St.prp. nr. 76 (1998-99)

Om samtykke til godkjenning av fusjonsplan for fusjon mellom Den norske Bank ASA og Postbanken AS

Til innholdsfortegnelse

5 Det fusjonerte finanskonsernet

Beregnet på proformabasis pr. 31. mars 1999, ville den fusjonerte banken ha en samlet forvaltningskapital på ca. 326 mrd. kroner, samlet netto utlån på ca. 224 mrd. kroner og en samlet egenkapital på 20 mrd. kroner. Målt etter markedsverdi vil banken ifølge fusjonspartene være en av de største bankene i Norden, med en samlet markedsverdi på ca. 24 mrd. kroner. Det nye konsernet vil ha omkring 7.550 ansatte før planlagt nedbemanning.

5.1 Organisering

Det fusjonerte konsernets navn skal være Den norske Bank, og skal videreføre DnBs forretningskontor.

DnB-konsernets struktur vil etter gjennomført fusjon bli endret som følge av eksisterende pålegg fra Finansdepartementet, jf. nærmere omtale i fusjonsprospektet kap. 7.3. Den norske Bank ASA vil bli datterselskap av et nyopprettet holdingselskap.

På denne bakgrunn finner det ikke sted noen umiddelbare endringer i Den norske Banks styrende organer som følge av fusjonen. Partene er likevel enige om at man vil foreslå at de styrende organer i det nyopprettede holdingselskapet skal bli sammensatt på en måte som tar hensyn til partenes relative størrelse, dog slik at med hensyn til aksjonærvalgte representanter i styret i holdingselskapet bør to representanter nomineres fra Postbankens side. Det vises for øvrig til kommentarene i kap. 6.2.

Postbanken vil ved fusjonen opphøre som et selvstendig selskap, og vil bli en integrert del av det fusjonerte konsernets virksomhet. Fusjonspartene ønsker å videreføre Postbankens merkenavn, pris og rådgivningsfilosofi overfor personmarkedet.

Organiseringen av det nye konsernet fremgår av fusjonsprospektet kap. 6.5.

5.2 Forretningsidé

Det nye konsernet skal ihht. fusjonsprospektet være den ledende norske leverandør av finansielle tjenester. Fusjonen vil skape et konsern med sterk forankring i Norge med en internasjonal tilstedeværelse tilpasset kundenes behov. Det nye konsernet skal:

  • Være den ledende norske leverandør av finansielle tjenester, herunder livsforsikring og fondsprodukter.

  • Være nasjonalt forankret, men ha styrke til å møte internasjonal konkurranse og på utpekte områder spille en ledende rolle i internasjonal sammenheng.

  • Ha tilgang til det best utviklede nettet for distribusjon av finansielle tjenester, gjennom samvirke mellom eget filialnett og postnettet.

  • Være offensivt når det gjelder utvikling av nye distribusjonskanaler.

  • Fremstå som attraktivt for norske og utenlandske investorer.

5.3 Strategiske og operative ­målsetninger

De strategiske og operative målsettinger for det fusjonerte konsernet skal ihht. fusjonsprospektet være:

  • Eierne skal få en mer robust og konkurransedyktig avkastning slik at konsernets aksjer fremstår som en attraktiv investering.

  • Kundene skal få et bedre og mer komplett tilbud enn i dag.

  • Ansatte skal kunne få tryggere og mer utfordrende arbeidsplasser i et mer konkurransedyktig finanskonsern.

  • Myndighetene får realisert ønsket om et sterkt, norsk finanskonsern som kan møte internasjonal konkurranse.

  • Det fusjonerte konsernet skal være en sterkere og mer interessant samarbeidspartner.

  • Sammenslåingen skal bidra til å styrke bruken av postnettet.

  • Det fusjonerte konsernet skal få en ledende posisjon i det norske finansmarkedet.

5.4 Personkundemarkedet

Konsernet har som mål å være den ledende leverandøren av finansielle tjenester for personkunder i Norge. Betjenings­konseptet skal være basert på opprettholdelsen av kjente merkenavn, økt valgfrihet, fleksibilitet for kundene, kostnadseffektive tjenester og et unikt distribusjonssystem. Kundenes valg vil styre utviklingen av de ulike områdene i konsernet.

Konsernet vil bli nummer én i Norge innen tradisjonelle bankprodukter mot personkunder, men vil ikke ha en dominerende markedsandel i noe enkeltmarked. I dag har DnB og Postbanken til sammen ca. 22 pst. av utlånene og 27 pst. av innskuddene i personmarkedet 1).

Kundene skal tilbys markedets bredeste distribusjon med alternative kanaler i separate, konkurrerende distribusjonsnett. Produktspekteret skal være komplett og konkurransedyktig.

Postbankens og DnBs merkenavn og pris- og rådgivningsfilosofi samt kanalstrategier skal videreføres. Dette medfører at konsernets personkunder kan velge mellom følgende distribusjonskanaler:

  • DnBs filialnett med rådgivningstjenester.

  • Postbankens kontornett og postnettet med enkle og rimelige produkter.

  • Internettbank eller PC bank (elektroniske betjeningsløsninger).

  • Direktebank via telefon og brevgiro.

Alle lojalitetsprogrammer videreføres, og fusjonspartene har lagt til grunn at ingen kunder skal måtte skifte konto, filial eller betjeningsform som følge av sammenslåingen.

Generelt vil utviklingen innen distribusjon av finanstjenester gå i retning av færre og større kontorer for rådgivningsbaserte tjenester, kombinert med mer kostnadseffektive løsninger for enkle og rimelige tjenester basert på stor grad av standardisering og selvbetjening. Postkontorene vil på sikt overta deler av kasse­funksjonen for transaksjoner og enklere tjenester i DnBs filialer. Gradvis gjøres DnBs filialer om til å yte rådgivningstjenester for kunder med behov for mer komplekse produkter. Prismekanismen skal brukes for å styre etterspørselen i kostnadseffektiv retning.

5.5 Markedet for små og mellomstore bedrifter

Konsernets mål er å være ledende i markedet for finansielle tjenester ovenfor små og mellomstore norske bedrifter. Kundene skal nås gjennom kryssalg mot felles kundebase.

I motsetning til i personmarkedet vil det gradvis skje en samordning av banktilbudet innen dette segmentet, og Postbanken vil ikke bli videreført som et merkenavn her. Distribusjonssystemet blir tett samordnet med personmarkedsbetjeningen, og kunden kan dermed fritt velge distribusjonskanal.

DnBs person- og bedriftsmarkedsområde suppleres med den kompetanse som ligger i Postbanken. Spesielt innen betalingsformidling og alternative distribusjonskanaler vil kundene oppleve et bedret betjenings­konsept. Det planlegges kryssalg mellom Postbankens kundebase og DnBs rådgivnings- og servicetjenester. For alle kunder i dette segmentet vil prismekanismen benyttes for å trekke flest mulig kunder over på nye effektive betjeningsløsninger.

5.6 Storkundemarkedet

Konsernet ønsker å være ledende i markedet for finansielle tjenester overfor store norske bedrifter samt kunder i offentlig sektor. Konsernet skal levere produkter og tjenester med internasjonalt konkurransedyktig kvalitet og pris.

Basis for virksomheten er DnBs eksisterende organisasjon rettet mot storkundemarkedet. Postbankens virksomhet innen dette segment legges inn i DnB, og spesielt innen betjening av større kunder innen offentlig sektor vil dette styrke virksomheten. DnB er i dag ledende innen storkundemarkedet i Norge generelt, men vil selv etter fusjonen ikke være en dominerende aktør i noe enkeltmarked. Markedet preges av sterk konkurranse fra utenlandske aktører, og sammenslåingen gir et grunnlag for å kunne øke kapasiteten og tilby nye og mer konkurransedyktige produkter og tjenester.

Postbankens kundebase skal nyte godt av DnBs rådgivnings- og servicetjenester. DnBs kundebase skal kunne utnytte Postbankens systemer for nasjonal og internasjonal betalingsformidling.

5.7 Valuta- og kapitalmarkeds­aktiviteter

Konsernet ønsker å være en ledende aktør i det norske markedet for valuta- og kapitalmarkedstjenester. Med basis i DnB Markets, som har en markedsandel på ca. 25 pst. av inntektene for samtlige norske verdi­papirforetak, vil konsernet ha Norges største verdipapirvirksomhet. DnB Markets tilbyr et bredt spekter av valuta- og kapitalmarkedstjenester i første- og annenhåndsmarkedet, og har virksomhet i London, New York og Singapore. I tillegg vil internettbasert handel med finansielle instrumenter for kunder, som planlegges igang­satt i 1999, være en viktig del av produktutviklingen i DnB Markets.

Konsernet vil søke å opprettholde DnB Markets" posisjon som Norges største leverandør av administrative tjenester knyttet til forvaltning og oppgjør av verdipapirer. Postbankens virksomhet innen valuta- og kapital­markedstjenester er i særlig grad knyttet til handel med rentebærende instrumenter, og vil bli integrert i DnB Markets.

5.8 Kapitalforvaltning og livsforsikring

Konsernet ønsker å være et ledende forvaltningsmiljø i Norge, basert på kombinasjon av tillit, sterk forvaltnings­kompetanse og et effektivt salgs- og distribusjonsnett. Vitals tyngde i forvaltningsmarkedet kombineres med Postbankens fokus på distribusjon og salg av spare- og fonds­produkter og DnBs distribusjonsnett. Postbankens styrke innen distribusjon skal bevares og utvikles.

Sammenslåingen av DnBs og Postbankens virksomhet innen dette området gjør at det fusjonerte konsernet blir blant de to største på fondsforvaltning i Norge, og nummer tre innen livsforsikring. Merkenavnene føres videre, og forretningsområdet vil bestå av Vital Forsikring og Vital Kapitalforvaltning, DnB Investor og Postbankens verdipapirfond. Produktene vil ha forskjellig pris og risikoprofil. Forvaltnings­miljøene samles innenfor rammen av den konsesjon som blir gitt.

5.9 Betalingstjenester

Konsernet ønsker å være en ledende leverandør av betalingsformidlings- og kassetjenester i Norge. Innen dette området inngår DnBs betalingsformidlingstjenester, Postbankens betalingssentral, tele- og nettbankløsninger, internasjonal betalingsformidling og kobling mot nordisk cash management. Området samles i en felles enhet.

Det fusjonerte konsernet vil være størst i Norge med et transaksjonsvolum som vil medføre kostnadseffektiv betjening innen flere produktområder og ledende i utvikling av nye produkter og grensesnitt mot brukere. Videre vil konsernet være størst på internasjonal betalingsformidling samt kreditt- og betalingskort.

5.10 Finanstjenester

Det nye konsernet vil tilby ulike finanstjenester som korttjenester, finansieringsvirksomhet, megling av bolig- og næringseiendommer. Disse tjenestene omfattes i dag av virksomheten i Postbanken med datter­selskapet Postbanken Eiendomsmegling, samt DnBs datterselskaper DnB Kort, DnB Finans, DnB Factoring, DnB Eiendom og DnB Næringsmegling. Det vil senere tas stilling til organiseringen av de ulike tjenestene i det nye konsernet.

DnB Kort er Norges største kortselskap med mer enn 700.000 kortkunder. Sammen med Postbankens kortvirksomhet vil konsernet bli ledende både på betalings- og kredittkort. DnB har inngått en avtale med American Express International Inc. om å overta American Express-franchiserettighetene i Norge.

Det er ikke tatt stilling til hvorvidt DnB Eiendom og Postbanken Eiendomsmegling skal samordnes. DnB Eiendom er et av Norges største eiendomsmeglerselskap. Postbanken Eiendomsmegling driver eiendoms­megling gjennom en kjede av eiendomsmeglerforretninger basert på et franchise-konsept.

Ansvaret for IT-virksomheten i det nye konsernet samles i én enhet. Enheten vil ha ansvar for samordning av systemer, utvikling og forvaltning av applikasjoner samt drifts- og støttefunksjoner knyttet til bruk av sentrale og desentrale systemer. DnB og Postbanken har ulike leverandører av stormaskinsystemer, og det er tatt hensyn til at samordning av forskjellige systemer vil kreve en del nye IT-investeringer.

Fotnoter

1.

Markedsandeler regnet i forhold til spare- og forretningsbanker inklusive Postbanken (kilde: Norges Bank).