Prop. 144 L (2014–2015)

Endringer i statsborgerloven (krav om norskkunnskaper og bestått prøve i samfunnskunnskap)

Til innholdsfortegnelse

11 Krav om gjennomført norskopplæring for personer mellom 55 og 67 år

11.1 Gjeldende rett

Statsborgerloven § 8 fastsetter at kravet om gjennomført norskopplæring gjelder søker mellom 18 og 55 år. Tilsvarende gjelder rett og plikt til deltakelse i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven § 17 første ledd utlendinger mellom 16 og 55 år, mens utlendinger mellom 55 og 67 år har rett, men ikke plikt, til å delta i opplæringen, jf. introduksjonsloven § 17 annet ledd.

11.2 Høringsforslaget

Departementet foreslo i høringsnotatet at kravet om gjennomført norsk- og samfunnskunnskapsopplæring og kravet om å bestå prøve i samfunnskunnskap og dokumentere et minimum av ferdigheter i norsk muntlig for å få norsk statsborgerskap, skal gjelde for samme gruppe søkere. Forslaget innebærer at statsborgerloven § 8 endres slik at personkretsen som må dokumentere gjennomført opplæring for å ha rett til norsk statsborgerskap, endres fra 18–55 år til 18–67 år. Kravet om dokumentasjon av gjennomført opplæring kommer i tillegg til vilkåret om bestått prøve i samfunnskunnskap og dokumentasjon av muntlige ferdigheter.

11.3 Høringsinstansenes syn

Sandnes kommune, Advokatforeningen, Grong kommune, Kongsgård skolesenter, Rektornettverket i Nord-Trøndelag og Utdanningsforbundet uttrykker støtte til forslaget om at også personer mellom 55 og 67 år må gjennomføre norskopplæring for å få statsborgerskap.

Advokatforeningen uttaler at:

«I tråd med formålet bak lovforslaget anser imidlertid Advokatforeningen at denne nye plikten ikke er urimelig å pålegge disse personene som vilkår for å få norsk statsborgerskap.»

Kvinesdal voksenopplæring ser det som en positiv konsekvens at flere i gruppen 55–67 år vil delta i norsk og samfunnskapstimene dersom forslaget blir vedtatt.

Oslo kommune uttrykker skepsis til departementets forslag.

Grong kommune, Rådmannen i Trondheim og Utdanningsforbundet uttaler at vilkåret bør avgrenses til gjennomført obligatorisk opplæring for aldersgruppen 55–67 år. Erfaring viser at det for mange i denne gruppen er svært krevende å lære språk, og et krav om bestått prøve vil utelukke mange i denne gruppen fra norsk statsborgerskap.

IMDi uttaler også at det, dersom forslaget vedtas, bør vurderes endringer i introduksjonsloven §§ 17 og 19, slik at hensynet til forutberegnelighet blir ivaretatt i størst mulig grad. IMDi mener det vil bli misvisende at det i introduksjonsloven fremstår som at en person kun har rett til opplæring, når personen i realiteten har en plikt til opplæring, og må ha bestått tilhørende prøver, for å få innvilget norsk statsborgerskap.

11.4 Departementets vurderinger

Departementet fastholder forslaget om at også personer mellom 55 og 67 år må ha gjennomført opplæringen de har rett til etter introduksjonsloven for å få norsk statsborgerskap. Bakgrunnen for forslagene i denne proposisjonen er regjeringsplattformen som sier at alle skal vise muntlige ferdigheter på et visst nivå og bestå en test i samfunnskunnskap. Departementet mener 18 til 67 år er en rimelig avgrensning ettersom innvandrere i denne aldersgruppen har krav på opplæring etter introduksjonsloven. Det er etter departementets oppfatning viktig at krav om gjennomført opplæring og krav om beståtte prøver skal henge sammen. Det er lite fornuftig å pålegge et krav om å dokumentere oppnådd kompetanse etter endt opplæring uten å stille krav til gjennomført opplæring.

Departementet har merket seg IMDis innspill om at det bør vurderes om introduksjonsloven bør endres slik at også personer mellom 55 og 67 år får en plikt til å gjennomføre opplæring etter introduksjonsloven. Dette er et forslag som eventuelt må sendes på høring.

Utvidelsen av gruppen som må ha gjennomført norskopplæring for å få norsk statsborgerskap vil fremgå av statsborgerloven § 8 andre ledd.

Til forsiden