Ot.prp. nr. 105 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helsetjenesten og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

2 Høring

De forslagene til endringer i tilsynsloven og andre lover som legges frem i denne proposisjonen har ikke vært på en alminnelig særskilt høring like forut for denne fremleggelsen. Helsedepartementet har vurdert at en høring før framleggelsen var åpenbart unødvendig, jf. Utredningsinstruksen 4.3, da forslagene på ulike måter har vært på høring tidligere eller er basert på andre vedtak som gjør en høring unødvendig:

  • Det fremgår under pkt. 7.2 at forslaget om å gi Statens helsetilsyn myndighet (hjemmel) til å ilegge spesialisthelsetjenesten tvangsmulkt dersom frist for retting satt i pålegg oversittes, var på en alminnelig høring våren 1998.

  • Forslaget om å fjerne formuleringen «allment aksepterte faglige normer» fra ordlyden i tilsynsloven § 3, ble foreslått opphevet i høringsnotatet til spesialisthelsetjenesteloven. Der ble det foreslått en egen bestemmelse om internkontroll uten at formuleringen «allment aksepterte faglige normer» var med i ordlyden til bestemmelsen. Dette var det ikke motforestillinger til fra høringsinstansene.

  • I St. meld. nr. 31 (2001-2001) Kommune, fylke, stat - en bedre oppgavefordeling og Stortingets behandling av denne, jf. Innst. S. nr. 307 (2000-2001) er det besluttet at regional statsforvaltning skal omorganiseres. Dette innebærer blant annet at fylkeslegen og Statens utdanningskontor skal integreres i fylkesmannsembetet. Det tas sikte på å gjennomføre omorganiseringen fra 1. januar 2003. Kommunal- og regionaldepartementet er ansvarlig departement for oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene, og har ansvaret for å koordinere oppfølgingen av stortingsmeldingen.

  • Som et resultat av integreringen av fylkeslegeembetet i fylkesmannsembetet er det foreslått lovendringer av mer teknisk karakter der høring anses åpenbart unødvendig, jf. Innst. S. nr. 307 (2000-2001) da Stortinget sluttet seg til forslag om integreringen.

  • Myndighet som regionalt tilsynsorgan etter lov om statlig tilsyn med helsetjenesten skal fortsatt ligge direkte til fylkeslegen. Den direkte faglige styringslinjen mellom Helsetilsynet og fylkeslegene opprettholdes således i saker etter tilsynsloven. Som en konsekvens av at Stortinget sluttet seg til forslaget om integrasjon, foreslås det lovendringer av mer teknisk karakter, om myndighetsfordeling mellom fylkeslege og fylkesmann, som ikke foranlediger høring.