Prop. 132 L (2010–2011)

Endringer i arbeidsmarkedsloven (krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr tiltaket varig tilrettelagt arbeid)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

Arbeidssamvirkenes Landsforening (heretter kalt ASVL) har anmodet departementet om å vurdere krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr VTA. ASVL organiserer skjermede virksomheter, kalt vekstbedrifter, som tilbyr VTA og eventuelle andre tiltak. I tillegg er det en del arbeidsmarkedsbedrifter (som ikke er organisert i ASVL), kalt attføringsbedrifter, som tilbyr det aktuelle tiltaket, samt noen ordinære bedrifter.

VTA er et statlig arbeidsrettet tiltak som reguleres i forskrift 11. desember 2008 nr. 1320 om arbeidsrettede tiltak. VTA er ett av flere arbeidsrettede tiltak som er rettet mot utsatte grupper i arbeidsmarkedet, men er det eneste tiltaket der utviklingshemmede inngår som en sentral målgruppe. Utviklingshemmede har hele tiden vært en sentral målgruppe i VTA-tiltaket, men er per i dag en fallende andel (71 pst. i 1994, 47,5 pst. i 2002, 38,7 pst. i 2006 og 35 pst. i 2010). Etter forskriftens § 11-2 er målgruppen for tiltaket personer som har eller i nær fremtid ventes å få innvilget varig uførepensjon. Andre arbeidsrettede tiltak skal være vurdert som uaktuelle. VTA kan tilbys personer som har behov for arbeid i skjermet virksomhet, med arbeidsoppgaver tilpasset den enkeltes yteevne. Fra 1. januar 2006 kan også VTA-plasser tilbys som enkeltplasser i ordinær virksomhet. Tiltaksarrangør mottar tilskudd etter fast sats. Det er per i dag ca. 290 bedrifter i skjermet virksomhet som tilbyr VTA. Disse bedriftene har nå ca. 7 765 ansatte i tiltaket (tiltaksdeltakere) og i alt ca. 13 000 ansatte (inklusive ordinært ansatte).

I 2007 konkluderte daværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet med å avvente videre behandling av det aktuelle spørsmålet om krav om politiattest, til det forelå en kartlegging av problemet om eventuelle overgrep overfor utviklingshemmede som deltar i VTA-tiltak. Departementet ønsket et bredt og grundig faktagrunnlag å bygge videre på. Nordlandsforskning gjennomførte på denne bakgrunn og på oppdrag fra departementet en studie om arbeidsmiljø og rettssikkerhet i skjermede virksomheter for personer med psykisk utviklingshemming som deltar i VTA-tiltak: Vanskelig å snakke om? Arbeidsmiljø og rettssikkerhet for utviklingshemmede i skjermede virksomheter. NF-rapport nr. 1/2009. Et av temaene som drøftes i rapporten er krav om politiattest for ordinært ansatte i vekstbedriftene. Ferdigstilt rapport fra Nordlandsforskning forelå i mars 2009.

Spørreundersøkelser fra ovennevnte rapport viser at flere bedrifter har håndtert saker som omhandler mobbing, vold eller trusler om vold. Fra enkelte bedrifter er det også rapportert om erfaring med saker som omhandler ærekrenkelser, seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

Til forsiden