Prop. 158 S (2009–2010)

Utbygging og finansiering av fv 469 Hidra fastlandssamband i Flekkefjord kommune i Vest-Agder

Til innhaldsliste

3 Lokalpolitisk behandling

Fv 469 Hidra fastlandssamband blei fyrste gong behandla av lokale styresmakter i juni 2006. Grunna krav til slakare stigning enn opphavleg planlagt måtte reguleringsplanen gjerast om. Saka blei derfor ikkje lagt fram for endeleg behandling av Flekkefjord kommune og Vest-Agder fylkeskommune før i februar 2010.

Flekkefjord kommunestyre fatta 11.02.2010 føl­gjande vedtak:

Flekkefjord kommune opprettholder sitt vedtak fattet av bystyret i møte 15.06.2006 sak nr. 36/06. Det bekreftes hermed Flekkefjord kommunes tilslutning når det gjelder de oppdaterte opplysninger i brev datert 04.02.10 fra Statens vegvesen, jfr, vedlegg, gjeldende:

  • Reguleringsplan

  • Bomstasjon

  • Finansieringsplan

  • Bompengeinnkrevjing (innkrevjingstid, taks­ter og rabattordning)

  • Trafikkgrunnlag og andre forutsetninger

  • Konsekvenser ved endringer i økonomiske forutsetninger.

Flekkefjord kommunestyre sitt vedtak av 15.06.2006:

Flekkefjord kommune gir sin tilslutning til forslag til finansieringsplan av 18.05.06 for RV 469 Hidra fastlandsforbindelse og de forutsetninger finansieringsplanen baserer seg på.

Vest-Agder fylkesting fatta 23.02.2010 følgjande vedtak:

  • 1. Vest-Agder fylkesting vedtar bygging av fastlandsforbindelse til Hidra som fylkesvei med de forutsetninger som framgår i etterfølgende pkt 2 – 10 i vedtaket.

  • 2. Kostnadsrammen for prosjektet er 343 mill kr (2010 kr). Fylkestinget skal godkjenne evt økninger i kostnadsrammen og ha rapport om framdriften i prosjektet når anbud er innhentet. Fylkesutvalget delegeres myndighet til å fatte evt andre nødvendige vedtak for å sikre prosjektet kontinuerlig framdrift.

  • 3. Fylkestinget legger til grunn følgende finansiering av prosjektet med en kostnadsramme på 343 mill. kr.:

    -Framtidige innsparte ferjetilskudd200 mill. kr
    -Bompenger i tunellen99 mill. kr
    -Fylkeskommunal investering37 mill. kr
    -Tilskudd fra Flekkefjord kommune7 mill. kr
  • 4. Framtidig innsparte ferjetilskudd på 200 mill. kr innarbeides i fylkeskommunens økonomiplan fra det tidspunkt ferja legges ned og forutsettes dekket i løpet av maksimalt 20 år.

  • 5. Det søkes Stortinget om godkjenning av bompengeinnkrevjing med etterskuddsinnkrevjing fra åpningen av fastlandsforbindelsen og takster i samsvar med nasjonale retningslinjer til dekning av bompengeandel av investeringene og rentekostnader i prosjektet.

    Det forutsettes at takstene kan justeres i samsvar med framtidig prisstigning (dersom dette er nødvendig for å sikre forutsatt inntjening.

    Det forutsettes videre at bompengeperioden kan forlenges i ytterligere 5 år og at takstene kan økes med ytterligere 20% dersom forutsatt inntjening ikke er oppnådd innen 20 år fra åpningsdato.

    Bompengeordningen administreres av Hidra Bompengeselskap AS.

  • 6. Det søkes Flekkefjord kommune om et tilskudd til prosjektet på 7 mill kr. (2010 kr.)

  • 7. Fylkeskommunal investering på 37 mill. kr og tilskudd på 7 mill. kr fra Flekkefjord kommune forutsettes utbetalt til prosjektet i byggeperioden.

    Hidra Bompengeselskap AS administrerer utbetaling av 299 mill. kr til prosjektet i byggeperioden som skal belastes framtidige bompenger og innsparte ferjetilskudd. Fylkeskommunen gir Hidra Bompengeselskap AS garanti for låneopptak inntil 350 mill kr. og en maksimal rente på 5 % på lånet i 20 år fra åpning av tunnelen. Alternativt kan fylkeskommunen stille nødvendig lånekapital inntil 350 mill. kr. til disposisjon for bompengeselskapet.

  • 8. Det forutsettes at ferjetilskuddet til fylkeskommunen ikke reduseres som følge av at Hidraferja erstattes med fastlandsforbindelse.

  • 9. Fylkesrådmannen får fullmakt til å opprette en administrativ styringsgruppe (byggekomite) for prosjektet, og det inngås avtale med Statens Vegvesen som byggeleder.

Forøvrig vil fylkestinget bemerke:

Fylkestingets vedtak er basert på faglige anbefalinger og analyser fra Statens Vegvesen. Fylkestinget mener ut fra dette at det er rimelig at staten er medansvarlig for påløpne kostnader om det viser seg at prosjektet ikke lar seg gjennomføre som forutsatt, herunder om prosjektet må avbrytes som følge av naturgitte forhold. Statlig medansvar bør også gjelde om forutsatt bompengeandel ikke er oppnådd etter 25 år og alle tiltak i bompengeavtalen er iverksatt. Fylkestinget ber Stortinget vurdere dette i sin behandling.