St.prp. nr. 56 (1999-2000)

Om samtykke til tiltredelse til Europarådets avtale av 1. mai 1999 som oppretter gruppen av stater mot korrupsjon (GRECO)

Til innholdsfortegnelse

3 Hovedinnholdet i avtalen

Fortalen

I avtalens fortale pekes det bl.a. på at korrupsjon utgjør en betydelig trussel mot rettsstaten, demokratiet, menneskerettighetene, rettferdighet og sosiale rettigheter, hindrer økonomisk utvikling og er en fare for demokratiske institusjoners stabilitet og samfunnets moralske grunnvoller. Man er seg bevisst behovet for å fremme samarbeid mellom stater i kampen mot korrupsjon, herunder forbindelsen til organisert kriminalitet og hvitvasking av penger. Kampen mot korrupsjon har vært et prioritert tema i Europarådet de siste årene, og flere vedtak fattet på høyt nivå er nevnt. Det vises til at GRECO, der medlemsstater i Europarådet og ikke-medlemsstater skal delta på like fot, vil kunne gi et betydelig bidrag i kampen mot korrupsjon, og at gruppen gjennom gjensidig evaluering og likemannspress vil kunne overvåke overholdelsen av de 20 retningsgivende prinsippene og gjennomføringen av Europarådets instrumenter mot korrupsjon på en fleksibel og effektiv måte.

De nærmere detaljene om GRECOs organisering og virksomhet er fastsatt i vedtekter, som følger som vedlegg til avtalen.

Artikkel 1:

Artikkel 1 fastsetter GRECOs mål, som er å øke medlemmenes evne til å bekjempe korrupsjon ved å følge opp deres overholdelse av forpliktelser på området gjennom en dynamisk prosess med gjensidig evaluering og likemannspress.

Artikkel 2:

Bestemmelsen fastslår at formålet i artikkel 1 skal oppnås ved at GRECO skal overvåke medlemmenes overholdelse av de 20 retningsgivende prinsippene og gjennomføring av internasjonale juridiske instrumenter vedtatt i oppfølgingen av PAC i samsvar med bestemmelser som disse instrumentene måtte inneholde. I denne forbindelse nevnes at Europarådets strafferettslige konvensjon mot korrupsjon artikkel 24, og den sivilrettslige konvensjon mot korrupsjon artikkel 14, presiserer at GRECO skal ha ansvaret for å overvåke gjennomføringen av konvensjonene. GRECO skal evaluere om medlemmene har gjennomført de lovgivningsmessige og andre tiltak som de etter konvensjonene er forpliktet til. Ved å studere domstolenes og de andre myndighetenes praksis, skal det tas stilling til hvordan de nevnte tiltak faktisk fungerer. I den strafferettslige konvensjonen artikkel 38 er GRECO i tillegg tildelt en særlig tilsynsrolle med hensyn til gyldigheten av og det fortsatte behovet for eventuelle forbehold som de kontraherende parter har tatt i forbindelse med ratifikasjon eller annen tilslutning til konvensjonen.

Artikkel 3:

Ifølge artikkel 3 skal GRECOs sete være i Strasbourg.

Artikkel 4:

Artikkel 4 gir prosedyre for medlemsskap i GRECO etter at gruppen er konstituert. Alle stater som er medlemmer av Europarådet, samt de ikke-medlemsstater som har deltatt i utarbeidelsen av avtalen, kan når som helst slutte seg til GRECO. Tiltredelse til GRECO kan skje ved underretning til Europarådets generalsekretær. Med underretningen skal følge en erklæring om at vedkommende stat forplikter seg til å anvende de 20 retningsgivende prinsippene.

Både den strafferettslige og den sivilrettslige konvensjonen mot korrupsjon forutsetter at de kontraherende stater er medlemmer i GRECO. Stater som blir parter i disse konvensjonene, eller i andre internasjonale juridiske instrumenter vedtatt i medhold av PAC som bestemmer at medlemskap i GRECO skal være obligatorisk, blir uten videre medlemmer i samsvar med bestemmelsene i disse instrumenter. Ikke-medlemsstater som tiltrer et av de juridisk bindende instrumentene om korrupsjon, vil også automatisk bli medlem i GRECO. I tillegg kan ikke-medlemsstater inviteres til å bli medlem i GRECO, under forutsetning av at de erklærer at de påtar seg å følge de 20 retningsgivende prinsippene.

Artikkel 5:

Artikkel 5 fastslår at Det europeiske fellesskap kan inviteres til å delta i GRECOs arbeid.

Artikkel 6:

Artikkelen gir regler om sammensetningen av GRECO. Hvert medlem skal oppnevne en delegasjon bestående av ikke mer enn to representanter, hvorav én skal oppnevnes som delegasjonens leder. Reise- og oppholdsutgifter for én av representantene dekkes over GRECOs budsjett. Representanter som er oppnevnt til GRECO skal nyte godt av de privilegier og den immunitet som gjelder i henhold til artikkel 2 i protokollen av 6. november 1952 til Europarådets generelle avtale om privilegier og immunitet av 2. september 1949. Artikkel 2 i protokollen av 6. november 1952 sier at bestemmelsene i del IV i generalavtalen skal gjelde for representanter som deltar på møter i ministerkomiteen.

Artikkel 7:

Artikkelen åpner for representasjon fra andre av Europarådets organer. Den europeiske komité for juridisk samarbeid (CDCJ), Den europeiske komité for kriminalspørsmål (CDPC), samt Vedtektskomiteen som er opprettet i medhold av artikkel 18, skal hver oppnevne en representant til GRECO. Dessuten kan ministerkomiteen invitere andre av Europarådets organer til å oppnevne en representant til GRECO etter at GRECO er konsultert. Representanter fra andre organer skal delta i plenumsmøter uten stemmerett, og deres reise- og oppholdsutgifter skal ikke dekkes over GRECOs budsjett.

Artikkel 8:

Bestemmelsen inneholder regler om virksomheten til GRECO. Som utgangspunkt skal GRECO selv fatte de nødvendige vedtak om virksomheten, og man har i vedtektene nøyet seg med å nevne de viktigste oppgavene. Blant annet skal GRECO vedta evalueringsrapporter, godkjenne utkast til årlig aktivitetsprogram, delta i utarbeidelsen av utkast til årsbudsjett, og godkjenne sin årlige aktivitetsrapport og årsregnskap. GRECO skal avholde minst to plenumsmøter i året og kan om nødvendig beslutte å opprette arbeidsgrupper. Den skal hvert år offentliggjøre en årsrapport om virksomheten.

GRECO skal utarbeide sin egen forretningsorden. Medlemmene skal ved opptak til GRECO anses for å ha vedtatt vedtektene og forretningsordenen.

GRECOs møter skal være lukkede. Bakgrunnen for dette er en antakelse om at lukkede møter best fremmer åpenhet og fortrolighet blant partene.

Medlemmer som deltar i den gjensidige evalueringen skal ha stemmerett, med én stemme hver. Beslutninger fattes med to tredjedels flertall av de avgitte stemmer, som må utgjøre et flertall av de stemmeberettigede. Beslutninger knyttet til saksbehandlingen fattes likevel med vanlig flertall av de avgitte stemmer.

Etter artikkel 8 nr. 8 velger GRECO sin president og visepresident blant representantene for de stemmeberettigede medlemmer.

Artikkel 9:

Artikkel 9 gir regler om byrået, som er GRECOs øverste administrative organ. Byrået skal bestå av presidenten og visepresidenten i GRECO samt fem andre personer valgt av og blant de stemmeberettigede medlemmene av GRECO.

Byrået skal utføre slike funksjoner som det blir tildelt av GRECO, og være under overoppsyn av GRECO. Det skal blant annet utarbeide utkast til årlige aktivitetsprogram og aktivitetsrapporter. Videre bistå ved vurdering av utkast til budsjett, organisere landbesøk, utarbeide dagsorden for GRECOs møter, fremme forslag til GRECO om sammensetning av ad hoc evalueringsgrupper og oppnevning av vitenskapelig sakkyndige og rådgivere, og bistå ved forberedelse av evalueringsrunder.

Artikkel 10-14:

Arbeidet med å evaluere medlemmenes innsats mot korrupsjon er en av GRECOs viktigste oppgaver. Artiklene 10-14 beskriver nærmere hvordan denne evalueringen skal gjennomføres.

Evalueringen skal gjelde medlemmenes overholdelse av de 20 retningsgivende prinsippene og gjennomføring av internasjonale juridiske instrumenter vedtatt i oppfølgingen av PAC, i samsvar med bestemmelser som disse instrumentene måtte inneholde. Evalueringen skal deles i runder, og skal foretas etter et likhetsprinsipp: alle landene skal evalueres om de samme emnene innenfor én og samme evalueringsrunde, jf. artikkel 10.

Evalueringen baserer seg i utgangspunktet på selvevaluering. Ved begynnelsen av hver evalueringsrunde velger GRECO hvilke særskilte bestemmelser evalueringen skal gjelde, og utarbeider et spørreskjema som danner rammen for evalueringen. Spørreskjemaet sendes alle medlemmene som berøres av evalueringen, jf. artikkel 10 nr. 3.

Evalueringen foretas av en sakkyndig gruppe. Hvert medlem skal utpeke høyst fem sakkyndige som vil være i stand til å delta i en slik gruppe, jf. artikkel 10 nr. 4. Blant disse sakkyndige oppnevnes det flere grupper som hver for seg skal evaluere hvert sitt medlem, jf. artikkel 12 nr. 1.

De sakkyndige gruppene skal behandle svarene som er gitt på spørreskjemaene, og kan be om informasjon utover det som følger av spørreskjemaet. Den sakkyndige gruppen kan også foreta landbesøk for å innhente mer informasjon til evalueringen. Slikt besøk kan imidlertid bare foretas etter innstilling fra GRECO. I så fall skal det gis minst to måneders varsel til vedkommende medlem, jf. artikkel 13. Medlemmet forplikter seg til å utarbeide et program for besøket under hensyn til de ønskene gruppen måtte gi uttrykk for.

Det var omstridt under forhandlingene hvorvidt likhetsprinsippet skulle gjennomføres strengt også på dette punktet, slik at dersom GRECO beslutter landbesøk overfor en stat, måtte landbesøk gjennomføres overfor alle andre stater innenfor den samme evalueringsrunden. Av ressurshensyn falt man ned på at landbesøkene kan besluttes individuelt for hvert enkelt land. Det er likevel forutsatt at ordningen ikke skal brukes på en måte som kan virke diskriminerende eller stigmatiserende.

På grunnlag av spørreskjemaets svar, innhentede tilleggsopplysninger og erfaringer fra landbesøk, skal den sakkyndige gruppen utarbeide et foreløpig utkast til evalueringsrapport som skal inneholde vurderinger av hvordan gjeldende rett og praksis forholder seg til de internasjonale regler som vurderes, jf. artikkel 14.

For at det medlemmet som er under evaluering skal kunne imøtegå gruppens vurderinger, skal det få seg forelagt utkastet til rapporten. Medlemmets eventuelle kommentarer skal tas i betraktning av den sakkyndige gruppen når den foreløpige rapporten fullføres og overleveres til GRECO.

Artikkel 15:

Utkastet til rapportene skal diskuteres og vedtas av GRECO i plenum. Medlemmet som blir evaluert skal få anledning til å kommentere og imøtegå rapporten, både muntlig og skriftlig. Alle medlemmer i GRECO kan delta i disse møtene, selv om de ikke har tiltrådt det rettslig bindende instrumentet som er til diskusjon.

Når det gjelder avstemning som fører til vedtagelse av evalueringsrapporter, kan alle medlemmer stemme over rapporter knyttet til anvendelsen av de 20 retningsgivende prinsippene. I avstemningen som fører til vedtagelse av evalueringsrapporter knyttet til anvendelsen av et av de rettslig bindende instrumentene, er det derimot bare de medlemmene som selv har undertegnet instrumentet, som kan stemme.

Evalueringsrapportene er fortrolige. Tilgang til rapportene skal i utgangspunktet forbeholdes den sakkyndige gruppen som har utført evalueringen, GRECO, vedtektskomiteen og disse organenes sekretariater. Rapporten kan inneholde anbefalinger rettet til medlemmet som er gjenstand for evalueringen, om hvordan nasjonal lovgivning og praksis for å bekjempe korrupsjon kan forbedres, og GRECO skal oppfordre medlemmet til å rapportere om tiltak som er truffet for å følge opp slike anbefalinger.

Artikkel 16:

Som nevnt under omtalen av artikkel 15, er evalueringsrapportene fortrolige. Etter artikkel 16 kan imidlertid vedtektskomiteen utstede en offentlig uttalelse hvis den mener at et medlem forholder seg passivt eller ikke i tilstrekkelig grad handler i samsvar med de anbefalinger som GRECO kommer med. Også her skal medlemmet få anledning til å imøtegå påstandene før den offentlige uttalelsen gis. Bestemmelsen er ment som et ris bak speilet overfor medlemmer som neglisjerer de forpliktelsene de har påtatt seg i henhold til de 20 retningsgivende prinsippene eller internasjonale juridiske instrumenter mot korrupsjon.

Artikkel 17:

Artikkel 17 omhandler finansieringen av GRECO. I utgangspunktet dekkes omkostningene av medlemmene gjennom årlige obligatoriske bidrag. Dessuten fastslås at det ikke er noe til hinder for at GRECO mottar frivillige bidrag fra sine medlemmer eller interesserte internasjonale organisasjoner.

Artikkel 18:

Artikkel 18 regulerer sammensetningen av og funksjonene til GRECOs vedtektskomité. Vedtektskomiteen er GRECOs organ for økonomiske, prosessuelle og administrative spørsmål. Komiteen har ansvar for å fastsette medlemmenes årlige obligatoriske bidrag til GRECO, for å vedta GRECOs utgiftsbudsjett og godkjenne årsregnskapet. Komiteen skal være sammensatt av representantene i ministerkomiteen for de av Europarådets medlemsstater som også er medlemmer av GRECO, samt representanter som er spesielt utpekt i denne forbindelse av de av medlemmene i GRECO som ikke er medlemsstater i Europarådet.

Artikkel 19:

Artikkel 19 fastsetter at GRECO skal assisteres av et fast sekretariat.

Artikkel 20:

Artikkel 20 regulerer spørsmålet om vedtektsendringer. GRECO eller ethvert medlem i GRECO kan fremme forslag til vedtektskomiteen om endringer i vedtektene. Vedtektene kan endres av vedtektskomiteen ved enstemmig beslutning. Hvis endringen ikke er foreslått av GRECO, skal sistnevnte konsulteres av vedtektskomiteen.

Artikkel 21:

Artikkel 21 regulerer uttreden fra GRECO. Ethvert medlem kan tre ut av GRECO ved en erklæring til Europarådets generalsekretær. Oppsigelsen trer i kraft ved utløpet av det regnskapsår da oppsigelsen skjedde, med mindre oppsigelsen skjer i løpet av de tre siste månedene av regnskapsåret. I dette tilfellet får oppsigelsen først virkning fra utløpet av neste regnskapsår.

Uttreden fra GRECO kan imidlertid bare skje dersom dette ikke er i strid med bestemmelser i internasjonale juridiske instrumenter som vedkommende stat er bundet av. Den strafferettslige konvensjon mot korrupsjon av 27. januar 1999 og Den sivilrettslige konvensjon mot korrupsjon av 4. november 1999 stiller som vilkår for ratifikasjon eller tiltredelse at vedkommende stat deltar i GRECO, og en stat som ikke fra før er medlem i GRECO får automatisk medlemskap i GRECO ved ratifikasjon eller tiltredelse. En stat som er bundet av ett av disse instrumentene, vil således ikke kunne tre ut av GRECO uten samtidig å si opp vedkommende instrument.