Avtaler for sunnere mat med næringslivet

De store næringsorganisasjonene, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse- og omsorgsdepartementet har inngått avtaler for sunnere kosthold. Målet er sunnere mat i kjøleskapene og kjøkkenskapene til folk flest.

6. desember 2016 inngikk NHO Mat og Drikke, NHO Handel, Virke Dagligvare, Coop Norge SA, Sjømat Norge, Norges frukt- og grønnsakgrossisters forbund en intensjonsavtale for et bedre kosthold. NHO Mat og Drikke tok initiativ til å utarbeide intensjonsavtalen. Senere har en rekke bedrifter sluttet seg til avtalen gjennom egne tilslutningsavtaler som inneholder konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. I September 2017 hadde 80 bedrifter undertegnet slike tilslutningsavtaler og forpliktet seg til å nå målene. Avtalene betyr at Norge nå ligger i front i arbeidet for en bedre folkehelse.

Usunt kosthold fører til sykdommer, helseplager og tapte leveår. Å redusere innholdet av mettet fett og salt i maten gir lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Utfordringene med usunt kosthold kan ikke møtes i en sektor alene. Næringsorganisasjonene, dagligvarebransjen og produsentene av mat og drikke har i flere år samarbeidet med helsemyndighetene om å gjøre dagligvarer sunnere. Intensjonsavtalen og tilslutningsavtalene tar samarbeidet et skritt videre gjennom forpliktende samarbeid med enkeltbedrifter og er et viktig virkemiddel for å få til et mer effektivt samarbeid på tvers av sektorer. 

I avtalene forplikter partene seg til å arbeide mot felles mål:

  • At det gjennomsnittlige inntaket av tilsatt sukker per person skal reduseres med minst 12,5 pst innen 2021. Det betyr en reduksjon til nærmere 11 energiprosent innen 2021. Inntaket var på 13 energiprosent i 2013.
  • At det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett per person skal ned til 13 energiprosent innen 2018. Inntaket var på 14 energiprosent i 2015.
  • At det gjennomsnittlige inntaket av salt per person skal ned til 8 gram per dag innen 2021. Inntaket var på 10 gram i 2010.
  • At inntaket av sunne matvarer som frukt grønnsaker og fisk øker

At myndighetene og næringen har satt felles mål for å redusere sukker, salt og mettet fett i mat og drikke er særlig viktig å få til en målrettet reduksjon i varer vi spiser mye av. Bedriftene gjøre det lettere for forbrukerne å ta sunnere valg gjennom innovasjon, reformulering, porsjons- og pakningsstørrelser, samt utvikling av nye produkter.