St.prp. nr. 52 (1998-99)

Om Statkrafts industrikontrakter og leieavtaler

Til innholdsfortegnelse

4 Effektregulering, tørrårssikring, effektiv energibruk

4.1 Generelt

Regjeringen foreslår at det i nye myndighetsbestemte kontrakter og leieavtaler stilles flere krav om ytelser fra bedriftene.

For kontraktene vil kravene være rettet mot de industrianlegg som kontrakten knyttes til. For leie­avtalene vedrørende Tysso II, og Svelgen I og II, vil kravene være knyttet til de industrianlegg som den produserte kraften er forutsatt anvendt i.

For leieavtalen vedrørende Saudavassdraget er forholdet mer komplisert. Deler av den produserte kraften er forutsatt anvendt i industrianlegg hvor det er inngått avtale om overdragelse til Eramet, som har andre eiere enn Saudefaldene. Den overskytende kraftmengden er forutsatt nyttet i ferrolegeringsbedrifter innen Elkem-konsernet. Departementet legger til grunn at kravene som knyttes til leieavtalen vedrørende Saudavassdraget, i utgangspunktet må rettes mot Saudefaldene og industrianlegg som eies 100 prosent av Elkem.

4.2 Effektregulering

I kraftsystemet er det behov for effektreserve som kan påkalles i tilfeller med lav spenning, lav frekvens og ved overlast i overføringsnettet. Statnett SF som systemansvarlig vurderer kontinuerlig behovet for effektreserve. Det er nå reduserte marginer mellom maksimalforbruk og produksjonskapasitet i topplasttimene. Denne vinteren har Statnett i perioder reservert effektreserve i vannkraftverk. Reservert effekt godtgjøres med en andel av spotmarkedsprisen, ut fra reservert kvantum og varighet. I den grad reservert effekt blir aktivert, godtgjøres i tillegg produsenten med regulerkraftprisen, og gjøres opp gjennom regulerkraftmarkedet. Reservert effekt blir aktivert i tilfeller hvor anmeldingene i regulerkraftmarkedet ikke er tilstrekkelig til å dekke behovet for effektregulering.

Statnett har også enkelte dager beordret utkobling av elektrokjeler. Dette kompenseres gjennom lavere nettariff.

Deler av industrien har gode muligheter for kortsiktig nedregulering av effektuttaket, og kan derfor bidra til å sikre nødvendig effektreserve. Bedrifter som tilbys kraftleveranser i medhold av denne proposisjonen, må vederlagsfritt stille effektreserve til disposisjon for Statnett, innenfor en ramme på 100 timer pr. 12 måneder. Forslag til nærmere regler er gitt i Vedlegg 2. Disse er å betrakte som standardvilkår, som kan endres gjennom ordinære forhandlinger med Statnett. Verdien av å stille effektreserve er inkludert i forslaget til kraftpris for nye kraftkontrakter og leieavtaler gjennom redusert pris. I den grad Statnett aktiverer reservert effekt, legges det til grunn at bedriftene blir kompensert for dette med utgangspunkt i de ordninger som til enhver tid måtte gjelde for kompensasjon eller prissetting av slik effektregulering, med de nærmere reg­ler som Statnett finner nødvendig. Pr. i dag innebærer dette at bedriftene kompenseres med regulerkraftprisen gjennom regulerkraftmarkedet.

For leieavtalene legges det til grunn at effektreserve stilles til rådighet ved bedriftene som er lokalisert på samme sted som kraftverkene i leieavtalene. I den foreslåtte leieavtalen for Saudavassdraget må dette betraktes som et utgangspunkt for forhandlinger mellom Saudefaldene og Statnett. Dette skyldes dels forholdene knyttet til avtalen som er inngått mellom Elkem og Eramet om blant annet overdragelse av smelteverket i Sauda, og dels at effektuttaket i dette smelteverket ikke synes tilstrekkelig til å ivareta forutsetningene om effektreserve og nedregulering som er forutsatt i prisvilkårene for nye leieavtaler, jf. kapittel 5.

4.3 Tørrårssikring

Tilsiget til vannkraftanleggene varierer betydelig mellom år. I enkelte år med spesielt lave tilsig kan inngrep fra myndighetene være nødvendig for å håndtere situasjonen på en forsvarlig måte. I slike situasjoner vil det være en fordel om myndighetene gjennom avtaler og operative rutiner med store forbrukere kan få redusert energiforbruket.

Departementet foreslår at det i kraftkontraktene og leieavtalene stilles som vilkår at kraftleveransene kan bli redusert eller stoppet, dersom det på grunn av ekstraordinære forhold skulle oppstå en situasjon hvor rasjonering er aktuelt. Bedrifter som inngår kraftkontrakter eller leieavtaler i henhold til denne proposisjonen, må være innforstått med at utkobling ved disse bedriftene kan bli prioritert, dersom det skulle oppstå en situasjon hvor rasjonering er aktuelt.

For leieavtalen om Saudavassdraget legger departementet til grunn at NVE og Saudefaldene, ved Elkem, på forhånd kommer fram til enighet om hvor tiltakene skal settes i verk. Dersom enighet ikke skulle oppnås, forutsettes det at rasjoneringsvilkåret knyttes til Elkem Salten, Elkem Meraker, Elkem Thamshavn og Elkem Fiskaa. Dersom avtale om overdragelse av smelteverkene i Sauda og Porsgrunn (PEA) fra Elkem til Eramet ikke skulle bli iverksatt, forutsetter departementet at rasjoneringsvilkåret også kan stilles overfor disse verkene. Departementet legger til grunn at tiltakene står i rimelig forhold til de kraftmengdene som omfattes av denne leieavtalen. Videre legges til grunn at NVE utarbeider nærmere vilkår om rekvisisjon av kraft og leveringsinnskrenkninger ved kraftrasjonering innen 1.1.2000. Vilkårene skal tas inn i kontraktene og leieavtalene.

Hensynet til tørrårssikring ivaretas også gjennom prisvilkårene for nye kraftkontrakter og leieavtaler. Forslaget til prisvilkår er utformet slik at bedriftene må betale løpende spotmarkedspris i perioder hvor denne overstiger et angitt nivå, jf. kapittel 5.

Verdien av ovennevnte forhold er inkludert i forslaget til nye kraftkontrakter og leieavtaler gjennom redusert pris.

4.4 Krav om effektiv energibruk

Med bakgrunn i et behov for å begrense forbruksveksten av elektrisitet, må også de som er meget store kraftforbrukere bruke energien effektivt. Regjeringen foreslår at myndighetene i de nye kontraktene og leieavtalene forbeholder seg retten til senere å stille konkrete krav knyttet til effektiv energibruk. Slike krav kan blant annet omfatte at eksterne konsulenter vurderer muligheter for energieffektivisering i bedriften, at spillvarme fra industriprosesser utnyttes, og at bedriften må bruke vannbåren varme i kontorlokaler og lignende lokaler. Dersom bedriften ikke følger opp de krav som settes, kan departementet si opp kraftkontrakt/leieavtale.

For leieavtalen om Saudavassdraget foreslår Regjeringen at slike krav kan stilles for Elkem Salten, Elkem Meraker, Elkem Thamshavn og Elkem Fiskaa. Dersom avtale om overdragelse av smelteverkene i Sauda og Porsgrunn fra Elkem til Eramet ikke skulle bli iverksatt, forutsetter departementet at det også kan stilles krav knyttet til effektiv energibruk overfor disse verkene, i medhold av leieavtalen for Saudavassdraget. De samlede krav som stilles overfor nevnte industrianlegg, må dog stå i rimelig forhold til de kraftmengdene som omfattes av denne leieavtalen.