St.prp. nr. 59 (1997-98)

Om Forsvarets materiell-, bygg- og anleggsinvesteringer

Til innholdsfortegnelse

4 Godkjenning/endring av eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekter (kap 1760 og 1795, post 47 og 48)

Forsvaret har de siste årene igangsatt flere store byggeprosjekter, blant annet i Oslo-området. Den tidligere NATO-leiren på Kolsås rehabiliteres og bygges ut blant annet for å huse Forsvarets tele- og datatjeneste og Hærens forsyningskommando. Skolesenteret ved Akershus festning oppgraderes og tilpasses behovene for et moderne utdanningssenter. Prosjektene ble presentert for Stortinget i St prp nr 54 (1995-96), St prp nr 1 (1996-97) og i St prp nr 1 (1997-98). Økningene blir dekket ved at andre byggeprosjekter, som ikke er kritiske for forsvarsstrukturen, blir skjøvet noe ut i tid.

4.1 Kolsås leir - nasjonalt gjenbruk

Ved detaljprosjektering og anbudsinnhenting har det vist seg at kostnadene ved de byggeprosjektene på Kolsås har vært undervurdert. Prisutviklingen i markedet for oppføring og rehabilitering av næringsbygg i Østlandsområdet har vært sterkere enn de beregninger som ble lagt til grunn i de opprinnelige kostnadsanslag. I tillegg har problemene med å tilpasse og utvide eksisterende bygningsmasse for å ivareta behovene ved en moderne arbeidsplass vært undervurdert.

Det vises til St prp nr 1 (1997-98) der de enkelte delprosjekter omtales til en samlet kostnad på 389 millioner kroner, justert for prisstigning i perioden fra prosjektet ble besluttet gjennomført. De samlete kostnader for godkjente prosjekter er nå beregnet til 534,5 millioner kroner og representerer en økning på 145,5 millioner kroner. Disse kostnader omfatter imidlertid enkelte nye elementer som av praktiske og økonomiske årsaker anbefales integrert i delprosjektene. Det redegjøres for endringene i de enkelte delprosjekter nedenfor.

4.1.1 Kolsås leir - nasjonalt gjenbruk - Forsvarets tele- og datatjeneste

Flytting av Forsvarets tele- og datatjeneste til nye lokaler på Kolsås er tidligere omtalt i St prp nr 1 (1996-97) til en kostnad av 105 millioner kroner og St prp nr 1 (1997-98) hvor kostnadene er prisjustert til 107,1 millioner kroner.

Prosjektet har vist seg å være mer komplisert enn tidligere antatt. Endringer som følge av behovet for tekniske rom, tekniske installasjoner og vanskelige grunnforhold under eksisterende bygningsmasse var undervurdert i det opprinnelige forprosjektet. I tillegg har tilførsel av ny virksomhet tilknyttet Forsvarets tele- og datatjeneste medført behov for ekstra kontorplasser. Totalt har disse forholdene medført at eksisterende bygningsmasse er vurdert som lite egnet for Forsvarets tele- og datatjeneste. Nytt forprosjekt basert på nybygg på Kolsås er derfor utarbeidet. Når det gjelder etablering av Forsvarets programvare- og driftsstøttesenter i tilknytning til Forsvarets tele- og datatjeneste med fremtidig investeringsbehov på Kolsås, jfr omtalen i St prp nr 1 (1996-97) kap 1710, er dette fremdeles til vurdering i Forsvarets overkommando.

Prosjektet foreslås fullført innenfor en ny kostnadsramme på 172 millioner kroner. For 1998 foreslås avsatt 10 millioner kroner.

4.1.2 Kolsås leir - nasjonalt gjenbruk - Hærens forsyningskommando

Flytting av Hærens forsyningskommando til Kolsås er tidligere omtalt i St prp nr 1 (1996-97) til en kostnad av 121 millioner kroner og senere justert for lønns- og prisstigning i St prp nr 1 (1997-98) til 123,5 millioner kroner. I tillegg er samlokalisering av dataavdelingene på Kolsås tidligere omtalt i St prp nr 1 (1997-98) til en kostnad av 17,5 millioner kroner, slik at prosjektet har en samlet godkjent kostnadsramme på 141 millioner kroner. Utvidelse og tilpasning av eksisterende bygningsmasse har pågått siden høsten 1997.

Behovet for tekniske rom, trapper og mellomganger mellom blokkene og kanaler for ventilasjon var undervurdert i opprinnelig forprosjekt. Problemer med tilpassing av nytt anlegg for vann og avløp har påført prosjektet uventede kostnader. I tillegg har virksomhetens økte bruk av elektroniske arbeidsverktøy medført et uforutsett behov for luftkjøling i lokalene for å tilfredsstille arbeidsmiljølovens krav. Sammen med den omtalte prisutviklingen medfører de nevnte forhold at kostnadsanslagene for det opprinnelige prosjektet er økt med 18 millioner kroner til 159 millioner kroner.

Tekstil- og næringsmiddelavdelingen ved Hærens forsyningskommando holder i dag til i Løren leir men er nå anbefalt lokalisert til Kolsås, blant annet for å frigjøre større deler av Løren leir for avhending. Denne omlokaliseringen var ikke med i de opprinnelige planer for flytting av Hærens forsyningskommando til Kolsås. Tekstil- og næringsmiddelavdelingen etableres ved å bygge på én etasje i HFK-bygget (blokk H). Tiltaket foreslås gjennomført innenfor en ramme på 9,5 millioner kroner.

Forsvarets overkommando har et udekket behov for kontorarealer i Oslo-området. Samtidig ønskes kontorlokaliseringene konsentrert til få etablissementer. For å dekke behovet for nye kontorlokaler på en økonomisk gunstig måte foreslås prosjektet utvidet ved at det bygges på én etasje i en del av Hærens forsyningskommandos nye lokaler (blokk L). Løsningen vil gi rimelige arealer med mulighet for ytterligere samordning av tjenester på Kolsås. Tiltaket foreslås gjennomført innenfor en kostnadsramme på 6,5 millioner kroner.

Kostnadene i forbindelse med samlokalisering av dataavdelingene på Kolsås viste seg etter anbudsåpning å være vesentlig høyere enn beregningene i forprosjektet. De tekniske installasjoner i bygget er blitt noe mer omfattende enn tidligere antatt, men hovedtyngden av kostnadsøkningen må tilskrives en uforutsett sterk prisutvikling. Etter en revidering av prosjektet anbefales det at systemavdelingen etableres i et nybygg. Tiltaket foreslås økt med 12,5 millioner kroner og gjennomført innenfor en ny kostnadsramme på 30 millioner kroner.

Flyttingen av Hærens forsyningskommando til Kolsås er blitt mer omfattende og kostnadene høyere enn tidligere antatt. Prosjektet foreslås fullført innenfor en ny samlet kostnadsramme på 187,5 millioner kroner.

4.1.3 Kolsås - nasjonalt gjenbruk - infrastruktur

Delprosjektet for infrastruktur på Kolsås er tidligere omtalt i St prp nr 1 (1996-97) til en kostnad på 52 millioner kroner og St prp nr 1 (1997-98) hvor kostnadene er prisjustert til 53 millioner kroner.

Som beskrevet ovenfor er delprosjektene på Kolsås betydelig endret. Økt byggeomfang har medført at dimensjoneringsgrunnlag og trasévalg for infrastrukturen må endres. Det er spesielt forhold som fjernvarmenett og -sentral, tilførselskabler for vann og avløp samt antall parkeringsplasser som bidrar til kostnadsøkningen. I tillegg har arbeidene hittil avdekket at standarden på eksisterende infrastruktur i grunnen er betydelig dårligere enn forutsatt. Det er også budsjettert med kostnader til utbedring av atkomstveien til området på bakgrunn av den forventede trafikkøkningen når Hærens forsyningskommando og Forsvarets tele- og datatjeneste er etablert sammen med Forsvarets overkommando/Sikkerhetsstaben på Kolsås.

Det anbefales at infrastrukturprosjektet fullføres innenfor ny kostnadsramme på 87 millioner kroner.

4.1.4 Kolsås - nasjonalt gjenbruk - telefon- og datasentral

Telefon- og datasentralen på Kolsås er tidligere omtalt i St prp nr 1 (1996-97) til 11 millioner kroner.

Anlegget er planlagt lokalisert i fjellanlegget. Etter nærmere utredning har det vist seg at store deler av infrastrukturen i fjellanlegget er i en dårligere forfatning enn først antatt. Dette gjelder blant annet basisanleggene for ventilasjon og kjøling og en rekke forhold for ivaretakelse av sikkerheten i anlegget ved en krise eller beredskapssituasjon.

I tillegg er nye funksjoner foreslått lagt inn i fjellanlegget. Dersom fjellanlegget skal benyttes som forutsatt, vil det være behov for betydelige investeringer og grunnlaget for en eventuell videreføring av prosjektet er under utredning. Flyttingen av Forsvarets tele- og datatjeneste til Kolsås er avhengig av at dette prosjektet blir gjennomført. Et forslag til videre utnyttelse av fjellanlegget på Kolsås vil bli fremmet for Stortinget senere.

4.2 Skolesenter Akershus

Skolesenteret på Akershus festning er tidligere omtalt i St prp nr 1 (1996-97) med en kostnadsramme på 96 millioner kroner og St prp nr 1 (1997-98) hvor kostnadene er prisjustert til 97,5 millioner kroner.

Under arbeidet med detaljprosjekteringen har det i tillegg til de innvendige arbeidene fremkommet behov for å utbedre utvendige vegger og tak. Innvendig har rivningsarbeidene avdekket behov for betydelige tilleggsarbeider for å ivareta Riksantikvarens krav til restaurering av den verneverdige bygningsmassen. Innkomne anbud har vist seg å være høyere enn først antatt.

Prosjektet foreslås fullført innenfor en ny kostnadsramme på 144 millioner kroner hvorav 113,5 millioner kroner belastes kap 1760 post 47 og 30,5 millioner kroner belastes kap 1795 post 47. For 1998 foreslås avsatt 74 millioner kroner som belastes kap 1760 post 47 med 64 millioner kroner og kap 1795 post 47 med 10 millioner kroner.

4.3 Horten - lager og administrasjonsbygg

Ombyggingen av hangar A på Møringa på Karljohansvern gjennomføres for å samle og rasjonalisere administrasjonen og lagerfunksjonene for Østlandet sjøforsvarsdistrikt. Prosjektet er godkjent med en ramme på 37,1 millioner kroner, jfr St prp nr 1 (1997-98).

Under ombyggingen er det avdekket forhold som ikke er forutsett i forprosjektet. De økte kostnadene er blant annet knyttet til tilpasninger til øvrig verneverdig bygningsmasse og asbestsanering. Samlet utgjør merkostnadene 1,4 millioner kroner. For å fullføre prosjektet i 1998 foreslås prosjektet gjennomført innenfor ny kostnadsramme på 38,5 millioner kroner.

4.4 Haakonsvern - Nytt øvingsfelt brann- og havarivern

Nytt øvingsfelt for brann- og havarivern på Haakonsvern ble omtalt i St prp nr 1 (1996-97). Bygg- og anleggsdelen ble godkjent innenfor en kostnadsramme på 31 millioner kroner. Kostnadsrammen ble justert til 31,45 millioner kroner i St prp nr 1 (1997-98).

Et stramt byggemarked har gitt høyere anbudspriser enn det som kunne forventes i 1997. I tillegg har prosjektets materielldel ført til tilleggsbehov utover forprosjektet for å ivareta personsikkerheten i simulatorbygget. Bygg- og anleggsdelen av prosjektet foreslås gjennomført innenfor en ny kostnadsramme på 42 millioner kroner. For 1998 foreslås avsatt 15 millioner kroner.

4.5 NATOs investeringsprogram for sikkerhet - fellesfinansiert

Et større prosjekt ble autorisert siste halvår 1997: Integrering av kystradarene i krigshovedkvarterene (CRIADS). Prosjektet var programmert i Del 44 (1993) i det gamle Infrastrukturprogrammet og er tidligere omtalt i St prp nr 1 (1994-95). Det første kostnadsoverslaget ble fremsendt til NATO i 1994 med en NATO-kostnad på 80 millioner kroner og en nasjonal følgeutgift på 17,6 millioner kroner. På grunn av ny teknologi ble et revidert prosjekt med en betydelig kostnadsreduksjon fremsendt NATO i 1997, prosjektet ble autorisert med en NATO-kostnad på 47,8 millioner kroner og en kostnadsdelt nasjonal andel på 10,6 millioner kroner. De nasjonale følgeutgifter (MVA) er beregnet til 10,5 millioner kroner og 4 millioner kroner for integrering i eksisterende nasjonale systemer. Totale nasjonale kostnader er beregnet til 25,1 millioner kroner. Det forventes at kontrakt kan inngås sommeren 1999. Utbetalinger vil bli i perioden 1999-2003.