Prop. 132 L (2010–2011)

Endringer i arbeidsmarkedsloven (krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr tiltaket varig tilrettelagt arbeid)

Til innholdsfortegnelse

10 Andre spørsmål knyttet til krav om politiattest

10.1 Tilbakevirkende kraft

10.1.1 Høringsnotatet

Departementet ba i høringsnotatet om høringsinstansens syn på om kravet om politiattest også skal gjelde for dem som allerede er i et etablert ansettelsesforhold, dvs. om kravet skal ha tilbakevirkende kraft.

10.1.2 Høringsinstansens merknader

Høringsinstansene er delt i spørsmålet om krav om politiattest også bør gjelde for personer som allerede er i et ansettelsesforhold. Flere påpeker at det generelle hensynet mot å gi bestemmelser tilbakevirkende kraft samt hensynet til rettslikhet, taler mot at krav om politiattest skal gjelde også for etablerte ansettelsesforhold.

Advokatforeningen skriver følgende:

«Advokatforeningen kan ikke se at de hensyn som taler for innføring av krav om politiattest gjør seg sterkere gjeldende i forhold til VTA-bedrifter enn for andre virksomheter hvor det er innført krav om politiattest, for eksempel ansettelse i barnehager, og hvor bestemmelsene ikke er gitt tilbakevirkende kraft. I de tilfeller hvor arbeidsgiver rent faktisk blir kjent med forhold som de nye regler om politiattester vil avdekke, antas det at behovet for å kunne bringe til opphør etablerte ansettelsesforhold tilstrekkelig kan ivaretas innenfor saklighetskravet i aml. § 15-7, hvor de nye bestemmelsene vil inngå som momenter i de avveininger som da skal foretas.»

Politidirektoratet uttaler:

«Politidirektoratet mener at kravet om politiattest bare bør gjelde for dem som blir ansatt etter at bestemmelsen er trådt i kraft, jf. også ordningen i barnehageloven, barnevernloven, helsepersonelloven og sosialtjenesteloven. Vi viser for øvrig til at ifølge strafferegistreringsloven § 7 kommer ikke bestemmelsene i §§ 5 og 6 om utstedelse av politiattest til anvendelse når politiet gir opplysninger for å forebygge eller oppklare lovovertredelser, eller for å forhindre at en virksomhet blir utøvd på en forsvarlig måte. Videre er politiets taushetsplikt ifølge straffeprosessloven § 61 c nr 5 og 6 ikke til hinder for at opplysninger fra en sak utleveres til andre offentlige organer når formålet er å forebygge lovovertredelser eller å hindre at virksomheter blir utøvd på en uforsvarlig måte, eller til andre enn offentlige organer når det er nødvendig for å oppnå samme formål.»

De høringsinstanser som hevder at krav om politiattest også bør gjelde for etablerte ansettelsesforhold viser til beskyttelseshensynet.

10.1.3 Departementets vurderinger og forslag

Departementet har etter en nærmere vurdering kommet til at kravet om politiattest ikke bør gjelde for etablerte ansettelsesforhold, og viser i denne sammenheng til høringsinstansenes merknader, samt det generelle hensynet mot å gi bestemmelser tilbakevirkende kraft og hensynet til rettslikhet.

10.2 Om vandelskontroll av utlendinger

10.2.1 Høringsnotatet

I høringsnotatet henviste departementet til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets høringsnotat Utvidet bruk av politiattester i barnevernet – forslag til endringer i barnevernloven § 6-10 – krav om politiattest, hvor følgende fremgår:

«Spørsmålet om å innføre et krav om botid bør samtidig mest hensiktsmessig vurderes samlet for alle områdene der barneomsorgsattest kreves. Utfordringene knyttet til manglende mulighet for vandelskontroll av utlendinger utenfor EØS-området vil være sammenlignbare i de ulike sektorene. En innføring av krav om botid på ett område der barneomsorgsattester kreves, vil dessuten lett føre til tilsvarende krav i andre sektorer. Konsekvensene for arbeidsmarkedet for innvandrere vil videre ha sammenheng med hvor mange sektorer som innfører et minstekrav om forutgående botid. Det vil derfor bli satt i gang en nærmere samlet utredning av dette spørsmålet.»

Departementet ba om høringsinstansens syn på om det bør innføres botid for utlendinger utenfor EØS-området, og om et eventuelt krav om botid i Norge bør være fem år eller kortere.

10.2.2 Høringsinstansens merknader

Flere av høringsinstansene har uttalt seg om spørsmålet, og høringsinstansene er delt både i spørsmålet om det bør innføres et krav om botid og hvor langt et eventuelt krav om botid bør være.

Attføringsbedriftene i NHO Service mener at det ikke skal stilles krav om botid i Norge på fem år eller kortere.

Bergen kommune uttaler:

«Bergen kommune finner spørsmålet vanskelig. Det er ønskelig å hindre at utviklingshemmede utsettes for overgrep og uheldig påvirkning. Bergen kommune mener likevel at krav om fem års botid gir uheldige virkninger som er uforholdsmessige i forhold til effekten av å innføre et slikt krav.»

Arbeids- og velferdsdirektoratet mener at en botid på tre år bør være tilfredsstillende.

Troms politidistrikt uttaler:

«Hensynet bak kravet om politiattest er at en skal forsikre seg om at de personer som betros roller og oppgaver skal være skikket til oppgaven. For personer som ikke har vært bosatt i EØS-området foreslås at det tas inn krav om botid i Norge på 5 år. Dette vil harmonisere med andre bestemmelser som for eksempel krav om botid for å ervere kjøreseddel. Hensynet til å beskytte utviklingshemmede må her veie tyngre enn hensynet til et inkluderende arbeidsliv.»

10.2.3 Departementets vurderinger og forslag

I Prop. 40 L (2010-2011) Endringer i barnevernloven (krav til politiattester m.v) uttaler Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet:

«Høringsnotatet inneholdt en drøfting av spørsmålet om vandelskontroll av utlendinger utenfor EØS. Dette spørsmålet følges ikke opp i denne proposisjonen. Spørsmålet vil vurderes nærmere i samarbeid med øvrige departementer med ansvar for sektorer med tilsvarende utfordringer. Høringsinstansenes innspill vil tas med i dette arbeidet».

Arbeidsdepartementet vil på denne bakgrunn ikke foreslå krav om botid for utlendinger utenfor EØS-området i denne omgang, men vil komme tilbake til saken når berørte departementer har vurdert og konkludert i spørsmålet om botid.

Til forsiden