St.meld. nr. 10 (2002-2003)

Om verksemda i Sametinget 2001

Til innhaldsliste

2 Protokolltilførsel til Sametingets vedtak om årsmeldinga

Merknad 1, APs sametingsgruppe v/representant Willy Ørnebakk:

Generell merknad

Arbeiderpartiets sametingsgruppe vil bemerke at utkastet til årsmelding kunne hatt en klarere struktur, og at det til tider er noe uklart om meldinga dreier seg om virksomhetene i 2001 eller i 2002. Prinsipielt bør en slik årsmelding dreie seg om virksomheten i det foregående året.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe er også sterkt forundret over at man i forholdet til sentrale myndigheter ikke med ett ord nevner eller kommenterer at det i 2001 ble lagt frem en meget omfangsrik og positiv prinsippmelding om norsk samepolitikk – St.meld. nr. 55, – hvor Regjeringen har fulgt opp en rekke av Sametingets initiativ.

2.2.1.2 Samiske rettigheter

Arbeiderpartiets sametingsgruppe er av den oppfatning at avsnittet om Snøhvitutbyggingen er særdeles negativ. Man ser omtrent helt bort fra positive næringsmessige virkninger for regionen. Gruppa er enig i at den økologiske sammenhengen i Barentshavet alltid har vært viktig for samisk bosetting, men man bør vise litt varsomhet med formuleringer som kan tolkes som om Barentshavet, fra forhistorisk tid, har vært underlagt samisk rådighet.

2.2.2 Forholdet mellom Sametinget og sentrale myndigheter

Arbeiderpartiets sametingsgruppe er enig i at det er behov for forhandlinger mellom Sametinget og Regjeringen i saker om sentrale samepolitiske emner. Arbeiderpartiets sametingsgruppe forventer at Sametinget og Regjeringen klargjør kjøreregler for en forhandlingsmodell. I den forbindelse viser vi til stortingsmelding nr. 55 (2000–2001), hvor det legges opp til en bred prosess i forhold til Sametinget, når det gjelder behandlingen av samiske saker. Sametinget må også selv prioritere arbeidet med å klargjøre sitt syn når det gjelder innholdet i en forhandlingsmodell. Det henvises til St.meld. nr. 7 Om Sametingets virksomhet 1999, hvor Sametinget og Stortinget i sin oppfølgning anbefaler at Sametinget utredet nærmere om hva som menes med en forhandlingsmodell.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe kan ikke være enig i påstanden om at Sametinget innenfor kulturområdet har opplevd en stagnasjon når det gjelder politikkutvikling. Tvert om har Sametinget fått større ansvar innenfor flere saksområder angående forvaltningen av samisk kultur, blant annet er tildeling av midler til samisk bokbusstjeneste, Beaivvá Sámi Teahter og midler til samiske museer, overført til Sametinget.

Når det gjelder stortingsmeldingen om biologisk mangfold, er Sametingets syn inntatt i sin helhet, som vedlegg til meldingen.

2.2.3 Samemanntallet og valg

Arbeiderpartiets sametingsgruppe vil understreke at man ser meget alvorlig på den skjeve kjønnsmessige representasjon i Sametinget. Det er et demokratisk problem at

kvinnene er sterkt underrepresentert i det samiske folkevalgte organet, og det må drøftes hvilke tiltak som må iverksettes for å rette opp denne skjevheten.

2.2.5.2 Grunnskolen

Arbeiderpartiets sametingsgruppe er glad over at det ble en kraftig økning i tospråklighetsmidlene fra år 2000 til 2001.

2.2.7.1 Samisk kultur

Arbeiderpartiets sametingsgruppe viser til tidligere merknad om forhandlingsmodell, jf. pkt. 2.2.2.

2.2.8 Helse- og sosialsatsing

Arbeiderpartiets sametingsgruppe har merket seg at helseminister Tore Tønne la opp til å avholde 4 årlige møter med Sametinget. Arbeiderpartiets sametingsgruppe forventer at dette følges opp av den nye Regjeringen.

2.3.1 Rettigheter

Arbeiderpartiets sametingsgruppe viser til vår merknad i pkt. 2.2.1.1 om samisk selvbestemmelse.

2.3.6.2 Samisk utviklingsfond

Arbeiderpartiets sametingsgruppe er tilfreds med Stoltenberg Regjeringens initiativ hva angår igangsetting av et verdiskapningsprogram for samiske primærnæringer.

Merknad 2, Samenes Valgforbund v/representant Roger Pedersen:

SVF kan ikke stemme for årsmeldingen som Sametingsrådet legger frem for plenum. Dette for at årsmeldingen legger klare føringer i arbeidet opp mot å få vedtatt en sametingsplan for inneværende periode. Sametingsplanen vil tidligst bli vedtatt i september 2002.

Regnskapet for 2001 tar vi til etterretning.

Til forsida