Historisk arkiv

Til utlandet i sommer?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det er mye å passe på for dem som skal til utlandet i sommer. Situasjonen er fortsatt uforutsigbar og preget av restriksjoner og regler. Her finner du svar på mange spørsmål om reiser og lenker til viktig informasjon.

Utenriksdepartementet har opphevet reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landene i EØS/Schengen og Storbritannia. Det gjør det lettere for nordmenn å besøke familie og venner i utlandet, dra på jobbreise og kanskje også en etterlengtet ferie. Det er også gjort unntak for enkelte land og områder på EUs såkalte tredjelandsliste. Dette er land og områder utenfor EU som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.  

Selv om reiserådet oppheves for en del land og områder, er det fortsatt reiseråd mot mange land pga. pandemien eller sikkerhetssituasjonen ellers. Før pandemien var det reiseråd for nærmere 50 land. Disse reiserådene er fortsatt gyldige (Land med reiseråd - regjeringen.no).

UD vil i samarbeid med helsemyndighetene fortsatt utstede reiseråd til land eller områder med stor smittespredning. Det kan skje på kort varsel. Dette gjelder også for EØS-landene, Sveits og Storbritannia.

Hva må du tenke på før du skal reise?

ReiseforsikringGyldig reiseforsikring er helt avgjørende hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller noe annet uventet. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før avreise for å sjekke at du har gyldig forsikring og hva den dekker.

Reglene der du skal: Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal reise til. Informasjon om det finner du her på oversikten over UD reiseinformasjon 

Du bør også ta en kikk på landets egne offisielle informasjonssider eller på EU sine sider.

Registrer deg: Vi oppfordrer alle nordmenn på reise til å registrere seg på www.reiseregistrering.no, da kan vi nå deg med informasjon om det blir nødvendig.

Planlegg reiseruten din: Planlegg reiseruten din, og hvis du skal i transitt bør du undersøke om det gjelder egne regler der.

Koronasertifikat: Sjekk at kontrollsiden for bruk ved grensepasseringer i EU/EØS er grønn. Koronasertifikat - helsenorge.no

Sjekk karantenekrav eller karantenehotell: Sett deg inn i hvilke karanteneregler som gjelder dit du skal, Sjekk også hva som gjelder for de som kommer tilbake til Norge fra det landet du har tenkt å reise til.

Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer hver uke hvilke land som har så lavt smittetrykk at det ikke er krav om karantene ved innreise til Norge. 

Sjekk om du trenger koronatest: Sjekk om landet du reiser til krever attest for negativ test for Sars-CoV-2 før innreise og tidspunkt for når en slik test eventuelt må være tatt. Undersøk om du ved returen må ha attest for negativ test for Sars-CoV-2 som er tatt i løpet av de siste 24 timer før ankomst til Norge. 

Krav om innreiseregistrering retur til Norge: De fleste må registrere seg i innreiseregisteret entrynorway.no før ankomst til Norge.

Reise med barn: Sjekk hvilke regler som gjelder for barn på reise ved reisemålet.

I Norge vaksineres som hovedregel ikke personer under 18. Mindreårige som har gjennomgått covid-19 eller av ulike årsaker er vaksinert kan likevel få koronasertifikat. (Koronasertifikat - helsenorge.no).

Barn som ankommer Norge fra land med fargekode som gir karanteneplikt må gjennomføre karantene selv om de reiser med voksne som har gyldig koronasertifikat.

Ved ankomst til Norge er hovedregelen at mindreårige ikke skal være på karantenehotell. Personer under 18 år skal gjennomføre karantenen på annet egnet sted såfremt det er mulig. Hvis foreldrene må oppholde seg på karantenehotell, skal barnet gis mulighet til å oppholde seg der sammen med dem. Innreise og karantenefritak: Dette er reglene som gjelder ved innreise til Norge - regjeringen.no

Hva bør du tenke på mens du er på reise?

Selv om UD har opphevet reiserådet, kan det være krav om karantene eller karantenehotell ved hjemkomst. Husk at smitten kan øke raskt og kravene ved innreise til Norge kan endre seg. Følg derfor med på FHIs sider mens du er på reise.

Det kan også komme endringer i reglene for land der du har tenkt å reise gjennom eller via. Følg med på dem.

Hvis du trenger hjelp fra UD: Sikkerhet på reise er den enkeltes ansvar, men utenriksstasjonene og Utenriksdepartementet bidrar med råd, hjelp og veiledning.

Her kan du lese mer om hvordan vi kan hjelpe.

Ta kontakt med den nærmeste utenriksstasjonen eller UDs operative senter hvis du har behov for hjelp. 

Hva må du tenke på når du skal hjem?

Ved innreise til Norge skal du, med mindre du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 og dette fremgår av koronasertifikatet ditt:

  • registrere deg før ankomst til Norge. Reisen kan kun registreres når det er mindre enn 72 timer til innreisetidspunkt.
  • ta en koronatest når du ankommer Norge. Dette gjelder også barn under tolv år.

Innreise fra land eller områder med karanteneplikt: Dersom du ankommer Norge fra et land eller område med fargekode som gir karanteneplikt, skal du ved innreise fremvise gyldig koronasertifikat eller en attest som viser negativ test for Sars-CoV-2. Testen må være tatt i løpet av de siste 24 timene før ankomst til Norge. Du skal også i innreisekarantene med mindre du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 og dette fremgår av koronasertifikatet ditt.

God tur!