St.prp. nr. 38 (2006-2007)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av programmet «Aktiv Ungdom» (2007-2013)

Til innholdsfortegnelse

6 Vurdering og tilrådning

Erfaringene fra deltakingen i de tidligere EU-programmene på ungdomsområdet er gode. Ungdom og ungdomsgrupper fra Norge har hatt stor nytte av å delta i det europeiske samarbeidet som programmene har lagt opp til. Programmene har nådd ungdom som tidligere ikke har hatt like gode muligheter til å delta i det europeiske ungdomssamarbeidet som medlemmer av de tradisjonelle barne- og ungdomsorganisasjonene.

Gjennom deltakelse i programmene er det bygd opp et godt nettverk av kontakter over hele landet, som gir informasjon og veiledning til potensielle søkere. Det er en god geografisk spredning blant de ungdomsgruppene som har fått støtte fra programmet til å gjennomføre utveksling og ulike prosjekter for aldersgruppen 15 – 25 år. Det er totalt sett en jevn kjønnsfordeling, men det er en stor overvekt av kvinnelige deltakere innen volontørtjenesten. Hoveddelen av programbudsjettet er desentralisert og midlene fordeles mellom programlandene. Norge mottar om lag 2,3 % av programbudsjettet til fordeling på norske prosjekter, mens vårt bidrag til programbudsjettet ligger på om lag 2 %.

Deltakelse i EUs handlingsprogram vil være et viktig bidrag til å nå de målsettinger som er satt for utviklingen av en nasjonal, helhetlig ungdomspolitikk, slik det blant annet er beskrevet i Barne- og familiedepartementets budsjettproposisjon for 2007.

Det nye programmet gir gode muligheter til å utvikle samarbeidet med EUs nye medlemsstater. Det er også utvidet adgang til samarbeid med stater som ikke deltar i programmet. Dette kan bidra til utvidet ungdomspolitisk samarbeid i nordområdene, spesielt med Nordvest-Russland, og med statene på Vest-Balkan. Programmet åpner for støtte til lokale og regionale myndigheter og til personer som arbeider med barne- og ungdomsspørsmål. Programmet bidrar til opplæring av og internasjonalt samarbeid mellom ungdomsarbeidere og ungdomsledere. Støtten som kan gis til europeiske frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner og til Det europeiske ungdomsforumet vil også komme det norske organisasjonslivet til gode.

Barne- og likestillingsdepartementet har drøftet det nye programmet med Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, på den årlige nasjonale konferansen med organisasjonene og med andre aktører i det norske ungdomssamarbeidet. Det er en bred støtte til norsk deltakelse i programmet.

Barne- og likestillingsdepartementet anbefaler at Norge deltar i EUs ungdomsprogram 2007 – 2013, «Aktiv Ungdom».