Ot.prp. nr. 35 (1999-2000)

Om lov om endring i lov 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v.

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Fiskeridepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag om endringer i lov 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v. (oppdrettsloven).

Formålet med hoveddelen av endringene er å etablere hjemmel til å sette i verk tiltak som vil redusere miljøbelastningen fra oppdrettsnæringen. Det foreslås at det etableres hjemmel i oppdrettsloven til å innføre godkjenningsordning for anlegg, innretninger og utstyr til bruk i oppdrettsvirksomhet, internkontroll og krav til miljøovervåking. Videre foreslås det at det gis ny og klarere hjemmel til å innføre forbud mot oppdrettsvirksomhet i bestemte områder.

De foreslåtte endringene vil styrke oppdrettsloven som det sentrale lovverk som samlet reflekterer de krav som stilles til den som driver oppdrettsvirksomhet. Oppdrettsloven får en sterkere miljøprofil ved at nye miljøbestemmelser tas inn i loven.

Fiskeridepartementet arbeider for å fremme en bærekraftig samfunnsutvikling basert på langsiktig og forsvarlig forvaltning av naturressursene. Ivaretakelse av det ytre miljø er av avgjørende betydning for fortsatt positiv utvikling av oppdrettsnæringen. For å oppnå dette er det en naturlig utvikling at oppdrettsloven i større grad stiller krav til vern av det omkringliggende miljøet. Dette er i samsvar med Stortingsmelding nr. 58 (1996-97) Miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling - Dugnad for framtida. Det fremgår av meldingen at det er en målsetting at hver sektor skal ta økt miljøansvar.

Proposisjonen inneholder forslag om hjemmel til å innføre godkjenningsordning for anlegg, innretninger og utstyr til bruk i oppdrettsvirksomhet. En godkjenningsordning vil være et viktig tiltak for bl.a. å begrense rømming av fisk fra oppdrettsanleggene.

Det såkalte typegodkjenningsutvalget har foreslått å innføre en godkjenningsordning som stiller krav til produksjon av utstyr. Dette faller imidlertid utenfor gjeldende virkeområde for oppdrettsloven. På denne bakgrunn foreslås det at det gis hjemmel til at departementet, for å sikre at anleggene har forsvarlig teknisk standard, kan utvide virkeområdet i oppdrettsloven kan utvides til også å omfatte produksjon av varer og tjenester til oppdrettsvirksomhet.

Hjemmel til å innføre internkontroll gir adgang til å stille krav som vil forbedre anleggenes rutiner og bidra til sikrere drift og vedlikehold av anleggene.

For å kunne dokumentere miljøvirkninger av oppdrettsvirksomhet, og gi bedre grunnlag for å vurdere lokalitetenes bæreevne, foreslås det å gi hjemmel til å innføre krav om miljøovervåking. Med bakgrunn i miljøovervåkingen kan en følge utviklingen ved den enkelte lokalitet over tid, og iverksette mottiltak før uakseptable miljøforhold oppstår.

Proposisjonen inneholder også forslag om at det gis ny og klarere hjemmel til å innføre forbud mot oppdrettsvirksomhet i bestemte områder. Departementet tar bl.a. sikte på at en videreført ordning med sikringssoner vil hjemles i denne bestemmelsen.

Videre foreslås det endringer i oppdrettslovens straffebestemmelse og innføring av en generell hjemmel til å kreve gebyr for oppgaver som gjøres av offentlige myndigheter innenfor lovens virkeområde

Implementering av ordninger med hjemmel i de foreslåtte bestemmelsene vil gjøres i samsvar med hensynet til forenkling av næringslovgivningen.

Forslaget om endringer i denne proposisjonen er første del av et pågående arbeid med revisjon av oppdrettsloven, hvor en blant annet følger opp forslag i St meld nr 48 (1994-95), Havbruk - en drivkraft i norsk kystnæring, (Havbruksmeldinga), som Stortinget gav sin tilslutning til, jf. Innst. S. nr. 150 (1995-96) Innstilling fra næringskomiteen om havbruk - en drivkraft i norsk kystnæring. Fiskeridepartementet tar sikte på å gjennomføre en helhetlig revisjon av oppdrettsloven for å utforme et tidsriktig rammeverk for næringen, hvor en bl.a. søker å gjøre lovverket mest mulig oversiktlig for næringsutøverne.

Det er gjort en omparagrafering av lovens bestemmelser. Dette er gjennomført også i fremstillingen av høringsbrevets forslag, slik at alle paragrafhenvisninger viser til ny paragrafering av loven.

Til forsiden