St.prp. nr. 56 (1999-2000)

Om samtykke til tiltredelse til Europarådets avtale av 1. mai 1999 som oppretter gruppen av stater mot korrupsjon (GRECO)

Til innholdsfortegnelse

5 Vurdering og tilråding

De siste årene har det i internasjonale fora vært gjort en økende innsats mot korrupsjon. Innsatsen gjenspeiler en erkjennelse av de problemer som følger med korrupsjon, enten det skjer innen et enkelt land eller over landegrensene. Norge har deltatt aktivt i dette arbeidet, både innenfor Europarådet og OECD. Norge har dessuten ratifisert OECD-konvensjonen om motarbeidelse av bestikkelser av utenlandske offentlige tjenestemenn i internasjonale forretningsforhold av 21. november 1997, som trådte i kraft 15. februar 1999, jf. Ot.prp. nr. 66 (1997-98).

Korrupsjon synes å øke i omfang og har betydelige skadevirkninger. Det er vesentlig at kampen mot korrupsjon skjer gjennom et internasjonalt samarbeid. Overvåking av gjennomføringen av konvensjonsforpliktelser betraktes som en viktig del av dette samarbeidet. GRECOs virksomhet er basert på gjensidig evaluering, og vil gi mulighet for å utøve en fleksibel og effektiv kontroll av medlemmenes etterlevelse av Europarådets juridiske instrumenter mot korrupsjon. Det er viktig at Norge deltar i denne virksomheten. Medlemskap vil gi anledning til økt samarbeid med andre stater, og vil kunne være en nyttig kilde til informasjon om metoder til - og vanskeligheter med - å bekjempe korrupsjon. En norsk tiltredelse til GRECO vil også være en bekreftelse utad av Norges forpliktelse til å bekjempe korrupsjon.

Et viktig hensyn er videre at medlemskap i GRECO er en forutsetning for deltakelse i Europarådets strafferettslige konvensjon mot korrupsjon av 27. januar 1999 og den sivilrettslige konvensjon mot korrupsjon av 4. november 1999. Det må legges til grunn at medlemskap i GRECO vil være en forutsetning også for deltakelse i andre internasjonale juridiske instrumenter mot korrupsjon utarbeidet i Europarådets regi. Konvensjonene stiller krav til lovgivningen mot korrupsjon i de kontraherende stater. Lovgivningen på dette området er i mange land mangelfull, og det er betydelige gevinster å vinne gjennom likeartet lovgivning i flere land.

Finansdepartementet støtter norsk deltakelse i GRECO. Justisdepartementet tilrår tiltredelse til avtalen. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.