Ot.prp. nr. 17 (2008-2009)

Om lov om endringer i kommuneloven og svalbardloven (om tillitskapende forvaltning mv. i kommuner og fylkeskommuner)

Til innholdsfortegnelse

11 Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovforslagene antas samlet sett ikke å ha økonomiske og administrative konsekvenser av betydning.

Forslaget om endringer i kommunelovens formålsbestemmelse og den tilsvarende endringen i svalbardloven, jf. kapittel 2 og 8, antas ikke å ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Forslaget om å kreve rapportering i kommunens årsberetning om tiltak for å sikre en høy etisk standard i virksomheten, jf. kapittel 3, vil kreve noe merarbeid i utarbeidelsen av årsberetningen. Det er et mål at redegjørelsesplikten skal bidra til en skjerpet og mer systematisk oppmerksomhet rundt de etiske forholdene i kommuner og fylkeskommuner. Dette kan igjen bidra til at kommunene og fylkeskommunene initierer konkrete tiltak for å sikre og styrke den etiske standarden i virksom­heten.

Forslaget om utvidet adgang for fylkesmannen til å føre lovlighetskontroll med avgjørelser om møter skal holdes for åpne eller lukkede dører og om habilitet, jf. kapittel 5.3, vil ikke nødvendigvis føre til en økning i antall saker hos fylkesmennene. At det åpnes for selvstendig lovlighetskontroll av lukkings- og habilitetsavgjørelser, vil tvert imot kunne bidra til lavere ressursbruk fordi det i enkeltsaker blir mindre behov for å prøve hele sakskomplekset hvis det er lukkings- og habilitetsavgjørelsen som angripes. Forslaget antas ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Forslaget om å kreve protokollering av hjemmel for avgjørelse om å lukke møter og om inhabilitet, og presiseringen vedrørende oppsettende virkning, jf. kapittel 5.2 og 5.4, antas ikke å ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Forslaget om at administrasjonssjefen m.fl. ikke lenger skal kunne sitte i styret for kommunale foretak, jf. kapittel 6, antas ikke å ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser. Det antas at det bare i et fåtall kommuner vil bli behov for å velge nye medlemmer til styret i kommunale foretak.

Forslaget om endring i kommunelovens suspensjonsbestemmelse og endringene om oppretting av feil og andre mindre endringer i kommuneloven, jf. kapittel 7 og 9, antas ikke å ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Til forsiden