Prop. 3 LS (2023–2024)

Endringer i klimakvoteloven (endret virkeområde m.m.) og samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2023/957 (om endring av MRV-forordningen) og direktiv (EU) 2023/959 (om endringer i klimakvotedirektivet og beslutning om markedsstabilitetsreserven) m.m.

Til innholdsfortegnelse

1 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2023/957 av 10. mai 2023 om endring av forordning (EU) 2015/757 for å inkludere sjøtransportvirksomhet i EUs ordning for handel med utslippskvoter og for å sikre overvåking, rapportering og verifisering av utslipp av ytterligere klimagasser og utslipp fra ytterligere typer skip

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR

under henvisning til traktaten om Den europeiske unions virkemåte, særlig artikkel 192 nr. 1,

under henvisning til forslag fra Europakommisjonen,

etter oversending av utkast til regelverksakt til de nasjonale parlamentene,

under henvisning til uttalelse fra Den europeiske økonomiske og sosiale komité1,

under henvisning til uttalelse fra Regionkomiteen2,

etter den ordinære regelverksprosedyren3 og

ut fra følgende betraktninger:

  • 1) Parisavtalen4, som ble vedtatt 12. desember 2015 i henhold til De forente nasjoners rammekonvensjon om klimaendring («FNs klimakonvensjon») (heretter kalt «Parisavtalen»), trådte i kraft 4. november 2016. Partene i Parisavtalen er blitt enige om å holde økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen på godt under 2 °C sammenlignet med førindustrielt nivå og å tilstrebe å begrense temperaturøkningen til 1,5 °C over førindustrielt nivå. Denne forpliktelsen er blitt styrket med vedtakelsen, innenfor rammen av FNs klimakonvensjon, av klimaavtalen fra Glasgow 13. november 2021, der partskonferansen under FNs klimakonvensjon, som tjener som møte for partene i Parisavtalen, anerkjenner at virkningene av klimaendringene vil være langt mindre ved en temperaturøkning på 1,5 °C sammenlignet med 2 °C, og er fast besluttet på å videreføre innsatsen for å begrense temperaturøkningen til 1,5 °C.

  • 2) Behovet for å holde Parisavtalens mål på 1,5 °C i live er blitt enda mer presserende etter at FNs klimapanel i sin sjette vurderingsrapport konkluderte med at den globale oppvarmingen bare kan begrenses til 1,5 °C dersom det umiddelbart skjer en omfattende og vedvarende reduksjon av de globale utslippene av klimagasser i løpet av dette tiåret.

  • 3) Håndtering av klima- og miljørelaterte utfordringer og oppnåelse av målene i Parisavtalen er sentrale elementer i kommisjonsmeldingen av 11. desember 2019 med tittelen «The European Green Deal» (heretter kalt «EUs grønne giv»).

  • 4) EUs grønne giv innebærer en kombinasjon av en rekke gjensidig styrkende tiltak og initiativer som har som mål å oppnå klimanøytralitet i Unionen innen 2050, og en ny vekststrategi for å omstille Unionen til et rettferdig og velstående samfunn med en moderne, ressurseffektiv og konkurransedyktig økonomi der økonomisk vekst er frikoblet fra ressursbruken. Den har også som mål å verne, bevare og øke Unionens naturkapital og verne borgernes helse og velferd mot miljørelaterte risikoer og virkninger. Denne omstillingen påvirker arbeidstakere i forskjellige sektorer på forskjellige måter. Omstillingen er samtidig forbundet med aspekter knyttet til likestilling mellom kjønnene, og den påvirker også spesielt visse vanskeligstilte og sårbare grupper, for eksempel eldre, personer med funksjonsnedsettelse, personer med en rasemessig eller etnisk minoritetsbakgrunn og personer og husholdninger med lav og middels inntekt. Den innebærer også store utfordringer for visse regioner, særlig strukturelt svakt utviklede regioner, randområder og øyer. Det må derfor sikres at omstillingen er rettferdig og inkluderende, og at ingen blir stående utenfor.

  • 5) Nødvendigheten og verdien av at EUs grønne giv settes ut i livet, er blitt enda viktigere i lys av de svært alvorlige virkningene som covid-19-pandemien har hatt for EU-borgernes helse, levekår, arbeidsvilkår og velferd. Disse virkningene har vist at vårt samfunns og vår økonomis motstandsevne mot eksterne sjokk må styrkes, og at det må treffes tiltak på et tidlig stadium for å forebygge eller redusere virkningene av slike eksterne sjokk på en måte som er rettferdig, og som fører til at ingen blir stående utenfor, heller ikke de som risikerer å bli rammet av energifattigdom. EUs borgere gir fortsatt sterkt uttrykk for at dette særlig omfatter klimaendringer.

  • 6) I det oppdaterte nasjonalt fastsatte bidraget som ble framlagt for FNs klimakonvensjons sekretariat 17. desember 2020, forpliktet Unionen seg til innen 2030 å redusere Unionens nettoutslipp av klimagasser for hele økonomien med minst 55 % sammenlignet med nivåene i 1990.

  • 7) Ved vedtakelsen av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/11195 har Unionen i regelverket nedfelt målet om klimanøytralitet i hele økonomien senest i 2050 og målet om å oppnå negative utslipp etter dette. Ved den forordningen fastsettes det også et bindende mål om en reduksjon av Unionens egne nettoutslipp av klimagasser (utslipp etter fratrekk av opptak) med minst 55 % sammenlignet med nivåene i 1990 innen 2030, og at Kommisjonen skal bestrebe seg på å tilpasse alle framtidige utkast til tiltak eller forslag til regelverk, herunder budsjettforslag, til målene i den forordningen, og at dersom det ikke skjer en slik tilpasning, skal årsakene til det angis i konsekvensutredningen som ledsager disse forslagene.

  • 8) Alle sektorer i økonomien må bidra til at utslippsreduksjonene fastsatt i forordning (EU) 2021/1119 oppnås. Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF6 endres derfor for å inkludere sjøtransportvirksomhet i EUs ordning for handel med utslippskvoter for klimagasser (EU ETS) for å sikre at denne virksomheten bidrar med en rimelig andel til Unionens styrkede klimamål og til målene i Parisavtalen. Det er derfor også nødvendig å endre europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2015/7577 for å ta hensyn til at sjøtransportvirksomhet inkluderes i EU ETS.

  • 9) For å ta hensyn til Unionens styrkede klimamål og målene i Parisavtalen bør virkeområdet for forordning (EU) 2015/757 endres. Et robust system for overvåking, rapportering og verifisering er en forutsetning for markedsbaserte tiltak, effektivitetsstandarder eller andre tiltak, uansett om de anvendes på unionsplan eller globalt. Selv om utslipp av karbondioksid (CO2) utgjør den største delen av klimagassutslippene fra sjøtransport, utgjør utslipp av metan (CH4) og dinitrogenoksid (N2O) en relevant andel av slike utslipp. Det at CH4-og N2O-utslipp inkluderes i forordning (EU) 2015/757, vil være gunstig for den miljømessige integriteten og fremme god praksis og bør få anvendelse fra 2024. Stykkgodsskip med bruttotonnasje under 5 000, men ikke under 400, står for en betydelig andel av klimagassutslippene fra alle stykkgodsskip. For å øke overvåkings-, rapporterings- og verifiseringssystemets miljøeffektivitet, sikre like konkurransevilkår og redusere risikoen for at kravene omgås, bør stykkgodsskip med bruttotonnasje under 5 000, men ikke under 400, inkluderes i forordning (EU) 2015/757 fra 2025. Offshoreskip står for en relevant andel av klimagassutslippene. Den forordningen bør derfor også få anvendelse på offshoreskip med bruttotonnasje 400 og mer fra 2025. Kommisjonen bør før 31. desember 2024 vurdere om andre typer skip med bruttotonnasje under 5 000, men ikke under 400, bør inkluderes i forordning (EU) 2015/757.

  • 10) Forordning (EU) 2015/757 bør endres slik at skipsoperatører pålegges å rapportere aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå, sende slike data til den ansvarlige administrerende myndigheten og sende sine verifiserte overvåkingsplaner til den myndigheten for godkjenning. Ved verifisering på skipsoperatørnivå bør kontrolløren ikke verifisere utslippsrapportene på skipsnivå eller rapportene på skipsnivå som skal sendes inn dersom det skjer et skifte av skipsoperatør, ettersom disse rapportene på skipsnivå allerede vil være verifisert. For å sikre en konsekvent forvaltning og håndheving bør enheten med ansvar for å overholde forordning (EU) 2015/757 være den samme som enheten med ansvar for å overholde direktiv 2003/87/EF.

  • 11) For å sikre at EU ETS fungerer effektivt på administrativt plan, og for å ta hensyn til at CH4- og N2O-utslipp og klimagassutslipp fra offshoreskip inkluderes i virkeområdet for forordning (EU) 2015/757, bør myndigheten til å vedta rettsakter i samsvar med artikkel 290 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte delegeres til Kommisjonen når det gjelder overvåkingsmetoder og -regler og rapporteringsregler for utslipp som omfattes av forordning (EU) 2015/757, samt for all annen relevant informasjon fastsatt i den forordningen, reglene for de ansvarlige administrerende myndighetenes godkjenning av overvåkingsplaner og endringer av disse, reglene for overvåking, rapportering og innsending av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå og reglene for verifisering av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå og for utstedelse av verifiseringsrapporter for aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå. Det er særlig viktig at Kommisjonen holder hensiktsmessige samråd under sitt forberedende arbeid, herunder på ekspertnivå, og at slike samråd gjennomføres i samsvar med prinsippene fastsatt i den tverrinstitusjonelle avtalen av 13. april 2016 om bedre regelverksutforming8. For å sikre lik deltakelse i forberedelsen av delegerte rettsakter er det også viktig at Europaparlamentet og Rådet mottar alle dokumenter samtidig som medlemsstatenes sakkyndige, og at deres sakkyndige gis systematisk adgang til møter i Kommisjonens ekspertgrupper som omhandler forberedelsen av delegerte rettsakter.

  • 12) Ettersom målene for denne forordningen, som er å fastsette reglene for overvåking, rapportering og verifisering som er nødvendige for å utvide EU ETS til også å omfatte sjøtransportvirksomhet, og for å sikre overvåking, rapportering og verifisering av utslipp av ytterligere klimagasser og utslipp fra ytterligere typer skip, ikke kan nås i tilstrekkelig grad av medlemsstatene og derfor på grunn av tiltakenes omfang og virkninger bedre kan nås på unionsplan, kan Unionen treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i artikkel 5 i traktaten om Den europeiske union. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går denne forordningen ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå disse målene.

  • 13) Forordning (EU) 2015/757 bør derfor endres.

VEDTATT DENNE FORORDNINGEN:

Artikkel 1

Endring av forordning (EU) 2015/757

I forordning (EU) 2015/757 gjøres følgende endringer:

  • 1) Tittelen skal lyde:

    «Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/757 av 29. april 2015 om overvåking, rapportering og verifisering av klimagassutslipp fra sjøtransport og om endring av direktiv 2009/16/EF».

  • 2) I hele forordningen, unntatt i artikkel 2, artikkel 5 nr. 2, artikkel 21 nr. 5 samt vedlegg I og II, erstattes termen «CO2» med termen «klimagass» og eventuelle nødvendige grammatiske endringer gjøres.

  • 3) Artikkel 1 skal lyde:

    «Artikkel 1

    Formål

    I denne forordningen fastsettes det regler for nøyaktig overvåking, rapportering og verifisering av klimagassutslipp og av andre relevante opplysninger fra skip som ankommer, oppholder seg i eller forlater havner underlagt en medlemsstats jurisdiksjon, med henblikk på å fremme reduksjon av klimagassutslipp fra sjøtransport på en kostnadseffektiv måte.

  • 4) I artikkel 2 skal nr. 1 lyde:

    • «1. Denne forordningen får anvendelse på skip med bruttotonnasje 5 000 eller mer med hensyn til klimagassutslipp under skipenes reiser med henblikk på transport av gods eller passasjerer for kommersielle formål fra slike skips siste anløpshavn til en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon og fra en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon til neste anløpshavn samt i anløpshavner underlagt en medlemsstats jurisdiksjon.

    • 1a. Fra 1. januar 2025 får denne forordningen også anvendelse på stykkgodsskip med bruttotonnasje under 5 000, men ikke under 400, med hensyn til klimagassutslipp under skipenes reiser med henblikk på transport av gods for kommersielle formål fra siste anløpshavn til en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon til neste anløpshavn samt i anløpshavner underlagt en medlemsstats jurisdiksjon, og på offshoreskip med bruttotonnasje under 5 000, men ikke under 400, med hensyn til klimagassutslipp under skipenes reise fra siste anløpshavn til en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon og fra en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon til neste anløpshavn samt i anløpshavner underlagt en medlemsstats jurisdiksjon.

    • 1b. Fra 1. januar 2025 får denne forordningen anvendelse på offshoreskip med bruttotonnasje 5 000 eller mer med hensyn til klimagassutslipp under skipenes reiser fra siste anløpshavn til en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon og fra en anløpshavn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon til neste anløpshavn samt i anløpshavner underlagt en medlemsstats jurisdiksjon.

    • 1c. Klimagassene som omfattes av denne forordningen, er

      • a) karbondioksid (CO2),

      • b) med hensyn til utslipp som slippes ut fra og med 2024, metan (CH4), og

      • c) med hensyn til utslipp som slippes ut fra og med 2024, dinitrogenoksid (N2O).

      Når det i denne forordningen henvises til samlede aggregerte utslipp av klimagasser eller samlede aggregerte klimagassutslipp, skal dette forstås som en henvisning til de samlede aggregerte mengdene av hver gass separat.»

  • 5) I artikkel 3 gjøres følgende endringer:

    • a) Bokstav a)–d) skal lyde:

      • «a) «klimagassutslipp» utslipp av klimagassene som omfattes av denne forordningen i samsvar med artikkel 2 nr. 1c første ledd, fra skip,

      • b) «anløpshavn» en havn som definert i artikkel 3 bokstav z) i europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF9,

      • c) «reise» enhver forflytning av et skip som påbegynnes eller avsluttes i en anløpshavn,

      • d) «skipsoperatør» skipsoperatøren som definert i artikkel 3 bokstav w) i direktiv 2003/87/EF,

    • b) Bokstav m) skal lyde:

      • «m) «rapporteringsperiode» perioden fra 1. januar til 31. desember i et gitt år. For reiser som påbegynnes og avsluttes i to ulike år, skal dataene føres i det første året,»

    • c) Nye bokstaver skal lyde:

      • «p) «ansvarlig administrerende myndighet» den administrerende myndigheten for en skipsoperatør som omhandlet i artikkel 3gf i direktiv 2003/87/EF,

      • q) «aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå» summen av utslipp av klimagassene som omfattes av direktiv 2003/87/EF i forbindelse med sjøtransportvirksomhet i samsvar med vedlegg I til det direktivet, og som skal rapporteres av en skipsoperatør i henhold til det direktivet, for alle skip som det har hatt ansvar for i rapporteringsperioden.»

  • 6) I artikkel 4 skal nytt nummer lyde:

    • «8. Skipsoperatørene skal rapportere de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå for skipene de har ansvar for i en rapporteringsperiode i henhold til artikkel 11a.»

  • 7) I artikkel 5 skal nr. 2 lyde:

    • «2. Kommisjonen skal gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 i denne forordningen med henblikk på å endre vedlegg I og II til denne forordningen for å ta hensyn til inkluderingen av CH4- og N2O-utslipp og av klimagassutslipp fra offshoreskip i denne forordningens virkeområde og endringer av direktiv 2003/87/EF, samt for å tilpasse disse vedleggene til gjennomføringsrettsaktene vedtatt i henhold til artikkel 14 nr. 1 i det direktivet til relevante internasjonale regler og internasjonale og europeiske standarder. Kommisjonen gis også myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 i denne forordningen med henblikk på å endre vedlegg I og II til denne forordningen for å forbedre elementene i overvåkingsmetodene som angis der, i lys av den teknologiske og vitenskapelige utviklingen og for å sikre at EUs ordning for handel med utslippskvoter (EU ETS) opprettet i henhold til direktiv 2003/87/EF fungerer på en effektiv måte.

      Kommisjonen skal senest 1. oktober 2023 vedta de delegerte rettsaktene for å ta hensyn til inkluderingen av CH4- og N2O-utslipp og av klimagassutslipp fra offshoreskip i denne forordningens virkeområde, som nevnt i første ledd i dette nummeret. Metodene for å overvåke CH4- og N2O-utslipp skal bygge på de samme prinsippene som metodene for å overvåke CO2-utslipp som er fastsatt i vedlegg I til denne forordningen, med de nødvendige justeringene for å gjenspeile de relevante klimagassenes art. Metodene fastsatt i vedlegg I til denne forordningen og reglene fastsatt i vedlegg II til denne forordningen skal, dersom det er relevant, tilpasses metodene og reglene fastsatt i en europaparlaments- og rådsforordning om bruken av fornybart drivstoff og lavutslippsdrivstoff ved sjøtransport og om endring av direktiv 2009/16/EF.»

  • 8) I artikkel 6 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 3 skal bokstav b) lyde:

      • «b) skipsoperatørens navn og adresse, telefonnummer og e-postadresse til en kontaktperson og det unike IMO-identifikasjonsnummeret for skipsoperatøren og den registrerte eieren,»

    • b) Nr. 5 skal lyde:

      • «5. Skipsoperatørene skal bruke standardiserte overvåkingsplaner basert på maler, og de skal sende inn disse planene ved hjelp av automatiserte systemer og datautvekslingsformater. Disse malene, herunder de tekniske reglene for ensartet bruk av dem og de tekniske reglene for automatisk innsending, skal fastsettes av Kommisjonen ved hjelp av gjennomføringsrettsakter. Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 24 nr. 2.»

    • c) Nye numre skal lyde:

      • «6. Senest 1. april 2024 skal skipsoperatørene for hvert av sine skip som omfattes av denne forordningens virkeområde, sende inn en overvåkingsplan til den ansvarlige administrerende myndigheten som kontrolløren har vurdert er i samsvar med denne forordningen, og som gjenspeiler inkluderingen av CH4- og N2O-utslipp i denne forordningens virkeområde.

      • 7. Uten hensyn til nr. 6 skal skipsoperatørene for skipene som omfattes av denne forordningens virkeområde for første gang etter 1. januar 2024, sende inn en overvåkingsplan i samsvar med kravene i denne forordningen til den ansvarlige administrerende myndigheten uten unødig opphold og senest tre måneder etter hvert skips første anløp i en havn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon.

      • 8. Senest 6. juni 2025 skal de ansvarlige administrerende myndighetene godkjenne overvåkingsplanene som skipsoperatørene har sendt inn i samsvar med reglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt av Kommisjonen i henhold til tredje ledd i dette nummeret. For skip som omfattes av virkeområdet for direktiv 2003/87/EF for første gang etter 1. januar 2024, skal den ansvarlige administrerende myndigheten godkjenne den innsendte overvåkingsplanen senest fire måneder etter skipets første anløp i en havn underlagt en medlemsstats jurisdiksjon i samsvar med reglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt av Kommisjonen i henhold til tredje ledd i dette nummeret.

        Senest 1. oktober 2023 skal Kommisjonen vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 for å endre artikkel 6–10 når det gjelder reglene for overvåkingsplaner i disse artiklene for å ta hensyn til inkluderingen av CH4- og N2O-utslipp samt klimagassutslipp fra offshoreskip i denne forordningens virkeområde.

        Kommisjonen gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 for å utfylle denne forordningen når det gjelder regler for ansvarlige administrerende myndigheters godkjenning av overvåkingsplaner.»

  • 9) I artikkel 7 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 4 skal lyde:

      • «4. Endringer av overvåkingsplanen i henhold til nr. 2 bokstav b), c) og d) i denne artikkelen skal vurderes av kontrolløren i samsvar med artikkel 13 nr. 1. Etter vurderingen skal kontrolløren underrette skipsoperatøren om hvorvidt disse endringene oppfyller kravene. Skipsoperatøren skal sende inn sin endrede overvåkingsplan til den ansvarlige administrerende myndigheten så snart den har mottatt en melding fra kontrolløren om at overvåkingsplanen oppfyller kravene.»

    • b) Nytt nummer skal lyde:

      • «5. Den ansvarlige administrerende myndigheten skal godkjenne endringer av overvåkingsplanen i henhold til nr. 2 bokstav a)–d) i samsvar med reglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt av Kommisjonen i henhold til andre ledd i dette nummeret.

        Kommisjonen gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 for å utfylle denne forordningen når det gjelder regler for ansvarlige administrerende myndigheters godkjenning av endringer av overvåkingsplanene.»

  • 10) I artikkel 10 første ledd skal ny bokstav lyde:

    • «k) de samlede aggregerte utslippene av klimagasser som omfattes av direktiv 2003/87/EF i forbindelse med sjøtransportvirksomhet i samsvar med vedlegg I til det direktivet, og som skal rapporteres i henhold til det direktivet, sammen med informasjonen som er nødvendig for å begrunne anvendelsen av eventuelle relevante unntak fra artikkel 12 nr. 3 i det direktivet som fastsatt i direktivets artikkel 12 nr. 3-e–3-b.»

  • 11) I artikkel 11 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 1 skal nytt ledd lyde:

      «Fra 2025 skal skipsoperatørene senest 31. mars hvert år for hvert skip de har ansvar for, til den ansvarlige administrerende myndigheten, til myndighetene i de relevante flaggstatene for skip som seiler under en medlemsstats flagg, og til Kommisjonen sende inn en utslippsrapport for hele rapporteringsperioden for det foregående året som er blitt verifisert og funnet tilfredsstillende av en kontrollør i samsvar med artikkel 13. Den ansvarlige administrerende myndigheten kan kreve at skipsoperatørene sender inn sine utslippsrapporter før 31. mars, men ikke tidligere enn 28. februar.»

    • b) Nr. 2 skal lyde:

      • «2. Ved skifte av skipsoperatør skal den forrige skipsoperatøren så tett som praktisk mulig opp til dagen da skiftet skjer, og senest tre måneder deretter, til den ansvarlige administrerende myndigheten, til myndighetene i de relevante flaggstatene for skip som seiler under en medlemsstats flagg, til den nye skipsoperatøren og til Kommisjonen sende en verifisert rapport med de samme elementene som utslippsrapporten nevnt i nr. 1, men som er begrenset til perioden som svarer til virksomheten som er utført under dens ansvar.»

    • c) Nytt nummer skal lyde:

      • «4. Senest 1. oktober 2023 skal Kommisjonen vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 for å endre artikkel 11, 11a og 12 når det gjelder reglene for rapportering, for å ta hensyn til inkluderingen av CH4- og N2O-utslipp samt klimagassutslipp fra offshoreskip i denne forordningens virkeområde.»

  • 12) Ny artikkel skal lyde:

    «Artikkel 11a

    Rapportering og innsending av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå

    • 1. Skipsoperatørene skal fastsette de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå i en rapporteringsperiode på grunnlag av dataene i utslippsrapporten og rapporten nevnt i artikkel 11 nr. 2 for hvert skip som de hadde ansvar for i rapporteringsperioden, i samsvar med reglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt i henhold til nr. 4 i denne artikkelen.

    • 2. Fra 2025 skal skipsoperatørene senest 31. mars hvert år til den ansvarlige administrerende myndigheten sende de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå som omfatter utslippene i rapporteringsperioden for det foregående året som skal rapporteres i henhold til direktiv 2003/87/EF i forbindelse med sjøtransportvirksomhet, i samsvar med reglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt i henhold til nr. 4 i denne artikkelen, og som er blitt verifisert i samsvar med kapittel III i denne forordningen.

    • 3. Den ansvarlige administrerende myndigheten kan kreve at skipsoperatørene sender inn de verifiserte aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå nevnt i nr. 2 før 31. mars, men ikke tidligere enn 28. februar.

    • 4. Kommisjonen gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 for å utfylle denne forordningen med reglene for overvåking og rapportering av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå og innsending av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå til den ansvarlige administrerende myndighetene.»

  • 13) I artikkel 12 gjøres følgende endringer:

    • a) Overskriften skal lyde:

      «Format for utslippsrapporten og rapportering av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå»

    • b) Nr. 1 skal lyde:

      • «1. Utslippsrapporten og rapporteringen av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå skal sendes inn ved hjelp av automatiserte systemer og datautvekslingsformater, herunder elektroniske maler.»

  • 14) I artikkel 13 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 2 skal lyde:

      • «2. Kontrolløren skal vurdere om utslippsrapporten og rapporten nevnt i artikkel 11 nr. 2 oppfyller kravene fastsatt i artikkel 8–12 og vedlegg I og II.»

    • b) Nye numre skal lyde:

      • «5. Kontrolløren skal vurdere om de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå oppfyller kravene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt i henhold til nr. 6.

        Dersom kontrolløren med rimelig sikkerhet konkluderer med at de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå ikke inneholder vesentlige feilopplysninger, skal vedkommende utstede en kontrollrapport der det framgår at de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå er blitt verifisert og funnet tilfredsstillende i samsvar med reglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt i henhold til nr. 6.

      • 6. Kommisjonen gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 23 for å utfylle denne forordningen med reglene for verifisering av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå, herunder kontrollmetodene og -framgangsmåten, og utstedelse av en kontrollrapport.»

  • 15) I artikkel 14 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 2 skal bokstav d) lyde:

      • «d) beregningene som ligger til grunn for å bestemme de samlede klimagassutslippene og de samlede aggregerte utslippene av klimagasser som omfattes av direktiv 2003/87/EF i forbindelse med sjøtransportvirksomhet i samsvar med vedlegg I til det direktivet, og som skal rapporteres i henhold til det direktivet,»

    • b) Nytt nummer skal lyde:

      • «4. Ved vurderingen av de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå skal kontrolløren vurdere om de rapporterte dataene er fullstendige og i samsvar med opplysningene som er gitt av skipsoperatøren, herunder dens verifiserte utslippsrapporter og rapportene nevnt i artikkel 11 nr. 2.»

  • 16) I artikkel 15 skal nytt nummer lyde:

    • «6. Når det gjelder verifiseringen av aggregerte utslippsdata på skipsoperatørnivå, skal kontrolløren og skipsoperatøren overholde verifiseringsreglene fastsatt i de delegerte rettsaktene vedtatt i henhold til artikkel 13 nr. 6. Kontrolløren skal ikke verifisere utslippsrapporten og rapporten nevnt i artikkel 11 nr. 2 for hvert skip som skipsoperatøren har ansvar for.»

  • 17) I artikkel 16 skal nr. 1 lyde:

    • «1. Kontrollører som vurderer overvåkingsplaner, utslippsrapporter, rapportene nevnt i artikkel 11 nr. 2 i denne forordningen og de aggregerte utslippsdataene på skipsoperatørnivå, og som utsteder kontrollrapportene nevnt i artikkel 13 nr. 3 og 5 i denne forordningen og samsvarsdokumentene nevnt i artikkel 17 nr. 1 i denne forordningen, skal akkrediteres for de formene for virksomhet som omfattes av virkeområdet for denne forordningen, av et nasjonalt akkrediteringsorgan i henhold til forordning (EF) nr. 765/2008.»

  • 18) I artikkel 20 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 3 skal lyde:

      • «3. Dersom et skip ikke har oppfylt overvåkings- og rapporteringsforpliktelsene i to eller flere påfølgende rapporteringsperioder, og dersom andre håndhevingstiltak ikke har ført til at kravene oppfylles, kan vedkommende myndighet i anløpshavnens medlemsstat, etter å ha gitt den berørte skipsoperatøren mulighet til å framsette sine synspunkter, utstede et pålegg om bortvisning som skal meldes til Kommisjonen, Det europeiske sjøsikkerhetsbyrå (EMSA), de andre medlemsstatene og den berørte flaggstaten. Når et slikt pålegg om bortvisning er utstedt, skal hver medlemsstat, unntatt medlemsstaten som skipet fører flagget til, nekte det berørte skipet adgang til sine havner fram til skipsoperatøren oppfyller sine overvåkings- og rapporteringsforpliktelser i samsvar med artikkel 11 og 18. Dersom et slikt skip fører en medlemsstats flagg og anløper eller befinner seg i en av dens havner, skal den berørte medlemsstaten, etter å ha gitt den berørte skipsoperatøren mulighet til å framsette sine synspunkter, holde tilbake skipet fram til skipsoperatøren har oppfylt sine overvåkings- og rapporteringsforpliktelser.

        Dersom et skip som nevnt i første ledd befinner seg i en av havnene i medlemsstaten som det fører flagget til, kan den berørte medlemsstaten, etter å ha gitt den berørte skipsoperatøren mulighet til å framsette sine synspunkter, utstede et pålegg om tilbakeholding av skipet fram til skipsoperatøren har oppfylt sine overvåkings- og rapporteringsforpliktelser. Den skal underrette Kommisjonen, EMSA og de andre medlemsstatene om dette.

        Oppfyllelsen av disse overvåkings- og rapporteringsforpliktelsene skal bekreftes ved at det framlegges et gyldig samsvarsdokument for vedkommende nasjonale myndighet som har utstedt pålegget om bortvisning. Dette nummeret berører ikke internasjonale sjøfartsregler for skip i nød.»

    • b) I nr. 5 skal nytt ledd lyde:

      «Muligheten for unntak i henhold til første ledd får ikke anvendelse på en medlemsstat hvis myndighet er ansvarlig administrerende myndighet.»

  • 19) I artikkel 21 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 2 skal bokstav a) lyde:

      • «a) skipets identitet (navn, skipsoperatør, IMO-identifikasjonsnummer og registreringshavn eller hjemsted),»

    • b) Nr. 5 skal lyde:

      • «5. Kommisjonen skal annethvert år vurdere sjøtransportvirksomhetens samlede virkning på det globale klimaet, herunder gjennom utslipp eller virkninger av andre gasser enn CO2 og av partikler med potensial for global oppvarming som ikke omfattes av denne forordningen.»

  • 20) Ny artikkel skal lyde:

    «Artikkel 22a

    Gjennomgåelse

    Kommisjonen skal senest 31. desember 2024 gjennomgå denne forordningen og skal særlig ta hensyn til ytterligere erfaringer som er innhentet i forbindelse med gjennomføringen av den, blant annet med det formålet å inkludere skip med bruttotonnasje under 5 000, men ikke under 400, i virkeområdet for denne forordningen med henblikk på en eventuell etterfølgende inkludering av slike skip i virkeområdet for direktiv 2003/87/EF eller med henblikk på å foreslå andre tiltak for å redusere klimagassutslippene fra slike skip. Gjennomgåelsen skal, dersom det er relevant, følges av et forslag til regelverk med henblikk på å endre denne forordningen.»

  • 21) I artikkel 23 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 2 og 3 skal lyde:

      • «2. Myndigheten til å vedta delegerte rettsakter nevnt i artikkel 5 nr. 2, artikkel 15 nr. 5 og artikkel 16 nr. 3 skal gis Kommisjonen for en periode på fem år fra 1. juli 2015.

        Myndigheten til å vedta de delegerte rettsaktene nevnt i artikkel 6 nr. 8, artikkel 7 nr. 5, artikkel 11 nr. 4, artikkel 11a nr. 4 og artikkel 13 nr. 6 skal gis Kommisjonen for en periode på fem år fra 5. juni 2023

        Kommisjonen skal utarbeide en rapport om den delegerte myndigheten senest ni måneder før utløpet av femårsperioden. Den delegerte myndigheten skal stilltiende forlenges med perioder av samme varighet, med mindre Europaparlamentet eller Rådet motsetter seg slik forlengelse senest tre måneder før utløpet av hver periode.

      • 3. Den delegerte myndigheten nevnt i artikkel 5 nr. 2, artikkel 6 nr. 8, artikkel 7 nr. 5, artikkel 11 nr. 4, artikkel 11a nr. 4, artikkel 13 nr. 6, artikkel 15 nr. 5 og artikkel 16 nr. 3 kan når som helst tilbakekalles av Europaparlamentet eller Rådet. En beslutning om tilbakekalling innebærer at den delegerte myndigheten som angis i beslutningen, opphører å gjelde. Den får anvendelse dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende eller på et senere tidspunkt angitt i beslutningen. Den berører ikke gyldigheten av delegerte rettsakter som allerede er trådt i kraft.»

    • b) Nr. 5 skal lyde:

      • «5. En delegert rettsakt vedtatt i henhold til artikkel 5 nr. 2, artikkel 6 nr. 8, artikkel 7 nr. 5, artikkel 11 nr. 4, artikkel 11a nr. 4, artikkel 13 nr. 6, artikkel 15 nr. 5 eller artikkel 16 nr. 3 trer i kraft bare dersom verken Europaparlamentet eller Rådet har gjort innsigelse innen en frist på to måneder etter at rettsakten ble meddelt Europaparlamentet og Rådet, eller dersom Europaparlamentet og Rådet innen utløpet av denne fristen begge har underrettet Kommisjonen om at de ikke har til hensikt å gjøre innsigelse. På Europaparlamentets eller Rådets initiativ forlenges denne fristen med to måneder.

        Første ledd siste punktum i dette nummeret får imidlertid ikke anvendelse på delegerte rettsakter vedtatt innen 1. oktober 2023 i henhold til artikkel 5 nr. 2 andre ledd, artikkel 6 nr. 8 andre ledd eller artikkel 11 nr. 4.»

Artikkel 2

Ikrafttredelse og anvendelse

Denne forordningen trer i kraft den 20. dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Den får anvendelse fra 5. juni 2023. Artikkel 1 nr. 5 bokstav a) og nr. 5 bokstav b) i denne forordningen, som gjelder artikkel 3 bokstav b), d) og m) i forordning (EU) 2015/757, får imidlertid anvendelse fra 1. januar 2024.

Denne forordningen er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Strasbourg 10. mai 2023.

For Europaparlamentet

R. Metsola

President

For Rådet

J. Roswall

President

Fotnoter

1.

EUT C 152 av 6.4.2022, s. 175.

2.

EUT C 301 av 5.8.2022, s. 116.

3.

Europaparlamentets holdning av 18. april 2023 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og rådsbeslutning av 25. april 2023.

4.

EUT L 282 av 19.10.2016, s. 4.

5.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1119 av 30. juni 2021 om fastsettelse av en ramme for å oppnå klimanøytralitet og om endring av forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 («den europeiske klimaforordningen») (EUT L 243 av 9.7.2021, s. 1).

6.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF av 13. oktober 2003 om opprettelse av en ordning for handel med utslippskvoter for klimagasser i Fellesskapet og om endring av rådsdirektiv 96/61/EF (EUT L 275 av 25.10.2003, s. 32).

7.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/757 av 29. april 2015 om overvåking, rapportering og kontroll av karbondioksidutslipp fra sjøtransport og om endring av direktiv 2009/16/EF (EUT L 123 av 19.5.2015, s. 55).

8.

EUT L 123 av 12.5.2016, s. 1.

9.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF av 13. oktober 2003 om opprettelse av en ordning for handel med utslippskvoter for klimagasser i Fellesskapet og om endring av rådsdirektiv 96/61/EF (EUT L 275 av 25.10.2003, s. 32).»

Til forsiden