Ot.prp. nr. 98 (2002-2003)

Om lov om endringer i straffeprosessloven (utvidelse av politijuristenes påtalekompetanse mv.)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Justisdepartementet har i lengre tid arbeidet med å effektivisere straffesaksavviklingen. Spørsmålet om på hvilket nivå i påtalemyndigheten påtalekompetansen for ulike sakstyper skal ligge, er en del av dette arbeidet. Proposisjonen inneholder forslag til lovendringer for å utvide politijuristenes påtalekompetanse. De foreslåtte endringene vil sammen med andre lovendringer som allerede er vedtatt, jf. særlig lov 28. juni 2002 nr. 55 om endringer i straffeprosessloven mv. (hurtigere straffesaksavvikling, varetektsfengsling i isolasjon mv.), legge til rette for en mer effektiv behandling av straffesaker.

Kjernen i departementets forslag er endringer i straffeprosessloven § 67 annet ledd. I dag tar politiet ut tiltale og avgjør andre påtalespørsmål i saker om forseelser og i saker om nærmere bestemte forbrytelser. Departementet foreslår som hovedregel å gi politiet påtalekompetanse i alle saker om forbrytelser som ikke kan medføre fengsel i mer enn 1 år. Unntak foreslås for enkelte sakstyper, blant annet i straffeloven kapittel 12 om forbrytelser mot offentlig myndighet. Departementet går videre inn for å videreføre politiets påtalekompetanse i de sakstyper med høyere strafferamme enn 1 år hvor politiet har kompetansen allerede i dag. Endelig foreslår departementet å gi politiet påtalekompetanse i ytterligere noen slike saker, som for eksempel saker om grove og grovt uaktsomme bedragerier (straffeloven §§ 271 og 271 a) og enkelte narkotika- og dopingforbrytelser (straffeloven §§ 162 og 162 b). Departementet vil vurdere å endre påtaleinstruksen slik at politiet får plikt til å forelegge spesielle og vanskelige saker for statsadvokaten. I dag gjelder en tilsvarende regel for saker som har stor allmenn interesse.

Forslagene om økt påtalekompetanse bygger hovedsakelig på forslag fra arbeidsgruppe I (Jahre-gruppen) i Justisdepartementets «Prosjekt hurtigere straffesaksbehandling», og følger opp Stortingets vedtak 5. desember 2002 om å be regjeringen fremme lovforslag som gir politiet økt påtalekompetanse.

Departementet foreslår videre å endre straffeprosessloven § 68 for å gi politiet ankekompetanse i saker om forbrytelser som ikke kan medføre fengsel i mer enn 1 år. I dag må avgjørelsen av ankespørsmålet i slike saker hvor politiet har tatt ut tiltalen, avgjøres av statsadvokatenen. Etter lovforslaget skal denne ankekompetansen i utgangspunktet ligge til politimesteren. Men med skriftlig samtykke fra førstestatsadvokaten skal kompetansen kunne delegeres til andre av påtalemyndighetens tjenestemenn i ledende stillinger i politiet.

I tillegg foreslår departementet en mindre endring i reglene om hvem som skal aktorere sakene, det vil si på vegne av påtalemyndigheten føre straffesaker for retten, jf. straffeprosessloven § 76. Det foreslås klargjort i loven at i de sakene der politiet har tatt ut tiltale, skal saken for tingretten som regel aktoreres av en polititjenestemann som hører til påtalemyndigheten.

Til forsiden