Ot.prp. nr. 17 (2008-2009)

Om lov om endringer i kommuneloven og svalbardloven (om tillitskapende forvaltning mv. i kommuner og fylkeskommuner)

Til innholdsfortegnelse

9 Oppretting av feil og andre mindre endringer i kommuneloven

I forbindelse med konstitueringen av formannskap m.m. etter valget i 2007 har departementet blitt oppmerksom på noen feil som oppstod ved gjennomføringen av endringer i kommuneloven, jf. Ot.prp. nr. 96 (2005-2006) Om lov om endringer i lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner m.m (komitémodell, avtalevalg m.m.). Departementet foreslår endringer i kommuneloven for å rette på disse forholdene samt enkelte andre mindre endringer i kommuneloven. Forslagene har ikke vært på høring, men høring antas å være unødvendig siden endringene utelukkende er av teknisk karakter.

9.1 Valg av formannskap og fylkesutvalg

Kommuneloven § 8 nr. 2 fastsetter at valg av formannskap/fylkesutvalg skal holdes som forholdsvalg dersom minst ett medlem krever det, og ellers som flertallsvalg. Loven hadde tidligere bestemmelse (§ 35 nr. 4) om at valg av folkevalgte organer skulle skje som flertallsvalg, dersom ikke minst ett medlem av den velgende forsamlingen krevde forholdsvalg. Framgangsmåten ved flertallsvalg ble regulert i § 38.

Ved lov av 15. desember 2006 ble reglene om flertallsvalg av folkevalgte organer opphevet, og erstattet med regler om avtalevalg. Framgangsmåten ved avtalevalg er beskrevet i § 38 a.

Henvisningen til flertallsvalg ved valg av formannskap og fylkesutvalg i § 8 nr. 2 skulle vært opphevet og erstattet med en henvisning til reglene om avtalevalg. Departementet foreslår at lovteksten blir endret, slik at den fastsetter at avtalevalg skal være alternativ til forholdsvalg ved valg av formannskap/fylkesutvalg.

9.2 Tidspunktet for valgbarhet ved valg av nemnder

Loven § 14 nr. 1 bokstav a første ledd fastsetter at valgbar til kommunale/fylkeskommunale faste utvalg m.m. er den som har stemmerett ved valg til kommunestyre og fylkesting, og som på valgdagen står innført i folkeregisteret som bosatt i vedkommende kommune/en av kommunene i fylket.

Departementet har i forbindelse med konstitueringen av de nyvalgte kommunestyrer/fylkesting og valg av nemnder m.m. høsten 2007, registrert at det hersker en viss usikkerhet når det gjelder forståelsen av uttrykket «på valgdagen». Det er stilt spørsmål om dette skal bety valgdagen for kommunestyrevalget og fylkestingsvalget, eller om det er tidspunktet for valget av vedkommende organ som skal legges til grunn.

Loven brukte tidligere formuleringen «når valget finner sted», og dette ble tolket slik at det refererte til valget av vedkommende organ. Departementet kan ikke se at det har vært meningen at det skulle ligge noen realitetsendring i den språklige endringen. «Valgdagen» må følgelig bety den dagen da valget av vedkommende utvalg eller nemnd finner sted. For å rydde enhver tvil av veien foreslår departementet at lovteksten blir endret i samsvar med dette, slik at uttrykket «på valgdagen» blir erstattet med «når valget finner sted».

9.3 Supplering til formannskap/fylkesutvalg

Kommuneloven § 16 nr. 2 fastsetter i første punktum at dersom medlemmer av kommunestyret/fylkestinget trer ut eller får varig forfall, trer varamedlemmer fra vedkommende gruppe inn i deres sted i den nummerorden de er valgt, dersom organet er valgt ved forholdsvalg. I bestemmelsens tredje punktum fastsettes at supplering til formannskap/fylkesutvalg skal skje ved opprykk av varamedlemmer fra det underrepresenterte kjønn dersom «denne fremgangsmåten» (dvs. den som er beskrevet i første punktum) fører til at et kjønn blir representert med mindre enn 40 prosent av medlemmene i formannskapet/fylkesutvalget. Denne bestemmelsen har sammenheng med den ordningen som gjaldt før lovendringen i desember 2006, da reglene om opprykk var de samme for kommunestyre/fylkesting og formannskap/fylkesutvalg.

Det følger av loven § 16 nr. 3 første punktum at supplering til folkevalgte organer, unntatt kommunestyre/fylkesting og kommunestyrekomiteer/fylkestingskomiteer, skal skje ved suppleringsvalg, selv om det er valgt varamedlem. Denne bestemmelsen gjelder også ved supplering til formannskap/fylkesutvalg. Kravet om at en skal søke å oppnå kjønnsmessig balanse i disse organene, ivaretas nå ved § 16 nr. 3 tredje punktum.

Det følger av det som er sagt foran at § 16 nr. 2 tredje punktum ikke har noen selvstendig betydning i dag. Bestemmelsen foreslås derfor opphevet.

9.4 Valg av kommuneråd/fylkesråd

Kommuneloven § 19 nr. 4 inneholder bestemmelser om valg av kommuneråd (fylkesråd) i kommuner (fylkeskommuner) med en parlamentarisk styringsmodell. Rådet velges ved flertallsvalg. De som fremmer forslag vil ha rådighet over kommunerådets størrelse og sammensetning, herunder hvem som skal være leder og nestleder. Et forslag til kommuneråd skal inneholde det antall navn som ønskes i kommunerådet. Ved valget stemmer en for hele rådet som en enhet, ikke det enkelte medlem.

Loven har ikke uttrykkelige regler om den kjønnsmessige sammensetningen av kommunerådet. Departementet har i rundskriv H-10/07 Valg av formannskap/fylkesutvalg, kommuneråd/fylkesråd, ordfører/fylkesordfører, varaordfører, faste utvalg m.m. lagt til grunn at de tidligere bestemmelsene om kjønnskvotering ved flertallsvalg må gjelde tilsvarende når det skal velges kommuneråd. Disse bestemmelsene er nå tatt inn i § 38 a som bestemmelser om kjønnmessig balanse ved avtalevalg. Departementets forståelse innebærer at kommunerådet må ha minst 40 prosent medlemmer fra hvert kjønn dersom det har fire eller flere medlemmer, og at begge kjønn må være representert dersom kommunerådet skal ha to eller tre medlemmer.

Departementet mener at loven uttrykkelig bør slå fast hvilke krav som gjelder til kjønnsmessig sammensetning av kommunerådet. Det foreslås derfor et nytt annet punktum i § 19 nr. 4, der det blir fastsatt at bestemmelsene om kjønnsmessig balanse i § 38 a nr. 3 gjelder tilsvarende ved valg av kommuneråd.

9.5 Stemmetall ved valg av nemnder m.m.

Kommuneloven § 37 nr. 1 fastsetter hvordan representantplassene i folkevalgte organer skal fordeles ved forholdsvalg. Listenes stemmetall skal divideres med 1 – 2 – 3 – 4 – 5 osv. og plassene fordeles på grunnlag av kvotientenes størrelse. Har flere lister samme kvotient, tilfaller plassen den listen som har størst stemmetall. Har de samme stemmetall, fordeles plassen ved loddtrekning.

Med «stemmetall» menes i denne forbindelsen antall stemmesedler avgitt i kommunestyret eller fylkestinget ved valget av det aktuelle organet. Erfaringene fra konstitueringene av kommunestyrene høsten 2007 kan tyde på at det råder en viss usikkerhet omkring dette i kommunene. Henvendelser til departementet viser at en i noen tilfelle ville bruke stemmetallene fra kommunestyrevalget (enten antall stemmesedler eller antall listestemmer) som grunnlag for beregningen av mandatfordelingen. Dette kan føre til et uriktig valgresultat, slik at sammensetningen av de valgte organene blir feil.

Departementet finner derfor grunn til å foreslå en presisering i lovteksten, slik at det uttrykkelig fastslås at det er antall stemmesedler avgitt for listen ved valget av vedkommende organ som er grunnlag for fordeling av representantplassene.

Til forsiden