St.prp. nr. 43 (1998-99)

Om regulering av grensen mellom Østre Toten og Vestre Toten kommuner i Oppland fylke

Til innholdsfortegnelse

2 Saksframstilling

2.1 Kort om bakgrunnen

Bakgrunnen for grensereguleringssaken er en diskusjon om kommunetilhørighet i området som har pågått i svært lang tid. Grensen mellom kommunene har et meget særegent løp. Dersom en kjører med bil gjennom tettstedet Kolbu langs riksvei 246 krysser man kommunegrensen hele 9 ganger (se kart). Vestre Toten kommune har etter nåværende grense en «øy» inne i Østre Toten kommune. Grensen er klart uhensiktsmessig, og medfører flere praktiske problemer både for kommunene og innbyggerne. Grensen kompliserer den kommunale tjenesteytingen. Bl a blir søppeltømmingen tungvint når kommunegrensen skifter flere ganger i samme gate eller område. Hovedproblemet er at grensen krever en interkommunal barneskole. Dette betyr at barn som er nære naboer og har gått på samme barneskole blir fordelt på to skoler når de kommer i ungdomsskolealder.

De fleste innbyggerne i Kolbu har i en spørreundersøkelse foretatt av en aksjonskomité, oppgitt at de har sterkere tilknytning til Lena, kommunesenteret i Østre Toten som ligger 6 km fra Kolbu, enn til Raufoss som er kommunesenteret i Vestre Toten og ligger 15 km fra Kolbu. Lena er tettstedet som brukes mest som handels- og servicesenter. Det er likevel slik at flere arbeider i Raufoss enn i Lena.

Per 01.01.98 var det 546 av innbyggerne i Kolbu som tilhørte Vestre Toten kommune. Dette utgjør ca 4 % av kommunens innbyggere.

2.2 Gangen i saken

I Kolbu er det dannet en aksjonsgruppe som arbeider for en regulering av grensen i området.

Aksjonsgruppen i Kolbu har ved brev av 06.11.95 til Fylkesmannen i Oppland søkt om at tettstedet Kolbu i sin helhet overføres Østre Toten kommune. Det framlagte forslaget går ut på at ca 8 km2 av Vestre Toten kommune innlemmes i Østre Toten kommune, mens ca 0.2 km2 av Østre Toten overføres Vestre Toten. Grenseforslaget bygger på skolegrensene for den interkommunale barneskolen i området (med unntak av området som overføres til Vestre Toten), og målet er at Moen skolekrets blir liggende i samme kommune. Det området som foreslås overført til Vestre Toten kommune, vil opphøre å være en del av Moen skolekrets. I en spørreundersøkelse utført av aksjonskomiteen i 1994 svarte 80 % av innbyggerne i Kolbuområdet at de ønsket å tilhøre Østre Toten kommune, mens 10 % ønsket å høre til Vestre Toten kommune, 9 % hadde ingen mening og 1 % besvarte ikke spørsmålet. Svarprosenten i spørreundersøkelsen var på 87 %. Med unntak av ca 10 husstander er alle innbyggerne i den delen av Moen skolekrets i Vestre Toten kommune som foreslås overført, blitt spurt i spørreundersøkelsen.

Fylkesmannen i Oppland sendte den 28.11.95 saken til kommunene til foreløpig uttalelse.

Østre Toten kommunestyretraff den 24.10.96 slikt enstemmig vedtak:

«Østre Toten gir sin prinsipielle tilslutning til at kommunegrensen i Kolbu reguleres, slik at Moen skolekrets samles og tilhører samme kommune.»

Vestre Toten kommunestyre har den 21.11.96 gjort slikt enstemmig vedtak:

  1. Vestre Toten kommune mener at nåværende grenser i hovedsak bør beholdes. Det bør imidlertid være mulig, i samarbeid med Østre Toten, å kunne foreta noen mindre justeringer for å rette opp grensen noe. Området mellom grunnkrets 408 og 409, tilhørende Østre Toten, bør vurderes særskilt. Vestre Toten kommune forutsetter gjensidighet i disse forhandlingene med Østre Toten kommune.

  2. Vestre Toten kommune har forståelse for mange av de praktiske vanskene aksjonskomiteen påpeker. Et nærmere samarbeid mellom de to kommunene og beboerne i området bør imidlertid kunne finne løsning på flere av disse. Oppretting av eget «grendeutvalg» for hele Kolbuområdet bør vurderes.

  3. Gjennom en felles utarbeidet kommundelsplan for Kolbu i de to kommunene bør det også være mulig å sikre en helhetlig utvikling i området.

  4. Siden spørsmålet om overføring av Moen krets angår samtlige innbyggere i Vestre Toten kommune, kan det ikke aksepteres at det avholdes lokal folkeavstemning i kretsen.

  5. Vedtaket i pkt 1 - 5 er begrunnet ut fra at :

    • overføringen av Moen krets i sin helhet til Østre Toten kommune vil få konsekvenser for det samlete tjenestetilbudet i Vestre Toten kommune, og er derfor en sak som berører samtlige av kommunens innbyggere.

    • det er ikke mulig å finne fram til grenser mellom de to kommunene som kan aksepteres av alle som berøres.

    • det er ikke noe naturlig skille mellom kommunene.

    • avstandene innen Vestre Toten kommune er små, dette gjelder også mellom Kolbu og resten av kommunen.

    • ut fra historie og utviklingen er området en integrert del av Vestre Toten kommune og har vært det siden grensen mellom Aas og Kolbu kirkesogn ble trukket i 1869.

    • Vestre Toten kommune er opptatt av å finne fram til gode løsninger for befolkningen.»

Fylkesmannen i Opplandoversendte saken til departementet ved brev av 28.11.96 og anfører:

«Fylkesmannen konstaterer at kommunestyrene i de to kommunene har forskjellig syn på reguleringen av kommunegrensen mellom Østre og Vestre Toten kommune i Kolbu tettsted, og at kommunene ikke er enige i regulering. Ut fra det omfang aksjonskomiteen foreslår, med ca 8 km2 overføring fra Vestre Toten kommune til Østre Toten kommune, og ca 0,2 km2 fra Østre Toten kommune til Vestre Toten kommune, og den befolkningstetthet som er i Kolbu sentrum, er fylkesmannens vurdering at en slik regulering heller ikke er av mindre omfang.»

Møte i Kommunal- og arbeidsdepartementet ble avholdt 19.02.97 etter forespørsel fra aksjonskomiteen. På møtet deltok representanter fra kommunene, Fylkesmannen, Statens Kartverk og aksjonsgruppa. Aksjonskomiteen og kommunene fikk anledning til å legge fram sine syn på saken. I møtet fikk kommunene tilbud fra departementet om midler til å foreta en utredning om fordeler og ulemper ved en eventuell kommunesammenslutning. Konklusjonen fra møtet var at kommunene skulle vurdere dette, og at grensereguleringssaken ble stilt i bero til spørsmålene om utredningen var avklart.

Vestre Toten kommune takket senere ja til tilbudet om utredningsmidler, mens Østre Toten kommune ikke ønsket dette.

Departementet tok etter dette grensereguleringssaken opp igjen. I brev den 16.10.97 til Fylkesmannen i Oppland, med kopi til kommunene, ble det stilt flere spørsmål vedrørende saken som fylkesmannen ble bedt om å utrede. Departementet ba også om at det ble holdt en befaring i området.

Fylkesmannen i Oppland arrangerte befaring i Kolbu 17.06.1998. Det møtte representanter fra Fylkesmannen, kommunene, aksjonsgruppen og departementet. På befaringen fikk aksjonsgruppen vise hvordan grensen går i området, og de pekte på hvilke problemer dette medførte. På møtet etter befaringen ba Fylkesmannen kommunene besvare departementets spørsmål.

Departementet sendte brev til kommunene den 17.10.1997 om grensereguleringer og lokale folkeavstemninger. I brevet ble det vist til at spørsmålet om å avholde lokal folkeavstemning kunne være aktuelt. Departementet ba derfor om å få opplyst hvorvidt kommunene skulle avholde folkeavstemning.

Østre Toten kommune har i brev den 06.08.98 til Fylkesmannen kommet med sin vurdering av departementets spørsmål. Det pekes på problemer knyttet til renovasjonstjenesten som ikke er samordnet. Det er praktiske problemer knyttet til at Moen barneskole må forholde seg til to ungdomsskoler. I sosialtjenesten er det uklarheter, spesielt fra klientsiden, om hvilken kommune de tilhører. Videre gir plasseringen av helsesenteret uheldige delinger mellom besøkende til helsestasjonen og legesenteret. En grenseendring med sikte på å legge hele Kolbu tettsted til Østre Toten vil derfor klart være i tråd med både innbyggernes tilhørighet og kommunens strukturelle inndeling. Det vil ikke være behov for nye sykehjem eller eldresenter, men det blir behov for en generell kapasitetsutvidelse med påfølgende investeringer. Når det gjelder det interkommunale samarbeidet fungerer det tilfredsstillende. Når det gjelder samarbeidet om brannvern er det nevnt som et eksempel som anskueliggjør problematikken. Brannstasjonen ligger i Vestre Toten kommune, forvaltes av Østre Toten, men med refusjon fra Vestre Toten.

Vestre Toten kommune har i brev den 28.08.98 til Fylkesmannen kommet med sin vurdering av departementets spørsmål. Vestre Toten kommune anfører at den lar elevene som ønsker å gå på skole i Østre Toten kommune få lov til det, dersom dette ikke fører til klassesprekk. De mener at det ikke er noe problem at søppelkjørerne fra de to kommunene kjører forbi søppelstativene som står i nabokommunen, så lenge stativene blir tømt til rett tid. Problemene med brannutrykking ble løst gjennom en samarbeidsavtale med Østre Toten kommune i 1997. Vestre Toten er enige i at spørreundersøkelsen tyder på at en overvekt av innbyggerne som bor i området ønsker å tilhøre Østre Toten kommune. De mener likevel at grensen som er foreslått av aksjonskomiteen er helt uakseptabel. Det arbeides med felles kommuneplan for tettstedet. De mener at det interkommunale samarbeidet mellom kommunene klart kan bli bedre, og at dette er å foretrekke framfor en grensejustering.

Med hensyn til spørsmålet om folkeavstemning var konklusjonen følgende:

«Siden spørsmålet om over føring av Moen krets angår samtlige innbyggere i Vestre Toten kommune, kan det ikke aksepteres at det avholdes lokal folkeavstemning i kretsen.»

Fylkesmannen i Oppland besvarte den 18.11.98 departementets brev av 16.10.97. I konklusjonen anføres det følgende:

«Fylkesmannen mener at det er pekt på så mange ulemper ved dagens kommunegrense gjennom Kolbu tettsted at det er all grunn til å følge opp det initiativ som er tatt for grenseregulering, og som begge kommuner i prinsippet har sluttet seg til. Fylkesmannen ønsker imidlertid ikke å uttrykke noen mening om hvor grensen bør gå, verken i forhold til Kolbu tettsted eller i de andre områdene som det er aktuelt å se nærmere på i samme sak. De undersøkelsene som vil bli gjort i forbindelse med fremføringen av saken, vil trolig gi et bedre grunnlag for en uttalelse. Det er f eks ikke foretatt noen vurdering av de kommuneøkonomiske følgene av en grenseregulering mellom kommunene her, og heller ikke gjort noen pålitelig undersøkelse av alle berørtes oppfatning av en naturlig grense. Forslaget om å la kommunegrensen følge eiendomsgrensene og trekke den fortrinnsvis gjennom ubebygd område, synes imidlertid å være et greit prinsipp dersom resultatet av den første behandlingen blir at kommunegrensen mellom Østre og Vestre Toten i Kolbu-området skal reguleres i tråd med det fremsatte ønske. Foreløpig er det bare Vestre Toten som har vurdert å holde folkeavstemning om grensereguleringssaken. De mener at reguleringen berører først og fremst deres innbyggere. Hele kommunen må da få delta, ikke bare de som bor i Moen krets, jf kommunestyresaken i november 96. Østre Toten kommune har ikke tatt opp spørsmålet. Spørsmålet om folkeavstemning må vurderes nøyere under arbeidet med saken, slik at resultatet gir et best mulig svar på innbyggernes ønske, og ingen har saklige innvendinger på gjennomføringen. Av kapasitetsårsaker har fylkesmannen ikke gjort mer dyptgående undersøkelser av de forhold som departementet har stilt spørsmål om og som kommunene har uttalt seg til, i denne omgang. En regner imidlertid med å bistå i arbeidet dersom departementet følger opp det reguleringsarbeidet som Aksjonskomiteen har tatt initiativ til.»

Departementetfant etter dette at saken var tilstrekkelig utredet til at det kunne tas en beslutning. De berørte kommuner ble i januar 1999 underhånden underrettet om dette.

Vestre Toten kommune avholdt et ekstraordinært formannskapsmøte den 25.01.99, og vedtok en uttalelse, der de gikk imot den foreslåtte grensereguleringen. Kommunen hadde også merknader til saksbehandlingen og mente det burde settes i gang en videre prosess.

Vestre Toten kommunestyre fattet den 04.02.99 slikt vedtak:

«Vestre Toten kommune aksepterer fullt ut at det må finnes en løsning i grensespørsmålet på Kolbu. Det er villighet til å akseptere regjeringens forslag som et utgangspunkt. Det må imidlertid finnes en løsning som tar hensyn til de deler av Moen krets som klart gir uttrykk for at de fortsatt ønsker å få fortsette som en del av Vestre Toten. Etter Vestre Toten kommunes syn er det mulig å finne fram til en slik løsning. Vestre Toten ønsker primært at vi skal finne en løsning det er enighet om mellom kommunene, slik at saken kan behandles av regjeringen i statsråd. Under forutsetning av at det gis mulighet for ny behandlingsrunde, velges en politisk delegasjon på 3 personer til å omgående å ta kontakt med Fylkesmannen i Oppland, Kommunal- og regionaldepartementet og/eller Stortingets kommunalkomite, for å komme fram til et opplegg for videre saksbehandling som ivaretar begge sidene i grensesaken - og framtidsplan. Det bør etter Vestre Totens mening arbeides med disse elementene:

  1. I samarbeid med fylkesmannen må det foretas en konsekvensutredning når det gjelder fordeling av verdier mellom de to kommunene, kommuneøkonomi m m.

  2. Praktiske konsekvenser for de som berøres ved en overføring av kretsen utredes (kirketilhørighet, institusjonsbruk, den interkommunale skolens framtid osv.) sammen med resultatet av konsekvensanalysen i pkt 2 og 3. Eventuelle avtaler mellom de to kommunene utarbeides.

  3. Når det foreligger et utkast til løsning om grensene i Kolbu, vedtatt av de to kommunestyrene, legges denne ut til offentlig høring. Informasjons-/folkemøter avvikles i denne perioden. På grunnlag av høringsrunden behandler kommunestyrene i de to kommunene et endelig løsningsforslag. Lokale folkeavstemninger i Vestre Totens del av Moen krets voterer over dette løsningsforslaget og saken oversendes departementet til avgjørelse sammen med resultatet av folkeavstemningen. En slik folkeavstemning vil gi løsningen legitimitet. Metoden vil nødvendigvis ta noe tid, men er nødvendig om det skal bli en løsning det blir varig ro omkring.»

Møte i Kommunal og regionaldepartementet ble avholdt 23.02.99. På møtet deltok Aksjonskomiteen, Vestre Toten kommune, Østre Toten kommune og Fylkesmannen i Oppland. Vestre Toten kommune uttalte på møtet at kommunene nå burde få anledning til å sette seg ned og forhandle seg fram til en ny kommunegrense. Kommunen skisserte også et alternativt grenseforslag, der kommunegrensen trekkes helt nede ved Kolbu sentrum. Dette vil føre til at de sentrale deler av tettstedet Kolbu blir samlet i Østre Toten kommune, mens øvrige deler av bebyggelsen i Kolbu og resten av Moen skolekrets tilfaller Vestre Toten kommune. Forslaget ville fortsatt innebære behov for et interkommunalt samarbeid om barneskolen i området.

Østre Toten kommune mente at saken nå bør få en avgjørelse ved at den blir lagt fram for Stortinget og at aksjonskomiteens grenseforslag ble lagt til grunn. Det kom fram i møtet at oppslutningen om Aksjonskomiteens grensereguleringsforslag blant innbyggerne i Smågardaområdet, ikke var like sterk som i resten av Kolbu området. Motstanden mot overføring til Østre Toten kommune ser ut til å øke jo lenger opp langs Smågardaveien man kommer. Både Aksjonskomiteen og begge kommunene delte denne oppfatningen.

Aksjonsgruppa for bevaring av Vestre Toten har ved brev den 02.03.99 til departementet varslet at de har dannet en motaksjon for få fram at det også er motstandere mot grenseforslaget til andre aksjonsgruppa.

Departementet har etter en samlet vurdering funnet at saken bør forelegges Stortinget etter inndelingsloven § 1 siste punktum.

Til forsiden