St.prp. nr. 77 (2000-2001)

Omlegging av Forsvarets eiendomsforvaltning

Til innholdsfortegnelse

2 Sammendrag

Av kapittel 3 framgår at Forsvaret er den største eiendomsforvalter i Norge med ca 1,25 millioner da grunnareal og ca 6 millioner m2 bygningsmasse. Forsvaret har en meget variert bygnings- og eiendomsmasse over hele landet, i alle fylker og i mer enn 400 kommuner. Samlet ressursbruk til EBA-formål har de siste årene vært på ca 3,5 milliarder kroner omtrent likt fordelt mellom investering og drift.

Forsvarets eiendomsforvaltning er i dag delt mellom Forsvarets militære organisasjon og Forsvarets bygningstjeneste. FMO ivaretar gjennom de 47 lokale forvaltningsmyndighetene (LFMene) oppgavene innen forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) for så vel egne som andre avdelingers EBA. FBT ivaretar på vegne av departementet, utøvelsen av eieroppgavene, og utfører faglige oppdrag for FMO. FBT er nettobudsjettert, og fakturerer for de tjenester organisasjonen leverer.

Kapittel 4 beskriver innføring av husleie i sivil sektor av statsforvaltningen vedtatt gjennom St.prp. nr. 63 (1990-91), jf. Innst. S. nr. 58 (1992-93). I St.meld. nr. 55 (1992-93), jf. Innst. S. nr. 58 (1993-94) ble blant annet FBT gitt ny styringsform og større grad av økonomisk og personellmessig fristilling for å kunne utvikle organisasjonen i retning av sterkere kundeorientering og større fleksibilitet i forhold til oppdragsmengde og marked. Stortinget sluttet seg til at vurderinger om å gå over til den såkalte «Statsbygg-modellen» for brukerbetaling av husleie, skulle gjennomføres senere på basis av erfaringene i sivil sektor. En interdepartemental arbeidsgruppe konkluderte i 1996 med at erfaringene med ordningen i hovedsak var gode, og at den burde videreføres. Departementet initierte ved årsskiftet 1998/99 utredningen EBA•2000 for å vurdere dagens eiendomsforvaltning i Forsvaret og foreslå en helhetlig og mer effektiv forvaltningsmodell.

I kapittel 5 presenteres virksomhetsområdene i en framtidige, helhetlige EBA-forvaltning:

  • overordnet planlegging og utredning knyttet til utvikling av Forsvarets EBA

  • byggherretjenester og rådgivning relatert til anskaffelse av eiendommer

  • forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling (FDVU) samt avhending av Forsvarets EBA

  • planlegging, anskaffelse og utvikling av forsvarsspesifikke anlegg

  • beredskapsmessig planlegging innenfor EBA-sektoren

  • forskning og utvikling, spesielt innenfor forsvarsspesifikke områder

  • ivaretakelse av miljøaspekter relatert til Forsvarets EBA.

En ny modell for helhetlig EBA-forvaltning skal blant annet innfri krav om at:

  • ordningen skal gi et målrettet samspill som skaper drivkrefter som bidrar til effektiv og rasjonell bruk og forvaltning av EBA-massen hos eier, bruker og forvalter

  • brukeren må ha valgfrihet i sin ressursanvendelse, og kunne prioritere og velge fritt mellom EBA og andre typer tiltak og ressurser

  • forvaltningsordningen må bidra til at den EBA-messige omstilling skjer innenfor et kortest mulig tidsrom, slik at de ønskede gevinster kan tas ut snarest mulig.

I kapittel 6 presenteres aktuelle forvaltningsmodeller for Forsvarets framtidige eiendomsforvaltning. Modellene har sin bakgrunn i vurderinger fra utredningen EBA•2000 som vurderte 4 modeller (inklusive dagens situasjon, Modell 0). De aktuelle alternativer er:

  1. Utredningens Modell 2, Eiendomsforvaltning som egen avdeling under Forsvarssjefen, parallelt med, men adskilt fra Forsvarets militære organisasjon

  2. Utredningens Modell 3, Eiendomsforvaltning underlagt Forsvarsdepartementet.

I begge modellene slås FBT og LFM-enes EBA-avdelinger sammen til et nytt forvaltningsorgan.

Alternativene er vurdert opp mot hverandre. De vurderinger som er foretatt for alternativ 1 tilsier at det vil være formelle og praktiske begrensninger forbundet med en slik modell. Den vil være krevende både med hensyn til rigide rutiner og arbeidsinnsats.

Alternativ 2 er den modell som tydeligst skiller bruker- og forvalterrollen. Modellen samsvarer best med de oppsatte krav og suksesskriterier og med de overordnede politiske føringer. Spesielt i en situasjon hvor Forsvaret står overfor store strukturelle endringer, mener departementet at alternativ 2 med eiendomsforvaltningen underlagt Forsvarsdepartementet, er den modell som vil være best egnet for Forsvaret totalt sett.

I kapittel 7 er det anbefalt at EBA-forvaltningen organiseres innenfor rammene av en forvaltningsbedrift og inntektsfinansieres gjennom innføring av en husleieordning.

En helhetlig og effektiv forvaltning av Forsvarets EBA og dekning av Forsvarets samlede behov for EBA-tjenester er målet ved etablering av organisasjonsstrukturen for forvaltningsbedriften. Det er imidlertid nødvendig å tilstrebe en endringskompetent organisasjon som kan utvikles videre over tid med tanke på å tilfredsstille krav fra eier og kunde. Forsvarets nye struktur, omfang og lokalisering danner viktige premisser for bedriftens organisasjonsstruktur. Departementet vil opprette et styre for forvaltningsbedriften.

En naturlig konsekvens av omleggingen er at lokalavdelingene utvikles til mer aktive forretnings- og serviceorganer overfor leietakerne. Nye holdninger til brukere og leietakere må innarbeides i alle ledd. Departementet har som mål å etablere en kundeorientert bedrift og en god arbeidsplass for personellet. I en forvaltningsbedrift vil de ansatte fortsatt være underlagt tjenestemannslovens bestemmelser.

EBA-investeringer finansieres av forvalteren eller etter avtale med bruker. Investeringsbevilgninger til forvaltningsbedriften vil bli aktivert i dennes regnskap. En viktig forutsetning er at det skal betales en kostnadsdekkende leie for alle bygg, anlegg og eiendommer som Forsvarssjefen (FSJ) benytter.

Forsvarets boliger forutsettes å inngå i ordningen og vil bli forvaltet som øvrig EBA.

Departementet har som målsetting å innføre ny forvaltningsmodell for EBA-sektoren fra 1. januar 2002. Utarbeidelse av ny organisasjonsstruktur for forvaltningsbedriften vil skje i nært samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene, og arbeidet med utforming av nye retningslinjer og rutiner i forholdet mellom Forsvarsdepartementet (FD), Forsvarets overkommando (FO) og Forsvarets bygningstjeneste (FBT), vil fortsette i 2001. Omorganisering av eiendomsforvaltningen faller i tid sammen med Forsvarets omstilling for øvrig. Derfor vil departementet gi arbeidet prioritet i 2001 slik at den valgte modellen kan innføres som planlagt og gi effekt i hele omstillingsperioden i Forsvaret.

Til forsiden