St.prp. nr. 1 (2004-2005)

FOR BUDSJETTERMINEN 2005 — Utgiftskapitler: 300–342 Inntektskapitler: 3300–3342

Til innholdsfortegnelse

5 Kompensasjon til frivillige organisasjoner for merutgifter som følge av merverdiavgiftsreformen – retningslinjer for fordeling av midler for 2003

Fastsatt av Sosialdepartementet 25. mai 2004.

1. Formålet med ordningen

Stortinget har bevilget 134 680 000 kroner over kap. 1632 post 70 som kompensasjon til frivillige organisasjoner for merutgifter i 2003 som følge av merverdiavgiftsreformen fra 1. juli 2001.

2. Målgruppe

Tilskuddsordningen gjelder for:

  1. frivillige organisasjoner avgrenset til demokratiske, medlemsbaserte organisasjoner med et allmennyttig formål. Dette inkluderer lokale organisasjoner uten tilknytning til nasjonal overbygning.

  2. Tros- og livssynsorganisasjoner som ikke omfattes av punkt a, stiftelser med et allmennyttig formål, frivillige kultur og velferdsprodusenter og økonomiske samvirkeordninger, som ikke har fortjeneste som hovedmål. Disse må kunne dokumentere at frivillig arbeid er en sentral del av virksomheten, og at de har vesentlige merutgifter som følge av merverdiavgiftsreformen knyttet til denne aktiviteten

  3. Innsamlingsorganisasjoner som ikke faller inn under pkt. a eller b. når de kan dokumentere:

    • at formålet er allmennyttig

    • at eventuell fortjeneste kun tilfaller formålet

    • at organisasjonens midler tilfaller formålet ved nedleggelse.

Det gis ikke kompensasjon til organisasjoner som driver innsamling på vegne av andre frivillige organisasjoner. Kun organisasjoner med mer enn ­kroner 100.000,- i årsomsetning i 2003 kan søke om kompensasjon av merutgifter som følge av mer­verdiavgiftsreformen.

Merutgifter som følge av merverdiavgifts­reformen som oppstår i kommersielle foretak eid av organisasjoner som kommer inn under a, b eller c kompenseres ikke.

Nærings-, yrkes- og arbeidslivsorganisasjoner, boligsamvirker, borettslag, partipolitiske organisasjoner faller utenfor ordningen.

3. Kunngjøring

Tilskuddsordningen kunngjøres gjennom annonsering i dagspressen. I tillegg mottar alle organisasjonene som søkte om kompensasjon av mer­utgifter som følge av merverdiavgiftsreformen i 2001/2002 brev om ordningen, og fullstendig informasjon legges ut på www.frivillig.no.

4. Forvaltningsansvar

Frivillighetens samarbeidsorgan (FRISAM) forvalter ordningen på vegne av Sosialdepartementet. Skatteetaten forestår utbetaling av tilskudd etter innstilling fra FRISAM. FRISAMs vedtak om for­deling av midlene oversendes Sosialdepartementet, som oversender saken til Finansdepartementet.

5. Krav til søknad om midler

Organisasjoner som søker om kompensasjon av merutgifter som følge av merverdiavgiftsreformen må sende inn vedtekter, godkjent årsmelding for 2003 og godkjent revidert årsregnskap for 2003 til FRISAM. Det kreves ikke at dokumentasjon på organisasjonens merutgifter som følge av mer­verdiavgiftsreformen skal legges ved søknaden, men søknaden skal være undertegnet med en erklæring om at organisasjonen har hatt merut­gifter som følge av merverdiavgiftsreformen.

For nasjonale organisasjoner fremmes søk­naden av organisasjonens sentrale ledd på vegne av hele organisasjonen. Årsregnskap for sentralleddet brukes som grunnlag for beregning av tilskudd.

Organisasjoner som ikke er medlem i noen nasjonal overbygning søker direkte til FRISAM.

Organisasjonene under punkt b: Tros- og livssynsorganisasjoner som ikke omfattes av punkt a, stiftelser, frivillige kultur- og velferdsprodusenter og økonomiske samvirkeordninger, som ikke har fortjeneste som hovedmål må i tillegg sende inn dokumentasjon på at frivillig arbeid er en sentral del av virksomheten, og at organisasjonen har vesentlige merutgifter som følge av merverdi­avgiftsreformen knyttet til denne aktiviteten.

Innsamlingsorganisasjoner må i tillegg sende inn dokumentasjon på at formålet er allmennyttig, at eventuell fortjeneste kun tilfaller formålet og at organisasjonens midler tilfaller formålet ved nedleggelse.

FRISAM kan be om ekstra informasjon fra organisasjonen om det anses nødvendig. Det gjelder for eksempel dokumentasjon på at organisa­sjonen har hatt merutgifter som følge av merverdiavgiftsreformen.

Søknader som er ufullstendige med hensyn til dokumentasjon eller kommer inn etter fristen kan ikke påregnes behandlet.

Frist for organisasjonene til å søke om å bli vurdert i forhold til ordningen fastsettes av FRISAM.

6. Saksbehandling

6-1 Sjablon

Midlene til kompensasjon av merutgifter 2003 ­fordeles mellom organisasjonene med basis i en sjablon. Sjablonen er basert på et datasett over frivillige organisasjoner. Organisasjonene deles i kategorier etter type hovedvirksomhet med utgangspunkt i klassifikasjonsskjemaet i FNs «Handbook on Non-Profit Institutions in the System of National Accounts». Midlene fordeles mellom organisasjonskategoriene etter kriterier som reflekterer organisasjonenes merutgifter som følge av merverdiavgiftsreformen (en veiet for­deling av driftskostnader og frivillig innsats i Norge). Kriteriene bygger på organisasjonenes årsregnskaper og informasjon fra en spørreundersøkelse utført av SSB våren 2004. Kategoriene i sjab­lonen er som følger:

  • kunst og kultur

  • idrett

  • rekreasjon og sosiale foreninger

  • utdanning og forskning

  • helse

  • sosiale tjenester

  • natur-, miljø og dyrevern

  • bolig- og lokalmiljø

  • interesseorganisasjoner

  • internasjonale organisasjoner

  • bistandsorganisasjoner

  • tros- og livssynsorganisasjoner.

Organisasjonene blir, ut fra sin hovedvirksomhet, plassert i en av de ovennevnte organisasjonskategorier. Hver organisasjonskategori får den andelen av midlene som organisasjonskategorien skal ha etter sjablonen. Innenfor hver kategori fordeles midlene med utgangspunkt i et forholdstall som beregnes ut fra totale driftskostnader for organisasjonene slik de fremkommer i årsregnskapet. En nærmere beskrivelse av sjablonen er gitt i notat tilgjengelig på www.frivillig.no.

6-2 Innplassering av organisasjoner i kategorier mv.

FRISAM oppnevner en kommisjon som vil være sammensatt av representanter fra frivillige organisasjoner, herunder også organisasjoner som ikke er tilknyttet FRISAM Kontaktforum. Kommisjonen skal vurdere om de organisasjonene som søker om kompensasjon faller inn i målgruppen for ordningen, plassere organisasjonene i kategorier i sjab­lonen, vedta tilskuddene til organisasjonene som bygger på innsendt informasjon fra organisa­sjonene og behandle klager fra organisasjonene.

6-3 Brev om foreløpig tilsagn

Brev om foreløpig tilsagn skal sendes hver enkelt organisasjon som får tildelt midler. Brevet utformes i henhold til bestemmelser om økonomi­styring i staten punkt 6.3.3 og må inneholde:

  • Mottakers navn, adresse, bankkontonummer og organisasjonsnummer.

  • De totale midlene for fordeling.

  • Kommisjonens plassering av organisasjonen i kategori.

  • Foreløpig beregnet tilskudd med basis i sjab­lonen.

  • Forbehold om at tilskuddet vil kunne avkortes på bakgrunn av klagebehandlingen.

  • At tilskuddet vil bli utbetalt så snart endelig fordeling er foretatt.

  • Henvisning til Sosialdepartementets retningslinjer for ordningen, som skal vedlegges brevet om foreløpig tilsagn.

I tilsagnsbrevet skal det i tillegg være inntatt standardvilkår om forvaltningens og Riksrevisjonens adgang til å føre kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene, jf bevilgningsreglementet § 17.

Foreløpig tilsagn er å anse som enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav b.

6-4 Avslag

Vedtak om avslag er å betrakte som enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav b. Begrunnelsen for avslaget skal angis, jf. forvaltningsloven § 24. Det samme gjelder ved delvis avslag. Det skal videre opplyses om klagead­gangen i forvaltningsloven kapittel VI.

6-5 Tilsagnsbrev

Etter at alle klagene er behandlet, vil FRISAM foreta en endelig fordeling av midlene. Et til­sagnsbrev sendes organisasjonene som får tildelt midler, med:

  • Mottakers navn, adresse, bankkontonummer og organisasjonsnummer.

  • Henvisning til det foreløpige tilsagnsbrevet med vedlegg.

  • Det endelige tilskuddet.

  • Forutsetning om at kompensasjon av merverdiavgift som tildeles sentralleddet i organisa­sjonen skal fordeles internt i organisasjonen ut fra antatt omfang av merutgifter.

  • Tidspunktet for når utbetalingen vil bli foretatt.

I tilsagnsbrevet skal det i tillegg være inntatt standardvilkår om forvaltningens og Riksrevisjonens adgang til å føre kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene, jf bevilgningsreglementet § 17.

7. Klageadgang

Foreløpig tilsagn om kommisjonens plassering av organisasjoner i kategorier, tildelt beløp til organisasjonen, avslag på søknad om å bli vurdert i forhold til kompensasjonsordningen og beslutning om å avvise søknad anses som enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav b, og kan påklages etter lovens kapittel VI. Vedtak må på­klages på grunnlag av foreløpig tilsagn, ikke som følge av endelig tilsagn. Klagen sendes ­FRISAM senest tre uker fra det tidspunktet underretning om vedtaket er kommet frem til mottaker. Dersom FRISAM ikke omgjør vedtaket på bakgrunn av klagen, sendes klagen videre til Sosialdepartementet til endelig avgjørelse.

8. Rutiner hos tilskuddsforvalter for registrering av tilsagn

Tilsagn må registreres i henhold til bestemmelser om økonomistyring i staten, herunder punkt 6.3.4.

9. Rutiner for utbetaling, regnskapsføring og behandling av eventuelt for mye utbetalt refusjon

Det skal etableres rutiner for utbetaling, regnskapsføring og behandling av eventuelt for mye utbetalt refusjon i samsvar med bestemmelser om økonomistyring i staten, punkt 6.3.5.

10. Oppfølging og kontroll (intern kontroll)

Det skal etableres metoder og tiltak hos tilskuddsforvalter, som har til oppgave å avdekke og korrigere feil og mangler, jf. bestemmelser om økonomistyring i staten, punkt 6.3.8.

11. Oppfølging og kontroll av tilskuddsmottaker

Tilskuddsforvalter skal kontrollere informasjonen mottakeren sender inn som har betydning for tilskuddforvalters beregning av tilskuddsbeløp og tildeling. Gjennomførte kontrolltiltak skal dokumenteres på en tilfredsstillende måte, jf. bestemmelser om økonomistyring i staten punkt 6.3.8.

Underlagsdokumentasjon for kompensasjon må av mottaker:

  • oppbevares i 10 år etter søknadsåret,

  • være ordnet på en måte som muliggjør en hurtig gjennomføring av kontroll og

  • være betryggende sikret mot ødeleggelse og tyveri.

Den som har søkt om eller har mottatt kompensasjon, må ved forespørsel fra kontrollmyndigheten, herunder Riksrevisjonen, gi innsyn i underlags­dokumentasjonen for kompensasjonskravet. Denne skal også gi kontrollmyndigheten nødvendig bistand til innsyn og eventuelt stille til disposisjon utstyr og programvare for dette. Dette gjelder også den som eventuelt registrerer og oppbevarer regnskapsmaterialet på vegne av tilskuddsmot­takeren.

Til forsiden