St.prp. nr. 13 (2000-2001)

Om samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 102/2000 av 10. november 2000 om endring av protokoll 31 til EØS-avtala til å omfatte rådsvedtak 2000/647/EF om vedtaking av eit fleirårig program til fremming av energieffektivisering (SAVE) (1998-2002)

Til innhaldsliste

2 Europaparlaments- og rådsvedtak nr. 647/2000/EF av 28. februar 2000 om vedtakelse av et flerårig program til fremme av energieffektivitet (SAVE) (1998-2002)

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 175 nr. 1,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen,

under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komité 1,

under henvisning til uttalelse fra Regionkomiteen 2,

etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 251 3, på grunnlag av Forlikskomiteens felles forslag av 9. desember 1999, og

ut fra følgende betraktninger:

  1. I traktatens artikkel 174 er det fastsatt at et av målene for Fellesskapets politikk er å sikre en forsiktig og fornuftig utnyttelse av naturressursene.

  2. På sitt møte 29. oktober 1990 satte Rådet som mål at det samlede CO2-utslippet i hele Fellesskapet skal stabiliseres på 1990-nivå innen år 2000.

  3. I Kyoto-protokollen til De forente nasjoners rammekonvensjon om klimaendring er det fastsatt nye forpliktelser for Fellesskapet og medlemsstatene når det gjelder reduksjon av klimagasser.

  4. Skal det oppnås en reduksjon som monner av CO2-utslippene i Fellesskapet, er det nødvendig med en ekstra innsats, blant annet i betraktning av at CO2-utslipp som følge av energiforbruket ved normal økonomisk vekst ventes å øke med omkring 3 % mellom 1995 og 2000. Det er derfor uomgjengelig nødvendig å treffe tilleggstiltak.

  5. Ved rådsvedtak 93/389/EØF 4

    ble det opprettet en ordning med overvåking av utslipp av CO2 og andre klimagasser i Fellesskapet.

  6. I sin melding av 8. februar 1990 om energi og miljø framhevet Kommisjonen energieffektivitet som hjørnesteinen i de framtidige anstrengelser for å redusere den belastningen energiforbruket utgjør for miljøet. I kommisjonsmeldingen av 29. april 1998 med tittelen «Energieffektivitet i Fellesskapet - en strategi for rasjonell energiutnyttelse» ble det understreket at det økonomiske potensialet er et viktig argument for igjen å satse på å fremme energieffektivitet.

  7. Det er viktig så raskt som mulig å forbedre energiforvaltningen, særlig ved å gjøre det mulig å utnytte de tallrike mulighetene for en reduksjon av energiintensiteten, for å bidra til vernet av miljøet, en sikrere energiforsyning og en bærekraftig utvikling.

  8. Ved grønnboken av 11. januar 1995 og hvitboken av 13. desember har Kommisjonen underrettet Rådet og Europaparlamentet om sitt syn på den framtidige energipolitikken i Fellesskapet og på betydningen av energisparing og energieffektivitetstiltak.

  9. I henhold til traktatens artikkel 158 skal Fellesskapet utvikle og videreføre sine tiltak for å styrke den økonomiske og sosiale utjevning, og særlig skal Fellesskapet søke å minske ulikhetene i utviklingsnivå mellom de forskjellige regionene og bedre situasjonen i de minst begunstigede. Disse tiltakene omfatter blant andre Energisektoren.

  10. Ved vedtak 91/565/EØF 5

    og vedtak 96/737/EF 6

    vedtok Rådet et fellesskapsprogram for å fremme energieffektiviteten (SAVE) som hadde som formål å styrke Fellesskapets infrastrukturer for energieffektivitet.

  11. SAVE-programmet er et viktig og nødvendig virkemiddel for å fremme bedre energieffektivitet.

  12. Det bør derfor, som ledd i det flerårige rammeprogrammet for tiltak innenfor energisektoren (1998-2002), vedtatt ved rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom 7

    fastsettes en særskilt program med sikte på å fremme en fornuftig og effektiv bruk av energiressursene. Dette særskilte programmet ville erstatte den tilsvarende gjeldende ordning.

  13. Fellesskapet har erkjent at SAVE-programmet var et viktig ledd i dets strategi for å redusere CO2-utslippene. I kommisjonsmelding av 8. mai 1991 om Fellesskapets energiprogramvirksomhet på regionalt plan, i Rådets konklusjoner om meldingen og i europaparlamentsresolusjon av 16.juli 1993 8

    ble det framholdt at denne virksomheten burde videreføres, forsterkes og utnyttes til støtte for Fellesskapets energistrategi. Dette initiativet med sikte på regionale tiltak bør nå i sin helhet integreres.

  14. I gjennomføringen av europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 182/1999/EF av 22. desember 1998 om Det europeiske fellesskaps femte rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjon (1998-2002) 9

    , vier rådsvedtak 1999/170/EF av 25. januar 1999 om vedtakelse av et særlig program for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjon på områdene energi, miljø og bærekraftig utvikling 10

    særlig oppmerksomhet til teknologi for effektiv energiutnyttelse og til fornybare energikilder. SAVE-programmet er et politisk virkemiddel som utfyller nevnte program.

  15. Formålet med SAVE-programmet er å redusere energiintensiteten i sluttforbruket med ytterligere ett prosentpoeng per år utover den reduksjon som ellers ville ha blitt oppnådd.

  16. På sitt møte 15.-16. desember 1994 uttalte Rådet at målet om stabilisering av CO2-utslippene kan nås bare ved hjelp av en rekke samordnede tiltak som tar sikte på bedret energieffektivitet og fornuftig energiutnyttelse og bygger på tilbud og etterspørsel på alle nivåer innen produksjon, omforming, transport og forbruk av energi, og som tar sikte på utnyttelse av fornybar energi, og at disse tiltakene omfatter programmer for lokal energiforvaltning.

  17. I sin resolusjon av 10. oktober 1999 om Kommisjonens grønnbok om energipolitikk 11

    ba Europaparlamentet om at det måtte oppstilles mål og utarbeides et felles program for energieffektivitet og energisparing i samsvar med de målene for utslipp av drivhusgasser som det ble oppnådd enighet om i Rio de Janeiro (1992), Berlin (1995) og senere i Kyoto (1997), ba samtidig om at det måtte opprettes et SAVE II-program som rådet over betydelig større ressurser enn SAVE I-programmet, og anmodet Kommisjonen om å utarbeide konkrete prosjekter for å klargjøre hvordan den akter å bidra til energisparing og energieffektivitet.

  18. Bedret energieffektivitet vil ha gunstig innvirkning på både miljøet og energiforsyningssikkerheten, som begge er av global karakter. Det er nødvendig med utstrakt internasjonalt samarbeid for å oppnå best mulige resultater.

  19. Utslipp av mellom 180 og 200 millioner tonn CO2 kan unngås innen år 2000 ved hjelp av en forbedring av energiintensiteten i sluttforbruket på 5 % i tillegg til det som normalt kan påregnes. Disse tallene kan forbedres ytterligere ved en mer effektiv og fornuftig utnyttelse av energiressursene.

  20. Det er politisk og økonomisk ønskelig å gi de assosierte sentral- og østeuropeiske statene anledning til å delta i programmet, i samsvar med konklusjonene fra Det europeiske råds møte i København 21. og 22. juni 1993, som er blitt bekreftet under senere møter i Rådet, og i tråd med den meldingen Kommisjonen framla om saken i mai 1994, samt Kypros.

  21. For å sikre at fellesskapsstøtten blir anvendt på en effektiv måte og for å unngå dobbeltarbeid, bør Kommisjonen påse at prosjekter blir grundig forhåndsvurdert, og systematisk følge opp og vurdere framdriften i og resultatene av prosjekter som mottar støtte samt av tilknyttet virksomhet på området fornybare energikilder.

  22. De nødvendige gjennomføringstiltak for dette vedtak bør treffes i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen 12

    .

  23. Dette vedtak fastsetter for hele programmets varighet en finansiell ramme som utgjør det finansielle referansebeløp, i henhold til punkt 33 i den tverrinstitusjonelle avtalen mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen av 6. mai 1999 13

    , for budsjettmyndigheten innenfor rammen av den årlige budsjettbehandlingen.

  24. Dette vedtak erstatter rådsvedtak 96/737, som dermed oppheves

-

GJORT DETTE VEDTAK:

Artikkel 1

Som ledd i det flerårige rammeprogrammet for tiltak innenfor energisektoren skal Fellesskapet gjennomføre et særskilt program til støtte for lovgivningsmessige og ikke-lovgivningsmessige tiltak med sikte på å fremme en fornuftig og effektiv utnyttelse av energiressursene (heretter kalt «SAVE-programmet») for tidsrommet 1998-2002.

  1. Foruten de prioriterte målene nevnt i artikkel 1 nr. 2 i rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom, har SAVE-programmet følgende mål:

    1. å stimulere til energieffektivitetstiltak innen alle sektorer,

    2. å oppmuntre private og offentlige forbrukere samt industrien til å investere i energisparing,

    3. å legge forholdene til rette for en bedring av energiintensiteten i sluttforbruket.

  2. Innenfor rammen av SAVE-programmet skal Fellesskapet finansiere tiltak som kommer inn under dette vedtaks mål.

Artikkel 2

Innenfor rammen av programmet skal følgende kategorier energieffektivitetstiltak finansieres:

  1. undersøkelser og beslektede tiltak som tar sikte på å innføre, gjennomføre, utfylle og vurdere virkningene av fellesskapstiltak (f.eks. frivillige avtaler, herunder tilknyttede mål og overvåking av disse, mandater til standardiseringsorganer, felles innkjøp og lovgivning) som er truffet for å bedre energieffektiviteten, undersøkelser av energiprisenes innvirkning på energieffektiviteten, undersøkelser med sikte på å innføre energieffektivitet som et kriterium i fellesskapsprogrammer, og undersøkelser som innebærer samordning på internasjonalt plan,

  2. målrettede forsøkstiltak på bestemte områder som tar sikte på å påskynde investeringer på området energieffektivitet og/eller å bedre energiforbruksmønstre, og som skal gjennomføres av offentlige og private foretak eller organisasjoner, herunder eventuelt lokale uavhengige energisentre eller -byråer, samt av eksisterende fellesskapsnett, midlertidige grupper av organisasjoner og/eller foretak som er dannet for å gjennomføre prosjektene,

  3. tiltak som foreslås av Kommisjonen for å oppmuntre til utveksling av erfaringer, og som har til formål å bedre samordningen av virksomhet på internasjonalt plan, på fellesskapsplan og på nasjonalt, regionalt og lokalt plan ved hjelp av egnede midler for informasjonsspredning,

  4. tiltak som nevnt under bokstav c), men som er foreslått av andre enn Kommisjonen,

  5. overvåking av framskritt innen energieffektivitet i Fellesskapet og i de enkelte medlemsstater samt løpende vurdering og oppfølging av tiltakene som gjennomføres som ledd i SAVE-programmet, herunder blant annet konkrete målinger (for eksempel energiregnskap) før og etter gjennomføring av tiltak, intervensjoner, stimuleringstiltak osv,

  6. særskilte tiltak for å bedre energiforvaltningen på regionalt plan og i byer, med det formål å oppnå større utjevning mellom medlemsstater og regioner med hensyn til energieffektivitet.

Artikkel 3

  1. Alle kostnader i forbindelse med tiltakene omhandlet i artikkel 2 bokstav a), c) og e) skal belastes De europeiske fellesskaps alminnelige budsjett.

  2. Tiltakene omhandlet i artikkel 2 bokstav b), d), og f) skal finansieres med høyst 50 % av de samlede kostnader.

  3. Den gjenstående finansiering av tiltakene omhandlet i artikkel 2 bokstav b), d), og f) kan skje ved offentlige eller private midler eller ved en kombinasjon av begge.

Artikkel 4

  1. Den finansielle rammen for gjennomføring av SAVE-programmet for tidsrommet nevnt i artikkel 1 settes til 66 millioner euro.

  2. De årlige bevilgningene skal godkjennes av budsjettmyndigheten innenfor rammen av de finansielle overslag.

Artikkel 5

  1. Kommisjonen skal være ansvarlig for den finansielle og praktiske gjennomføring av SAVE-programmet.

    Den skal også påse at det for tiltak innenfor rammen av SAVE-programmet blir foretatt forhåndsvurdering og oppfølging samt en sluttvurdering etter at prosjektet er avsluttet, der det blant annet skal vurderes hvordan tiltakene har virket og er blitt gjennomført, og hvorvidt de opprinnelige mål er nådd.

  2. De utvalgte støttemottakerne skal framlegge en rapport for Kommisjonen hver sjette måned og etter at prosjektet er avsluttet.

  3. Vilkårene og retningslinjene for støtte til alle tiltakene omhandlet i artikkel 2 skal fastlegges hvert år, idet det tas hensyn til:

    • kriterier for kostnadseffektivitet, innsparingspotensial samt miljøvirkning, særlig reduksjon i CO2-utslippene,

    • prioritetslisten omhandlet i artikkel 7,

    • utjevningen mellom medlemsstatene med hensyn til energieffektivitet.

Komiteen omhandlet i artikkel 6 skal bistå Kommisjonen med å fastlegge nevnte vilkår og retningslinjer.

Artikkel 6

For gjennomføringen av SAVE-programmet skal Kommisjonen bistås av komiteen omhandlet i artikkel 4 i rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom.

Dersom det vises til denne artikkel, skal artikkel 4 og 7 i vedtak 1999/468/EF komme til anvendelse med hensyn til bestemmelsene i vedtakets artikkel 8.

Fristen i artikkel 4 nr. 3 i vedtak 1999/468/EF settes til tre måneder.

Komiteen fastsetter sin forretningsorden.

Artikkel 7

Kommisjonen skal hvert år utarbeide en prioritetsliste for tildeling av finansiering innenfor rammen av SAVE-programmet. På grunnlag av sammenfattende opplysninger som hver medlemsstat oversender hvert år, skal det ved utarbeidingen av listen tas hensyn til hvordan SAVE-programmet og de nasjonale programmer utfyller hverandre. Områder der de nevnte programmer utfyller hverandre mest, skal ha forrang.

Komiteen omhandlet i artikkel 6 nr. 2 skal bistå Kommisjonen ved utarbeidingen av prioritetslisten.

Artikkel 8

Undersøkelsen og den interne og eksterne vurderingen av gjennomføringen av SAVE-programmet skal foretas i samsvar med bestemmelsene i artikkel 5 i rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom.

Artikkel 9

De assosierte statene i Sentral- og Øst-Europa kan delta i SAVE-programmet i samsvar med de vilkår, herunder finansielle bestemmelser, som er fastsatt for deltakelse i fellesskapsprogrammer i tilleggsprotokollene til assosieringsavtalene eller i selve assosieringsavtalene.

Kypros kan også delta i SAVE-programmet på grunnlag av tilleggsbevilgninger etter de samme regler som gjelder for EFTA/EØS-statene, i samsvar med de framgangsmåter som skal avtales med disse statene.

Artikkel 10

Dette vedtak trer i kraft den tjuende dag etter at det er kunngjort i De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Artikkel 11

Rådsvedtak 96/737/EF oppheves.

Artikkel 12

Dette vedtak er rettet til medlemsstatene.

Utferdiget i Brussel, 28. februar 2000.

For EuropaparlamentetFor Rådet
N. FONTAINEJ. PINA MOURA

Fotnotar

1.

EFT C 214 av 10.7 1998, s. 44.

2.

EFT C 315 av 13.10 1998, s. 1.

3.

Europaparlamentsuttalelse av 11. mars 1999 (EFT C 175 av 21.6 1999, s. 269), Rådets felles holdning av 28. juni 1999 (EFT C 232 av 13.8 1999, s. 20) og europaparlamentsbeslutning av 6. oktober 1999 (ennå ikke kunngjort i EFT). Rådsbeslutning av 24. januar 2000 og europaparlamentsbeslutning av 3. februar 2000.

4.

EFT L 167 av 9.7 1993, s. 31.

5.

EFT nr. L 307 av 8.11 1991, s. 34.

6.

EFT L 335 av 24.12 1996, s. 50.

7.

EFT L 7 av 13.1 1999, s.16.

8.

EFT C 255 av 20.9 1993, s. 252.

9.

EFT L 26 av 1.2 1999, s. 1.

10.

EFT L 64 av 12.3 1999, s. 58.

11.

EFT C 287 av 30.10 1995, s. 34.

12.

EFT L 184 av 17.7 1999, s. 23.

13.

EFT C 172 av 18.6 1999, s. 1.