St.prp. nr. 49 (2005-2006)

Om samtykke til ratifikasjon av FN-konvensjonen mot korrupsjon av 31. oktober 2003

Til innholdsfortegnelse

6 Vurdering og tilråding

Korrupsjon er et stort problem både nasjonalt og globalt. I de senere år har det internasjonale samfunnet i stadig større grad innsett at korrupsjon utgjør en trussel mot rettsstaten, demokratiet, menneskerettighetene og sosial rettferdighet. Korrupsjon kan også hindre økonomisk utvikling og virke konkurransevridende. Korrupsjon er skadelig for samtlige stater, men skadevirkningene er særlig store i de fattigste landene med den mest sårbare befolkningen. FN-konvensjonen mot korrupsjon representerer en nyvinning ved at den er det første globale instrumentet rettet mot korrupsjon. Konvensjonen vil bidra til en større harmonisering av de ulike staters regler om korrupsjon og sikre samarbeid mellom statene.

Kampen mot korrupsjon er høyt prioritert i Norge og på det internasjonale plan. Internasjonalt samarbeide er viktig og nødvendig for å motarbeide de skadevirkningene korrupsjon fører med seg. Norge har deltatt aktivt i dette samarbeidet innenfor Europarådet, OECD og FN. Både Europarådets strafferettslige konvensjon om korrupsjon og OECD-konvensjonen om bestikkelse av utenlandske offentlige tjenestemenn i internasjonale forretningstransaksjoner er ratifisert av Norge. Ratifikasjon av FN-konvensjonen mot korrupsjon vil være et viktig ledd i Norges aktive kamp mot korrupsjon både internasjonalt og nasjonalt, og sikre Norges posisjon som en aktiv pådriver i dette arbeidet. Tilslutning til denne konvensjonen vil gi Norge større mulighet til å påvirke det internasjonale samfunnets videre bekjempelse av denne meget samfunnsskadelige formen for kriminalitet. Det vil være ønskelig at Norge ratifiserer konvensjonen innen den første statspartskonferanse avholdes i desember 2006.

Justis- og politidepartementet tilrår at Norge ratifiserer FN-konvensjonen mot korrupsjon. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.