Prop. 132 L (2010–2011)

Endringer i arbeidsmarkedsloven (krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr tiltaket varig tilrettelagt arbeid)

Til innholdsfortegnelse

7 Konsekvenser av anmerkninger på avgrenset politiattest

7.1 Gjeldende rett

Dagens bestemmelser om krav om politiattest for personer som skal ha oppgaver overfor mindreårige, er primært knyttet til avgrenset attest med anmerkninger om seksualforbrytelser der det ikke gjelder noen tidsbegrensning knyttet til de straffebestemmelser som omfattes. Det betyr at en person med denne type anmerkning på attesten anses som varig uskikket til å inneha oppgaver overfor mindreårige.

Politiregisterloven legger opp til at spørsmålet om konsekvenser av anmerkninger fortsatt skal reguleres i særlovgivningen. I Ot. prp. nr. 108 (2008-2009) uttales at det vil være hensiktsmessig å tilstrebe en harmonisering, hvor det er aktuelt, knyttet til hvilke konsekvenser en anmerkning på attesten skal få.

7.2 Høringsnotatet

I høringsnotatet ble det foreslått at person med anmerkning knyttet til seksualforbrytelser og drap ikke skal inneha stilling eller posisjon hvor vedkommende kan komme i slik kontakt med utviklingshemmede at muligheten for å begå nye overgrep er til stede. Dette gjelder anmerkninger knyttet til straffeloven §§ 192, 193, 194, 195, 196, 197, 199, 200 andre ledd, 201 første ledd bokstav c, 201 a, 203, 204 a og 233.

Det ble i høringsnotatet foreslått at anmerkninger knyttet til straffeloven §§ 162, 219, 224, § 229 annet og tredje straffalternativ, §§ 231 og 268 jf. 267 bør føre til midlertidig utelukkelse fra oppgaver overfor utviklingshemmede.

7.3 Høringsinstansenes merknader

Ingen av høringsinstansene har gitt vesentlige merknader til dette punktet.

7.4 Departementets vurderinger og forslag

Det følger av forarbeidene til politiregisterloven at formålet med å utvide antallet straffebestemmelser som skal fremgå av politiattesten, er å utvide beskyttelsen mot overgrep eller alvorlig, skadelig innflytelse på mindreårige. Det følger videre av forarbeidene at de aktuelle straffebestemmelsene er tatt inn etter en grundig avveining mellom hensynet til beskyttelse av barnet og hensynet til resosialisering av personer som har begått lovbrudd. Straffebestemmelsene attesten omfatter, er vurdert å ramme handlinger som er særlig alvorlige i relasjon til mindreårige.

Departementet fastholder forslaget om at anmerkninger som gjelder seksualforbrytelser og drap alltid skal føre til utelukkelse fra oppgaver overfor utviklingshemmede. Dette gjelder overtredelser av straffeloven §§ 192 (voldtekt), 193 (seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold mv.), 194 (seksuell omgang med innsatt/en som er plassert i anstalt/institusjon under kriminalomsorgen, politiet eller barnevernet og som der står under vedkommendes myndighet/oppsikt), 195, (seksuell omgang med barn under 14 år) 196 (seksuell omgang med barn under 16 år), 197 (incest), 199 (seksuell omgang med fosterbarn, pleiebarn, stebarn mv.), § 200 annet ledd (seksuell handling med barn under 16 år), § 201 første ledd bokstav c (uanstendig atferd i nærvær av barn under 16 år), §§ 201a (grooming), 203 (seksuell omgang eller handling med person under 18 år mot vederlag), 204a (barnepornografi) og 233 (forsettlig drap). Med unntak av § 203 er dette overtredelser som skal anmerkes i samsvar med politiregisterloven § 41 nr. 1, dvs. uten tidsbegrensning. Utelukkelsen fra arbeid med utviklingshemmede vil tilsvarende være uten tidsbegrensning, dvs. permanent.

Departementet foreslår videre at også personer med anmerkning knyttet til straffeloven §§ 162 (narkotikaforbrytelser), 219 (mishandling i nære relasjoner), 224 (menneskehandel), 229 annet og tredje straffalternativ (rammer tilfeller der handlinger påfører offeret skader av et visst omfang og der handlingen resulterer i at offeret dør eller påføres betydelig skade på legeme eller helbred), §§ 231 (rammer voldshandlinger som er enda grovere), 233 (forsettelig drap) og 268 jf. 267 (simpelt og grovt ran), skal være utelukket fra oppgaver overfor utviklingshemmede. Dette er bestemmelser som skal anmerkes med tidsbegrensning i henhold til politiregisterloven § 40. Tidsbegrensningen innebærer at anmerkningen slettes etter en tid og som hovedregel etter tre år. Utelukkelsen fra arbeid med utviklingshemmede vil vare tilsvarende lenge, dvs. en midlertidig utelukkelse.

Til forsiden