsvarende.

Tabell 3.9 Nøkkeltall for Statnett konsern

(i mill. kroner)

1. halvår 2007

2007

1. halvår 2008

Driftsinntekter

1 606

3 415

2 011

Driftsresultat

522

1 025

720

Resultat etter skatt

334

651

614

Periodens mer (+)/ mindreinntekt (-) etter skatt

-14

Resultat etter skatt justert for mer/mindreinntekt

637

Utbytte til OED

318

Bokført egenkapitalandel

33,8 pst.

Programkategori 18.70 Statlig petroleumsvirksomhet

Programkategorien omfatter Petoro AS, utgifter og inntekter knyttet til Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) og utbytte fra StatoilHydro ASA.

Petoro AS

Bakgrunn

Petoro AS ivaretar Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) på vegne av staten. Selskapet har forretningskontor i Stavanger.

Petoro skiller seg fra andre selskaper i petroleumsindustrien. Petoro er rettighetshaver, men ikke eier av andeler på norsk kontinentalsokkel. StatoilHydro forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen. Målsettingen for avsetningsordningen er størst mulig verdiskaping. Petoro erverver ikke inntekter fra ivaretakelsen. Alle utgifter og inntekter SDØE genererer, kanaliseres over statsbudsjettet. Alle inntekter fra StatoilHydros avsetning går direkte fra StatoilHydro og inn på statens konto.

I følge Petoros formålsparagraf, som er fastsatt i § 2 i selskapets vedtekter, skal Petoro «ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette». På bakgrunn av rammer og føringer for Petoros virksomhet som følger av petroleumsloven kapittel 11, selskapets vedtekter og relevante stortingsdokumenter, har Olje- og energidepartementet (OED) definert følgende hovedoppgaver for selskapet:

  1. Ivaretakelse av statens direkte deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.

  2. Overvåking av StatoilHydros avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i tråd med StatoilHydros avsetningsinstruks.

  3. Økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltakerandeler.

Som en konkretising av disse hovedoppgavene skal Petoro:

  • være en aktiv partner som gjennom helhetsvurderinger skal bidra til å maksimere verdien av SDØE-porteføljen. Arbeidet skal orienteres mot områder og oppgaver der selskapet med basis i porteføljen, og i samspill med øvrige aktører på norsk kontinentalsokkel, i særlig grad kan bidra til å øke verdiskapingen, hensyntatt statens samlede økonomiske interesser. Petoro skal sikre effektiv og lønnsom utbygging og drift samt sikkerhet for mennesker og miljø.

  • overvåke at StatoilHydro utfører avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen i samsvar med StatoilHydros avsetningsinstruks. Det skal oppnås en høyest mulig samlet verdi av statens og StatoilHydros petroleum, samt en rettmessig fordeling av inntekter og kostnader.

  • ivareta god økonomistyring og kontroll av SDØE i samsvar med Reglement for økonomistyring i staten, herunder utarbeide og følge opp budsjett og prognoser, forestå regnskapsføring og foreta periodiske avviksanalyser og rapportering av SDØEs finansielle tilstand og utvikling.

OED legger til grunn at Petoros bruk av driftstilskudd, ressurser og selskapets kompetanse konsentreres om disse oppgavene. Det er selskapets ansvar å se til at prioriteringene er i samsvar med disse. De danner grunnlaget for selskapets virksomhet.

I sitt arbeid skal Petoro identifisere områder eller enkeltprosjekter der selskapet ser at det er verdiskapingsmuligheter som ikke adresseres av andre aktører. For å få gjennomslag for sine forslag er Petoro som andre rettighetshavere avhengig av at et flertall i interessentskapene stiller seg bak selskapets forslag.

Resultatmål 2009

Områdeutvikling

Petoros arbeid skal fortsatt rette oppmerksomhet mot områdeutvikling på norsk sokkel. Porteføljens bredde gir Petoro mulighet til å bidra til merverdi gjennom å søke helhetlige løsninger i samspillet mellom felt og områder, samt i vurderinger på tvers av verdikjeden. Områdeutvikling har sitt utgangspunkt i de enkelte felt, men mulighetene blir større når flere felt og infrastruktur ses i sammenheng. Forretningsmulighetene fremkommer gjennom god kunnskap om det enkelte felt, infrastrukturen og markedene. I modne områder vil områdeperspektivet bidra til optimal bruk av kapasitet til lavest mulig kostnad for å realisere maksimal utvinning fra felt og funn i nærområdet. I umodne områder vil god områdeutvikling i enkelte områder bety større grad av samordnet aktivitet for å sikre målrettet, effektiv leting og finne fellesløsninger for å løfte ny infrastruktur.

Petoro skal i 2009 prioritere arbeidet med å identifisere de beste områdeløsninger for SDØE. Det er også viktig at selskapet tidlig kommuniserer eventuelle områdeløsninger til operatørene for å sikre at disse blir utredet.

Reservemodning

Petoros ambisjon er å bidra til merverdi gjennom å øke reservene. Petoro har to hovedarenaer for reservemodning: Modne områder og umodne områder.

I modne områder på sokkelen vil utvikling av nye felt i nærheten av eksisterende infrastruktur være viktig. I disse områdene forventes det store investeringer både i eksisterende og ny infrastruktur. I modne områder er produksjon fra felt i drift viktig. Det kan være tilleggsreserver i disse feltene samt tilleggsreserver i omkringliggende felt som det tar relativ kort tid å starte produksjon fra. Områdene Tampen og Oseberg inngår i denne kategorien.

Dypvannsområdene i Norskehavet og Barentshavet er umodne områder i SDØE-porteføljen. I slike områder er det ikke foretatt store investeringer. Ressursgrunnlaget er forventet å være forholdsvis stort, men usikkert. Det vil også ta tid fra et funn i umodent område kan produseres.

For verdiskapingen er det viktig å rette oppmerksomhet mot økt utvinning fra eksisterende felt samt leting etter nye ressurser. Petoro skal derfor spesielt arbeide for å øke verdiene i SDØE-porteføljen gjennom innsats for fremskyndet og mer effektiv leting etter nye ressurser og modning av påviste ressurser mot produksjon. Petoro skal også prioritere arbeidet med økt utvinning i felt der dette er relevant. Petoro skal medvirke til valg av gode utbyggingsløsninger for enkeltfelt og i områder med flere felt.

Teknologianvendelse

Tidlig og bred anvendelse av ny teknologi kan representere stor verdiskaping i SDØE porteføljen da reservene blir gradvis mer teknologisk krevende å utvinne. Verdiskapingsmulighetene er knyttet til økt utvinning, mer effektiv drift, økt sikkerhet og lengre levetid på anleggene.

Petoro har en viktig rolle i å sikre tidsriktig implementering av ny teknologi, og selskapet skal arbeide for effektiv kombinasjon av teknologiløsninger, arbeidsprosesser og utvikling av kompetanse. Som forvalter av den største og mest utbredte porteføljen på sokkelen, er Petoro i en særskilt god posisjon til å være pådriver for en raskere og bredere anvendelse av effektiv teknologi. Petoros påvirkning skal sikres gjennom tidlig involvering i konseptvalgsfasen både for ny feltutvikling og større ombyggingsprosjekter.

Andre mål

Petoro skal rette oppmerksomhet mot tiltak som kan redusere forsinkelser i prosjekter. Gjentatte forsinkelser i planlagte leteaktiviteter, utbyggingsinvesteringer og vedlikehold m.m. kan få negative følger for produksjonsveksten i årene fremover. Det er derfor viktig at Petoro bidrar til god fremdrift mot investeringsbeslutningene og følger opp problemstillingen i interessentskap med SDØE-deltakelse.

Petoro skal fortsette arbeidet for reduserte enhetskostnader og være en pådriver for kostnadseffektivisering der det er mulig. Det er viktig at det opprettholdes aktivitet innenfor dette området i en tid der kostnadene har steget mye.

Kap. 1870 Petoro AS

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

70

Administrasjon

222 000

242 000

252 000

Sum kap. 1870

222 000

242 000

252 000

Post 70 Administrasjon

Det foreslås et driftsbudsjett for Petoro AS på 252 mill. kroner for 2009, en økning på 10 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Økningen har sammenheng med prisjustering av posten.

Petoros driftsbudsjett skal dekke alle kostnader forbundet med administrasjon av selskapet, samt kostnader forbundet med SDØE som ikke går over budsjettene i interessentskapene. Dette inkluderer utgifter til egen organisasjon og til kjøp av eksterne tjenester knyttet til forretningsføreravtaler, rådgivere og kjøp av spisskompetanse.

Av budsjettforslaget på 252 mill. kroner utgjør i overkant av 50 mill. kroner merverdiavgift. Petoros driftsbudsjett eksklusiv merverdiavgift er dermed i overkant av 200 mill. kroner.

For å holde selskapets drift stabil og effektiv har Petoro behov for å inngå avtaler som innebærer økonomiske forpliktelser utover ett budsjettår. Dette knytter seg først og fremst til avtaler om leie av materiell, utstyr og tjenester, herunder konsulenttjenester og regnskapstjenester. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 35 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Resultatrapport 2007

I 2007 regnskapsførte Petoro AS et tilskudd fra staten på 177,6 mill. kroner eksklusiv merverdiavgift. På bakgrunn av investeringer har Petoro bokført en netto utsatt inntekt på kr 181 000.

Selskapets regnskapsførte kostnader beløp seg i samme periode til 185,5 mill. kroner. Netto finansinntekter beløp seg til 6,5 mill. kroner. Dette ga et negativt årsresultat på kr 237 000. Underskuddet ble dekket gjennom overførsel fra annen egenkapital.

I 2007 arbeidet Petoro med:

Ivaretakelse av statens direkte andeler

Petoros hovedmål ble konkretisert i følgende resultatmål og saker som Petoro skulle arbeide med i 2007 i sin ivaretakelse av SDØE.

Helhetlig løsninger og effektiv ressursutnyttelse

Helhetstenkning og erfaringsoverføring har stått sentralt i Petoros oppfølging av aktivitetene på norsk sokkel. Dette er blitt oppnådd gjennom helhetlig vurdering av områdene og aktiv oppfølging av utvalgte felt med stor verdimessig betydning for SDØE.

I 2007 arbeidet Petoro blant annet med følgende saker:

  • Petoro har vurdert utviklingen i riggmarkedet og var pådriver for å inngå langsiktige riggkontrakter for Troll og Gullfaks. Petoro har også bidratt til å etablere samarbeid på tvers av flere utvinningstillatelser for å bygge opp et samlet arbeidsprogram som har gjort det mulig å forplikte rigg på tvers av interessentskap i Norskehavet.

  • Petoro har arbeidet for at operatøren skulle realisere planer innenfor godkjente budsjetter i samarbeid med de øvrige rettighetshaverne. De viktigste aktivitetene har vært å sikre gjennomføring av planlagte boreoperasjoner, holde fremdriftsplanen i planlagte prosjekter, samt å oppnå en sikker og effektiv drift.

  • Petoro har vurdert alternative strategier for utvikling av gassressurser i Norskehavet. Et viktig element i prosjektet har vært evaluering av det totale potensialet i området inkludert vurderinger av alle vedtatte lete- og avgrensningsbrønner i Norskehavet. Identifisering av potensielle gassentre, samt vurdering og analysering av disse har også vært viktige aktiviteter i prosjektet.

  • Petoro fortsatte tidligere års initiativ med å videreutvikle god virksomhetsstyring som grunnlag for målrettet videreutvikling, gode beslutningsprosesser og risikostyring i tillatelsene. Selskapet har i 2007 utnyttet det nye avtaleverket for virksomhetsstyring blant annet ved å ta initiativ til at flere utvinningstillatelser lager langtidsplaner basert på konkrete mål og virkemidler for utvikling av reservene. Petoro har også hatt særlig oppmerksomhet rettet mot etablering av partnerforum som er et nytt organ mellom hver operatør og partnerne for behandling av blant annet kostnader og effektiviseringstiltak som operatøren planlegger.

  • Petoro har vurdert grunnlaget for belastning av restruktureringskostnader knyttet til sammenslåingen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet. Petoro og de andre partnerne mener at operatøren på foreliggende grunnlag ikke har sannsynliggjort at kostnadene operatøren vil belaste interessentskapene vil gi slik besparelse som hevdet av operatøren. Partnerne forventer et bedre grunnlag presentert før kostnadene eventuelt kan godkjennes. Saken behandles nå i voldgift initiert av StatoilHydro.

Områdeutvikling, reservemodning og effektiv teknologianvendelse

Petoro har områdeutvikling som selskapets hovedstrategi. Områdeutvikling tar utgangspunkt i det enkelte felt, men Petoro søker også å finne synergieffekter mellom flere felt og infrastruktur. Forretningsmulighetene fremkommer gjennom god kunnskap om det enkelte felt, infrastrukturen i områdene og markedsforholdene. Som en del av hovedstrategien som områdeutvikler, har Petoro iverksatt to delstrategier, henholdsvis reservemodning og effektiv teknologianvendelse.

Reservemodning

Petoro har to hovedarenaer for reservemodning: Modne områder og områder i tidlig fase. For verdiskapingen er det viktig å ha oppmerksomhet rettet både mot økt utvinning fra eksisterende felt, samt leting etter nye ressurser.

I 2007 arbeidet Petoro blant annet med følgende saker:

  • Langsiktig plan for å forlenge oljeproduksjonen på Troll Olje. Flere tiltak er vurdert blant annet gassinjeksjon. Det tas sikte på en mulig investeringsbeslutning i 2008.

  • Videreutvikling av modne oljefelt blant annet Gullfaks og Draugen. Boring av flere brønner, tiltak for å få mer ut av hver brønn, forbedringer og modifikasjoner i prosessanlegg samt forlenget levetid er tiltak som Petoro har arbeidet med å få på plass.

  • Videreutvikling av Snøhvit LNG prosjekt. Petoro har vært pådriver for å etablere et robust grunnlag for en fremtidig beslutning om bygging av ytterligere et LNG-anlegg på Melkøya. Petoro har også engasjert seg i viktige aktiviteter som krever tidlig avklaring knyttet til å definere optimal kapasitet for et nytt LNG-anlegg, med tilhørende energiløsninger og gjennomføringsplaner.

  • Bidratt til modning av beslutningsgrunnlaget for betydelig leteaktivitet i dypvannsområdene i Norskehavet og Barentshavet. Aktiviteten har vært konsentrert rundt ressursmodning og påvisning av nye felt.

  • Vurdert potensial for økt oljeutvinning av olje og gass ved å tilrettelegge for lavtrykksproduksjon for flere felt, blant annet Åsgard, Oseberg og Kvitebjørn.

  • Modnet funn frem til mulig utbygging: Gamma Main, Yttergryta og Valemon.

I løpet av 2007 var porteføljens brutto økning av nye forventede reserver 138 mill. fat o.e. De viktigste bidragene til økning i utvinnbare reserver er forbedret utvinning på Troll, Oseberg og Heidrun.

Teknologianvendelse

Effektiv teknologianvendelse kan bidra til merverdi i områder der produksjon fra eksisterende felt er dominerende (såkalte modne områder) og i områder der det forventes store investeringer gjennom ny feltutvikling. I 2007 arbeidet Petoro blant annet med følgende saker:

  • Petoro gjennomførte en sammenligning på strategisk nivå av operatørene med henhold til hvor langt implementeringen av integrerte operasjoner er kommet. Beste praksis elementer ble identifisert og kommunisert deltakende selskaper som bidrag til læring på tvers. Petoro foretok også en grundig sammenligning av noen utvalgte felt med henhold til implementeringsgrad av integrerte operasjoner innen produksjonsoptimalisering.

  • Petoro tok initiativ til etablering av retningslinjer for hvordan anvendelsen av integrerte operasjoner bør adresseres i nye feltutbygginger og leder nå en arbeidsgruppe i regi av OLF.

  • Selskapet etablerte en metodikk for risikovurdering av gjennomføringen av flerbrønns boreprogram (for eksempel årsprogram) der målet var å få operatøren til å forbedre sin metodikk. Metodikken implementeres nå på flere store felt.

  • Selskapet gjennomførte et internt forprosjekt (for et mulig større initiativ fra Petoro i 2008) for vurdering av potensialet for økt utvinning i porteføljen der teknologi ville være et viktig virkemiddel.

  • Petoro arbeidet for å sikre maksimal samhandling og synergier mellom kvalifiseringen av havbunnskompresjon på Ormen Lange og Åsgard.

  • Petoro forsatte tidligere års initiativ for å konkretisere teknologiinnsats i interessentskapenenes langtidsprogram (2007) og arbeidsprogram (2008).

Reduserte enhetskostnader og økt produksjon

Petoro har også i 2007 søkt å påvirke operatørene til å fortsette eksisterende tiltak, samt iverksette nye tiltak som kan motvirke høyere enhetskostnader for porteføljen. I dette arbeidet er selskapet bevisst på å skille mellom kostnader knyttet til ordinær drift og kostnader knyttet til tiltak for å gi økte olje- og gassvolumer. Petoro har derfor konsentrert seg om enhetskostnader som reflekterer effektiviteten i driften av feltene og dermed får konsekvenser for verdiskapingen av porteføljen. Kostnadseffektiv drift er også avgjørende for å oppnå forlenget levetid for feltene og danne grunnlag for en langsiktig utvikling av norsk sokkel.

Av nye tiltak som Petoro har forsøkt å påvirke operatøren til å iverksette for å motvirke trenden mot høyere enhetskostnader for porteføljen, kan nevnes integrerte operasjoner inkludert produksjonsoptimalisering, langsiktig reserveutvikling og leting i nærheten av eksisterende infrastruktur. Tiltakene vil gi gevinster i form av økt produksjon og høyere reserver og dermed reduserte enhetskostnader.

I Trollområdet har driftskostnadene i flere år ligget på et stabilt nivå, men i 2006 og 2007 har det vært en økning. Det skyldes først og fremst økte vedlikeholdskostnader og brønnvedlikehold. Enhetskostnadene for området er imidlertid relativt lave grunnet den høye produksjonen særlig fra Trollfeltet. I Tampen/Oseberg-området har driftskostnadene i flere år vært økende og driftseffektivisering har derfor høy prioritet. Mange eldre installasjoner, i kombinasjon med stor aktivitet og prispress i leverandørmarkedet, gjør det krevende å realisere kostnadsreduksjoner. Kostnadsøkningen for basis drift og vedlikehold er mest bekymringsfull. I Norskehavet har driftskostnadene økt i forhold til i 2006 som følge av oppstart av nye prosjekter, reparasjonsarbeid på Åsgard og brønnvedlikehold på Norne. Kostnadene for drift av felt, rørledninger og landanlegg var i 2007 32 pst. høyere enn i 2006.

Petoro retter også oppmerksomhet mot økt produksjon. Totalproduksjonen i Trollområdet er fortsatt høy, men viste en nedgang i 2007 sammenlignet med 2006. I Tampen-/Osebergområdet var produksjonen i 2007 på nivå med fjoråret og oljeproduksjonen utgjorde 80 pst. I Norskehavet og Barentshavet var totalproduksjonen lavere enn forventet.

Petoros arbeid med HMS

Petoro har arbeidet aktivt for å påvirke operatørene og industrien for øvrig til å arbeide langsiktig for å oppnå en reduksjon i antall personskader og alvorlige hendelser på norsk sokkel. Petoro arbeider systematisk med HMS-spørsmål gjennom aktiv deltakelse i SDØE-porteføljens interessentskaper. Som et ledd i denne oppfølgingen gjennomføres bilaterale ledelsesmøter med de største operatørene. Petoro har i 2007 deltatt på flere HMS-ledelsesinspeksjoner på utvalgte felt og installasjoner basert på observert negativ utvikling i HMS-resultatene.

Overvåking av StatoilHydros avsetning av statens petroleum

I tråd med avsetningsordningen for statens olje og gass overvåker Petoro StatoilHydros avsetning av statens petroleum. I dette arbeidet har Petoro i 2007 blant annet konsentrert innsatsen om StatoilHydros avsetningsstrategi og risikoområder, saker av prinsipiell og insentivmessig karakter, samt kontroll av at SDØE mottar korrekt andel av kostnader og inntekter.

I 2007 har Petoro vært opptatt av å opprettholde verdien av de langsiktige gasskontraktene samt at tilgjengelig gass avsettes i det markedet som gir høyest verdi gitt fleksibiliteten i produksjons- og transportsystemet. Petoro har videre arbeidet med å identifisere beste avkastningsmulighet for nye volumer knyttet til videreutviklingen av Trollfeltet, økning i eksportkapasitet forankret i Troll samt mulige nye volumer fra Norskehavet. I tillegg har selskapet vært opptatt av at salg av petroleum til StatoilHydros egne anlegg skjer til markedsbasert verdi. Det er også utført kontroll for å sikre at SDØE belastes sin rettmessige andel av kostnader og mottar rettmessige inntekter både før og etter sammenslåingen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet.

Økonomistyring

Petoro legger stor vekt på god eierstyring og selskapsledelse for å sikre at statens portefølje forvaltes på en best mulig måte og bidrar til langsiktig verdiskaping. Gjennom nytt avtaleverk for norsk sokkel, som trådde i kraft 1. januar 2007, har Petoro sammen med de øvrige rettighetshaverne fått et nytt verktøy som kan bidra til en bedre eierstyring i interessentskapene. Petoro har vært en sentral pådriver for implementering av det nye avtaleverket og for etablering av nye samarbeidsorganer mellom operatørene og de andre rettighetshaverne. Temaet er adressert både på selskapsnivå, i interessentskapene og gjennom ulike foredrag. Noe av det mest sentrale har vært å sikre at alle interessentskapene har etablert en langtidsplan som blant annet inkluderer satsningsområder innenfor ressursmodning og kostnadsutvikling. Arbeidet med å sikre og videreutvikle god virksomhetsstyring i interessentskapene har vært prioritert også i 2007. God praksis er etablert og danner et godt grunnlag for målrettet videreutvikling, gode beslutningsprosesser og risikostyring i utvinningstillatelsene.

Risikostyring i Petoro skal støtte opp under selskapets strategiske utvikling og måloppnåelse. Selskapet har i 2007 oppdatert prinsipper for risikostyring og etablert en overordnet risikostrategi. Operasjonalisering av risikostrategien innebærer at risikovurdering blir en integrert del av selskapets strategi- og forretningsprosesser.

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)

SDØE ble opprettet med virkning fra 1. januar 1985 ved at de fleste av Statoils utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble delt i en direkte økonomisk del til staten (SDØE) og en økonomisk del til Statoil. SDØE-ordningen er et feltspesifikt virkemiddel ved at SDØE-andelen blir tilpasset lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse. Ordningen innebærer at en fastsatt andel av inntekter, kostnader og investeringer, knyttet til de enkelte utvinningstillatelser og felt på kontinentalsokkelen samt tilknyttede anlegg, kanaliseres over statsbudsjettet.

Staten har direkte deltakerandeler i 121 utvinningstillatelser og 12 interessentskap for rørledninger og landanlegg.

Petoro AS ivaretar SDØE på vegne av staten.

Verdivurdering 2007

Som en del av eieroppfølgingen av SDØE og Petoro har Olje- og energidepartementet benyttet konsulentselskapet Wood Mackenzie for å verdivurdere SDØE-porteføljen. Konsulentselskapet har hatt som oppdrag å beregne porteføljens verdi per 1. januar 2008, samt sammenligne denne verdien med verdien av forrige verdivurdering per 1. januar 2006.

Ved inngangen av 2008 anslår Wood Mackenzie porteføljens verdi til om lag 834,8 mrd. kroner og viser en økning på 42,4 mrd. kroner (diskonteringssats på 7 pst.) siden inngangen til 2006 for statens direkte eierandeler på sokkelen. Denne verdiøkningen er korrigert for den realiserte kontantstrømmen fra SDØE-porteføljen i henholdsvis 2006 og 2007. Beregningene er basert på tall for ressursklasse 1-4 (i henhold til Oljedirektoratets ressursklassifiseringssystem) og prisforutsetningen som er lagt til grunn til revidert nasjonalbudsjett 2008, jf. St.prp. nr. 59 (2007-2008).

Den generelle pris- og kostnadsøkningen på norsk sokkel har hatt svært stor betydning for utviklingen av porteføljens verdi. Wood Mackenzie har illustrert dette ved å gjøre beregninger basert på faste 2006-priser. Da viser porteføljen en redusert verdi på 177,1 mrd. kroner i forhold til verdien av porteføljen ved inngangen til 2006. Det skyldes blant annet kombinasjonen av nye kostnader, ved at enkelte investeringsbeslutninger i porteføljen ikke ville ha blitt truffet dersom prisene hadde forblitt på 2006-nivå, et generelt høyere kostnadsnivå i bransjen og utsatt produksjon.

SDØEs produksjon og reserver

Gjennomsnittlig olje- og gassproduksjon var om lag 1,2 mill. fat o.e. per dag i 2007.

SDØEs olje- og gassreserver estimeres ved å ta utgangspunkt i forventede gjenværende reserver i henhold til Oljedirektoratets ressurskategori 1-3. SDØEs forventede gjenværende olje-, kondensat-, NGL- og gassreserver var ved utgangen av 2007 på 7,7 mrd. fat o.e., en reduksjon på 339 mill. fat o.e. i forhold til utgangen av 2006.

Tabell 3.10 SDØEs olje- og gassreserver per 31.12.2007

Forventede reserver1

Olje2 (mill. fat)

Gass (mrd. Sm3)3

Ved inngangen til 2007

2 048

959

Justering av tidligere anslag

-27

-1

Utvidelser og funn

4

0

Forbedret utvinning

104

3

Produksjon

-241

-31

Ved utgangen av 2007 (31.12.2007)

1 888

930

1Forventede reserver representerer forventningsverdier i henhold til ressursklasse 1-3 i Oljedirektoratets ressursklassifiseringssystem: Reserver i produksjon, reserver med godkjent plan for utbygging og drift og reserver som rettighetshaverne har besluttet å utvinne.

2Inkludert våtgass/NGL og kondensat.

31 000 Sm3 gass tilsvarer 6,29 fat oljeekvivalenter.

Ved utarbeidelsen av statsbudsjettet for 2008 la en til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 360 per fat. I revidert budsjett 2008 ble det lagt til grunn en pris på kr 500 per fat, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008). I budsjettforslaget for 2009 er det lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 500 per fat. Det understrekes at den fremtidige utviklingen i oljeprisen er usikker.

Tabell 3.11 Gjennomsnittlig realisert oljepris for SDØE i 2005-2007, samt prisforutsetninger for 2008 og 2009

2005

2006

2007

20081

20092

Oljepris i løpende kroner per fat

344

412

418

500

500

1Revidert budsjett 2008, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

2Budsjettforslag for 2009.

Tabell 3.12 Anleggskapital for SDØE (kontantprinsippet)

(i mill. kroner)

2005

2006

2007

20081

20092

Anleggskapital per 31. desember

128 880

134 210

138 674

146 774

154 974

1Revidert budsjett 2008, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

2Budsjettforslag for 2009.

Tabell 3.13 SDØEs kapitalbalanse per 31.12.2007 (regnskapsprinsippet)

Eiendeler

Kroner

 

Egenkapital og gjeld

Kroner

Anleggsmidler:

Egenkapital:

Immaterielle midler

1 131 523 611

Egenkapital

136 997 927 920

Varige driftsmidler

157 046 212 541

Sum egenkapital

136 997 927 920

Sum anleggsmidler

158 177 736 151

Langsiktig gjeld:

Langsiktige fjerningsforpliktelser

27 465 485 273

Omløpsmidler:

Annen langsiktig gjeld

1 657 453 335

Lager

743 794 970

Sum langsiktig gjeld

29 122 938 609

Kundefordringer

25 227 408 964

Bankinnskudd

149 736 054

Kortsiktig gjeld:

Sum omløpsmidler

26 120 939 988

Leverandørgjeld

2 610 808 179

Annen kortsiktig gjeld

15 567 001 431

Sum kortsiktig gjeld

18 177 809 611

Sum eiendeler

184 298 676 139

Sum egenkapital og gjeld

184 298 676 139

Langsiktige mål og strategier

Det langsiktige målet for forvaltingen av SDØE-porteføljen er å oppnå høyest mulige inntekter til staten. SDØE, kombinert med skatte- og avgiftssystemet, er et velegnet virkemiddel for å sikre staten en stor andel av verdiskapingen på norsk kontinentalsokkel. Gjennom SDØE kan en tilpasse statens andel av petroleumsrenten til det enkelte felt/utvinningstillatelse. I konsesjonstildelinger vurderes direkte statlig deltagelse gjennom SDØE i forhold til lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse.

Ved at SDØE har et engasjement i et betydelig utvalg felt og utvinningstillatelser på kontinentalsokkelen, vil lønnsomheten i stor grad samsvare med lønnsomheten på norsk kontinentalsokkel generelt.

Tabell 3.14 SDØEs kontantstrøm (i mill. kroner)

2007

20081

20092

Innbetalinger3

164 062

187 100

204 100

Utbetalinger4

52 826

64 241

68 900

Netto kontantstrøm

111 246

122 859

135 200

1Revidert budsjett 2008, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

2Budsjettforslag for 2009

3Innbetalinger = driftsinntekter + overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond + renter på mellomregnskapet + pro et contra-oppgjør. Det beregnes ikke anslag for overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond eller innbetalinger i forbindelse med pro et contra-oppgjør for 2007 og 2008.

4Utbetalinger = driftsutgifter + lete- og feltutviklingsutgifter + investeringer + overføring til Statens petroleumsforsikringsfond + pro et contra-oppgjør. Det beregnes ikke anslag for utbetalinger i forbindelse med pro et contra-oppgjør for 2007 og 2008.

Fullmakter

Følgende fullmakter foreslås videreført i budsjettet for 2009:

Fullmakten til at OED kan godkjenne at det i tilknytning til driften av SDØE pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger knyttet til løpende forretningsvirksomhet og StatoilHydros avsetning av statens petroleum, jf. Forslag til vedtak IX. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (2005-2006) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til at Kongen kan godkjenne at det i tilknytning til SDØE pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger knyttet til prosjekter hvor SDØEs forholdsmessige andel utgjør inntil 5 mrd. kroner, jf. Forslag til vedtak X. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (2005-2006) og St.prp. nr. 69 (2006-2007) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakt til at OED kan godkjenne at staten pådras forpliktelser i de tilfeller hvor det inngås kontraktsmessige forpliktelser før PUD er godkjent eller før tillatelse til anlegg og drift er gitt, jf. Forslag til vedtak XI. Det vises til omtale i St.prp. nr. 1 (2005-2006), St.prp. nr. 69 (2006-2007) og St.prp. nr. 1 (2007-2008).

Fullmakten knyttet til forenklet myndighetsbehandling ved mindre utbyggingssaker på norsk kontinentalsokkel, jf. Forslag til vedtak XII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992-1993) og St.prp. nr. 1 (2000-2001) for nærmere omtale og regler for forenklet myndighetsbehandling.

Fullmakten til å godkjenne overføring av eiendomsrett mot bruksrett, jf. Forslag til vedtak XIII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992-1993) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til overdragelse av andeler i utvinningstillatelser, jf. Forslag til vedtak XIV. Det vises til St.prp. nr. 1 (1994-1995) og St.prp. nr. 50 (1995-1996) for nærmere omtale og retningslinjer for overdragelse av SDØE-andeler.

Fullmakten til at OED kan godkjenne deltagelse for Petoro i forbindelse med overdragelse og samordning av andeler i utvinningstillatelser, jf. Forslag til vedtak XV. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 41 (2003-2004) for en nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til at OED kan godkjenne og gjennomføre nødvendige transaksjoner for å innlemme aktuelle rørledninger og transportrelaterte anlegg i Gassled, jf. Forslag til vedtak XVI. Det vises til omtale i St.prp. nr. 1 (2007-2008).

I forbindelse med nysalderingen, vil det hvert år bli gitt en samlet orientering til Stortinget om bruken av fullmakt XII-XVI.

Kap. 2440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

30

Investeringer

19 950 561

25 100 000

25 200 000

50

Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

1 101 000

1 200 000

1 500 000

Sum kap. 2440

21 051 561

26 300 000

26 700 000

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 30 Investeringer redusert med 1 200 mill. kroner. Videre ble post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond økt med 641 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Post 30 Investeringer

(i 1 000 kr)

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

Prosjekter vedtatt utbygd

19 950 561

25 000 000

24 500 000

Prosjekt under vurdering

100 000

700 000

Sum investeringer

19 950 561

25 100 000

25 200 000

SDØEs andel av investeringene på kontinentalsokkelen forventes for 2009 å bli 25 200 mill. kroner, en økning på 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Av anslaget for 2009 utgjør prosjekter som er besluttet utbygd om lag 24 500 mill. kroner. De største prosjektene med hensyn til investeringer i 2009 er Troll Olje, Gjøa, Ormen Lange, Gassled, Heidrun, Snorre, Gullfaks, Oseberg, Norne og Åsgard.

Det er inngått kontraktsmessige forpliktelser for SDØE relatert til utbygging av nye felt. Ved utgangen av 2007 var disse investeringsforpliktelsene på 16,7 mrd. kroner. I tillegg er det for virksomheten i Storbritannia inngått forpliktelser overfor tredjepart i størrelsesorden 140 mill. kroner i forbindelse med konstruksjon av anlegg. Forpliktelsene er basert på operatørenes innrapportering per 31. desember 2007 og vurdering av forpliktelsenes vesentlighet etter norsk regnskapslov/norske regnskapsstandarder (NGAAP). I løpet av 2008 vil Petoro AS gjennom budsjettarbeidet i den enkelte utvinningstillatelse forplikte SDØE for investeringskostnader i tråd med budsjettforslaget for 2009.

Post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

Bakgrunn

I forbindelse med opprettelsen av Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i 1985 ble forsikring av de statlige deltagerandelene vurdert. Selvassurandørprinsippet ble opprettholdt, men på grunn av de spesielle forholdene i petroleumsindustrien ble det ansett som hensiktsmessig å opprette et eget fond. Dette skulle sikre at staten oppnår fordelene med å være selvassurandør samtidig som en kunne unngå at statsbudsjettets utgiftsside blir sterkt belastet i enkelte år ved eventuelt stort skadeomfang.

Stortinget vedtok en egen lov, lov om Statens petroleumsforsikringsfond av 30. mai 1986 nr. 23. I lovens § 1 heter det at:

«Petroleumsforsikringsfondets formål er å tjene som en reserve for utbetaling til dekning av skader og ansvar som rammer staten i egenskap av direkte økonomisk deltaker i petroleumsvirksomheten. Fondet skal dekke statens andel av utbetalinger som det etter vanlige forsikringsvilkår for oljevirksomheten er dekning for, som følge av:

  • skade på installasjoner,

  • ansvar for skade påført tredjemann, herunder som følge av forurensning, inklusive kostnader med å bringe en utblåsning under kontroll og

  • ansvar for fjerning av vrak.»

Forskrift om Statens petroleumsforsikringsfond ble fastsatt av Nærings- og energidepartementet 13. desember 1996 og er siden revidert og endret av Olje- og energidepartementet.

Overføringer til fondet bevilges årlig over statsbudsjettets kap. 2440, post 50 Overføringer til Statens Petroleumsforsikringsfond. Størrelsen på overføringene baseres på anslag over hva staten måtte ha betalt i premie hvis statens direkte deltagerandeler skulle ha vært forsikret i det kommersielle forsikringsmarkedet. Etter avsluttet regnskapsår blir den faktiske premiebesparelsen beregnet og avvik blir justert i etterfølgende års bevilgning til petroleumsforsikringsfondet i revidert budsjett.

Per 31. desember 2007 hadde fondets internasjonale portefølje en markedsverdi på 14,7 mrd. kroner. Kapitalen i fondet er plassert som innskudd i Norges Bank, pengemarkedsplasseringer, bankinnskudd i utlandet, utenlandske statskasseveksler, utenlandske ihendehaverobligasjoner og utlån i utenlandske banker. Fondet investerer ikke i aksjer.

Tabell 3.15 SPFFs kapitalbalanse per 31.12.2007 (regnskapsprinsippet)

Eiendeler

Kroner

 

Egenkapital og gjeld

Kroner

Omløpsmidler:

Egenkapital:

Verdipapirer og innskudd i valuta

11 842 337 647

Egenkapital

14 828 161 832

Utlån utland

3 122 678 895

Sum egenkapital

14 828 161 832

Innskudd i Norges Bank

15 787 553

Sum omløpsmidler

14 980 804 094

Gjeld:

Innlån

88 270 142

Inngåtte, ikke oppgjorte verdipapirhandler

49 201 762

Påløpte forvaltningshonorarer

9 191 676

Finansielle derivater

5 978 682

Sum gjeld

152 642 261

Sum eiendeler

14 980 804 094

Sum egenkapital og gjeld

14 980 804 094

Budsjettforslag 2009

Overføringer til Statens petroleumsforsikringsfond anslås til 1 500 mill. kroner for 2009, en økning på 300 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Kap. 5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

24

Driftsresultat

108 817 087

104 800 000

138 400 000

30

Avskrivninger

15 403 963

16 800 000

17 000 000

50

Overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond

1 136 551

80

Renter av statens kapital

6 918 460

6 600 000

6 500 000

85

Renter på mellomregnskapet

10 690

Sum kap. 5440

132 286 751

128 200 000

161 900 000

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 24 Driftsresultat økt med 21 600 mill. kroner, til 126 400 mill. kroner. Videre ble post 30 Avskrivninger redusert med 1 000 mill. kroner, til 15 800 mill. kroner og post 80 Renter av statens kapital redusert med 200 mill. kroner, til 6 400 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Driftsresultatet for SDØE er anslått til 138 400 mill. kroner i 2009, en økning på 33 600 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008 og en økning på 12 000 mill. kroner i forhold til gjeldende budsjett for 2008, jf. St.prp. nr. 59 (2007-2008). Anslaget for 2009 er utarbeidet på grunnlag av en gjennomsnittlig oljepris på kr 500 per fat.

Post 24 Driftsresultat

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

24.1

Driftsinntekter

162 924 992

159 300 000

204 100 000

24.2

Driftsutgifter

-30 350 799

-29 100 000

-38 900 000

24.3

Lete- og feltutviklingsutgifter

-1 423 993

-2 000 000

-3 300 000

24.4

Avskrivninger

-15 403 963

-16 800 000

-17 000 000

24.5

Renter av statens kapital

-6 929 150

-6 600 000

-6 500 000

Sum post 24

108 817 087

104 800 000

138 400 000

Underpost 24.1 Driftsinntekter

Driftsinntektene for SDØE er anslått til 204 100 mill. kroner for 2009, en økning på 44 800 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Endringen knytter seg hovedsakelig til økt oljepris. Det motvirkes imidlertid noe av lavere anslag på oljeproduksjonen. Anslaget for gasspris er også økt, samtidig som anslaget på gassproduksjonen også er høyere.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

Driftsutgiftene for SDØE er budsjettert til 38 900 mill. kroner for 2009, en økning på 9 800 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Dette skyldes hovedsakelig økte kostnader til kjøp av gass for videresalg og et generelt høyere kostnadsnivå for anlegg i drift.

Driftsrelaterte kontraktsforpliktelser og transportforpliktelser for SDØE beløper seg til henholdsvis om lag 11 300 og 23 000 mill. kroner ved utgangen av 2007. Driftsrelaterte kontraktsforpliktelser består av leie av rigger, forsyningsskip, produksjonsskip, helikopter, beredskapsfartøy, baser og lignende. Beløpene representerer kanselleringskostnad per 31. desember 2007. Transportforpliktelsene representerer forpliktelser per 31. desember 2007 knyttet til gassalgsaktiviteten som hovedsakelig består av transport- og lagerforpliktelser i Storbritannia og på kontinentet, samt terminalkapasitetsforpliktelser knyttet til Cove Point terminalen i USA. Ovennevnte forpliktelser er basert på operatørenes innrapportering per 31. desember 2007 og vurdering av forpliktelsenes vesentlighet etter NGAAP. På norsk sokkel er SDØEs eierandel i anlegg og rørledninger gjennomgående høyere eller på nivå med skipningsandelen. Det er således ikke beregnet forpliktelser i disse systemene. I løpet av 2008 vil Petoro AS gjennom budsjettarbeidet i den enkelte utvinningstillatelse forplikte SDØE for driftsutgifter i tråd med budsjettforslaget for 2009.

Underpost 24.3 Lete- og feltutviklingsutgifter

Lete- og feltutviklingskostnader er knyttet til leting etter olje- og gassressurser, samt bearbeiding og utvikling av konsepter fra funn er gjort til beslutning om drivverdighet. Det er ikke et klart skille mellom leting og feltutvikling. Aktiviteter av samme art kan både være en letekostnad og en feltutviklingskostnad. Aktivitetene innen denne posten er geologistudier, seismikkostnader, leteboring, avgrensningsboring, testing av funn, feltevaluering og konseptstudier. Lete- og feltutviklingsutgifter for SDØE forventes å bli 3 300 mill. kroner i 2009, en økning på 1 300 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Endringen knytter seg til høyere lete- og feltutviklingsaktivitet i utvinningstillatelser med SDØE-andeler.

I forbindelse med tildeling av utvinningstillatelser forplikter rettighetshaverne å akseptere et arbeidsprogram som blant annet kan innebære boring av et visst antall brønner. Ved utgangen av 2007 var SDØE forpliktet til å delta i sytten brønner med en forventet kostnad for SDØE på 1 200 mill. kroner. Av disse forventes 761 mill. kroner å påløpe i 2008. Forpliktelsene er basert på antall forpliktede brønner som per 31. desember 2007 ikke var boret. I løpet av 2008 vil Petoro AS gjennom budsjettarbeidet i den enkelte utvinningstillatelse forplikte SDØE for lete- og feltutviklingsutgifter i tråd med budsjettforslaget for 2009.

Underpost 24.4 og post 30 Avskrivninger

Avskrivninger på statens kapital i petroleumsvirksomheten er anslått til 17 000 mill. kroner for 2009, en økning på 200 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008. Det skyldes økte volum fra nye felt som Snøhvit og Ormen Lange som motvirker en generell nedgang i produksjonen. Videre er det et høyere avskrivningsgrunnlag i 2009 som følge av høyere forventede investeringer i 2008 og 2009.

Driften belastes med avskrivninger for å ta hensyn til kapitalslit og gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 30.

SDØE regnskapet blir avgitt både etter kontantprinsippet og etter NGAAP. I regnskapet i henhold til NGAAP bokføres avskrivninger basert på produksjonsenhetsmetoden og på linearitet. Ordinære avskrivninger på olje- og gassproduserende anlegg beregnes for hvert enkelt felt og feltdedikert transportsystem etter produksjonsenhetsmetoden. Denne metoden innebærer at investeringer avskrives i tråd med produksjonen det enkelte år. Avskrivningsnøkkelen er som følger: (Netto bokført verdi * produksjon i perioden)/gjenværende reserver. Av praktiske årsaker benyttes salgsvolumene i perioden som en erstatter for produksjonsvolumene. Dette fordi salgsvolumene er tilgjengelig tidligere enn produksjonstallene og at de to volumene over tid er like. For avskrivningsformål benyttes en andel av Oljedirektoratets forventningsbaserte reserveanslag for utbygde reserver. Disse anslagene revideres årlig. Ordinære avskrivninger for transportsystemer samt stigerørsplattformer som benyttes av flere felt, blir beregnet lineært over gjeldende konsesjonstid. Andre driftsmidler blir avskrevet lineært over antatt økonomisk levetid.

Underpost 24.5 og post 80 Renter av statens kapital

Renter er anslått til 6 500 mill. kroner for 2009, en reduksjon på 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2008.

Driften belastes med renter på statens faste kapital for å ta hensyn til kapitalkostnader. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 80.

Post 85 Renter på mellomregnskapet

På SDØEs utgiftsside oppstår det et mellomværende med staten - differanse mellom føring på kapittel/post i bevilgningsregnskapet og likviditetsbevegelser. Mellomværende omfatter differansen mellom kontantinnkalling og avregning fra operatør, arbeidskapital i avregning fra operatør, merverdiavgift og mellomværende med betalingsformidler med mer.

StatoilHydro forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, salg av SDØEs petroleum sammen med sin egen. Inntekter fra salg av olje, våtgass og tørrgass vil etter kontantprinsippet normalt bli regnskapsført i SDØEs regnskap samme måned som StatoilHydro mottar oppgjør for salg. På tidspunktet for rapportering til det sentrale statsregnskapet vil det som følge av dette normalt ikke være et mellomværende på inntektssiden som inkluderes i mellomværende i kasserapporten for SDØE.

Det budsjetteres ikke med renter på mellomregnskapet. Denne beregnes ved årets slutt og regnskapsføres i statsregnskapet.

Kap. 2442 Disponering av innretninger på kontinentalsokkelen

Post 70 Tilskudd, overslagsbevilgning

Som følge av at Fjerningstilskuddsloven er opphevet, budsjetteres det ikke lenger med utbetaling av fjerningstilskudd for fremtidige fjerninger. Grunnet usikkerhet knyttet til tidspunkt for utbetaling av tilskudd til enkelte prosjekter som blir behandlet etter den tidligere loven, foreslås fullmakten til å utgiftsføre eventuelle utbetalinger av tilskudd uten bevilgning videreført i budsjettet for 2009, jf. Forslag til vedtak IV.

Kap. 5685 Aksjer i StatoilHydro ASA

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2007

Saldert budsjett 2008

Forslag 2009

85

Utbytte

14 005 699

15 773 000

16 940 000

Sum kap. 5685

14 005 699

15 773 000

16 940 000

Vedrørende 2008

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2008 ble post 85 Utbytte økt med 1 167 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 59 og Innst. S. nr. 270 (2007-2008).

Fullmakter

I St.prp. nr. 60 (2006-2007) Sammenslåing av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet, fikk OED fullmakt til å utgiftsføre kjøp av aksjer i StatoilHydro ASA uten bevilgning under kap. 1811 StatoilHydro ASA, post 96 Aksjekjøp. Denne fullmakten ble videreført i budsjettet for 2008 og foreslås videreført i budsjettet for 2009, jf. Forslag til vedtak IV. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 60 (2006-2007) for nærmere omtale av fullmakten. Per 1. september 2008 var det kjøpt 31,2 mill. aksjer til en samlet kostnad på om lag 5,3 mrd. kroner. Ytterligere informasjon om statens aksjekjøp i StatoilHydro vil presenteres i nysalderingen for 2008.

OED har tidligere engasjert eksterne finansielle rådgivere som departementet kan forholde seg til ved behov. OED er avhengig av den kompetanse slike finansielle rådgivere tilbyr. Kongen har i 2008 fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1800, post 21 Spesielle driftsutgifter til dekning av utgifter i forbindelse med meglerhonorar og faglig bistand ved kjøp/salg av statlige aksjeposter, rådgivning samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i StatoilHydro ASA. Det foreslås å videreføre denne fullmakten for 2009, jf. Forslag til vedtak III. Det vises forøvrig til omtale under kap. 1800 Olje- og energidepartementet.

Post 85 Utbytte

Styrene i Statoil ASA og Norsk Hydro ASA meddelte 18. desember 2006 at de anbefalte sine aksjonærer sammenslåing av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet. Den 12. og 13. mars 2007 behandlet og undertegnet styret i henholdsvis Statoil og Hydro en plan for fisjon av Hydro som ledd i en sammenslåing av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet. Denne sammenslåingsplanen ble godkjent av selskapenes generalforsamlinger 5. juli 2007, og sammenslåingen trådte i kraft fra 1. oktober 2007. Staten eide etter sammenslåingen 62,5 pst. av aksjene i StatoilHydro ASA.

Allmennaksjelovens bestemmelser regulerer prosedyrer med henhold til utbetaling av utbytte. Forslag om utdeling av utbytte fremsettes av styret og vedtas formelt av generalforsamlingen. Generalforsamlingen kan vedta å redusere, men ikke øke utbyttet som er foreslått av styret.

Statoils utbyttepolitikk ble videreført for det sammenslåtte StatoilHydro. Selskapets utbyttepolitikk lyder som følger:

«StatoilHydros ambisjon er å utbetale et økende ordinært kontantutbytte målt i NOK per aksje. StatoilHydro har videre til hensikt å distribuere til sine aksjonærer, gjennom kontantutbytte og tilbakekjøp av egne aksjer, et beløp i størrelsesorden 45-50 pst. av konsernets årsoverskudd i henhold til IFRS. I det enkelte år kan imidlertid summen av kontantutbytte og tilbakekjøp utgjøre en høyere eller lavere andel av årsoverskuddet enn 45-50 pst. avhengig av selskapets vurdering av forventet kontantstrømutvikling, investeringsplaner, finansieringsbehov og hensiktsmessig finansiell fleksibilitet.»

Da det ikke foreligger offentlig informasjon med foreløpig prognose for StatoilHydro ASAs årsresultat for 2008, legges det i budsjettet for 2009 til grunn det beløp som ble utbetalt i utbytte fra StatoilHydro ASA i 2008 for regnskapsåret 2007. På denne bakgrunn budsjetteres det med 16 940 mill. kroner under posten. Det understrekes at budsjettert utbytte er en teknisk fremskriving av utbyttet som ble utbetalt fra StatoilHydro ASA for 2007. Vedtak om utbytte for regnskapsåret 2008 fattes på StatoilHydro ASAs generalforsamling våren 2009. Utbetaling av utbytte vil bli presentert i revidert budsjett for 2009, eventuelt nysalderingen for 2009.

Fotnoter

1.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt per 1. mars 2008. Det er fem tilsatte på lederlønnkontrakt som ikke er med i denne oversikten, det vil si to kvinner og tre menn.

2.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt per 1. mars 2008.

3.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt per 1. mars 2008.

4.

Fra regnskapsåret 2007 benytter Statnett International Financial Reporting Standard (IFRS) i alle sine konsernregnskaper. De gjengitte tallene for 2006 er justert slik at de er sammenlignbare med 2007 og avviker derfor fra årsrapporten for 2006.

Til forsiden