§ 4-2 - Departementet svarer på spørsmål om byggesaksforskriften § 4-2 første ledd bokstav a

Svar på spørsmål om vilkåret «på eller i direkte tilknytning til bygge- og anleggstomt hvor arbeid pågår».

Vi viser til e-post av 21. september 2021 med spørsmål om byggesaksforskriften (SAK10) § 4-2 første ledd bokstav a. Dere spør hva som er intensjonen med vilkåret «på eller i direkte tilknytning til bygge- og anleggstomt hvor arbeid pågår», og hvilke kriterier kommunen skal legge til grunn når de vurderer dette. Videre viser dere til et større samferdselsprosjekt der det er etablert en bygge- og anleggstomt. Plasseringen av bygge- og anleggstomten er i et sentrumsområde, og det må derfor etableres midlertidige trafikksikkerhetstiltak, blant annet en gang- og sykkelbro. Dere spør om en slik gang- og sykkelbro er omfattet av SAK10 § 4-2 første ledd bokstav a.

Vi gjør oppmerksom på at departementet ikke tar stilling til konkrete enkeltsaker, og vår uttalelse gis derfor på generelt grunnlag. Departementet beklager lang saksbehandlingstid.

Nærmere om unntak fra søknadsplikt

Plan- og bygningsloven (pbl.) § 20-5 lister opp mindre tiltak som er unntatt fra søknadsplikt. Bestemmelsens fjerde ledd gir departementet hjemmel til å unnta flere tiltak i forskrift. Det går frem av lovens forarbeider[1] at forskriftshjemmelen må ses i sammenheng med standpunktet om at kommunene bør konsentrere sine ressurser om å behandle og følge opp tiltak som har «offentlig og samfunnsmessig interesse».

Unntak fra søknadsplikt i medhold av bestemmelsen følger blant annet av SAK10 § 4-2 første ledd bokstav a-c. Etter bestemmelsens første ledd bokstav a kan «bygninger, konstruksjoner eller anlegg på eller i direkte tilknytning til bygge- eller anleggstomt hvor arbeid pågår» plasseres uten søknad eller tillatelse. Etter ordlyden kan innretningen plasseres «på eller i direkte tilknytning til» den tomten hvor det pågår bygge- eller anleggsarbeider. Det betyr at innretningen kan plasseres på for eksempel nabotomt. I tillegg må den aktuelle innretningen være nødvendig for bygge- eller anleggsarbeidene som pågår på tomten. Det må være en direkte sammenheng mellom bygge- eller anleggsarbeidene og plasseringen av innretningen. Av andre ledd i bestemmelsen fremgår det at tiltaket ikke må være i strid med vilkårene i pbl. § 30-5.

Tiltakshaver har selv ansvar for at vilkårene for unntak er oppfylt

Det er tiltakshaver som har ansvar for at vilkårene for unntak er oppfylt. Kommunen kan føre tilsyn med tiltak unntatt søknadsplikt, herunder om vilkårene for unntak er oppfylt.

Departementet har tidligere uttalt at reguleringsformålet, størrelsen på innretningen, hvor lenge den skal være i drift, plasseringsstedet og forholdet til omgivelsene er momenter som er relevante etter § 4-2 første ledd bokstav a. At innretningen skal ha «direkte tilknytning til» bygge- eller anleggsarbeidet innebærer at den må tjene arbeider på den aktuelle eiendom. Plassering av innretningen må være nødvendig og ha direkte sammenheng med bygge- eller anleggsarbeidet. Innretningen må også stå i forhold til den aktuelle byggevirksomheten. I den enkelte sak må altså tiltakshaver vurdere innretningen opp mot den konkrete og reelle tilknytningen til bygge- eller anleggstomten. Det må også trekkes en grense for når innretningen må anses som en selvstendig konstruksjon, som i seg selv ikke har en tilstrekkelig tilknytning til bygge- eller anleggsvirksomheten.

Det avgjørende i denne saken er om gang- og sykkelbroen er nødvendig og har en funksjon for bygge- og anleggsarbeidene på tomten, altså om byggearbeidet er avhengig av at gang- og sykkelbroen etableres. Videre må gang- og sykkelbroen vurderes i forhold til reguleringsformålet, størrelsen, hvor lenge den skal være i drift, plasseringsstedet og forholdet til omgivelsene. Det kan for eksempel få betydning for søknadsplikten om gang- og sykkelbroen plasseres i et sentrumsområde med tett bebyggelse og mye annen infrastruktur for trafikk. Etter departementets syn kan det også være grunn til å vurdere om etablering av gang- og sykkelbroen har «offentlig og samfunnsmessig interesse», jf. formålet med bestemmelser om unntak fra søknadsplikt.

Dersom det er uklart for tiltakshaver om et tiltak oppfyller vilkår for å være unntatt fra søknadsplikt, kan tiltakshaver be om en forhåndskonferanse for å avklare spørsmålet nærmere med kommunen.  

 

Kopi:

Direktoratet for byggkvalitet

 

[1] Ot.prp. nr. 45 (2007-2008) s. 66