Prop. 196 L (2012–2013)

Endringer i spesialisthelsetjenesteloven

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i denne proposisjonen endringer i spesialisthelsetjenesteloven som er nødvendig for å kunne avvikle den lovfestede ordningen med godkjenning av sykehus. Videre foreslås en ny bestemmelse i spesialisthelseloven som pålegger alle virksomheter som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten, å registrere virksomheten. Det vil si at det foreslås å endre spesialisthelsetjenesteloven § 4-1 om godkjenning av helseinstitusjoner og helsetjenester og at det foreslås en ny § 4-3 om plikt for den som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten til å melde fra om virksomheten.

Forslaget omfatter bare godkjenningsordningen for sykehus. Det omfatter alle sykehus, både offentlig eide sykehus, privat eide sykehus med driftavtale og privat eide sykehus uten driftsavtale.

Forslaget berører ikke andre godkjenningsordninger innenfor spesialisthelsetjenesten, herunder godkjenning av bruk av betegnelsen universitetssykehus etter kapittel 3 i forskrift om godkjenning av sykehus m.m., godkjenning av virksomheter etter bioteknologiloven § 7-1 og godkjenning av institusjon etter psykisk helsevernloven § 3-10 jf. psykisk helsevernforskriften § 2.

Forslaget innebærer heller ingen endring i plikten til internkontroll som påligger det enkelte sykehuset, eller tilsynsmyndighetens tilsyn med virksomheten. Eventuelle mangler ved virksomheten vil fortsatt kunne medføre formelle reaksjoner fra tilsynsmyndigheten – i form av pålegg om å rette på forholdene, tvangsmulkt, politianmeldelse og eventuelt straff m.v. Forslaget endrer heller ikke på det forholdet at de regionale helseforetakene stiller krav til de private tjenesteyterne som yter sykehustjenester på vegne av de regionale helseforetakene.

Hovedhensikten med forslagene er å bidra til en mest mulig hensiktsmessig regulering av helsetjenesten – både i privat og offentlig sektor. Dette til det beste for pasientene, tjenesteleverandørene og samfunnet som helhet.

Forslagene vil bidra til større samsvar med rettstilstanden i Danmark og Sverige.

I proposisjonen punkt 2 omtales høringen. I punkt 3 omtales bakgrunnen for lovforslagene. I punkt 3.1 omtales den historiske utviklingen av ordningen, i punkt 3.2 omtales reguleringen i andre land og i punkt 3.3 Norges EØS-rettslige forpliktelser. I punkt 4 redegjøres for ordningen med godkjenning av sykehus. I punkt 4.1 redegjøres for gjeldende rett og praksis, i punkt 4.2 omtales forslaget i høringsnotatet, i punkt 4.3 omtales høringsinstansenes syn på forslaget og i punkt 4.4 redegjøres for departementets vurderinger etter høringen. I punkt 5 redegjøres for ordningen med meldeplikt for dem som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten. I punkt 5.1 redegjøres for tilgjengelige kunnskapskilder til private virksomheter i spesialisthelsetjenesten, i punkt 5.2 redegjøres for forslaget i høringsnotatet, i punkt 5.3 omtales høringsinstansenes syn på forslaget og i punkt 5.4 redegjøres for departementets vurderinger etter høringen. I proposisjonens punkt 6 omtales økonomiske og administrative konsekvenser av lovforslagene. I punkt 7 omtales merknader til de enkelte bestemmelsene som foreslås.